Mesi vai Bartomeu – kurš paliks, bet kuram jāaiziet?

Spānijas futbola grands “Barcelona” šobrīd nepiedzīvo vieglus laikus. Kopš apkaunojošā zaudējuma ar 2:8 pret Minhenes “Bayern” UEFA Čempionu līgas ceturtdaļfinālā kā lavīna pār klubu veļas viens nepatīkams notikums pēc otra. Galvenais no tiem – organizācijas leģendas Lionela Mesi vēlme pamest saulaino Barselonu. Un izskatās, ka atpakaļ ceļa vairs nav. Jeb tomēr ir?

Nepatika pret prezidentu

SCANPIX/REUTERS/Nacho Doce

Var saprast, ka Mesi noteikti ir sarūgtināts par sportiski neveiksmīgo sezonu. Pirmo reizi kopš 2007. gada “Barca” neizcīnīja nevienu trofeju! Bet runā, ka kluba galvenā sāpe ir tās prezidents Hoseps Marija Bartomeu, kurš amatā atrodas kopš 2014. gada sākuma. Uz viņu spiediens tiek izdarīts no visām pusēm – gan līdzjutējiem, kuri pēc Mesi paziņojuma par vēlmi pamest klubu kuplā skaitā ieradās pie “Barcelona” ofisa, lai izrādītu savu neapmierinātību ar vadības darbu, gan no amatiem atkāpušies vairāki valdes locekļi un augsta ranga darbinieki. Mesi publiski atbalstījušas divas citas kluba leģendas Karloss Pujols un Samjuels E’to, kā arī citi sabiedrībā pazīstami cilvēki.

Starp citu, pēc sagrāves pret “Bayern”, sarunā ar medijiem netiešus mājienus vadības virzienā raidīja arī komandas aizsardzības balsts Žerārs Pikē: “Ja klubam, lai atgūtu savu spozmi, nepieciešamas jaunas asinis, tad esmu gatavs pirmais doties prom. Izmaiņām jānotiek arī kluba vadībā, bet ar pirkstiem uz nevienu nerādīšu.” Tiesa, arī pats Bartomeu uzreiz pēc zaudējuma paziņoja, ka klubā gaidāmas lielas pārmaiņas, ar ko viņš noteikti nedomāja savu atkāpšanos…

Visi vēlas Bartomeu izstumt no kluba, bet viena no konspirācijas teorijām, un šādās situācijās tādu netrūkst, ir tāda, ka tas ir viltīgs Mesi plāns. Proti, piedraudēt ar aiziešanu, kamēr spiediena rezultātā Bartomeu nolems pats atkāpties. Bet kluba bosu nav nemaz tik viegli atlaist. Atcerēsimies situāciju ar Argentīnas izlasi, kad tā 2016. gada “Copa America” finālā pēcspēles 11 metru sitienu sērijā atzina Čīles pārākumu. Pēc šīs neveiksmes Mesi paziņoja, ka noslēdzis karjeru izlasē un arī toreiz valdīja sabiedrības un spēlētāju neapmierinātība ar situāciju federācijas vadībā. Pārmaiņas notika, bet vēlāk Mesi izlasē atgriezās.

Tāpat par labu nav nākusi Mesi saruna ar jauno vienības treneri Ronaldu Kūmanu. Vairāki ārvalstu mediji pat izplatījuši informāciju, ka Kūmans sarunā pie Mesi mājās sacījis, ka argentīnieša privilēģiju pilnie laiki klubā ir beigušies, kas uzbrucēju saniknojis vēl vairāk. Tāpat noteikti nepalīdz Bartomeu vēlme pārdot vairākus pieredzējušus futbolistus, kuri vienlaikus ir Mesi labi draugi.

Un kā tad bez Covid-19 radītās pandēmijas ietekmes uz procesiem. Proti, tai sākoties, bez diskrētas apspriešanās ar spēlētājiem un paziņojot publiski, nolemts, ka notiks algu samazinājums līdz pat 70%. Mesi tas neesot paticis, jo viņš uzskatīja, ka visi tam būtu piekrituši arī, ja tas netiktu padarīts par publisku notikumu. Aprīļa sākumā Bartomeu paziņoja, ka līdz ar šo lēmumu “Barcelona” mēnesī ietaupa līdz pat 14 miljoniem eiro. Kājas konflikta kulminācijai sāka augt no šejienies…

Vairāku notikumu virkne novedusi pie tā, ka Mesi nosūtījis ierakstītu vēstuli (tas ir sava veida triks – to var saņemt tikai parakstot, tādējādi tās nosūtītājs pārliecinās, ka adresāts to ir saņēmis) Bartomeu, kurā paziņots, ka argentīnietis neplāno piedalīties pirmssezonas treniņnometnēs un pārbaudes spēlēs. Viņš vēlas pamest klubu bez transfēra maksas un šāds punkts bija iekļauts arī viņa līgumā, kurš beidzas vien nākamajā vasarā. Līgumā bija rakstīts, ka Mesi to var darīt līdz 10. jūnijam, taču pandēmijas ietekmē situācija nav tik viennozīmīga. Mesi kā savus argumentus min, ka viņš aizvien ir tiesīgs to darīt, jo vīrusa izplatības dēļ čempionāta norises laiki ir pārcelti un tāpēc šis punkts vēl ir ar juridisku spēku.

Viena no iespējām – Bartomeu aiziet pats

FOTO: Josep LAGO / AFP)

Par šo iespēju var teikt tā – visticamāk, tas nenotiks. Organizācijas struktūra būvēta tā, ka “Barcelona” klubs pieder reģistrētajiem kluba biedriem un neviens no tiem nevar viņu piespiest aiziet. Reālākais scenārijs ir tāds, ka situācija kluba iekšienē kļūst tik neizturama, ka prezidentam ir vieglāk pamest savu posteni, nevis censties pārliecināt citus par savu lietderību, tur paliekot. No malas izskatās, ka Bartomeu ir ļoti tuvu šādai situācijai, jo tik lielu naidu un kritiku viņš iepriekš nekad nav saņēmis. Fani viņu nemīl, Mesi ir gatavs aiziet un aiziet arī augsta līmeņa citu kluba struktūru darbinieki. Tāpēc pieņēmums, ka Mesi mākslīgi iniciējis savu aiziešanu, lai patiesībā izdarītu spiedienu uz Bartomeu, publiskajā telpā ir tik izplatīts. Savu viedokli izteicis arī kluba bijušais vadītājs Huans Laporta: “Bartomeo ar visu esošo valdi ir jādemisionē. Tas ir vienīgais veids, kā noturēt klubā Mesi.”

Pieminēšanas vērts ir fakts, ka Bartomeu jebkurā gadījumā drīzumā no kluba būs jāaiziet, jo “Barcelona” iekšējos statūtos pieņemts, ka prezidenta krēslu nevar ieņemt ilgāk par diviem termiņiem. Jaunā vadītāja vēlēšanām bija jānotiek jau šovasar, taču korekcijas tajā ieviesa pandēmija. Bartomeu tās pārcela uz martu, nevis vēlāk, kas arī raisīja neapmierinātību.

Cita iespēja – par to jānobalso biedriem

Ja Bartomeu neaiziet brīvprātīgi, tad cits instruments ir kad par to nobalso biedri, kas maksā ikgadējās iemaksas. Kluba statūti paredz īpašu prezidenta atlaišanas procedūru – tas ir neuzticības balsojums. Pirmais solis uz to ir savākt 15% no visu biedru saraksta (tie iznāk aptuveni 17 tūkstoši) un tad dienas kārtībā tiek nozīmēts balsojums. Nākamais solis – attiecīgajā balsojumā divām trešdaļām jāizsaka neuzticība esošajam prezidentam, kas skaitliski ir aptuveni 100 tūkstoši balsu, kā rezultātā tiek izsludinātas ārkārtas prezidenta vēlēšanas.

Agrāk ierosināt pirmstermiņa prezidenta atlaišanu bija vienkāršāk, jo, lai uzsāktu šo procedūru, sākotnēji bija nepieciešami vien 5% biedru paraksti. Bet 2013. gadā Sandro Rosels, kurš korupcijas skandāla dēļ pats pameta amatu, šo slieksni palielināja uz 15%, kas ievērojami apgrūtinājis Bartomeu opozicionāru iespējas viņu gāzt.

Atlaišanas procedūra tika iedarbināta jau 2017. gadā, kad klubu pameta Neimārs un vienlaikus bija daudz neskaidrību arī par Mesi, kurš bija ļoti neapmierināts, ka vadība to ir pieļāvusi. Parakstu vākšanu uzņēmās bijušais kluba prezidenta amata kandidāts Augusto Benedito. “Barcelona” bija ļoti tuvu šādam neuzticības balsojumam, bet rezultātā Benedito izdevās savākt vien 12 504 biedru parakstus, ar ko bija par maz. Atkārtoti centieni bija vērojami arī 2019. gadā, taču tie ātri pieklusa.

Kā savulaik atzinis 2017. gada parakstu vākšanas iniciators Benedito, tad savākt 17 tūkstošus ir nereāli. Pirmkārt, jo tuvākajā laikā mači tāpat norisināsies pie tukšām tribīnēm, tāpēc ar dokumentu lēveriem uz stadionu doties nav jēgas. Otrkārt, fanu kopiena ar vadības pārstāvjiem sadarbojas nelabprāt, bet, treškārt, nepieciešamais daudzums parakstu ir jānoformē 14 dienu laikā, kas ir kaut kas no zinātniskās fantāzijas. Tas ir pārbaudīts dzīvē.

Visreālākais scenārijs būtu tāds, ka oktobrī paredzētajā biedru kopsapulcē netiktu pieņemts kluba budžets. Šādam lēmumam ir tāds spēks kā tad, ja tiktu izteikts neuzticības balsojums. Bet Mesi tik ilgi nav gatavs gaidīt…

Kur Mesi dosies, ja dosies?

FOTO: SCANPIX/AP

Kā izskanēja ziņas par argentīnieša vēlmi pamest “Barcelona”, loģiski, ka visiem prātā nāca divi klubi – Parīzes “Saint Germain” savas naudas dēļ un Mančestras “City”, kuru trenē “Barca” bijušais treneris Peps Gvardiola. Kopā ar Gvardiolu “Barcelona” piedzīvoja zelta laikus – četru gadu laikā, kad Peps bija pie komandas vadības stūres, klubs trīs reizes triumfēja vietējā čempionātā, bet divreiz Čempionu līgā, kā arī izcīnīja daudz citas mazākas nozīmes trofejas. Runā, ka abi pat esot jau sazvanījušies par iespējamo pāreju, bet “City” meklē iespējas kā atbrīvot līdzekļus, lai varētu iegādāties Mesi, nepārkāpjot “financial fair play” noteikumus.

Cits šķērslis varētu būt pārejas summa, kas Mesi līgumā noteiktā 700 miljonu eiro apmērā. Visiem ir skaidrs, ka neviens uz pasaules tādu summu nemaksās un nemaz nevar atļauties. Izskanējušas spekulācijas, ka “Barcelona” vēlas pasaules futbola atkārtotu rekordu summu, proti, 222 miljonus eiro, par cik tika pārdots Neimārs. Tiesa, arī šis variants izskatās gaužam nereāls pandēmijas radīto ekonomisko seku dēļ.

Paskatoties no citu Eiropas klubu perspektīvām, izskanējis arī Milānas “Inter” vārds, kas nule kā vienojies ar itāļu speciālistu Antonio Konti par līguma pagarināšanu, taču treneris jau izteicies, ka “Inter” šovasar nevar atļauties dārgus transfērus.

Atgriežoties pie raksta sākumā minētā līguma punkta par Mesi iespējām pamest klubu katru sezonu pirms 10. jūnija (informācija vairākos avotos atšķiras, citviet tiek piesaukts 31. maijs) bez pārejas maksas, balstoties uz to, ka pandēmijas dēļ šis punkts ir jāpārskata un viņu ieskatos Mesi ir leģitīmas tiesības aiziet, viss velk uz to, ka abas, nu jau karojošās puses, varētu satikties tiesā. Vismaz tādu pozīciju ir paudis Bartomeu, kurš negrasās piekāpties, neskatoties uz to, ka kluba prezidenta krēslā viņam atlicis tikai nedaudz vairāk kā gads. Arī Mesi būtu gatavs savu taisnību pierādīt, izejot cauri juridiskām procedūrām. Kurš no tā beigās būs ieguvējs?

Atbilde ir īsa – neviens. Ja Mesi tiesā zaudē, bet klubs viņu nepārdod, tad uzbrucējs būs nelaimīgs un diez vai demonstrēs labāko sniegumu, kamēr klubs, ja nepārdos, var zaudēt Mesi par pliku velti. Protams, pastāv arī pozitīvākais iespējamais variants – Bartomeu atkāpjas, klubā tiek veiktas lielas pārmaiņas, par kurām Mesi runā jau visu šo sezonu, un ilgstošā laulība turpinās ierastajās sliedēs. Vismaz uz gadu. Taču “Barcelona” ļoti riskē. Arī pie scenārija, kad Bartomeu aiziet un notiek pārmaiņas, pēc nākamās sezonas Mesi jau ir pilnībā brīvs no jebkādām līgumsaistībām ar klubu, tādējādi, ja viņam nepatīk ieviestās pārmaiņas, viņš aizies tā vai tā…

FOTO: SCANPIX/FC BARCELONA

sportapils