Bagātākie sportisti 2022. gadā: Porziņģis progresējis un uzlabojis savas pozīcijas

Sporta biznesa medijs “Sportico” apkopojis informāciju par pelnošākajiem sportistiem 2022. gadā. Starp 100 labākajiem sportistiem ir atrodams arī Kristapa Porziņģa vārds, kamēr kopumā topā iekļautie cilvēki gada laikā nopelnījuši aptuveni 4,5 miljardus ASV dolāru.

Lai gan februārī Porziņģis tika aizmainīts no Dalasas “Mavericks” uz Vašingtonas “Wizards”, viņa alga kopumā nemainās, tiesa, ir citādāka summa, kas aiziet nodokļos. Iepriekš noslēgtais līgums paredz, ka uz papīra latvieša konts gada laikā papildinājies ar 28,5 miljoniem ASV dolāru, bet ar reklāmu līgumiem viņš ticis vēl pie četriem miljoniem, tādējādi kopumā nopelnot 32,5 miljonus, kas dod 75. vietu, savukārt pirms gada viņš bija 77. pozīcijā.

Bagātākais sportists 2022. gadā ir Losandželosas “Lakers” līderis un NBA zvaigzne Lebrons Džeimss. Pēdējo 12 mēnešu laikā Džeimss no basketbola un citām aktivitātēm nopelnījis nepilnus 127 miljonus – Losandželosa samaksājusi viņam 36,9 miljonus, bet pārējie 90 nākuši no ārpus basketbola aktivitātēm.

Starp 100 labākajiem ir desmit dažādu sporta veidu pārstāvji, kas kopumā nopelnījuši 4,5 miljardus jeb par 6% vairāk nekā pirms gada. Pirmajā pieciniekā ir arī Lionels Mesi (122 miljoni), Krištianu Ronaldu (115), Neimārs (103) un bokseris Kanelo Alvaress (89).

Džeimsam ir lielākais apavu līgums visā NBA, bet ārpus basketbola viņam ir sadarbību līgumi ar tādiem uzņēmumiem kā “Nike”, “Rimowa”, “Walmart”, “AT&T”, “PepsiCo”, un pēdējais papildinājums ir “Crypto.com”, ar ko noslēgta sadarbība tikai šogad. Tikai 0,01% profesionālo atlētu, piemēram, Džeimsam, Tomam Breidijam, Kevinam Durentam un Naomi Osakai, ieņēmumi no reklāmas līgumiem ir lielāki nekā sporta ieņēmumi.

Interesanta situācija ir ar Federeru, jo 12 mēnešu laikā šveicietis nopelnījis tikai 700 tūkstošus, savukārt reklāmas līgumi devuši 85 miljonu lielus ieņēmumus. Taigers Vuds sapelnījis 8,5 miljonus, bet no reklāmām iegūti 65 miljoni, kamēr Konors Makgregors, neskatoties uz sliktiem rezultātiem, arī spējis nopelnīt – 32 miljoni no sacensībām, bet 20 no reklāmu līgumiem.

Starp pelnošākajām sieviešu sportistēm pirmajā vietā atrodas Osaka, kura kopējā topā ieņem 20. vietu, turklāt ar tenisa spēlēšanu viņu sapelnījusi tikai 1,2 miljonus, kamēr 52 miljoni bijuši no kopumā 20 dažādiem reklāmu līgumiem. Pirmajā simtniekā ir vēl tikai viena dāma – Serēna Viljamsa ar 35,3 miljoniem atrodas 52. vietā.

Ar pilnu topu var iepazīties šeit.

sportapils