Vai Porziņģis un Dončičs NBA “burbulī” ir spējīgi uz pārsteigumu?

Jau pavisam nedaudz un basketbola fani atkal varēs sekot līdzi Nacionālās basketbola asociācijas (NBA) cīņām. Ierindā būs arī vairāki latvieši (Rodions Kurucs un Bruklinas “Nets”, kā arī Anžejs Pasečņiks ar Vašingtonas “Wizards”, bet Dāvis Bertāns ir paziņojis, ka “burbulī” nespēlēs), taču, ja kādam ir cerības pārsteigt „play-off” skrējienā, tad tas noteikti ir Kristaps Porziņģis ar Luku Dončiču Dalasas “Mavericks” izskatā.

Ko varam sagaidīt pēc sezonas atsākšanās 31. jūlijā, tā sauktajā, “burbulī” Orlando Disnejlendā? Tik ilga pauze (kopš 12. marta) komandām parasti nav bijusi pat ierastajā pēc sezonas laikā. Vai “Mavericks” no tā iegūs? Kādas ir galvenās intrigas, un kuri būtu parocīgākie pretinieki „Mavs” vienībai gaidāmajās izslēgšanas cīņās?

Pirms sezona tika pārtraukta

Ne visi eksperti pirms sezonas “Mavericks” ierindoja drošā “play-off” komandu pulkā, tomēr tika pierādīts pretējais. Vienība ne reizi sezonā nezaudēja vairāk par divām spēlēm pēc kārtas (kopā tas notika sešas reizes), bet trīs no tām notika pēc jaunā gada. Turnīra tabulā “Mavs” visas sezonas gaitā spītīgi turējās labāko četru, piecu komandu starpā spēcīgajā Rietumu konferencē, beigās noslīdot uz septīto vietu. Tiesa, ar iespējām pacelties augstāk un neuzrauties uz kādu no Losandželosas klubiem, kuri tiek uzskatīti par galvenajiem favorītiem pacelt virs galvas čempionu kausu. Tomēr arī tas nebūs viegls uzdevums.

Vienībai turpinājumā (traumas un citi iemesli) nepalīdzēs arī vairāki spēlētāji, kuru lomu nedrīkst nenovērtēt – garā gala vīri Dvaits Pauels un Vilijs Kaulijs – Šteins, kā arī aizsargi Džeilens Bransons un pieredzējušais Kortnijs Lī. Tas nozīmē, ka aizvien lielāks smagums uz saviem pleciem būs jāiznes duetam Dončičs – Porziņģis.

Jāatzīmē, ka Porziņģa atgriešanās laukumā pēc teju 20 mēnešu pārtraukumā bija smagnēja, jo labas spēles mijās ar ne tik veiksmīgām, kas bija saprotams. Tā tomēr ir nopietna pauze. Tāpat KP no 67 komandas spēlēm līdz šim dažādu savainojumu dēļ izlaida 16, kas ir daudz… Un Luka izlaidis 13, tomēr tas palīdzēja atvērties Porziņģim un rezultātus neizbojāja. Porziņģa statistika uz 100 uzbrukumiem ir diezgan iespaidīga – tajos brīžos ar viņu ierindā komanda uzvarēja pretiniekus ar +13.

Tāpat viņš ir viens no labākajiem spēlētājiem līgā aizsardzībā, ko apliecina vidēji spēlē uzliktais 2,1 bloks, un neilgi pirms sezonas pārtraukšanas KP nereti tika iespēlēts kā centrs. Nesen latvietis pat izteicās, ka būs situācijas, kur viņam būs jāspēlē kā saspēles vadītājam. Tās, lūk, ir galvenā trenera Rika Kārlaila, kurš ar komandu ir kopā jau 12 sezonas, viltības, par kuru efektivitāti gan būs jāpārliecinās, kad mači būs pilnā sparā atsākušies.

Kārlails tiek uzskatīts par vienu labākajiem treneriem NBA savu stratēģisko spēju dēļ. Viņš līdzīgi kā savulaik Goldensteitas „Warriors” galvenais treneris Marks Džeksons (vēlāk to izmantoja Stīvs Kers) ir gatavs neordināriem risinājumiem. Kurš gan neatminās „Warriors” „death squad”, kur Dreimonds Grīns tika iespēlēts kā centrs. Porziņģis šai pozīcijai ir vēl vairāk derīgs!

Noteikumi „burbulī”

Tā kā Covid-19 izraisītās pandēmijas dēļ mači notiks bez skatītāju klātbūtnes, līgas vadība ir noteikusi striktu protokolu – pirms ierašanās Disnejlendā jebkuram spēlētājam vai komandas pārstāvim bija jāievēro divu dienu pašizolācija un jābūt diviem negatīviem testiem. Ja kāds atļausies bez iemesla pamest teritoriju, viņam būs jāievēro līdz pat 10 dienu pašizolācija. Izņēmums būšot bērna piedzimšana vai kāda ģimenes locekļa nāve, kā arī nopietnu medicīnisku apsvērumu dēļ.

Runājot par skatītāju neesamību, bažas arī radīja tas, ka spēlētāji uz laukuma nereti izmanto necenzētu leksiku. Kā viens no risinājumiem, lai to notušētu, tiek minēts translācijas laist ar nelielu nobīdi, lai varētu cenzēt rupjos vārdus, kas NBA netrūkst, bet fanu tūkstošu aizsegā TV ekrānos tik ļoti netiek dzirdēti. NBA jau nākusi klajā ar interesantu risinājumu, kad zālē esošajos monitoros atskaņo fanu līdzjušanu attiecīgajās epizodēs, piemēram, kad nosacītā mājinieku komanda spēlē aizsardzībā, zālē skan “defense, defense!”

Tāpat ir dažādi citi noteikumi, kā piemēram, ka spēlētājiem jābūt pienācīgi apģērbtiem, kad tie saņem servisu uz savām istabām. Iepriekš sociālajos tīklos vairāki spēlētāji bijuši šokā par piedāvāto ēdienu kvalitāti, tāpēc skaidrs, ka šāds pakalpojums tiks izmantots bieži. Interesants ir arī fakts, ka vairāki Ziemeļamerikas mediji jau paspējuši novērot, ka ir spēlētaji, kuri pa kluso uz saviem viesnīcas numuriņiem aicina daiļā dzimuma pārstāves…

Komandu treneri – asistenti redzami velkam maskas arī treniņos, bet pašiem spēlētājiem ieteikts to laikā nelaizīt pirkstus… Tāpat obligāta prasība ir vilkt sejas maskas, kad spēlētāji atrodas koplietošanas telpās. Masku var noņemt vien ēdienreizēs un trenējoties un, protams, maču laikā.

Tā kā komandas ir sadalītas trīs viesnīcās, nevienam nav atļauts apmeklēt to, kurā viņa komanda nepaliek. Savukārt pēc pirmajām spēlēm būs atļauts kontaktēties ar cilvēkiem no pretējām komandām, ja viens tas notiek attiecīgās viesnīcas ietvaros. Tomēr savās brīvdienās spēlētāji varēs apmeklēt arī citu komandu spēles.

Strikti noteikumi ir arī Disnejlendas kompleksa darbiniekiem. Viņiem visu laiku jābūt maskās un cimdos, jāievēro sešu pēdu distance no jebkura NBA pārstāvja, regulāra ķermeņa temperatūras pārbaude, bet istabu uzkopēji nedrīkst atrasties istabā vienlaicīgi ar spēlētājiem.

Ja kādam tiks konstatēts pozitīvs tests, viņam nekavējoties jādodas pašizloācijā, un lai atgrieztos pie fiziskām aktivitātēm, jābūt diviem negatīviem testiem. Tāpat ir iespējas savainotos vai Covid-19 pozitīvos nomainīt ar citiem spēlētājiem, tomēr tie, kuri „burbuli” atstās, tajā vairāk nevarēs atgriezties. Labā ziņā ir tā, ka pēdējās nedēļas laikā nevienam spēlētājam pozitīvas analīzes nav bijušas.

Vai “Mavericks” pārsteigs?

Kalendārs sezonas turpinājumā ir sekojošs: Hjūstonas “Rockets”, Fīniksas “Suns” (divreiz), Sakramento “Kings”, Losandželosas “Clippers”, Milvokī “Bucks”, Jūtas “Jazz” un Portlendas “Trail Blazers”. Iepriekš tiks aizvadītas vēl trīs pārbaudes spēles, no kurām pirmajā jau uzveikta “Lakers”. Jāatminas arī tas, ka pirms pārtraukuma Dalasa izskatījās nedaudz nosēdusies, tomēr pēc pārtraukuma visi sevi uzturējuši labā formā un izskatās svaigāki nekā iepriekš. Vienīgi bijušas bažas par Dončiča fizisko formu, jo slovēnim redzami bija uzaudzis liekais svars, ar ko gan sezonas turpinājumā problēmām nevajadzētu būt. Pārbaudes spēlē Luka izskatījās kā ierasts – lielisks!

Spēļu grafiks izskatās labs, bet jāatceras, ka, lai paceltos augstāk, un neuztrāpītu jau pirmajā kārtā uz kādu no Losandželosas komandām, “Mavs” turpinājumā jāatspēlē 2,5 spēļu deficīts pret piektajā un sestajā vietā esošajām “Rockets” un Oklahomsitijas “Thunder”.

Daudz tiek runāts par to, lai “Mavericks” kļūtu par titula pretendenti, tai ir nepieciešama trešā zvaigzne. Starp citu, pirms sezonas klubs bija ļoti tuvu, lai savā īpašumā iegūtu Kembu Vokeru, kurš gan pēdējā brīdī nosliecās par labu Bostonas “Celtics” variantam. Kā viņš izskatītos duetā kopā ar Dončiču? Tas ir labs jautājums, jo abi pēc Zvaigžņu spēles pārtraukuma bija divi visbiežāk ar bumbu (pieskārienu ziņā) esošie spēlētāji līgā. Tas noteikti ietekmētu Porziņģa spēli, kurš šobrīd vidēji izcēlies ar 19,2 punktiem un sezonas vidū bija noķēris labu ritmu. Un nemaz nerunāsim par 13 spēlēm pēc “All Star” nedēļas nogales pārtraukuma, kur 10 no tām viņš izcēlās ar “double-double”, bet visā šajā nogrieznī viņa kontā iekrāti 26,2 punkti un tieši 10 atlēkušās bumbas. 11 dienas pirms sezonas slēgšanas Porziņģis arī tika atzīts par Rietumu konferences nedēļas labāko spēlētāju.

Nedrīkst piemirst arī Timu Hārdeveju, kurš demonstrējis atzīstamu sniegumu kā trešā opcija uzbrukumā – vidēji 15,8 punkti, tālmetienus realizējot ar 40,7% precizitāti! Tāpat arī pārējie rezervisti spējuši apliecināt, ka savas minūtes viņi var “atstrādāt” labi. Bīstams var būt arī Sets Karijs, kurš situācijā, kad Porziņģis un Dončičs pievērš pretinieku aizsardzības uzmanību, reti aizmet garām.

Lai arī Porziņģim šobrīd piedēvē centra lomu, pats viņš gan norādījis, ka mūsdienu basketbols vairs neiesprosto nevienu šablonos vai konkrētā pozīcijā. Viņš aizvien daudz darbojas perimetrā, dodot brīvās vietas “mazajiem” spēlētājiem, kuri to prot izmantot. It īpaši jau Dončičs, kurš vidēji spēlē gūst 28,7 punktus!

Vairums respektablu apskatnieku tic, ka “Mavs” var pietikt ar eksplozīvo Eiropas duetu, lai tuvākajā nākotnē tā spētu cīnīties par titulu. Kā X-faktors tiek minēts neviens cits kā Porziņģis un viņa spēja palikt veselam. Jo Luka jau šobrīd viennozīmīgi ir top 10 spēlētājs līgā, iespējams, pat top 5…

Tāpat “Mavs” ir labākais uzbrukuma reitings uz 100 pozīcijām līgas vēsturē (116,7), bet otrajā vietā ir pērnā gada “Warriors” (115,9), kad ierindā vēl bija Kevins Durants. Tāpat komandai ir trīs uzvaras ar 40+ punktiem šosezon. Ņemot vērā neskaidros apstākļus, kādā formā būs komandas un to līderi, jaudīgs uzbrukums, ja tas nebūs nekur pazudis, var būt noteicošs apstāklis kāda pārsteiguma sagādāšanā. Ne par velti NBA tiek saukta par “make or miss” līgu un uz to norādījuši vairāki eksperti, kas uzskata, ka uzvarēs komanda, kurai šajos apstākļos būs labākā metienu precizitāte.

“Mūsu pirmais mērķis ir kārtīgi noslēgt regulāro sezonu un tikai pēc tam vērst uzmanību uz izslēgšanas spēlēm, kur vēlamies aizkļūt cik tālu vien var! Esmu patiesi patīkami satraukts par iespēju pirmo reizi karjerā būt “play-off”, tā sarunā ar “Clutch Points” izteicies Porziņģis.

Prognoze – ja Dalasa spēs atgūt pozīcijas un pirmajā kārtā netikties ar “Lakers” vai “Clippers”, viņu iespējas uzvarēt sēriju pret pārējām Rietumu konferences komandām nav drošas, bet iedrošinošas. Uz to norāda arī vairāki eksperti – visticamāk, šis vēl nebūs Dalasas gads, bet iespēja patrokšņot tai ir jau tagad!

FOTO: Scanpix/AP

sportapils