Fjūrijs pret Vailderu – vai triloģija beidzot pieliks punktu?

Naktī uz 10. oktobri norisināsies viens no saistošākajiem boksa mačiem šajā gadā, kur attiecības centīsies noskaidrot līdz šim ringā neuzveiktais brits Taisons Fjūrijs (30-0-1, 21 KO) un amerikānis Deontejs Vailders (42-1, 41 KO). Tā būs abu trešā tikšanās reizes ringā un triloģija nomarķēta par “Once and For All” pasākumu. Cīņa norisināsie Lasvegasā “T-Mobile Arena”, kuras ietilpība ir 20 tūkstoši skatītāju. Šovs būs iespaidīgs, bet kurš no šīs sāncensības aizies kā uzvarētājs?

Cīņa ārpus ringa

Zīmīgi, ka abi bokseri pauda gatavību atkārtoti kāpt ringā uzreiz pēc pirmās cīņas, tomēr tā kā līgumā nebija atruna par revanšu un zaudētāja nebija (neizšķirts), notika ilgas cīņas aizkulisēs par nosacījumiem, uz kādiem abi ir gatavi atkal cīnīties. Pa to laiku gan Fjūrijs, gan Vailders aizvadīja pa diviem dueļiem un katram vienā no tiem pretinieki sagādāja ievērojamas problēmas. Tomēr uzvaras tika izcīnītas.

Sākotnēji Fjūrijs nemaz neplānoja cīnīties trešo reizi, tā vietā jau uzsākot vest pārrunas ar savu tautieti Entoniju Džošua (24-2, 22 KO), bet tad iejaucās šķīrējtiesa. Proti, līgumā, kas tika parakstīts pirms otrās cīņas, bija atruna, ka Vailders zaudējuma gadījumā kā tā brīža WBC čempions būs tiesīgs saņemt revanša iespēju. Ja Fjūrijs atteiktos kāpt ringā ar Vailderu, viņam būtu jāsamaksā 80 miljonu ASV dolāru liela soda nauda. Skaidrs, ka neviens no tādas summas šķirties nevēlas. Tāpēc tika nozīmēta triloģija.

Kas interesanti – Džošua tā vietā kāpa ringā ar Oleksandru Usiku (19-0, 13 KO), kurš oktobrī pieveica citu britu bokseri Dereku Čisoru (32-11, 23 KO) un kļuva par WBO starpkontinentālo čempionu un WBO obligāto titula pretendentu. Un Džošua zaudēja… Līdz ar to abiem būs revanšs, bet iecerētā britu boksa gigantu cīņa tiek atlikta vēl uz nenoteiktu laiku. Varbūt tā pat nekad nenotiks. No otras puses – ja Fjūrijs zaudē Vailderam, tad tāda cīņa var notikt gan, jo abi briti būs palikuši bez čempionu jostām un Usikam un Vailderam var nelikties interesanti.

Kurš ir favorīts?

Runājot par abu iepriekšējiem dueļiem, tad pirmajā 2018. gada decembrī tika fiksēts neizšķirts, kaut gan daudzi eksperti uzskatīja, ka pēc punktiem cīņu uzvarēja Fjūrijs. Viņu izglāba piecelšanās no nokdauna pēdējā raundā, kad daudziem šķita, ka cīņa ir beigusies. Savukārt otrajā cīņā 2020. gada februārī septītajā raundā ar tehnisko nokautu uzvarēja Fjūrijs. Te jāatzīmē viens svarīgs fakts – Fjūrijs ringā kāpa pēc tikšanas galā ar alkohola un narkotiku atkarības. Jā, viņš bija aizvadījis divas “iesildošās” cīņas pret bokseriem, kurus pie elites klases pieskaitīt nevar, tomēr pēc tādas pauzes cīnīties ar Vailderu, kurš visu laiku bijis aktīvs un tonusā, ir liela uzdrošināšanās.

Ja skatāmies no abu bokseru plusu un labāko īpašību skatu punkta, tad boksa IQ līmenis, kāju darbība, izturība un citas prasmes runā par labu Fjūrijam. Viņš vienkārši ir labāks bokseris. Taču Vailderam piemīt iznīcinošs nokautējošs sitiens, turklāt ar abām rokām – par to liecina fakts, ka 41 no 42 viņa uzvarām amerikānis uzvarējis priekšlaicīgi. Fjūrija rādītājs nav tik iespaidīgs – 21 uzvara ar nokautu no 30.

Vailderu ne par velti sauc par “The Bronze Bomber”, jo viņa sitiens ir ļoti spēcīgs, vienlaikus reti kad cīņas dienā viņš sver vairāk par 100 kilogramiem (smagsvaros tam ir nozīme). Neskatoties uz to, bokserim ir daudz kritiķu, kuri izsmej viņa neveiklo tehniku, salīdzinot to ar vējdzirnavām. Protams, ir arī kas viņu novērtē un uzskata par vienu no spēcīgākajiem nokautētājiem boksa vēsturē.

Arī šoreiz abiem bokseriem principā ir vienādi apstākļi – abi oficiālās cīņās nav piedalījušies kopš pandēmijas sākuma un cīņas dienā šis laiks būs izstiepies jau līdz gadam un astoņiem mēnešiem. Jāatzīmē, ka trešā cīņa ir tikusi pārcelta divas reizes. Sākotnēji no šī gada jūlija uz septembri. Taču arī šis plāns nerealizējās, jo Fjūrijs inficējās ar covid19 kā rezultātā nolemts, ka cīņa tiks aizvadīta vēl nedaudz vēlāk – oktobrī. Ja Fjūrija komandā izmaiņu nav, tad Vailders nomainīja treneri. Tagad viņu trenē Maliks Skots, kurš savulaik Vailderam zaudēja ar nokautu vien pēc pusotras ringā pavadītas minūtes. Iepriekš viņa treneris bija Marks Brelands, kurš ar viņu bija kopā kopš karjeras pirmsākumiem un palīdzēja Vailderam kļūt par zvaigzni.

Taču Vailders jutās neapmierināts, ka Brelands otrajā reizē priekšlaicīgi apturēja cīņu. Taču visi, kas redzēja šo cīņu, saprata – tur viss ir beidzies. Vaildera izredzes uzvarēt attiecīgajā vakarā varētu pielīdzināt iespējai, ka Ziemeļkorejā tās diktators ieviesīs demokrātiju…

Nokaitētā atmosfēra pirms cīņas

Abi ir apmainījušies ar “laipnībām” jau kopš pirmās dienas, kad pasaulei tika paziņots, ka abu ceļi krustosies ringā. Fjūrijs uzskata, ka Vailders ir pārvērtēts un nav cīnījies ar tik daudz top bokseriem kā viņš. Arī viņa sitiena spēku brits neceļ saulītē.

“Neesmu pārliecināts vai varu viņu saukt par spēcīgāko pančeru (no vārda “puncher” – red.) boksa vēsturē. Es taču neesmu izlaidis sitienus no visiem labākajām pasaulē. Es pat neesmu drošs vai viņš sit stiprāk par Vladimiru Kļičko. Bet viņam ir iznīcinošs sitiens. Turklāt viņš ir uzvarējis daudz vairāk cīņu nekā Vailders, bet es Kļičko uzveicu. Lieta nav Vaildera sitiena spēkā, bet tā ātrumā. Ja sitiens tiek izdarīts ātri, to ir grūti pamanīt. Bet izlaižot sitienu, kuru neredzi, tevi nokdaunā var aizsūtīt arī puiši, kuriem tie nav tik spēcīgi,” uzskata Fjūrijs.

Šie vārdi saniknoja Vailderu: “Labi, ka Fjūrijs tā saka. Tikai nekad neesmu redzējis, ka Kļičko izdarītu tādus sitienus, kuri aizkustinājuši Maiku Taisonu. Un Taisons zina, ko runā. Taisons no boksa kaut ko saprot un viņš ir vairākkārt norādījis, ka no manis jāuzmanās. Tāpēc mēs visi zinām, ka Fjūrijs melo. Ja Kļičko sistu spēcīgāk par mani, tad Fjūrijam būtu vismaz smadzeņu satracinājums pēc cīņas un vispār viņš to cīņu Vācijā zaudētu. Bet ko vēl jums varu pateikt – Fjūrijam kulaku vietā ir spilveni. Viņš nav apveltīts ar spēcīgu sitienu. Un to mēs visi zinām un par to runā fakti.”

Bet to, ka arī Fjūrijs ir spējīgs spēcīgi sist, pierādīja abu otrais duelis. Tikai līdz piektajam raundam Vailders divas reizes tika nosūtīts nokdaunā, bet septītajā viņa stūris pārtrauca cīņu, izmetot ringā dvieli kā padošānās zīmi.

Abu “siltās” attiecības lieliski vizualizē arī preses konferencē piedzīvotā stāvēšana vienam pret otru. Šķiet, ilgākā boksa vēsturē…

Kas notiks pēc cīņas?

Pastāv iespēja, ka Vaildera uzvaras gadījumā abi bokseri var runāt par ceturto cīņu. Jo tad bilance trīs dueļos būs identiska, katram esot pa uzvarai un neizšķirts. Ja uzvar Fjūrijs, pavisam droši var teikt, ka viņa sarakstā noteikti aizvien būs Džošua – Usika uzvarētājs, jo šobrīd Usiks atņēmis Džošua visas viņa čempionu jostas – WBA, WBO, IBA un IBF. Bet Fjūrijam pieder WBC un respektablā žurnāla “The Ring” josta.

Jāteic, ka britu grandu cīnu izjaucis Usiks. No otras puses – Džošua var gūt revanšu un tādējādi viņš tiks atpakaļ uz kājām. Savukārt Fjūrijs, ja uzvar Vailderu, ir situācijas noteicējs par visiem simts procentiem. Tāpēc abas šīs cīņas būtu jāskata kontekstā.

“Betsafe” ekspertu ieskatā gan pārliecinošs favorīts ir Fjūrijs – viņa uzvaras iespēja novērtēta ar koeficientu 1,34, kamēr Vaildera – 3,35. No otras puses – arī Usika – Džošua duelī proporcija bija līdzīga, bet ukrainis pārsteidza pasauli. Un Vaildera iespēja uzvarēt Fjūriju tomēr ir ticamāka. Scenāriji ir vairāki, bet visas atbildes tiks sniegtas šajā nedēļas nogalē.

sportapils