Pirmais mēnesis: kā veicies Latvijas hokeja leģionāriem

Septembra atnākšana Eiropas hokeja kalendārā nozīmē sezonas sākumu. Aiz muguras pirmais mēnesis, kas ir pateicīgs atskaites punkts, lai pievērstu uzmanību tam, kā savu komandu rindās veicies Latvijas valstsvienības hokejistiem.

KHL

Pašlaik Kontinentālās hokeja līgas play-off zonā neatrodas neviens latviešu hokejists. Aiz robežas ir ne tikai Rīgas “Dinamo”, bet arī Podoļskas “Vityaz” un “Sochi”, kas Rietumu konferences apakšā ielenkušas rīdziniekus – attiecīgi 10. un 12. vieta. Austrumu konferences pēdējā vietā ir Vladistokas “Admiral”.

Ar 12 spēlēs sakrātiem astoņiem punktiem rezultatīvākais latvietis ir Miks Indrašis. Turklāt statistikā neskaita pēcspēles metienus, un Indrašis mačā pret Sanktpēterburgas SKA divreiz aizsūtīja vārtsargu atpūsties, nodrošinot komandai uzvaru. Sezonu sācis “Vityaz” pirmajā maiņā blakus somiem Niko Ojameki un Miro Āltonenam, turpinājumā Indrašis pārveidots par otrās maiņas centra uzbrucēju. Tieši kopš izmaiņām piebremzējusi viņa produktivitāte.

Ļoti jaudīgi sezonu sāka Jānis Jaks, pirmajos divos mačos izceļoties ar trim punktiem un tiekot atzīts par KHL nedēļas labāko aizsargu. Taču tie bijuši viņa līdz šim vienīgie punkti. Ar Jaku gan joprojām rēķinās kā ar līderi – pirmais aizsargu pāris un vidēji otrais ilgākais spēles laiks (19:33), par četrām sekundēm atpaliekot no zviedra Dāvida Rundblada. Viņi arī ir vienīgie regulāri spēlējošie Soču aizsargi, kuriem nav negatīva lietderības koeficienta.

Ne mazāk spēcīgs sezonas sākums izdevās Rihardam Bukartam. Uzbrucējs pie punktiem tika pirmajās piecās spēlēs pēc kārtas, kļūstot par “Admiral” rezultatīvāko spēlētāju. Taču – labo sākumu iztraucēja savainojums, Bukartu no ierindas izsitot uz vairāk nekā divām nedēļām. Skaidrs, ka būs nepieciešams laiks, lai atgūtos un atkal ieskrietos.

Zviedrija

Pievienojoties Zviedrijas zelta medaļniecei Vekšes “Lakers”, Jānis Kalniņš sev uzstādīja mērķi – būt līgas labākajam vārtsargam izcīnīto uzvaru ailē. KHL viņam tas savulaik izdevās. Pašlaik Kalniņš ieņem pirmo vietu, uzvarot četrās no sešām spēlēm. Pirmajā vietā atrodas arī “Lakers”. Kalniņš atvairījis 90,7% metienu un vidēji ielaids 2,30 ripas.

Savukārt pagalam nelabs sākums sanācis Rodrigo Ābola pārstāvētajai “Orebro”, kas pēc četrām spēlēm ar četriem punktiem atrodas izkrišanas zonā. Ābolam nav izdevies gūt vārtus, bet viņa kontā ir divas rezultatīvas piespēles. “Orebro” pagājušajā sezonā pirmo reizi vēsturē spēlēja Zviedrijas pusfinālā, un arī pirms jaunās sezonas tā tika pieskaitīta vadošajām komandām.

Šveice

Šveices čempionātā Latvijas hokejistu pārstāvētās komandas meklējamas turnīra tabulas apakšdaļā. Visaugstāk – devītajā vietā – atrodas Langnavas “Tigers”, kuras kreklu šosezon pielaikojuši pat četri latvieši: vārtsargs Ivars Punnenovs, kā arī gados jaunie Rihards Melnalksnis (22 gadi), Oskars Lapinskis (19) un Darels Dukurs (18). Viņiem pie punktiem tikt nav izdevies. Punnenovs atvairījis 91,5% metienu, taču piecos mačos izcīnījis tikai vienu uzvaru.

Turpat aiz muguras sarindojušās citas latviešu pārstāvētās komandas. “Lausanne”, Ronaldam Ķēniņam lielākoties spēlējot trešajā maiņā, septiņās spēlēs uzvarējusi trīsreiz. Uzbrucēja kontā tikai 1+1, joprojām meklējot viņam labāko saikni. 11. vietā ir Ženēvas “Servette” ar aizsargu Sandi Smonu un centra uzbrucēju Denisu Smirnovu ierindā. Smona kontā astoņās spēlēs ir 0+1, bet Smirnovs ir bez punktiem, taču ir spēlējis arī pirmajā maiņā.

Viszemāk atrodas titulētā “Bern” komanda, kuru pārstāv Kaspars Daugaviņš. Četru zaudējumu sērijai sekoja 8:1 un 6:0 uzvaras, bet pat tās nepalīdzēja atgriezties uz pareizā ceļa – sekojuši trīs zaudējumi pēc kārtas. Taču Daugaviņš dara to, kas no viņa tiek prasīts – ar sešiem punktiem deviņās spēlēs viņš noslēdz Bernes rezultatīvāko spēlētāju Top3. Priekšā ir tikai vācietis Dominiks Kahūns un kanādietis Korijs Konahers, kuriem ir lielāka NHL pieredze nekā Daugaviņam. Vislabākais individuālais sniegums no mūsējiem Šveicē, bet komandai pagaidām veicas vissliktāk.

Čehija

Latviešu pārstāvniecība Čehijas Ekstralīgā pieaugusi – pirms gada bija pieci hokejisti, bet šosezon ir seši. Rezultatīvākais ir viens no jaunpienācējiem. Mārtiņš Dzierkals deviņās spēlēs sapelnījis deviņus punktus un pelnīti nostiprinājies Plzeņas “Škoda” pirmajā maiņā. Viņš rezultatīvi piedalījies trešdaļā no komandas gūtajiem vārtiem. Komanda atrodama turnīra tabulas vidusdaļā.

Toties līdere ir Māra Bičevska pārstāvētā “Mlada Boleslav”, kas pagājušajā sezonā spēlēja finālā. Centra uzbrucējs pilda tos pašus pienākumus, ko pirms gada, spēlēdams ceturtās maiņas centrā. Uzbrukums viņam nav pirmajā vietā. Bičevskis izcēlies ar vieniem vārtiem. Viens punkts ir arī aizsargiem Guntim Galviņam un Kristoferam Bindulim. Rezultatīvāks bijis Uvis Balinskis, kurš atzīmējies ar trīs punktiem, bet tuvākais sekotājs Dzierkalam ir Roberts Bukarts.

Čehijā kulta statusu ieguvušais uzbrucējs sezonas pirmajās piecās spēlēs savācis četrus punktus. Bukarta un Galviņa pārstāvētā Vītkovices “Ridera” tieši mazā spēļu skaita dēļ ieņem priekšpēdējo vietu turnīra tabulā. Savas abas ripas Bukarts iemeta mačā pret Zlīnas komandu. Tieši tur viņš iepazina Čehijas hokeju. Ne velti uzbrucējs aiz cieņas neatzīmēja nevienus no gūtajiem vārtiem.

Slovākija

Slovākijas bagātākā komanda Bratislavas “Slovan” sezonu sākusi ar divām uzvarām trīs spēlēs. Visos mačos vārtu drošība uzticēta Kristeram Gudļevskim, kuram pie statistikas vēl jāpiestrādā – 87,1% atvairīto metienu un 3,60 vidēji ielaistas ripas. Abos rādītājos viņš ir aiz labāko piecpadsmitnieka. Jāpiebilst, ka Slovākijas čempionātā spēlē 12 komandas.

Vācija

Pagrabā otro sezonu pēc kārtas meklējama Krēfeldes “Pinguine” – viena uzvara sešās spēlēs. Klubs iet cauri pamatīgām pārmaiņām, kurās cenšas palīdzēt arī Artūrs Kulda. Aizsargs atzīmējies ar vienu rezultatīvu piespēli un -5 lietderības koeficientu, kas gan švaki spēlējošajā komandā nav sliktākais. Piemēram, zviedrs Patriks Herslijs, kurš pirms pāris gadiem ar savu lielgabalu šāva no Sanktpēterburgas SKA zilās līnijas, iekrājis -6.

ICEHL

Līga, ko lielākoties veido Austrijas komandas, bet ir arī divas komandas no Itālijas un pa vienai no Čehijas, Slovākijas un Slovēnijas. Latvieši pārstāv Austrijā bāzētās komandas, bet pagaidām īpaši labi neklājas nedz pašiem, nedz viņu komandām.

Pēc četrām spēlēm bez punktiem ir Renārs Krastenbergs, kurš uzmirdzēja pasaules čempionāta laikā. Komanda atrodas priekšpēdējā vietā, kamēr pēdējā ir Lincas “Black Wings”, kurā šosezon spēlē Andris Džeriņš. Viņa kontā ir viena rezultatīva piespēle. Savukārt vienus vārtus četros mačos guvis Ņikita Jevpalovs, kura komanda atrodas play-off zonā.

Ar Boba Hārtlija aiziešanu nav izslēgts, ka Jevpalovs atgriezīsies Latvijas izlases redzeslokā.

Atkāpei

Šosezon vērts pievērst uzmanību komandām, kurās ir plašāks latviešu kontingents. Polijas čempioni “Jastrzebie” pārstāv pat seši Latvijas hokejisti (aizsargi Ēriks Ševčenko un Māris Jass, uzbrucēji Vitālijs Pavlovs, Frenks Razgals, Artūrs Ševčenko un Egils Kalns). Četri latvieši ir Alpu Hokeja līgas komandā “Kitzbuheler” (uzbrucēji Ralfs Jevdokimovs, Mikus Mintautišķis, Raivo Freidenfels un Ričards Puriņš). Savukārt Zviedrijas ziemeļu pilsētā Kirunā, kurā bāzējas divas trešajā līgā spēlējošas komandas, enkuru izmetuši seši latvieši. Ierakumu vienā pusē ir Edmunds Augstkalns un Rihards Marenis, bet pie ienaidniekiem pieder Ričards Bernhards, Rihards Puide un Artūrs Homjakovs. Nākamais pilsētas derbijs gaidāms 6. oktobrī.

sportapils