Futbola noteikumu jauninājumi: 30 minūšu gari puslaiki, piecu minūšu noraidījums un ne tikai

Visai revolucionāru soli vēlas spert Nīderlandes futbola federācija, jo tā no 2023. – 2024. gada sezonas plāno ieviest noteikumu izmaiņas otrajā spēcīgākajā nacionālajā čempionātā, kas nozīmētu mazāku spēles laiku, citādāku bumbas ievadīšanu no auta un daudz ko citu.

Citādāki varētu būt pieci pašreizējie noteikumi: no auta bumba netiktu mesta laukumā iekšā, bet gan iesperta. Piecu minūšu sods tiktu piešķirts pēc dzeltenās kartītes saņemšanas, bumbas driblēšana, izpildot brīvsitienu, būtu atļauta, nebūtu spēlētāju maiņu skaita ierobežojums, bet tīrais spēles laiks būtu 60 minūtes jeb 30 katrā puslaikā.

Jans Dirks van der Zī, kurš Nīderlandes futbola federācijā atbild par amatieru futbolu, uzskata, ka ieviestās izmaiņas būtu pozitīvas, jo tās padarītu spēli ātrāku, sportiskāku, godīgāku un vairāk piesaistošu. “Noteikumus plānots ieviest no 2023. gada, un tas notiktu sadarbībā ar komandām un starptautisko futbola asociāciju padomi,” sacīja van der Zī.

Iepriekšminētie jaunie noteikumi tikuši testēti amatieru futbolā jau kopš 2017. gada. “Ienākot futbolā ar šādām idejām un vēloties kļūt inovatīvam, nāksies saskarties ar divu veidu faniem – vieni būs nostalģiskie un romantiskie, kuri neko nevēlas mainīt, bet otri būs gatavi izmaiņām, vēloties spēli padarīt atraktīvāku un godīgāku,” turpināja van der Zī.

“Futbola romantiķi īpaši redzami UEFA un FIFA, kuri nav izcēlušies ar lielāko aktivitāti izmaiņu veikšanā. Šī iemesla dēļ mums vēl būs jāpaveic liels lobēšanas darbs, lai izmaiņas varētu ieviest otrajā spēcīgākajā Nīderlandes čempionātā.” Turpinājumā nedaudz plašāks apraksts par potenciālajām izmaiņām.

Bumbas ievadīšana laukumā ar kāju

Ja bumba ir ārpus laukuma, to var ievadīt ar speršanu vai driblēšanu. Tas pats attiecas uz brīvsitiena izdarīšanu, stūra sitienu vai atsitienu no vārtiem. Pie pašreizējiem noteikumiem visas šīs aktivitātes aizņem 15 minūtes spēles laika.

Driblēšana brīvsitiena laikā

Vidēji aptuveni 11% no spēles laika tiek pazaudēti brīvsitienu dēļ. Šie pārtraukumi atņem spēles laiku, kā arī veicina to, kas ļoti lielai daļai skatītāju un spēlētāju nepatīk, – spēles vilcināšanu. Tas lielā mērā tiek novērsts ar šo noteikumu, kas ļauj driblēt ar bumbu uzreiz pēc tam, kad spēli apturējis tiesnesis.

Piecu minūšu noraidījums

Dzeltenās un sarkanās kartītes ir būtiska daļa no futbola spēles. Savā ziņā dzeltenā kartīte ir problemātiska, jo pirmās iegūšana neko būtisku nemaina, taču piecu minūšu sods, kas liktu doties laukuma malā, ļoti mainītu situāciju.

Neskaitāmas spēlētāju maiņas

Šis noteikums ļaus spēlei palikt ātrai un baudāmai, jo maiņas varētu veikt neskaitāmi daudz reižu, turklāt tās notiktu spēles gaitā, jo maču nevajadzētu apstādināt.

Tīrais spēles laiks

Pirms diviem gadiem tīrais spēles laiks UEFA Čempionu līgā bija 60 minūtes. Ieviešot jaunos noteikumus, spēles laiks tiktu samazināts līdz 30 minūtēm katrā puslaikā.

sportapils