Cīņa par atgriešanos pie “lielajiem” turpinās – klāt otrā fāze

Latvijas vīriešu basketbola izlase 25. augustā pārpildītā  “Arēnā Rīga” uzsāks FIBA Pasaules kausa izcīņas kvalifikācijas turnīra otru fāzi (mums jau trešo, jo pērn vasarā cīnījāmies pirms kvalifikācijas posmā), kur tā uzņems Turcijas valstsvienību ar divkārtējo Eirolīgas čempionu treneri Ergimu Atamanu priekšgalā. Trīs dienas vēlāk mūsējiem pretī stāsies Lielbritānijas basketbolisti.

Spēles sākums ar Turciju 19:30 un to varēs vērot TV6 kanālā. Biļetes uz maču ir izpirktas, tostarp arī izsludinātās stāvvietas.

Kāda ir Latvijas izlases gatavība pirms izšķirošās kārtas, kādas sastāva aprises, un kāda ir šo spēļu nozīme?

Situācija turnīra tabulā – kādas ir izejas pozīcijas

Latvija pirmo posmu noslēdza spēcīgi – savās mājās pirmo reizi vēsturē oficiālos mačos uzvarēta Serbija (66:59), bet vēlāk izbraukumā sagrauta Slovākija (93:60). Kopumā tas A apakšgrupā deva bilanci 5-1 un pirmo vietu, līdzi uz nākamo kārtu paņemot trīs uzvaras un vienu zaudējumu (pirmajā spēlē pret serbiem pagarinājumā ar vienu punktu).

Ar tādu pašu bilanci otrajā kārtā startēs arī Grieķija, bet Turcijai ar Beļģiju tā ir 2-2. Beļģi divas reizes zaudēja Latvijai, toties spēja uzvarēt abos mačos serbus. Tikmēr Turcija abas reizes kapitulēja Grieķijai un divas reizes pārspēja Lielbritāniju.

Zīmīgi, ka Serbijai tā būs 1-3 kā Lielbritānijai. Tiesa, briti nākamajā kārtā tika bez piepūles, jo no starptautiskajām sacensībām izslēgta arī Baltkrievija (līdztekus Krievijai) par tās atbalstu Krievijas uzsāktajam karam pret Ukrainu.

Mūžīgi klišejiškā frāze, kas raksturīga šāda veida turnīriem – uzvara ļoti palīdzēs cīņā par biļeti uz finālturnīru (ar nosacījumi, ka tiks uzveikti arī briti). Tā kā turkiem ir par vienu uzvaru mazāk un Latvija spēlē mājās, tā ir lieliska iespēja jau ar pirmo maču no viņiem atrauties. Labā ziņa ir tā, ka Latvija divu spēļu summā ir priekšā gan Beļģijai, gan Serbijai, kas nozīmē, ka vienādas bilances gadījumā tālāk soļosim mēs.

Pasapņojot – uzvarot šajā logā gan Turciju, gan Lielbritāniju, izejas pozīcijas ir ļoti labas un teorētiski nākamajos četros mačos var pietikt ar uzvaru pār britiem. Bet tas noteikti nav Latvijas izlases un Luka Banki uzstādījums.

Finālturnīram kvalificēsies labākās trīs no sešām I grupas vienībām.

Pilnu situāciju turnīra tabulā var aplūkot šeit.

Komandu sastāvi

Latvijas izlase pulcējusi viennozīmīgi vienu no pēdējo gadu iespaidīgākajiem sastāviem. Ierindā uz spēli ar turkiem, kā iepriekš bija apsolījis, pēc piecu gadu pārtraukuma (“Eurobasket 2017”) ir Kristaps Porziņģis, kas tieši iekrīt ar laiku, kad Latvija pēdējo reizi spēlēja kādā no lielajiem forumiem. Viņš jau piedalījies arī pārbaudes mačā ar Igauniju (18 punkti un septiņas atlēkušās bumbas). Tāpat redzēsim brāļus Bertānus, arī Jāni Strēlnieku. Būs Rolands Šmits, brāļi Kuruci un citi.

No potenciālajiem spēlētājiem ar skaļākiem vārdiem nebūs Anžejs Pasečņiks un Jānis Timma. Otrais tvitera platformā nekautrējās publiski paust savu neizpratni par neiekļaušanu kandidātu sarakstā.

Lai nu kā, tas ir trenera lēmums un uzvaras gadījumā mēs jau zinām – uzvarētājus nesoda. Saprotams, ka Timma pēdējā laikā ir mētājies pa klubiem un vairāk trenējies nekā spēlējis. No otras puses – viņš šobrīd nav tādā karjeras stadijā, kad noslēgs profesionāļa gaitas un noteikti atgriezīsies kādā labā līmeņa klubā.

Luka Banki tādā veidā riskē sabojāt attiecības ar vienu no potenciāli svarīgiem spēlētājiem nākotnē, ja komanda iekļūs kādā no lielajiem forumiem, kur Latvija nav bijusi jau vairākus gadus. Taču līdz šim teju visi viņa pieņemtie lēmumi attaisnojušies ar uzvarām turnīra tabulā, kas Latvijai tik ļoti pietrūcis pēdējos gados, lai beidzot atgrieztos pie basketbola “lielajiem”.

Paziņots arī, kuri no paplašinātā 16 spēlētāju saraksta paliks malā spēlē ar Turciju un šajā ziņā nav izmaiņas ar sastāvu, kāds spēlēja pārbaudes spēlē pret Igauniju – tie būs Kaspars Bērziņš, Toms Leimanis, Artis Ate un Jānis Bērziņš. Pilnu Latvijas izlases sastāvu var aplūkot šeit.

Tikmēr Turcija, kura piedalīsies arī Eiropas čempionāta finālturnīrā no 1. līdz 18. septembrim, sastāvam ir piesaistījusi trīs spēlētājus ar NBA pierakstu – Cedi Osmanu, Furkanu Korkmazu un Alperinu Sengunu. Tāpat viens no līderiem noteikti būs naturalizētais amerikāņu saspēles vadītājs Šeins Larkins. Kopumā no 12 spēlētājiem trīs ir no NBA, septiņi no Eirolīgas.

Turcijai pēdējie divi Eiropas čempionāti nav izrādījušies tie veiksmīgāki, abos paliekot 14. vietā, bet netikšana uz Pasaules kausa izcīņas finālturnīru būtu vēl lielāka traģēdija. Tāpēc viņu motivācija ir skaidra. Neskatoties uz to, ka drīzumā būs EČ finālturnīrs, šīs spēles netiks uzskatītas par iesildīšanos. Uzvaras ir nepieciešamas jau uzreiz.

Pilnu Turcijas izlases sastāvu var aplūkot šeit.

Mača favorīti

Runājot par spēles favorītiem, “Betsafe” ekspertu ieskatā neliela priekšrocība ir Latvijai. Oficiālo spēļu (finālturnīri un to kvalifikācijas) bilance gan Latvijai nerunā par labu – tās ir divas uzvaras pret četrām turku. Bet katra spēle sākās no 0:0 rezultāta. Pēdējo reizi ar turkiem mūsējie tikušies tieši Pasaules kausa izcīņas kvalifikācijā, kur uzvaras tika dalītas uz pusēm – 73:85 Bursā, bet mājās paņemts revanšs ar 79:70.

Lai arī Turcijai ir trīs NBA spēlētāji un septiņi Eirolīgas pārstāvji, Latvijas izlases rīcībā ir Porziņģis, kurš noteiki ir labākais spēlētājs, kurš šovakar atradīsies laukumā. Pat bez virknes vadošajiem spēlētājiem cikla laikā Latvija ir pierādījusi, ka spēj gūt 100 punktus pret Serbiju, kā arī kopumā ir astotajā vietā starp visām kvalifikācijas dalībniecēm gūtajos punktos. Tam šovakar būs liela nozīme, jo spēlē, kurā uz laukuma būs ļoti daudz meistaru, uzbrukums būs viens no noteicošajiem faktoriem.

sportapils