Latvijas basketbolistu algu tops – cik pelna labākie latvieši?

Raidījumā “Ūdenszeļļi” notika ikgadējais Latvijas basketbolistu algu tops, kurā viens no vadītājiem Edgars Buļs iepazīstināja ar to, kādas algas saņem latviešu spēlētāji, parādot sarakstu ar 25 pelnošākajiem basketbolistiem.

Lai uzzinātu algu apmērus, Buļs esot sazinājies gan ar basketbolistu aģentiem, gan komandu pārstāvjiem, kā arī pašiem basketbolistiem un citām basketbolam pietuvinātām personām, turklāt par katru no basketbolistiem alga tika precizēta pie vismaz pieciem dažādiem cilvēkiem.

Starp 25 pelnošākajiem basketbolistiem pēdējo vietu ieņem “VEF Rīga” spēlētājs Artis Ate, kurš sezonas gaitā nopelna 45 tūkstošus eiro, taču te jāmin, ka basketbolistiem parasti algu maksā par desmit mēnešiem. Joprojām jaunais un talantīgais Artūrs Žagars “Joventut” komandā saņem 50 tūkstošus sezonā, Rinalds Mālmanis un Klāvs Čavars, kurš sezonas gaitā mocījās ar savainojumiem, nopelna ap 60 tūkstošiem eiro, savukārt Artūra Kuruca alga “Baskonia” rindās esot 65 tūkstoši.

Ojārs Siliņš “Astana” komandā saņem ap 60 tūkstošiem eiro, bet ar bonusiem saņēmis vēl desmit. Apmaksātais Latvijas basketbola līgas spēlētājs šosezon bija Aigars Šķēle, kura alga aptuveni esot bijusi 75 tūkstoši. Interesanti, ka līgums Šķēlem ar “VEF Rīga” bija līdz FIBA Čempionu līgas sezonas beigām, bet pēc tam tas tika noslēgts no jauna, tādējādi tiekot pie vēl lielākas summas.

Vairāki latvieši sezonas gaitā nopelnījuši ap 80 tūkstošiem, bet pirmais latviešu basketbolists, kurš sasniedzis 100 tūkstošu eiro slieksni, ir Andrejs Gražulis, Itālijas komandā “Trieste” nopelnot iepriekš minēto summu. VTB līgas sestais labākais spēlētājs Rolands Freimanis šosezon nopelnījis nepilnu 108 tūkstošus, taču pēc labā snieguma pretendē uz lielāku atalgojumu, savukārt Artjoms Butjankovs, spēlējot Krievijas pēc spēka 2. līgā, mēnesī pelnījis vidēji 12 tūkstošus jeb 120 kopumā.

Pelnošāko spēlētāju TOP10 ievada Mārtiņš Meiers, kurš sezonu uzsāka “Astana”, bet tagad turpina Francijas komandā “Chalon”, kopumā sezonas gaitā tiekot pie 150 tūkstošiem. Anžejs Pasečņiks par laiku, ko pavadīja “Wizards” komandā, tika pie 155 tūkstošiem, taču varēja arī tikt pie pusotra miljona, ja būtu palicis komandā līdz februārim.

Mareks Mejeris aizvadīja vēl vienu sezonu “Parma” rindās un papildināja savu kontu ar nepilniem 183 tūkstošiem eiro, bet tad sekoja iespaidīgs kāpums, jo 7. vietā esošais “Barcelona” spēlētājs Rolands Šmits šosezon pelna 70 tūkstošus mēnesī jeb 700 tūkstošus sezonā. Rodions Kurucs paspēja šosezon pārstāvēt pat trīs komandas, kopumā tiekot pie nepilniem 739 tūkstošiem.

Bagātāko spēlētāju piecinieku ievada Dairis Bertāns, kuram līgums ar “Khimki” paredzēja 900 tūkstošu eiro lielu algu, taču realitāte ir krietni skaudrāka, jo finanšu problēmu dēļ liela daļa nemaz nav saņemta. “Man taču neko nesamaksāja,” ar smaidu sejā sacījis pats basketbolists. Jau bijušais CSKA spēlētājs Jānis Strēlnieks pelnījis mazliet vairāk par miljonu.

Trešais pelnošākais spēlētājs starp latviešiem ir Jānis Timma, kura alga esot bijusi 1,6 miljonu eiro apmērā, taču arī viņš pārstāvēja “Khimki”, līdz ar to nav zināma reālā summa, ko latvietis saņēmis. Aizvadītajā starpsezonā Dāvis Bertāns noslēdza lielo līgumu ar “Wizards” un šosezon uz rokas saņēma aptuveni 6,2 miljonus eiro.

Protams, ka lielākā alga starp latviešu basketbolistiem ir Kristapam Porziņģim, kurš šosezon no līguma ar “Mavericks” nopelnījis 14,6 miljonus eiro pēc nodokļu nomaksas.

Tāpat Buļs piedāvāja ieskatu lielākajās algās katrā no LBL komandām. Jau iepriekšminētais Šķēle VEF rindās saņēma 75 tūkstošus, savukārt lielākā alga BK “Ventspils” rindās ir Mārim Gulbim, kas aptuveni ir 35 tūkstošu eiro apmērā. Mazliet mazāk jeb 30 tūkstošus “Valmiera Glass ViA” saņem Edmunds Elksnis, tādu pašu summu “Ogrē” nopelna Rinalds Sirsniņš, BK “Liepāja” apmaksātākais spēlētājs ir Dāvis Geks, bet LU rindās Anrijs Miška tiek pie 10 tūkstošiem, taču tā ir summa, kas tiek saņemta pakalpojumu veidā, jo basketbolistam nav jāmaksā par dzīvošanu, ēdināšanu un citām lietām.


sportapils