Desmit spēlētāji, kuriem pievērst uzmanību OS kvalifikācijas turnīrā Latvijas pretinieču sastāvos

Ar trim NHL spēlētājiem – Teodoru Bļugeru, Rūdolfu Balceru uz Zemgu Girgensonu – ierindā šodien Latvijas valstsvienība uzsāks Rīgā notiekošo olimpisko spēļu kvalifikācijas turnīru un cīņu par ceļazīmi uz 2022. gada Pekinas olimpiskajām spēlēm. Cīņā par ceļazīmi uz olimpiskajām spēlēm Latvijas izlasei pretī stāsies Itālijas, Ungārijas un Francijas valstsvienības. Latvijas izlases pretinieces nevar lepoties ar augstiem sasniegumiem un talantiem pārbagātām komandām, taču arī mūsu pretinieču sastāvos ir dažas zvaigznes un spilgti spēlētāji, kuriem ir vērts pievērst uzmanību.

Foto: TT

Andreass Bernards (Itālija)

18 gadu vecumā debitēja Itālijas spēcīgākajā hokeja līgā “Bolzano” kluba sastāvā, kurā tobrīd spēlēja divi latviešu hokejisti – Viktors Ignatjevs un Sergejs Durdins -, bet gadu vēlāk pārcēlās uz Somiju, kur ir aizvadījis lielāko daļu savas karjeras. Pirmos soļus Somijā spēra “Saipa” kluba sistēmā. Jau otrajā gadā Somijā ”Saipa” rindās debitēja Somijas spēcīgākajā līgā. Savā pirmajā sezonā Somijas čempionātā aizvadīja četras spēles, kurās atvairīja 92,5% pretinieku metienu un vidēji ielaida vien 2,51 vārtus. Vienā no sezonām ”Saipa” rindās bija latviešu uzbrucēja Roberta Jekimova komandas biedrs.

2015. gadā pārcēlās no ‘’Saipa’’ uz Pori “Assat” komandu un pieteica sevi kā jauna līmeņa vārtsargu. Četras sezonas pēc kārtas bija komandas izteikts pirmais vārtsargs. Labākajā sezonā “Assat” rindās 44 mačos atvairīja 92,4% pretinieku metienu un vidēji mačā ielaida tikai 2,08 vārtus. Pēc desmit pavadītiem gadiem Somijā vienu sezonu aizvadīja Slovākijas čempionātā Ungārijas kluba “MAC Ujbuda” sastāvā. Pērn sezonu uzsāka dzimtenē Bolzano komandā, bet tās gaitā pārcēlās uz Zviedriju un pievienojās Allsvenskan līgas klubam “Vasby”. Nākamajā sezonā būs Latvijas hokeja jaunā talanta Renāra Krastenberga komandas biedrs Austrijas klubā “Villacher”.

Pārstāvējis Itālijas izlasi četros pasaules čempionātos augstākajā divīzijā un četros pirmās divīzijas pasaules čempionātos. Divas reizes pasaules čempionātā ir spēlējis pret Latvijas izlasi un abās reizēs ir demonstrējis fantastisku sniegumu. 2017. gada pasaules čempionātā mačā pret Latvijas izlasi atvairīja 22 no 24 metieniem (1:2), bet divus gadus vēlāk spēlē pret Latvijas valstsvienību piedzīvoja savu zvaigžņu stundu un atvairīja 62 no 64 mūsu hokejistu izpildītajiem metieniem (0:3). 2017. gada pasaules čempionātā demonstrēja fantastisku sniegumu, piecās spēlēs atvairot 92% pretinieku metienu un vidēji ielaižot tikai 2,59 vārtus, un tika atzīts par vienu no trim Itālijas izlases labākajiem spēlētājiem.

Djego Kostners (Itālija)

Līdz šim visu savu karjeru ir pavadījis Šveicē. Uz Šveici devās jau 15 gadu vecumā. Jaunieša gados spēlēja kopā ar diviem latviešiem – aizsargu Mārtiņu Mežuli un uzbrucēju Ronaldu Ķēniņu. Savukārt vēlāk vairākas sezonas bija latviešu vārtsarga Elvja Merzļikina komandas biedrs “Lugano” sistēmā. Jau 19 gadu vecumā Lugano sastāvā debitēja Šveices spēcīgākajā līgā. ‘’Lugano’’ rindās aizvadīja piecas sezonas NLA čempionātā. Rezultatīvākajā sezonā 41 spēlē guva sešus vārtus un sakrāja 19 punktus.

Pēc daudziem septiņiem Lugano sistēmā pavadītiem gadiem pārcēlās uz citu Šveices klubu “Ambri-Piotta”, kura sastāvā ir aizvadījis pēdējās piecas sezonas. Pērn, 50 spēlēs gūstot deviņus vārtus un nopelnot 23 punktus, aizvadīja rezultatīvāko sezonu savā karjerā. Gaidāmajā sezonā turpinās pārstāvēt “Ambri-Piotta” komandu.

Itālijas izlases rindās piedalījies trijos pasaules čempionātos elites divīzijā un četros pirmās divīzijas turnīros. 2014. gada pasaules čempionātā guva līdz šim savus vienīgos vārtus elites divīzijas turnīros un tika atzīts par vienu no trim Itālijas izlases labākajiem spēlētājiem.

Džovanni Morini (Itālija)

16 gadu vecumā kopā ar dvīņubrāli Paolo Morini pārcēlās uz Šveici un līdz šim visu savu karjeru ir aizvadījis Šveicē. Karjeru uzsāka ”Lugano” kluba sistēmā. Vairākas sezonas ir bijis latviešu vārtsarga Elvja Merzļikina komandas biedrs. 20 gadu vecumā Lugano komandas sastāvā debitēja Šveices spēcīgākajā hokeja līgā. Savā debijas sezonā NLA 30 regulārās sezonas spēlēs guva trīs vārtus un izdarīja vienu rezultatīvu piespēli.

Šveices spēcīgākajā līgā ir aizvadījis pēdējās sešas sezonas. Rezultatīvākajā sezonā 48 mačos guva 14 vārtus un sakrāja 19 punktus, kļūstot par ”Lugano” komandas otro labāko vārtu guvēju. Pērn, 32 spēlēs gūstot sešus vārtus un nopelnot 15 punktus, ”Lugano” rindās aizvadīja otro rezultatīvāko sezonu savā karjerā. Nākamajā sezonā turpinās pārstāvēt Lugano kluba krāsas.

Pārstāvējis Itālijas izlasi divos pasaules čempionātos elites divīzijā un vienā pirmās divīzijas pasaules čempionātā. 2017. gada elites divīzijas pasaules čempionātā septiņās spēlēs guva divus vārtus un kļuva par Itālijas izlases labāko snaiperi un rezultatīvāko spēlētāju, kā arī tika atzīts par vienu no trim Itālijas izlases labākajiem spēlētājiem turnīrā.

Balāžs Šebeks (Ungārija)

Līdz šim visu karjeru ir aizvadījis Somijā. Uz Somiju devās jau 14 gadu vecumā. Karjeru uzsāka “Karpat” kluba sistēmā jauniešu un junioru komandās. Vēlāk aizvadīja rezultatīvu sezonu Mestis līgā “Hokki” kluba rindās, 47 spēlēs savācot 40 (8+32) punktus un kļūstot par komandas otro rezultatīvāko spēlētāju. Pēc rezultatīvās debijas sezonas Mestis līgā debitēja Somijas spēcīgākajā līgā “KalPa” kluba sastāvā.

Savā debijas sezonā “KalPa” rindās 46 mačos guva piecus vārtus un sakrāja 14 punktus, bet divus gadus vēlāk 57 spēlēs nopelnīja jau 31 (8+23) punktu un kļuva par “KalPa” otro rezultatīvāko spēlētāju, atpaliekot vienīgi no Rīgas “Dinamo” spēlējušā kanādiešu aizsarga Metjū Majones. Vēl pēc diviem gadiem laboja savu rezultativitātes rekordu, 59 spēlēs gūstot astoņus vārtus un nopelnot 41 punktu, un kļuva par “KalPa” komandas rezultatīvāko sezonas spēlētāju. 2019. gadā kopā ar “KalPa” izcīnīja prestižo Špenglera kausu. Savukārt pērn, sakrājot 33 (10+23) punktus, pirmo reizi “KalPa” rindās vienas sezonas laikā sasniedza desmit gūto vārtu atzīmi un trešo reizi pēdējo četru sezonu laikā pārsniedza 30 rezultativitātes punktu robežu. Gaidāmajā sezonā karjeru turpinās citā Somijas spēcīgākās līgas klubā Tamperes “Ilves”.

Ungārijas izlases rindās spēlējis vienā elites divīzijas pasaules čempionātā un trijos pirmās divīzijas pasaules čempionātos. 2018. gada pirmās divīzijas pasaules čempionātā, piecās spēlēs gūstot trīs vārtus un izdarot divas rezultatīvas piespēles, kļuva par Ungārijas valstsvienības labāko snaiperi un rezultatīvāko spēlētāju.

Foto: TT

Jānošs Hāri (Ungārija)

15 gadu vecumā pārcēlās uz Zviedriju. Nospēlēja trīs sezonas Zviedrijā “Farjestad” kluba sistēmā, bet vēlāk vienu gadu aizvadīja Ziemeļamerikā Kvebekas Junioru hokeja līgā (QJMHL) Monreālas ”Juniors” un Ruānas Norandas ”Huskies” sastāvā. Pēc pavadīta gada Ziemeļamerikā atgriezās Zviedrijā un ”Modo” rindās spēlēja divas sezonas Zviedrijas Elites sērijā. Savā debijas sezonā Zviedrijas spēcīgākajā līgā 31 spēlē guva piecus vārtus un sakrāja 11 punktus.

Vēlāk aizvadīja rezultatīvu sezonu Somijas spēcīgākajā hokeja līgā HIFK rindās, 44 mačos gūstot astoņus vārtus un izdarot 11 rezultatīvas piespēles, bet pēc tam uz trim gadiem atkal atgriezās Zviedrijā. Divās no trim sezonām spēlēja Zviedrijas spēcīgākajā līgā. Rezultatīvākajā no tām “Modo” rindās 53 spēlēs guva sešus vārtus un nopelnīja 21 punktu. Pēc tam aizvadīja divas ļoti rezultatīvas sezonas Ungārijas kluba “Fehervar AV19” rindās. Tad vienas sezonas laikā paguva aizvadīt 24 spēles Somijas spēcīgākās hokeja līgas klubā “Pelicans” un nospēlēt 18 mačus Austrijas komandā “Salzburg”, bet pērn atgriezās “Fehervar AV19” rindās un, 46 spēlēs gūstot 15 vārtus un savācot 49 punktus, kļuva par komandas rezulatatīvāko spēlētāju.

Ungārijas valstsvienības rindās piedalījies septiņos pirmās divīzijas pasaules čempionātos. 2018. gada pirmās divīzijas pasaules čempionātā piecās spēlēs guva vienus vārtus un sakrāja četrus punktus, kļūstot par Ungārijas izlases turnīra otro rezultatīvāko spēlētāju.

Jānošs Vašs (Ungārija)

16 gadu vecumā devās uz Zviedriju. Karjeru Zviedrijā uzsāka “Redhawks” kluba sistēmā. Pēc divām pavadītām sezonām Zviedrijā Vasu izvēlējās NHL draftā Dalasas “Stars” otrajā kārtā ar augsto 32. numuru. Nākamajā sezonā pēc NHL drafta debitēja Zviedrijas Elites sērijā “Redhawks” komandas rindās. Vēlāk vēl trīs sezonas aizvadīja Zviedrijā, bet pēc tam trīs gadus pavadīja AHL Iovas “Stars” rindās. Pēdējā sezonā AHL 80 spēlēs savāca 41 (17+24) punktu un kļuva par komandas trešo rezultatīvāko spēlētāju.

Pēc trim pavadītiem gadiem Ziemeļamerikā atgriezās šaipus okeānam un kopš tā laika ir pārstāvējis četru dažādu valstu klubus – spēlējis Zviedrijas, Francijas, Čehijas un Ungārijas komandās, kuras ir piedalījušās dažādu līgu turnīros. Pēdējās četras sezonas ir aizvadījis Ungārijas klubā ‘’DVTK Jegesmedvek” un bijis viens no komandas līderiem. Turklāt pēdējos divos gados bijis komandas kapteinis. Rezultatīvākajā sezonā ‘’DVTK Jegesmedvek” rindās 54 mačos guva 14 vārtus un sakrāja 49 punktus, bet pērn 44 spēlēs nopelnīja vien 27 (4+23) punktus. Aizvadītajā sezonā bija latviešu uzbrucēja Haralda Egles komandas biedrs. Gaidāmajā sezonā atgriezīsies Francijā un debitēs “Chamonix” komandas rindās.

Pārstāvējis Ungārijas izlasi 15 pasaules čempionātos, taču tikai divi no tiem ir bijuši elites divīzijā. 2016. gada pasaules čempionātā elites divīzijā septiņās spēlēs guva divus vārtus un kļuva par Ungārijas izlases turnīra otro labāko vārtu guvēju.

Antuāns Rusels (Francija)

Jau 16 gadu vecumā kopā ar ģimeni pārcēlās uz Kanādu. Būdams nedraftēts spēlētājs, izsitās līdz NHL. Pasaules spēcīgākajā hokeja līgā aizvadījis pēdējās deviņas sezonas. Pirmos sešus gadus NHL aizvadīja Dalasas “Stars” rindās. Divas reizes Dalasā sakrāja pa 29 punktiem – attiecīgi 81 un 80 spēlēs. Savukārt pēdējos trīs gadus ir pārstāvējis Vankūveras “Canucks” komandu. Vankūverā aizvadīja lielisku debijas sezonu, 65 mačos gūstot deviņus vārtus un nopelnot 31 punktu, taču pēdējos divos gados ir demonstrējis diezgan pieticīgu sniegumu, bijis ļoti mazrezultatīvs un vienā no sezonām vienubrīd pat uz īsu laika posmu tika nosūtīts uz AHL. Nākamajā sezonā centīsies restartēt savu NHL karjeru Arizonas ”Coyotes” sastāvā.

No šī Francijas izlases modeļa spēlētājiem Rusels ir visvairāk NHL spēles aizvadījušais un visvairāk rezultativitātes punktus nopelnījušais Francijas valstsvienības spēlētājs. Deviņu gadu laikā pasaules spēcīgākajā hokeja līgā viņš ir devies laukumā 554 spēlēs, kurās guvis 81 vārtus un savācis 189 punktus. 2017. gadā, pārstāvot Dalasas ”Stars”, guva trīs vārtus mačā pret Tampabejas ”Lightning” un kļuva par pirmo francūzi, kurš vienā NHL spēlē ir izcēlies ar trim vārtu guvumiem jeb ”hat-trick”. Visas savas karjeras laikā ir izcēlies ne tikai ar rezultatīvu sniegumu, bet arī ļoti daudz soda minūtēm.

Francijas izlases sastāvā piedalījies piecos pasaules čempionātos, no kuriem visi ir bijuši elites divīzijā. Visspilgtāk Francijas valstsvienības sastāvā spēlēja 2014. gadā Minskā notiekošajās planētas meistarsacīkstēs, kurās astoņos mačos guva sešus vārtusun sakrāja 11 rezultativitātes punktus, kļūstot par Francijas izlases turnīra dalītu labāko vārtu guvēju un rezultatīvāko spēlētāju, kā arī piekto rezultatīvāko pasaules čempionāta hokejistu.

Foto: TT

Pjērs Eduārds-Belmārs (Francija)

Līdzīgi kā Rusels arī nav draftēts, taču ir izsities līdz NHL. Karjeru sāka Francijā, bet vēlāk astoņas sezonas aizvadīja Zviedrijā. Pirmos trīs gadus Zviedrijā pavadīja Allsvenskan līgas klubā “Leksand”, kura rindās pēdējā sezonā, 41 spēlē sakrājot 49 (31+18) punktus, kļuva par komandas labāko snaiperi un ceturto rezultatīvāko spēlētāju. Pēc veiksmīgās sezonas ”Leksand” rindās pārcēlās uz Zviedrijas Elites sērijas komandu ‘’Skelleftea AIK’’ un tās sastāvā nospēlēja piecus gadus. Rezultatīvākajā sezonā ‘’Skelleftea AIK’’ rindās 55 mačos guva 19 vārtus un nopelnīja 36 punktus, kļūstot par komandas otro labāko vārtu guvēju un trešo rezultatīvāko spēlētāju. Vēl vienā sezonā Zviedrijā regulārajā čempionātā sasniedza 35 punktu atzīmi.

Pēc astoņiem pavadītiem gadiem Skandināvijā pārcēlās uz Ziemeļameriku un aizvadīja trīs sezonas Filadelfijas ”Flyers” rindās. Rezultatīvākajā sezonā Filadelfijā 74 spēlēs guva septiņus vārtus un savāca 14 punktus. 2016. gadā pārstāvēja Eiropas izlasi Pasaules kausa turnīrā. 2017. gadā, notiekot līgas paplašināšanās draftam, nonāca Vegasas “Golden Knights” īpašumā. Jau savā debijas sezonā Vegasas rindās laboja savu rezultativitātes rekordu, 72 mačos gūstot sešus vārtus un sakrājot 16 punktus, un aizkļuva līdz Stenlija kausa finālserijai, kurā ar 1-4 zaudēja Vašingtonas “Capitals”. Aizvadīja vēl vienu sezonu Vegasā, bet pēc tam pārcēlās uz Kolorado ”Avalanche”. Atkal aizvadīja spožu sezonu jaunā kluba rindās, 69 spēlēs nopelnot 22 (9+13) punktus un aizvadot rezultatīvāko sezonu savā NHL karjerā, bet pērn 53 mačos savāca 11 (9+2) punktus. Nākamajā sezonā savu NHL karjeru turpinās Tampabejas ”Lightning” rindās.

Pārstāvējis Francijas valstsvienību jau desmit elites divīzijas pasaules čempionātos. Kopā ar Ruselu uguņoja 2014. gadā Minskā. Astoņās spēlēs guva trīs vārtus un sakrāja astoņus punktus, kļūstot par Francijas izlases turnīra trešo rezultatīvāko spēlētāju. Četros pasaules čempionātos ir atzīts par vienu no trim Francijas izlases labākajiem spēlētājiem.

Aleksandrs Teksjē (Francija)

Viens no Francijas izlases jaunās paaudzes talantīgākajiem un meistarīgākajiem hokejistiem. Karjeru uzsāka Francijas hokeja līgā sava dzimtā kluba “Grenoble” rindās. Pēc lieliskas debijas sezonas Francijas hokeja līgā 2017. gada NHL draftā Teksjē otrajā kārtā ar augsto 45. numuru izvēlējās Kolumbusas “Blue Jackets” komanda. Vēlāk aizvadīja divas spilgtas sezonas Somijas spēcīgākajā hokeja līgā “KalPa” sastāvā. Debitēja Somijas spēcīgākajā līgā jau 17 gadu vecumā. Pirmajā gadā “KalPa” rindās 53 spēlēs sakrāja 22 (13+9) punktus, bet nākamajā sezonā 55 mačos nopelnīja 41 (14+27) punktu un kļuva par komandas rezultatīvāko spēlētāju. 2019. gadā kopā ar ‘’KalPa’’ triumfēja prestižajā Špenglera kausa izcīņā.

Uzreiz pēc sezonas beigām Somijā pārcēlās uz Ziemeļameriku un tās pašas sezonas beigās debitēja NHL Kolumbusas “Blue Jackets” rindās. Savā debijas sezonā pasaules spēcīgākajā hokeja līgā aizvadīja tikai divas spēles, taču jau paguva gūt savus pirmos vārtus NHL. Gadu vēlāk 36 spēlēs Kolumbusā savāca 13 (6+7) punktus. Savukārt pērn aizvadīja rezultatīvāko sezonu savā NHL karjerā – 49 spēlēs guva četrus vārtus un sakrāja 15 punktus. Vairākas sezonas bijis latviešu vārtsargu Elvja Merzļikina un Matīsa Kivlenieka komandas biedrs. Nākamajā sezonā kopā ar Merzļikinu turpinās pārstāvēt “Blue Jackets” kluba krāsas.

Francijas izlases rindās spēlējis divos pasaules čempionātos. 2018. gadā savā debijas pasaules čempionātā septiņās spēlēs atzīmējās ar trim rezultatīvām piespēlēm, bet gadu vēlāk Slovākijā notiekošajā turnīrā tikpat mačos guva vienus vārtus un divas reizes rezultatīvi asistēja komandas biedriem.

Stefans Da Kosta (Francija)

Viens no pieciem hokejistiem šajā Francijas izlases modelī, kurš ir spēlējis NHL. Četras sezonas cīnījās par vietu pasaules spēcīgākajā hokeja līgā Otavas “Senators” sastāvā, taču nespēja nostiprināties NHL un pasaules spēcīgākajā hokeja līgā aizvadīja tikai 47 spēles, kurās guva septiņus vārtus un nopelnīja 11 punktus. Cīnoties par vietu NHL, vairākas sezonas bija Kaspara Daugaviņa komandas biedrs. Pēc vairākiem pavadītiem gadiem Ziemeļamerikā devās meklēt laimi uz KHL un aizvadīja trīs sezonas Maskavas CSKA rindās. Pirmajā gadā CSKA sastāvā pamatīgi uguņoja – 46 spēlēs guva 30 vārtus un sakrāja 62 punktus, kļūstot par komandas labāko snaiperi un otro rezultatīvāko spēlētāju, bet nākamajās divās sezonās savainojumu dēļ spēlēja ļoti maz un neregulāri.

Pēc tam uz vienu sezonu aizvadīja Šveices spēcīgākajā hokeja līgā Ženēvas “Servette” rindās, bet vēlāk atgriezās KHL. Pēc pavadīta gada Šveicē aizvadīja rezultatīvu sezonu Jekaterinburgas “Avtomobilist” sastāvā – 58 mačos nopelnīja 48 (22+26) punktus. Gadu vēlāk demonstrēja nedaudz pieticīgāku sniegumu Jaroslavļas “Lokomotiv” rindās (58 spēlēs 14 vārti un 35 punkti), bet pērn Kazaņas “Ak Bars” sastāvā atkal uguņoja – 52 spēlēs guva 27 vārtus, sakrāja 57 punktus un kļuva par KHL piekto rezultativāko spēlētāju. Nākamajā sezonā pēc trīs gadu pārtraukuma atgriezīsies Jekaterinburgas “Avtomobilist” rindās.

Pārstāvējis Francijas valstsvienību astoņos pasaules čempionātos, no kuriem visi ir bijuši elites divīzijā. Veiksmīgāko turnīru Francijas izlases rindās aizvadīja 2017. gadā, kad sešās spēlēs guva sešus vārtus un sakrāja desmit rezultativitātes punktus, dalot Francijas izlases labākā vārtu guvēja godu kopā ar Ruselu un kļūstot par Francijas izlases rezultatīvāko spēlētāju. Trīs reizes atzīts par vienu no trim Francijas izlases pasaules čempionāta labākajiem spēlētājiem. 2018. gadā Dānijā notiekošajā pasaules čempionātā pirmoreiz bija Francijas valstsvienības kapteinis.

sportapils