Jāsaprot, vai Vējonim ir vīzija un kādi secinājumi tiks izdarīti LBS iekšienē

Pirmdien basketbola līdzjutējs un bijušais “ASK Rīga” ģenerālmenedžeris Ģirts Kalniņš viesojās raidījumā “Ūdenszeļļi”, lai pārrunātu Latvijas basketbola izlases zaudējumu Bulgārijai, kā arī apspriestu to, ko nepieciešams mainīt basketbola jumta organizācijā. Piedāvājam dažu citātu apkopojumu.

“Zaudējām bulgāriem – tas joprojām man galvā neliekas kopā. Pēdējās trīs minūtēs man galvā nepameta sajūta, ka būs slikti. Pēc tam, kad sūdi piepildījās, man visu vakaru otro, trešo reizi mūžā bija tukšuma sajūta, domu haoss,” atzina Kalniņš.

“Pirmajā puslaikā paskatījās, kuram sanāk un kuram nē, taču otrajā puslaikā treneru korpusam bija jāsaprot, kuri šodien bija gatavi vilkt vezumu un kuri nē. Uzlika likmi uz spēlētāju, kurš Eirolīgā pusi sezonas ir ārpus pieteikuma, un Šķēli, kuram šī nav tā labākā sezona. Jautājums ir par Žagaru – spēlē viņš, manuprāt, labi iegāja, viņš ir tāds nestandarta, augsta intelekta spēlētājs.”

Kalniņš uzskata, ka kļūda bija Arta Ates neiekļaušana 12-niekā. “Domāju, ka viena problēmas sakne bija jau pirms spēles, kad sastāvā netika paņemts Ate, jo pirmajā puslaikā Zoriks labi darbojās pret Bostu, taču otrajā spēles daļā viņš nogura. Ja Latvijā mums ir kāds labākais perimetra aizsargs, tad tas ir Ate, kurš būtu Bostam palīdis zem ādas, pateicis, iekniebis un izdarījis vēl kaut ko.”

Jānis Timma un Dairis Bertāns, ieguvuši atļauju no Maskavas apgabala “Kihmki” doties uz Latviju, pret Bulgārīju laukumā pavadīja tikai attiecīgi 22 un 15 minūtes. Kalniņam tas nebija saprotams, tāpat arī Rolanda Freimaņa mazais spēles laiks, lai gan šosezon VTB līgā spēlē ļoti labi.

“Te prasās visaptveroša Latvijas basketbola savienības reforma,” par to, kas jāmaina Latvijas basketbolā, saka Kalniņš. “Nezinu, vai ir nepieciešams ārkārtas kongress, jo ir jāsaprot, vai Raimondam Vējonim ir kāda vīzija un kādi secinājumi tiks izdarīti LBS iekšienē. Iespējams, ka šis var kalpot par brīdi, kad sašķeltā basketbola sabiedrība varētu apvienoties.”

Viņam piekrita arī viens no raidījuma vadītājiem Artūrs Šēnhofs, kurš arī uzskata, ka abām konfliktējošajām pusēm vajadzētu apvienoties. “Lūdzu, neejam politiskajās spēlēs, nav nepieciešams domāt, kurš kuru apčakarēs un kurš būs jaunais boss. Ja Anetei Jēkabsonei-Žogotai ir kādas idejas, viņa var zvanīt Kasparam Ciprusam. Ja mēs turpināsim cīņu, tas turpināsies bezgalīgi. Vai nu visi apvienojas un aizmirst vēstures pāri darījumus, vai nu mēs šādi cīnīsimies ļoti ilgi.”

Kā vienu no galvenajām problēmām Kalniņš minēja lielo birokrātijas procesu LBS. “Gandrīz 100 cilvēki ir kaut kādos amatos savienībā, nerunājot par tiem, kas skaitās kā štata darbinieki. Ja ar tādu cilvēku pūli jāsaskaņo viedokļi…”

Diskusijas starp Šēnhofu un Kalniņu turpinājās visa raidījuma garumā, un tika diskutēts gan par aģentu iesaistīšanos dažādos basketbola procesos, iepriekšējām LBS vēlēšanām, politiskajām spēlītēm, basketbola halli, izlašu atbildīgajām personām un vēl citiem jautājumiem.

sportapils