Timma Floridā – reizē tuvu un tālu no NBA

FOTO: LETA/Edijs Pālens

Viens no Latvijas spēcīgākajiem basketbolistiem Jānis Timma jūliju pavada Maiami, izbaudot atvaļinājumu un reizē sākot gatavošanos nākamajai sezonai. Nieka 300 kilometru attālumā savām spēlēm gatavojas Nacionālās basketbola asociācijas klubi, kuriem kādā brīdī labprāt pievienotos arī Timma. Taču šī sezona neizskatās laiks, kad tas varētu notikt, lai gan, Timmam rādot karjeras labāko sniegumu Eirolīgā, viņš NBA klubiem liekas arvien interesantāks.

Jau krietnu laiku vairs nav tā, ka no Eiropas uz NBA brauc tikai jaunie talanti un Eirolīgas paši labākie spēlētāji, kuri savos klubos met pa 15-20 punktiem spēlē un ir galvas tiesu pārāki pār citiem Eiropā. Par arvien ierastāku situāciju paliek tā, ka sev vietu NBA klubos atrod arī spēlētāji, kuri Eirolīgā nemaz nav vadošajās lomās vai pat netiek sākumsastāvā. Tas notiek gan finansiālu, gan sportisku apsvērumu dēļ – NBA rezervistu algas ir salīdzinoši augstas, taču ar tām sen ir par mazu, lai pārvilinātu Eiropas augstākā līmeņa večus, kamēr citiem tās šķiet daudz kārojamākas.

Jānis Timma nupat kā aizvadīja savu labāko sezonu karjerā. Maskavas apgabala “Khimki” sastāvā viņš pabeidza VTB līgas regulāro sezonu ar pirmo vietu kopvērtējumā, vidēji spēlē iemetot 12.3 punktus. Īstais rādītājs šāda līmeņa klubam gan tik un tā ir Eirolīgas mači, kur Timma piedalījās 21 spēlē un vidēji iemeta 12.5 punktus. Pieklājīgi statistikas rādītāji arī citās iedaļās, un vidēji mačā trāpīti trīs tālmetieni. Par latviešu snaiperiem NBA klubu gaiteņos, galu galā, tagad ir dzirdēts jau pietiekami daudz.

Tāpēc piedodams dažu līdzjutēju entuziasms, ieraugot Timmu publicējam ierakstus sociālajos tīklos no Maiami un sākot rēķināt, ka NBA “burbulis” turpat blakus vien sanāk – Orlando ir 300 kilometru attālumā. Sak, NBA klubiem sastāvos viens robs pēc otra, te viens negrib spēlēt, te otrs nevar, būtu taču gluži loģiski, ja kādai komandai pirms izslēgšanas spēlēm ievajagās pieredzējušu Eirolīgas čali, kurš tepat blakus pludmalē sauļojas. Kāpēc lai neaicinātu Timmu?

Realitātē, protams, tik vienkārši īsti nav. Dažiem NBA klubiem patiešām ir problēmas ar nespēlējošo basketbolistu aizvietošanu, piemēram, par Anžeja Pasečņika pārstāvētās „Wizards” pieteikto sastāvu daži NBA apskatnieki pasmaidīja visai atklāti, piemēram, “Yahoo Sports”, secinot, ka Vašingtonai nav trīs līderu, Dāvi Bertānu ieskaitot, un par šobrīd labāko spēlētāju komandā saucams Išs Smits, retoriski vaicā – kāpēc šī komanda vispār aicināta uz Orlando? Līdzīga situācija ir arī citām komandām Rietumu konferencē, taču spēlētāji sastāva „aizlāpīšanai” tiek meklēti pieejamo brīvo aģentu un Attīstības līgas spēlētāju vidū. Neviens neies izpirkt spēlētāju no Eirolīgas klubu uz, iespējams, vienu “play-off” kārtu, joprojām pastāvot bažām par sekmīgu sezonas izspēlēšanu līdz galam. Galu galā, ASV koronavīruss turpina plosīties un saslimšanas gadījumu skaits ir augsts.

Jāpiezīmē arī, ka Timma NBA izpratnē nemaz nav brīvais aģents – tiesības uz viņu pieder Orlando “Magic” vienībai, kas savā pilsētā notiekošajā “burbulī” arī ir iekļauta. Šeit būtu nepieciešams maiņas darījums, jo kāpēc gan lai “Magic” tā vienkārši atdotu tiesības uz spēlētāju, ko varbūt izmantot citā laikā? Taču maiņu logs atvērsies tikai pēc šīs sezonas beigām. Parasti komandas, kurām sezona ir beigusies, jau var sākt veikt maiņas, taču pandēmijas apstākļos šis izņēmums NBA likvidēts, nosakot, ka maiņu logs atvērsies vēlāk.

Arī nākamā NBA sezona nebūs tāda, kā ierasts, tas zināms jau šobrīd, vēl tikai palikuši jautājumi par to, cik liels būs pandēmijas iespaids. Taču skaidrs, ka sezona nesāksies agrāk par decembri jeb vismaz pusotru mēnesi vēlāk nekā parasti. Tajā brīdī Eirolīgas sezona jau ritēs pilnā sparā (sezonas sākums paredzēts pirmajā oktobrī). Tīri teorētiski – Timma NBA līgumu varētu parakstīt tikai oktobrī vai novembrī, taču tikai tādā gadījumā, ja “Khimki” laipni paceļ cepuri, novēl veiksmīgu lidojumu un neprasa līgumsodu par tā laušanu no viena no saviem vērtīgākajiem spēlētājiem. Protams, izmanīgi aģenti spēj aizkulisēs sarunāt ne to vien, taču principā šogad jārēķinās ar to, ka spēlētāju kustība no Eirolīgas uz NBA būs krietni lēnāka.

Šis arī ir laiks, kurā NBA rēķinās ar ienākumu kritumu un ar dāsniem līgumiem apkārt gan varētu nemētāties. Tas pats gan tika teikts arī par Eirolīgas basketbola tirgu, taču praksē tas nepiepildījās. Kā intervijā teica Minhenes “Bayern” jaunais galvenais treneris Andrea Trinkjēri: “Visi saka – krīze, krīze, nav naudas, nav cerību. Un tad atveras spēlētāju tirgus un nāk cits liels darījums pēc cita, skaļi uzvārdi, milzīgi līgumi.” Nav izslēgts, ka līdzīgi izskatīsies arī NBA brīvo aģentu tirgū, kas būs svarīga Dāvim Bertānam, tēmējot uz kaut ko augstāku par līgas vidējo līmeni.

Tikmēr Timmas sakarā jāatzīmē, ka “Khimki” sastāvā viņam ir līgums par 1.8 miljoniem eiro. Tas ir divreiz vairāk nekā minimālā alga par vienu sezonu, saskaņā ar NBA kolektīvo līgumu, kas attiecas uz 2020./21. gada sezonu. Timma sen vairs nav tajā karjeras posmā, ka viņš saucams par jauno talantu, kurš uz Ziemeļameriku var braukt ar sapņiem pierādīt sevi un kaut par velti cīnīties par vietu sastāvā. Turklāt reālistiski jāapzinās, ka vismaz sākumā Timmam nevienā NBA komandā nebūtu garantēta pat vieta rotācijā, pat nerunājot par vietu sākumsastāvā, kurā viņš bieži spēlē “Khimki” rindās. Īsāk sakot, lai ieraudzītu Timmu NBA kādā no nākamajām sezonām, kad viņš vēl ir savas karjeras spēku pilnbriedā (viņam ir jau 28 gadi, NBA viņš tika draftēts pirms septiņiem gadiem), jāatrodas kādam NBA klubam, kurš latviešu uzbrucēju noskatījis kā konkrētas vietas aizpildītāju un gatavs maksāt 2-4 miljonus sezonā. Finansiālo apsvērumu sakarā turklāt vēl jāņem vērā nodokļi, kas ASV ir krietni lielāki, tiesa, mazāki tieši Floridas štatā, kur bāzēta “Magic”.

Timmam vispār ir ļoti labs piemērs par došanos no nosacīti stabilas Eirolīgas pozīcijas uz NBA – aizvadītajā sezonā viņš “Khimki” rindās spēlēja kopā ar Dairi Bertānu, kurš no Milānas kluba iepriekš pārcēlās uz Ņūorleānas “Pelicans”, tiekot pie patīkami skanoša “divu gadu līguma”. Praksē Bertāns NBA klubā pavadīja tikai pāris mēnešus, jo līguma otrā sezona bija ar kluba opciju. Jā, viņš piepildīja mērķi, kas daudziem basketbolistiem ir ar īpašu emocionālo pieskaņu, proti, kaut uz brīdi aizsniegties līdz NBA slieksnim, taču pēc tam atgriešanās sezona Bertānam Eirolīgā īsti neizdevās, “Khimki” sastāvā īpaši lielu lomu neieņemot.

Ja visi apstākļi būtu sakrituši pareizajās vietās, mēs droši vien varētu runāt par brāļiem Bertānam Nacionālajā basketbola asociācijā. Taču Dairim nesakrita pārāk daudzi apstākļi, un Ņūorleānā tieši tajā starpsezonā notika lielas pārmaiņas kluba vadībā, turklāt arī viņa paša debijā varēja būt spilgtāki brīži. “Pelicans” tobrīd neko daudz nezaudēja un NBA sistēmā izmēģināja vairākus jaunus spēlētājus, skatoties, sak, varbūt kāds paliek par ilgstošu vērtību.

Viss liecina, ka Timma uz līdzīgu “avantūru” būtu daudz grūtāk pierunājams. “Khimki” sastāvā viņam ir līdera loma, ļoti pieklājīgs līgums (arī Eiropas mērogos), turklāt arī spēcīgs sociālais statuss. Krievijas medijos tiek plaši iztirzātas viņa privātās dzīves dienas, kurās ienākusi Krievijas popmūzikas zvaigzne Anna Sedokova. Timma Krievijā kļūst par arvien lielāku zvaigzni, un arī tas nāk ar gluži praktiskiem apsvērumiem gan papildus projektu, gan sadzīves ziņā, padarot došanos uz NBA nosacīti sarežģītāku.

Turklāt Timmas sakarā arī jāatzīmē, ka iepriekšējā reize, kad viņš strādāja ar galveno treneri no NBA, viņam īpaši neizdevās. Grieķijas kluba “Olympiacos” sastāvā pie Deivida Blata Timma Eirolīgā tika pie krietni mazāk iespējām un 2018./19. gada sezonā vidēji mačā iemeta 3.4 punktus, kamēr pēc tam pie Rima Kurtinaiša “Khimki” rindās jau pavisam drīz izcēlās ar rezultatīvu spēli.

Nokļūšana īstajā vietā un īstajā laikā daudziem spēlētājiem tā arī paliek karjerā nepiepildīts mērķis. Vai var skaidri un gaiši apgalvot, ka NBA nav Timmas vieta? Protams, nevar. Vai šis nav īstais laiks? Tas jau skan daudz tuvāk. Taču jāapzinās, ka maģiskā trīs burtu kombinācija NBA, lai arī joprojām ir basketbola virsotne, vairs nav svētvieta, kurā atļauts kāju spert tikai izredzētajiem, proti, Timmam nav uz to jātiecas par katru cenu, lai tikai kaut ko pierādītu. Drīzāk sakāms, ka Timma savu cenu zina un gaida, vai NBA klubi to gribēs likt galdā.

FOTO: LETA/Edijs Pālens

sportapils