KHL līmenī unikālais Meija: bijis klāt visās “Dinamo” pārmaiņās

Nākamajā nedēļā startēs Kontinentālās hokeja līgas 13. sezona, un Rīgas “Dinamo” pēc septiņu gadu pārtraukuma mēģinās atgriezties Gagarina kausa apritē. Klubs nomainījis logotipu un ārējo identitāti, par galveno treneri kļuvis Pēteris Skudra. Viens hokejists bijis klāt visās “Dinamo” pārmaiņās – Gints Meija ir viens no tikai diviem spēlētājiem KHL, kuri gatavojas 13. sezonai pēc kārtas vienā un tajā pašā komandā.

Pirms Rīgas “Dinamo” izveidošanas tobrīd 20 gadus vecais Gints Meija bija “Rīga 2000” rezultatīvākais spēlētājs Latvijas čempionātā, kopā skaitot regulārajā čempionātā un izslēgšanas mačos sakrātos punktus – viņš 46 spēlēs iekrāja 47 punktus. Turpat blakus viņam atradās divi uzbrucēji, kuru vadībā Meija ir spēlējis “Dinamo” – Artis Ābols un Ģirts Ankipāns. Ābols pēc šīs sezonas kļuva par Jūliusa Šuplera palīgu, Ankipāns pienesa ieročus snaiperim Marcelam Hosam, bet Meija centās nostiprināties “Dinamo” rindās.

Kluba pirmajā pastāvēšanas sezonā Meija aizvadīja 18 spēles, vairāk laika pavadot “Rīga 2000” rindās, kas nu jau bija kļuvis par “Dinamo” fārmklubu un spēlēja Baltkrievijas Ekstralīgā. Arī otrajā un trešajā “Dinamo” sezonā uzbrucējs uzspēlēja fārmklubos, bet kopš 2011./12. gada sezonas Meija kļuvis par stabilu pamatsastāva spēlētāju. Varētu pat teikt, ka par “Dinamo” vērtību, jo neviens cits hokejists “Dinamo” rindās laukumā nav izgājis visās 12 aizvadītajās sezonās. Un tagad Meija kopā ar komandu gatavojas arī 13. sezonai.

Piecās no pēdējām sešām sezonām Meija guvis desmit un vairāk punktus. Vienīgais izņēmums bija 2017./18. gada sezona, kuras sākumā viņa kreklu rotāja kapteiņa uzšuve. Meija apstājās pie deviņiem punktiem, un iemesls bija skarbi vienkāršs – viņš sezonu pabeidza bez gūtajiem vārtiem. Runājot tieši par pēdējo sešu sezonu nogriezni, sezona bez vārtiem arī bijusi vienīgā, kurā viņš nav sasniedzis vismaz piecu vārtu robežu. Meijas personīgie KHL rekordi vienā sezonā ir deviņi vārti un 16 punkti.

Meija ir tikai viens no trim hokejistiem, kuri 13. sezonu pēc kārtas grasās aizvadīt vienā un tajā pašā KHL komandā. Te gan jāmin, ka viens no viņiem ir ar izņēmumu. Proti, Novosibirskas “Sibir” aizsargs Konstantīns Aleksejevs 2016./17. gada sezonu sāka Maskavas CSKA rindās, tomēr komandu pameta pēc aizvadītām 16 spēlēm un atgriezās Novosibirskā, kur nospēlēja sezonas lielāko daļu. Tādējādi Aleksejevs KHL karjeras laikā pārstāvējis divas komandas, bet “Sibir” rindās viņš spēlējis visās līdzšinējās 12 sezonās. Viņam ir līgums arī uz nākamo.

Bez Meijas sarakstā ir atrodams vēl viens uzbrucējs – Romāns Starčenko no Nursultanas “Barys”. Tā ir vienīgā KHL komandā, kurā viņš spēlējis, lai gan arī Starčenko, tāpat kā Meija, agrāk spēles laiku dalīja starp galveno komandu un fārmklubu. Starčenko bijis Kazahstānas izlases kapteinis pasaules čempionātā, bet “Barys” rindās pie kapteiņa uzšuves viņam nav izdevies tikt. Kopumā četrās “Barys” sezonās Starčenko guvis vairāk par 30 punktiem, rekordu viņš sasniedza 2018./19. gada sezonā – 39 punkti 56 mačos regulārajā čempionātā.

Līdz ar to tikai Meija un Starčenko, ja abi izies laukumā kaut vienā nākamās sezonas spēlē, – un abiem ir līgumi un diezgan stabila vieta sastāvā -, būs spēlējuši KHL visas 13 sezonas un pārstāvējuši tikai vienu komandu. Arī Aleksejevs visās sezonās būs pārstāvējis “Sibir”, bet 16 mači CSKA sastāvā neļauj viņam atrasties vienā plauktiņā ar Meiju un Starčenko.

Jāpiezīmē, ka Rīgas “Dinamo” rindās nav neviens spēlētājs, kuram šī būs 12. sezona komandā. Toties ir trīs hokejisti, kuri gatavojas 11. sezonai vienības rindās – uzbrucēji Lauris Dārziņš un Miķelis Rēdlihs, kā arī aizsargs Kristaps Sotnieks. Visi KHL spēlē kopš izveidošanas, bet pieturējuši citās komandās, pamēģinot leģionāra maizi. Sotnieks aizvadīja divas sezonas Toljati “Lada”, Rēdlihs divas sezonas spēlēja Jaroslavļas “Lokomotiv”, bet Dārziņš prom bija divas ar pusi sezonas – vispirms Kazaņas “Ak Bars”, pēc tam Čeļabinskas “Traktor”.

Nevienā citā KHL komandā nav četri spēlētāji, kuri to pārstāvējuši vismaz desmit sezonas. Piemēram, Sanktpēterburgas SKA rekords ir astoņas sezonas, ieskaitot gaidāmo. Skaidrs, ka te varam runāt par to, ka “Dinamo” ir Latvijas komanda, kas tiek būvēta uz latviešu spēlētājiem, tāpēc salīdzināt to ar Krievijas vienībām nebūtu līdz galam korekti. Taču Rīga izceļas arī uz Minskas “Dinamo” vai “Barys” fona. Arī šīs vienības pamatā tikušas būvētas uz nacionālās bāzes.

Vēl viens statistikas rādītājs, kuru būtu vērts atzīmēt – KHL ir septiņi hokejisti, kuri vienas komandas kreklā aizvadījuši 500 vai vairāk spēles. No šiem septiņiem trīs spēlē Rīgas “Dinamo”. Miķelis Rēdlihs aizvadījis 551 spēli, bet gan Meijam, gan Sotniekam ir 518 mači “Dinamo” rindās. Ne velti abi ārpus laukuma ir labi draugi – pat aizvadīto spēļu skaits komandā ir vienāds.

Interesentākais, ka šajā kategorijā vadošais spēlētājs šajā rakstā vēl nav piesaukts. Aizsargs Jevgeņijs Birjukovs aizvadījis 627 spēles Magņitogorskas “Metallurg”. Viņš vienībā aizvadīja pat 15 sezonas – trīs pirms KHL izveidošanas un 12 sezonas KHL ietvaros. Taču pirms jaunās sezonas viņš izrādījās “Metallurg” nevajadzīgs, tāpēc parakstīja līgumu ar Ufas “Salavat Yulaev”. Protams, pastāv iespēja, ka sezonas laikā viņš atgriezīsies “Metallurg” komandā, un tad viņš būs pievienojams Meijas, Starčenko un Aleksejeva sarakstam. Taču tad jāmainās “Metallurg” vadības domām. Vai jāmainās “Metallurg” vadībai.

Noskaidrojām, ka Rīgas “Dinamo” izceļas uz KHL fona ar to, cik ilgi vairāki spēlētāji pārstāvējuši komandu. Viņi visi bijuši latvieši, bet tikai viens leģionārs “Dinamo” kreklā spēlējis piecās dažādās sezonās. Uzminēt viņa vārdu nav grūti – Marcels Hosa. Un arī te nepieciešama atkāpe, jo pilnas bija tikai trīs sezonas. Vēl vienu viņš sāka Maskavas “Spartak” un pēc tam atgriezās Rīgā, bet vienu sezonu Hosa sāka Rīgā, bet pabeidza dzimtenē Slovākijā. Piemēram, tikai 22 gadus vecais Kristaps Zīle ar nākamo izgājienu uz ledus “Dinamo” rindās būs spēlējis jau sešos regulārajos čempionātos – vairāk nekā jebkurš no leģionāriem.

Pie piektās sezonas “Dinamo” varēja tikt kanādietis Koltons Gilīss, kurš Rīgā nospēlēja četrus gadus pēc kārtas. Tomēr viņam vieta Skudras plānos nav atradusies. Vēl vairāk par divām sezonām Rīgā aizvadījuši lietuvietis Nerijus Ališausks (trīs), kanādietis Brendons Makmilans (trīs), un blakus pieliekams arī Metjū Majone, kurš gatavojas aizvadīt trešo sezonu. Lai gan pērn viņš “Dinamo” pārstāvēja tikai četrās spēlēs.

Tieši tāds bijis Rīgas “Dinamo” rokraksts visās sezonās – gana stabils latviešu kodols un ļoti mainīgs leģionāru sastāvs.

Foto: Rīgas “Dinamo”, Raimonds Volonts

sportapils