Fanu vēlmes PČ hokejā: 100 000 litri alus un maz vegāno ēdienu

Šīgada Pasaules čempionāts hokejā noslēdzās ar mājinieces Somijas uzvaru papildlaikā, finālā pārspējot Kanādu. Turnīrs norisinājās Helsinkos un Tamperē, un “Nokia Arena”, kur savas spēles aizvadīja arī Latvijas valstsvienība, pārstāvji pavēstījuši par to, ko visvairāk fani vēlējās iegādāties arēnā.

“Nokia Arena” ir visai plaša, ko apliecina fakts, ka tur ēdienu iespējams iegādāties 22 dažādās vietās. Izpilddirektors Aku Vikstrēms pastāstīja par pārdošanas apjomiem divu nedēļu garumā. Protams, ka visvairāk līdzjutēji gribēja alu, kopumā arēnas darbiniekiem pārdodot 100 tūkstošus litrus. “Tas ir iespaidīgs skaitlis,” atzīst Vikstrēms.

Džina dzērieni tika pārdoti vairāk nekā sidrs, bet pārdošanas apjomi pieauga arī vīnam. Kopā ar citām lietām cilvēki varēja iegādāties gan sarkano, gan balto vīnu un vērot vīru cīņas ledus laukumā. Kopumā divu nedēļu laikā tika pārdotas 10 tūkstoši pudeles ar vīnu.

Vīns kļuvis par hokeja dzērienu, īpaši jau pēc tam, kad finālspēles laikā televīzijas kameras sāka filmēt Somijas premjerministri Sannu Marinu, kura malkoja vīnu. “Bija lieliski redzēt, ka premjerministre izbauda hokeja pasākumu līdz maksimumam,” bilda Vikstrēms.

Protams, ka nav iespējams tikai malkot grādīgos dzērienus un nepieciešams arī iestiprināties ar ēdienu. Par galveno ēdienu Tamperes arēnā kļuva burgeri, kas divu nedēļu laikā tika pārdoti 26000 reižu. Otrs populārākais ēdiens bija vistu spārniņi, bet 16000 reižu cilvēki vēlējās iegādāties popkornu. “Šis parāda to, cik liels ir šis pasākums, jo skaitļi ir milzīgi,” turpināja izpilddirektors.

Viens izņēmums gan bija – vegānie ēdieni. “Nokia Arena” virtuves menedžeris Anti Ahoka pavēstīja, ka divu nedēļu laikā tikai 17 reizes tika pārdoti vegāniskie ēdieni, kā arī tikai 585 veģetārie burgeri tika pārdoti, kas, salīdzinot ar 26000 parastajiem burgeriem, ir nekas. “Veģetāro ēdienu pārdošanas apjoms bija tikai 0,7% no visa pārdotā,” skaitļus iezīmēja Ahoka.

Gan pusfināli, gan spēles par medaļām norisinājās Tamperē. Svarīgāko divu spēļu laikā svētdienā kopējie arēnas ieņēmumi no kafejnīcām un restorāniem bija 700 tūkstoši eiro, savukārt divu nedēļu laikā kopējie pārdošanas apjomi sasniedza piecus miljonus eiro.

“Esam patiesi priecīgi, ja klientu pieredze bijusi laba. Somija uzvarēja pasaules čempionātā, un vienīgā diskusija bijusi par alus cenu,” bilda Ahoka. Nākamajā gadā čempionāts risināsies gan Tamperē, gan Rīgā. Ja tagad par alus glāzi vajadzēja maksāt 8,90 eiro, kāda cena būs pēc gada?

“Alus cenu ietekmē daudzas lietas. Inflācijas spiediens ir spēcīgs Krievijas iebrukuma Ukrainā dēļ. Tirgus ekonomika nosaka piedāvājumu un pieprasījumu. Ja tiek pārdoti 100 tūkstoši litru alus, tad cena nav bijusi šķērslis pārdošanai. Tomēr pirms cenu maiņas mēs izskatīsim klientu atsauksmes,” noslēgumā teica Ahoka.

sportapils