Superdators prognozē Pasaules kausa uzvarētāju

Novembrī Katarā sāksies Pasaules kauss futbolā. Jau tagad cilvēki prognozē par to, kura valstsvienība kļūs par labāko, bet savs viedoklis ir arī mākslīgajam intelektam, kas, ņemot vērā visu informāciju, prognozējis Francijas triumfu.

Ja šis scenārijs piepildīsies, Francija kļūs tikai par trešo valsti vēsturē, kam būs izdevies nosargāt trofeju, jo pirms četriem gadiem Krievijā tieši francūži virs galvām cēla Pasaules kausu, finālā apspēlējot Horvātijas valstsvienību. Pēdējo reizi tituls tika nosargāts tālajā 1962. gadā, kad to paveica Brazīlija.

Izmantojot algoritmus, viss turnīrs tika simulēts 1000 reizes, un Francija bija visbiežākā uzvarētāja – 17,93% gadījumu. Francūži izceļas ar sabalansētu sastāvu, un katrā pozīcijā ir pa kādai zvaigznei, savukārt uzbrukuma līnijā nevar aizmirst par Kilianu Mbapē, kurš tieši pirms četriem gadiem sāka mirdzēt, un Karīmu Benzemā, kurš UEFA Čempionu līgas izslēgšanas spēlēs demonstrēja fantastisku sniegumu.

Otra galvenā kandidātu uz triumfu visā turnīrā ir Brazīlija – 15,73%. Šo Dienvidamerikas komandu nevar nenovērtēt, jo tai arī ir ļoti sabalansēts sastāvs, bet pretī uzvarām to vedīs Neimārs un Gabriels Žezuss. Vēl vismaz desmit procenti bija Spānijas valstsvienībai – 11,53%.

Viens no galvenajiem iemesliem, kāpēc Francijas izredzes tiek vērtētas augstāk nekā Brazīlijas, ir brazīliešu grūtais ceļš līdz triumfam. G grupā Brazīlija spēlēs pret Šveici, Serbiju un Kamerūnu, un dienvidamerikāņiem vajadzēja uzvarēt, savukārt astotdaļfinālā pretī stāsies H grupas otra labākā komanda – Portugāle, Urugvaja, Koreja vai Gana. Arī te problēmām nevajadzētu būt, taču ceturtdaļfinālā, visticamākais, būs jāspēlē pret Spāniju vai Vāciju, un tas situāciju padara krietni sarežģitāku.

Franciju grupā gaida spēles pret Dāniju, Tunisiju un Austrāliju, savukārt pirmajā izslēgšanas spēļu kārtā būs jāspēlē pret Argentīnu, Meksiku, Poliju vai Saūda Arābiju. Ceturtdaļfinālā pretiniekos būs B grupas uzvarētāja (visticamākais – Anglija) vai A grupas otrā vieta (Nīderlande, Senegāla, Ekvadora vai Katara). Nāciju līgas spēlēs pirms pāris nedēļām francūži bija nepārliecinoši, jo komandas kontā divi neizšķirti un divi zaudējumi, tādējādi ieņemot pēdējo vietu grupā.

Pirms gada Anglijas valstsvienība cīnījās Eiropas čempionāta finālā, bet Pasaules kausā tai atvēlēta ceturtā labākā iespēja uzvarēt, jo no 1000 simulācijām angļi uzvarēja 8,03% gadījumu. Jāteic, ka vasaru Anglijas līdzjutēji sagaidījuši ar bažām, jo Nāciju līgā netika izcīnīta neviena uzvara četrās spēlēs, turklāt divreiz nācās piekāpties Ungārijai.

Piecu procentu robežu pārsniedz arī Beļģija (7,90%), Nīderlande (7,70%), Vācija (7,21%), Argentīna (6,45%) un Portugāle (5,11%). Interesanti, ka 1000 mēģinājumu laikā par čempioni ne reizi nekļuva Kamerūna, Saūda Arābija un Kostarika.

sportapils