Vai krievu hokeja komandas ir apdraudējums Latvijas sabiedrības veselībai?

Koronavīrusa izraisītās slimības Covid-19 pandēmijas sākums meklējams 2019. gada nogalē, bet tagad tā ir pārņēmusi visu pasauli. Ļoti spēcīgi ir cietis sports, jo (teju) visi čempionāti tika noslēgti priekšlaicīgi, bet jaunās sezonas ir uz jautājuma zīmes un daudzviet nav zināms, kad tās varētu sākt.

Uz šī fona, protams, izcēlās kaimiņvalsts Krievija un Kontinentālā hokeja līga (KHL). Proti, iepriekš spītīgi martā nevēloties pārtraukt Gagarina kausa izcīņu, bet 2020./21. gada sezonu iesākot bez izmaiņām spēļu kalendārā – 2. septembrī. Pirmie trauksmes signāli izskanēja jau pirmssezonas treniņnometnēs, kad vairākās komandās bija novērojams vīrusa uzliesmojums, bet čempionāta priekšvakarā uz to brīdi inficējušies bija vairāk nekā 130 (ap 50 gan jau bija izveseļojušies) dažādu klubu hokejisti un personāla dalībnieki.

Jāatzīmē, ka Krievija ir ceturtajā vietā visvairāk vīrusa skarto valstu ziņā. Uz šo brīdi tur inficējušies vairāk nekā miljons iedzīvotāju.

Neskatoties uz vairāku klubu aicinājumiem turnīra norisi pārcelt uz vēlāku laiku, KHL vadība palika stingra – čempionāts sāksies laikā. Klubiem jādomā kā ierobežot vīrusa izplatību, bet ja tas nenotiks un komanda nevarēs ierasties uz spēli Covid-19 saslimstības dēļ, tai var nākties sev turnīra tabulā ierakstīt neglaimojošo 0:5, kas nozīmē tehnisko zaudējumu.

KHL reglaments paredz – ja kādā no komandām tiks konstatēti vairāki inficēšanās gadījumi, tām būs atļauts izmantot fārmkluba un jaunatnes komandu spēlētājus. Taču, ja kāda vienība tāpat nespēs savākt sastāvu dalībai spēlē, tai tiks piešķirts tehniskais zaudējums.

Un tam visam pa vidu Rīgas “Dinamo”. Nepietika ar neskaidrību par kluba kopējo budžetu un vai tas vispār būs, lasi, vai būs cipariņi kluba kasē vai tas paliks tikai kā sapnis uz nākamo sezonu. Kad šis rēbuss tika veiksmīgi atrisināts, atklāts jautājums bija par to vai “Dinamo” epidemioloģiskās situācijas dēļ nebūs jāpārvācas uz kādu laiku padzīvot un spēlēt Krievijā. Viens šāds precedents līgā ir – Pekinas “Kunlun RedStar”, kas mājas spēles aizvada Mitiščos. Bet Ķīna jau ir cits stāsts. Ar “Dinamo” tas nenotika, jo KHL ticēja, ka problēmas nebūs. Kāds paslimos un visus nenosargāsi. Vienlaikus nebija tā, ka KHL visu palaida pašplūsmā. Gala vārds par ierobežojumiem klātienē apmeklēt publiskus pasākumus pieder Krievijas federālajām vietvarām (apgabaliem), un vairumā gadījumu ir noteikts, ka mačus drīkst apmeklēt 30% skatītājo no kopējās attiecīgās arēnas ietilpības. Rīgā valdošā koalīcija lēma, ka šobrīd iekštelpās uz publisku pasākumu drīkst pulcēties ne vairāk kā tūkstots cilvēku.

It kā par visu padomāts, bet problēmas sākās jau no pirmās dienas! Neilgi pirms sezonas atklāšanas mača ar Nursultanas “Barys” vienam no līnijtiesnešiem tika konstatēta saslimšana ar vīrusu, kā rezultātā tika nomainīta visa brigāde.

Turpinājumā tika atcelta 11. septembra spēle ar Ņižņijkamskas “Neftekhimik”, jo vairākiem tās spēlētājiem konstatēti pozitīvi Covid-19 testi. Taču tas nebūt nenozīmē, ka komandai uzreiz pienākas tehniskais zaudējums.

Šo rindu autors sazinājās ar Rīgas “Dinamo” preses sekretāru Jāni Stepīti, kurš sniedza komentāru par esošo situāciju: “No līgas vadības nekāda jauna informācija nav pienākusi. Spēle pret “Neftekhimik” ir pārcelta, nevis komandai ir piešķirts tehniskais zaudējums, jo viņi jau ieradās Latvijā, kur atklājās vairāki pozitīvi testu rezultāti. Turpinājumā viss izriet no KHL reglamenta – ja līdz regulārās sezonas norises beigām [paredzētais datums ir 2021. gada 27. februāris – red.] nebūs iespējams aizvadīt pārcelto maču, tikai tad “Neftekhimik” var piešķirt tehnisko zaudējumu.”

Zīmīgi, ka “Neftekhimik” jau iepriekš izcēlās Covid-19 sakarā un jāteic, ka ne tajā labākajā nozīmē. Proti, kluba vadība bez sīkākiem paskaidrojumiem savainoto spēlētāju sarakstā ievietoja gandrīz visus pamatsastāva hokejistus, kā arī visu treneru štābu.

Ar līdzīgām problēmām saskārās cita Austrumu konferences vienība Habarovskas “Amur”, kas uz 7. septembra izbraukuma spēli Omskā pret Latvijas izlases galvenā trenera pārstāvēto “Avangard” vairāku saslimšanas gadījumu dēļ devās bez vairākiem vadošajiem spēlētājiem.

Taču “Neftekhimik” stāsts ar šo nebeidzās. Divas dienas iepriekš tā viesojās pie Helsinku “Jokerit” (cieta sakāvi ar 0:6). Tā kā, ielidojot Rīgā, bija pozitīvas vīrusa analīzes, visa (!) “Jokerit” komanda nonākusi neapskaužamā situācijā – visiem spēlētājiem, kas aizvadīja konkrēto maču, tagad jādodas 14 dienu karantīnā. Zīmīgi, ka sākotnējie KHL un “Jokerit” paziņojumi atšķīrās. Klubs paziņoja, ka šī iemesla dēļ būs jāpārceļ vienībai paredzētie nākamie pieci mači, savukārt KHL paziņojumā minēts, ka pārcelta vien nākamā spēlē pret Kazaņas “Ak Bars” un Helsinku komandas spēlētājiem jāveic papildus analīzes. Ne vārda par karantīnu un citu spēļu neaizvadīšanu.

Kļuvis zināms, ka nevienam no “Jokerit” hokejistiem pozitīvu analīžu nav, bet Somijā likuma vārdam ir spēks! “Somijas varasiestādes liek rīkoties pēc noteikumiem, ja ir potenciāli draudi inficēt citus cilvēkus, tāpēc arī bijām spiesti doties karantīnā. Un mēs attiecīgi rīkojāmies. Lai arī šādas situācijas nav ikdiena, neuzskatam, ka KHL sezona ir apdraudēta. Šādā režīmā esam spiesti dzīvot jau teju pēdējo pusgadu,” tā izteicies “Jokerit” pārstāvis Jari Kurri, kurš vienlaikus norādīja, ka pašizolācija noteikt būs jāievēro. Covid-19 ir viltīgs – saslimšanas simptoni var arī uzreiz neparādīties un daudzos gadījumos tie neparādās vispār. Tāpēc saprotama šāda piesardzība, kas ir vispār pieņemta prakse pasaulē. Zīmīgi, ka “Jokerit” bija starp skaļākajām balsīm gan pērnajā sezonā, kad uzstāja, ka “play-off” cīņas ir jāpārtrauc, gan pirms šīs sezonas, kad vēlējās, lai sezonu pārceltu uz mēnesi vēlāk.

Rodas jautājums – vai esošo situāciju vispār ir iespējams kontrolēt? “Noteikumi paredz, ka komandām, kas ierodas Latvijā, visiem tās pārstāvjiem jābūt negatīviem testiem jau izlidošanas brīdī un Latvijā tie jāveic atkārtoti. Viņi tāpat kā jebkurš cits cilvēks, kurš ierodas Rīgā, parakstās par noteikumiem, ka rīkosies atbildīgi un ievēros visus nepieciešamos drošības mērus, proti, atradīsies tikai savā dzīvesvietā, kas hokejistu un kluba apkalpojošā personāla gadījumā ir viesnīca, un darba vietā – hallē. Pie katra cilvēka nolikt kādu, kas viņus uzmanīs uz katra soļa nevar – tā ir viņu pašu atbildība, ka viņi rīkosies godprātīgi,” tā Stepītis.

Savu iepriekšējo maču “Dinamo” aizvadīja pret Podoļskas “Vityaz”. Kā jau zināms, latvieši ir detektīvu tauta un internetā nonāca foto, kurā redzams, ka ārpus viesnīcas teritorijas pastaigājas viens no vitjaziešiem. “Dinamo” preses sekretārs to komentēja šādi: “Ja runājam par to atgadījumu, tad noteikumi paredz, ka cilvēkam ir tiesības atrasties 200-300 metru attālumā no savas dzīvesvietas, ja tā nav publiska telpa un nav neviena apkārt.” Teorētiski – noteikumi netika pārkāpti.

Savukārt runājot par pašiem dinamiešiem, kuriem uz Krieviju šosezon (cerams būs) jālido vēl neskaitāmas reizes, tad Ministru kabineta regulējums viņiem ir labvēlīgs, jo no izbraukuma spēlēm Krievijā un citām valstīm viņi atgriezīsies, lai piedalītos starptautiska līmeņa sacensībās un KHL tādas ir. Tāpēc negatīvu testu gadījumos noteikumi nepieprasa pašizolāciju. Tiesa, tests jāveic tūlīt pēc ielidošanas Latvijā un atkārtoti piecu līdz septiņu dienu laikā. Lidojot uz Krieviju – atkal. Izbraukumu sērijās “Dinamo” praktiski dzīvos pārvietojamā, tā sauktajā, “burbulī”. Cits jautājums – kādi tie “burbuļi” būs katrā pilsētā atsevišķi.

Vai problēmas varēja paredzēt? Viennozīmīgi! Epidemioloģiskā situācija Krievijā aizvien ir satraucoša. Turklāt, nevajag aizmirst, ka lielajā kaimiņzemē nereti mēdz “spēlēties” ar oficiālajiem statistikas skaitļiem. Un nav svarīgi vai runa ir par valsts ekonomisko situāciju vai Covid-19 izplatību. No otras puses – daudzi var nepiekrist, bet reglaments ir izveidots tāds, kas maksimāli tendēts uz spēļu aizvadīšanu, nosakot, ka ārkārtējā situācijā, klubi bez papildus formalitātēm var izmantot fārmkluba un jauniešu komandu hokejistus. Kam tad šīs komandas domātas? Un, lai arī cik tas neviennozīmīgi skanētu, šāda kārtība rīdziniekiem pat var palīdzēt uzvarēt kādu lieku maču, ja kādā krievu komandā notiek vīrusa uzliesmojums un tā pret “Dinamo” izliek jauniešu komandu. Protams, pie nosacījuma, ja pašiem viss ir kārtībā. Un, spriežot pēc kopējās statistikas, kurā Latvija 215 valstu (un valstiņu) starpā ierindojas 156. vietā, mums iet labi (ptu, ptu, ptu). Beidzot kāds saraksts, kur būt lejasgalā, ir labi…

Atbildot uz virsrakstā uzdoto jautājumu – vai krievu komandas ir apdraudējums Latvijas sabiedrības veselībai – domājams, ka nē. Protams, ka ir saprotama sociālo tīklu pasaulē izraisītā ažiotāža un sašutums, tomēr neviena KHL kluba vadība nav muļķi. Tāpat visiem pie sāniem specaģentu, kurš izsekos līdzi pat līdz tualetei, nenoliksi, bet krievu hokeja komandas ir profesionālas (dažāda līmeņa un citādākas domāšanas, protams) organizācijas un neviens nevēlas sev celt neslavu vai nonākt krustugunīs. Konkrētais gadījums ar pastaigu pie Daugavas krastiem tomēr vērtējams kā izņēmums, nevis norma. Un neviens hokejistu bariem, kas atlidojuši no Krievijas, tā vienkārši iet uz bāriem, veikaliem, restorāniem, kino un citām publiskām izklades vietām vienkārši neļaus. Protams, var gadīties pa kādam neapzinīgākam indivīdam, taču tas nebūt nenozīmē, ka visi, kas atbraukuši uz Latviju spēlēt hokeju, taisnā ceļa no lidostas pie esošās situācijas metīsies Rīgas dzīvē!

Labā ziņa ir tā, ka turnīŗs neapstāsies. “Dinamo” šodien paziņoja par trīs Pētera Skudras jaunu asistentu piesaistīšanu, bet hokejisti turpinās trenēties un gatavosies savam pirmajam izbraukumam, kur sākumā būs jāmēro ceļs uz Novisibirsku. Tāpat kluba oficiālajā mājas lapā izlikts paziņojums par biļešu tirdzniecības sākumu uz nākamajām mājas spēlēm. Dod Dievs, dzimetenē atgriezties veseliem!

FOTO: Ņižņijkamskas “Neftekhimik” home page

sportapils