Poliglots Lukaku – futbolists izceļas ar plašajām valodu zināšanām

UEFA Čempionu līga publicējusi sarakstu, kurā redzams, kādas valodas prot katras komandas futbolisti. Londonas “Chelsea” vienībā izcēlās beļģis Romelu Lukaku, kurš runā tik daudz valodās, ka visas neietilpa tam atvēlētajā vietā.

Ņemot vērā, ka spēcīgākais klubu futbola turnīrs pasaulē piesaista ļoti lielu uzmanību, UEFA izveidojusi sarakstu ar katras komandas spēlētāju valodu zināšanām, lai žurnālistiem būtu vieglāk komunicēt. Viens no mediju pārstāvjiem publicēja “Chelsea” sarakstu. Visi angļu spēlētāji runā tikai dzimtajā valodā, bet tikai daži runā vismaz trīs valodās.

Horvāts Mateo Kovačičs prot komunicēt piecās dažādās valodās, taču tas nav komandas rekords, jo tas pieder Romelu Lukaku. Piedāvātajā logā pat nebija iespējams ierakstīt visas valodas, jo Lukaku zina daudz – franču, vācu, angļu, spāņu, portugāļu, nīderlandiešu, flāmu un itāļu. Pateicoties Kongo saknēm, Lukaku zina arī bantu valodu, kas nozīmē, ka kopumā futbolists pārvalda deviņas valodas!

Trīs gadus atpakaļ Lukaku pārsteidza Brazīlijas medijus. Pēc tam, kad Beļģija pārspēja Brazīliju Pasaules kausa ceturtdaļfinālā, viņš sniedza interviju portugāļu valodā. To viņam palīdzēja apgūt Žozē Bosingva laikā, kad Lukaku pirmo reizi spēlēja “Chelsea”, bet tagad portugāliski viņš runā ar Žoržinju un Tjagu Silvu.

No 2019. līdz 2021. gadam Lukaku pārstāvēja Milānas “Inter”, bet jau mazāk kā trīs mēnešus pēc pievienošanās komandai viņš runāja itāļu valodā. “Man ir svarīgi sevi izpaust komandas biedriem,” par valodu zināšanām savulaik teica Lukaku.

“Man ir svarīgi, lai komandas biedri mani saprastu perfekti un zinātu, kā es vēlos spēlēt bumbu, kur es to vēlos. Man precīzi jāzina šie vārdi itāļu valodā, jo katrā valodā ir savi sīkumi, ko nevar aizstāt.”

sportapils