Lipmans pret Koziolu, 500 štukas zaļie, Sprukta atteikums, privātā lidmašīna – Rīgas “Dinamo” pirmā vasara 

Pirmajā pārbaudes spēlē neizšķirts, pirmā uzvara jau līgas debijas spēlē, izstāšanās play-off pirmajā kārtā, sastāvs ar spēcīgiem ārzemju spēlētājiem, nesaprašanās un strīdi kluba valdes iekšienē. Atskatīsimies, kā tika izveidots Rīgas “Dinamo”, komplektēts sastāvs un ko kluba dibināšanas gadā rakstīja prese.

Atjaunotais Rīgas “Dinamo” klubs tika dibināts 2008. gada aprīlī, un starp kluba dibinātājiem bija Guntis Ulmanis, Viesturs Koziols, Kirovs Lipmans, Aigars Kalvītis, Juris Savickis, Guntis Rāvis, Aldis Pauniņš, Krists Freibergs, kā arī gāzes importētāja uzņēmums “Itera Latvija”. Tuvojoties vasarai, par izstāšanos no kluba paziņoja toreizējais Latvijas Hokeja federācijas(LHF) prezidents Kirovs Lipmans, kā pamatojumu tam minot iespējamo interešu konfliktu, sēžot uz diviem krēsliem vienlaicīgi. “Man hokejs ir svarīgs ne tikai vienā klubā, bet visā Latvijā”, “Dinamo” pimajā vasarā Hokeja federācijas prezidents sacīja laikrakstam “Dienas Bizness”. Tiesa gan, neilgi pēc tam klajā nāca arī Lipmana konflikts ar “Dinamo” prezidentu Viesturu Koziolu. Pats Lipmans gan uzreiz noliedza, ka aiziešana no “Dinamo” saistīta ar abu vīru nesaskaņām un sacīja, ka abu attiecības esot normālas un nekādu konfliktu neesot bijis, taču tālākie notikumi liecināja, ka tā tomēr nav. Augustā Lipmans atklāja, ka federācija no “Dinamo” pieprasa 500 štukas zaļos, jo lūk, klubs aizvilinājis no federācijas vairākus sponsorus. Tikmēr Koziols šos Lipmana izteikumus uzskatīja par absurdiem, sakot, ka abas iesaistītās puses par līguma noteikumiem nemaz neesot vienojušās. Pavīdēja arī baumas, ka LHF varētu aizliegt “Dinamo” spēlēt KHL, taču federācijas prezidents norādīja, ka Rīgas kluba dalība līgā esot vērtīga visam Latvijas hokejam. Kā galvenie LHF pazaudētie naudas devējie tika minēti tādi uzņēmumi kā tehnoloģijas smagsvars “Samsung” un dzeramā ūdens ražotājs “Venden”. “Dinamo” valdes priekšsēdētājs Koziols avīzei “Diena” sacīja, ka strīda pamatā bija abu organizāciju līgums, bet klubs nebija apmierināts ar tā sastādīto tekstu. “Nevienu sponsoru federācijai neesam atņēmuši. Sakiet, par ko mums federācijai būtu jāmaksā pusmiljons dolāru? Piedāvātais līguma teksts “Dinamo” vienkārši nav pieņemams. Mēs arī nedrīkstam to parakstīt bez saskaņošanas ar KHL un mūsu sponsoriem,” sacīja Koziols, strikti noraidot šādu līguma variantu.

Kad kluba valde tika izveidota, tapa arī komandas logotips, par kuru parūpējās grafikas dizaineris Dagnis Skurbe. Viņš bija arī viens no portāla “Satori” izveidotājiem, tā dizaina autors un vairāku “Satori” izdoto grāmatu mākslinieks. Tāpat dizaineris radījis stratēģisku galda spēli ģimenēm “Mission to Mars 2049”.

Kluba galvenā trenera amatam tika izraudzīts pieredzējušais slovāks Jūliuss Šuplers, kurš pirms tam jau dažas sezonas strādāja ar “Rīga 2000”, bet ģenerālmenedžera amata pienākumi uzticēti Šuplera labam draugam un bijušajam Latvijas izlases aizsargam Normundam Sējējam, kurš no 2006. līdz 2008. gadam bija “Rīga 2000” galvenais treneris. Uz soliņa Šupleram palīdzēja tautietis Miroslavs Miklošovičs, kā arī nesen karjeru beigušais Artis Ābols, bet ar vārtsargiem strādāja Artūrs Irbe. Arī spēlētāju komplektācijā “Dinamo” sadarbojās ar “Rīga 2000”. Piemēram, pie debijas KHL tika vārtsargs Uģis Avotiņš, kurš gan laukumā pavadīja tikai 13 sekundes izbraukuma spēlē pret Ufas “Salavat Julajev”. Tāpat darbu fārmklubā un “Dinamo” pirmajā sezonā apvienoja pieredzējušais uzbrucējs Aigars Cipruss, kuram tā bija arī pēdējā sezona profesionālā līmenī, Gints Meija, aizsargs Oļegs Sorokins un vēl citi hokejisti.

Līdz ar sastāva komplektēšanu sākās arī gatavošanās sezonai un pirmā pārbaudes spēle tika aizvadīta treniņnometnes laikā Slovākijā, kur “Dinamo” nospēlēja neizšķirti 1:1 ar vietējo “Liptovskij Mikulaš”. Pēc Slovākijas nometnes ierādās arī papildinājums – kanādiešu aizsargs Duvijs Vestkots un uzbrucējs Marks Hartigans. Presē it kā izskanēja arī aizsarga Sanda Ozoliņa iespējamā pievienošanās Rīgas komandai, taču Koziols tās nosauca par baumām. “Mums vairs nav vajadzīgi jauni spēlētāji – mūsu sastāvs pamatā ir nokomplektēts. Tieši otrādi – mūsu trenerim tagad ir problēma, jo jāatsijā četri pieci liekie spēlētāji. Nekas, līdz ar to “Rīga 2000” būs spēcīgāka. Brīnos, kur radās baumas par Ozoliņu – no mūsu puses nekādas informācijas par Ozoliņu nav bijis. Tas cipars, kas tika minēts presē (750 tūkstoši eiro), ir izpūsts. Tas nefigurēja ne no mūsu, ne no viņa puses. Nezinu, kur masu mediji dabūja tādu ciparu. Pirms čempionāta piedāvājām līgumu Jānim Spruktam, bet viņš to neakceptēja. Daudz ko izšķīra Jāņa starts pēdējā čempionātā, kas nebija no spožākajiem – visi atzīst, ka viņš nospēlēja ļoti slikti. Centra spēlētāja postenis ir ļoti svarīgs. Pēc čempionāta gribējām sameklēt centra spēlētājus, kuri ir spēcīgāki. To arī esam izdarījuši, jo Elisons neapšaubāmi ir spēcīgāks par Jāni,” neilgi pirms sezonas sākuma intervijā “Sporto.lv” izteicās Koziols.

Kopumā pirmajā sezonā “Dinamo” kreklu uzvilka seši vārtsargi, 12 aizsargi un 19 uzbrucēji. Par visu līdzjutēju mīluli, kā arī komandas rezultatīvāko spēlētāju kļuva slovāku uzbrucējs Marsels Hosa. Regulārās sezonas 52 spēlēs uzbrucējs sakrāja 44 punktus (22+22). Interesanti, ka slovāku savās rindās vēlējās redzēt arī divi Maskavas grandi – “Spartak” un “Dinamo”, taču malējais uzbrucējs izvēlējās spēlēt pie sev labi zināmā tautieša Šuplera. Vēl viens slovāks Rīgā bija Ronalds Petrovickis, taču no uzbrucēja tika gaidīts vairāk 30 mačos par 2+3. Bez minētajiem slovākiem uzbrukumā palīdzēja vēl divi leģionāri – Mets Elisons un divkārtējais Stenlija kausa ieguvējs Marks Hartigans. Abi kanādieši bija vieni no rezultatīvākajiem dinamiešiem uzreiz aiz Hosas. Hartigans 55 mačos sakrāja 38 punktus (20+18), savukārt Elisons par punktu mazāk – 37 (15+22). Interesanti, ka pēc pirmās sezonas no rezultatīvā trio “Dinamo” rindās palika tikai Hosa, bet Hartiganu un Elisonu pārsolīja citi klubi. Pirmais devās uz Maskavas CSKA, bet viņa tautietis – pie Oļega Znaroka uz Balašihas MVD. Tiesa gan, Hartigans pēc gada Rīgā atgriezās, bet tieši tobrīd pēc divām sezonām no Rīgas prom devās Hosa. Hartigans pirms savas debijas “Dinamo” vienā no intervijām atzina, ka Rīgā ir ļoti skaistas dūdas, bet cenas veikalos krietni augstākas kā ASV un Kanādā. “Man teica, ka Rīga ir ļoti jauka pilsēta, bet es nebiju domājis, ka tā ir tik tīra! Daudzas ASV pilsētas ir ļoti netīras. Tāpat nebiju iedomājies, ka ielās visu laiku būs tik daudz cilvēku, kuri nemitīgi apmeklē veikalus, kafejnīcas. Man tas ļoti patīk. Par meitenēm viņiem (ārzemniekiem) ir pilnīga taisnība – viņas Rīgā tiešām ir ļoti koptas un skaisti ģērbušās. Lēti?! Manuprāt, šeit viss ir dārgs! Noteikti viss ir dārgāks nekā tur, kur es esmu dzīvojis gan Kanādā, gan ASV,” žurnālam “FHM” pēc ierašanās Rīgā sacīja kanādietis. Jāatzīmē, ka Hartigans ar Hosu bija vieni no vislabāk apmaksātajiem spēlētājiem “Dinamo” vēsturē. Lielāko algu saņēma Ozoliņš, un, ja var ticēt komandas šefam Jurim Savickim, tad Ozo alga sezonā bija tuvu vienam miljonam eiro, bet tālāk sarakstā seko abi minētie ārzemnieki, kuri saņēma uz pusi mazāk. Hosas fenomenu un rīdzinieku pirmo sezonu sarunā ar “Latvijas Avīzi” atminas arī Savickis. “Komanda veidojās ļoti īsā laikā – trijos mēnešos. Bija pat tā, ka spēlētājus devāmies lūkoties ar privāto lidmašīnu. Reiz uz ledus aizgāju paslidot ar Šupleru, viņš nolika piecas ripas, vārtsargu un visas piecas ar šķēlienu ielika devītniekā. Gāja raibi, bet uz emocijām diezgan tālu tikām. Tagad ir daudz pragmatiskāka, racionālāka un profesionālāka pieeja. Pirmie gadi bija ļoti emocionāli. Kā cilvēki fanoja par Hosu!,” par pirmsākumiem laikrakstam izteicās kluba padomes priekšēdētājs.

Tikmēr bijušais uzbrucējs un aizvadītās sezonas “Dinamo” galvenais treneris Ģirts Ankipāns pirmajā gadā spēlēja kopā ar Hosu un Elisonu, sakot, ka laukumā izveidojies ļoti labs ubrucēju trio. “Tosezon spēlēju kopā ar Marselu Hosu un Metu Elisonu, ar kuriem arī dzīvē ļoti labi sapratāmies. Nē, viņi mani nevērtēja kā zemāku spēlētāju un arī es uz viņiem neskatījos kā citplanētiešiem. Plus vēl bija forši aizsargi Vestkots ar Filipu Novāku. Vairākumā es negāju, bet spēlēju mazākumā. Izveidojās super ķīmija. Braucām uz kartingiem, Hosam un Novākam ļoti ātrums patika. Gribējām lidot ar deltaplānu, bet sākās rudens un nesanāca,” sarunā ar “Latvijas Avīzi” pirms pāris gadiem “Dinamo” pirmo sezonu raksturoja Ankipāns. Bijušais kluba ģenerālmenedžeris arī piebilda, ka nav gaidījis izsaukumu uz “Dinamo”. “Protams, tajā pavasarī necerēju, ka būšu Rīgas “Dinamo”. Jūliuss Šuplers mani zināja un uzaicināja uz nometni. Biju ļoti labi fiziski sagatavojies, visu vasaru ar Kārli (Skrastiņu) trenējāmies kopā un esmu pateicīgs viņam, ka nokļuvu komandā. Kārlis togad uz pasaules čempionātu nebrauca un mēs ļoti agri sākām trenēties. Jūliuss Šuplers bija interesants treneris, es nedaudz saistu kopā – viņš, Kurts Lindstrēms, Bobs Hārtlijs. Mācēja panākt, ka katrs spēlētājs jutās ļoti svarīgs. Mani arī vienmēr uzmundrināja. Tā komanda bija ļoti spēcīga, it kā bijām savākti no malu malām, bet jau ar pieredzi pasaules čempionātos, ārzemnieki spēlējuši NHL, Vestkots un Hartigans ieradās Rīgā kā titulēti hokejisti, pārējie brauca iekarot jaunu tirgu. Labi jaunie. Valdīja teicama gaisotne,” tā KHL pirmo sezonu atceras Ankipāns.

Pirmo spēli KHL “Dinamo” aizvadīja izbraukumā, tiekoties ar Habarovskas “Amur”. Uzvara ar 4:2, bet pirmie vārti jaunizveidotajā līgā “Dinamo” rindās Aleksandra Ņiživija rēķinā. “Sākumā bijām uztraukušies, bija jūtams, ka tā ir pirmā spēle. Visa komanda nospēlēja ļoti pārliecinoši. Mums izdevās laba spēle, bija izdevības iemest vēl kādu ripu. Žēl, ka neienāca prātā savākt ripu pēc pirmajiem vārtiem, puiši jau mani apceļ, ka es esot ticis jaunās līgas un atjaunotā “Dinamo” vēsturē. Sīkums, bet patīkami,” pēc debijas KHL “Neatkarīgajai Rīta Avīzei” sacīja Ņiživijs, atceroties arī savu pirmo vārtu guvumu. “Atvars (Tribuncovs) stipri meta pa vārtiem, Moss ripu atsita, un es veiksmīgi tiku pie atlecošās ripas. Moss iesākumā atsita ripas vārtu priekšā, labs vārtsargs, bet arī nervozēja, mūsu Edžus vienalga ir labāks par Taileru. Divi vai pat trīs momenti bija tādi, ka tikai Edgara meistarība mūs glāba no vārtu zaudējuma,” komandas biedru slavēja uzbrucējs.

Vēl ar vārtu guvumiem debijas mačā atzīmējās Hosa, Miķelis Rēdlihs un Elisons, kurš ripu raidīja tukšos vārtos.

Rīgas “Dinamo” komandas sastāvs spēlē ar “Amur”:  vārtsargi – Sergejs Naumovs, Edgars Masaļskis; aizsargi – Oļegs Sorokins, Atvars Tribuncovs, Rodrigo Laviņš, Kristaps Sotnieks, Filips Novāks, Duvijs Vestkots; uzbrucēji – Miķelis Rēdlihs, Lauris Dārziņš, Armands Bērziņš, Viktors Bļinovs, Aleksandrs Ņiživijs, Aleksejs Širokovs, Mārtiņš Cipulis, Juris Štāls, Marsels Hosa, Mets Elisons, Ronalds Petrovickis, Marks Hartigans.

Savu pirmo sezonu KHL “Dinamo” noslēdza play-off pirmajā kārtā, kur ar 0-3 atzina Maskavas “Dinamo” pārākumu. Lai arī pēdējos gados vairākkārt baumots, ka “Dinamo” varētu izstāties no līgas, klubs šajā vasarā turpina gatavoties savai 13. sezonai. Interesantu sveicienu 2008. gadā Starptautiskās Hokeja federācijas (IIHF) prezidentam nodeva Koziols, sakot, ka krievi, izveidojot KHL kā starptautisku līgu, izdarījuši to, ko nav spējusi daudzu gadu garumā panākt IIHF.

“Mani novērojumi liecina, ka krievu darbības stils ir diezgan veiksmīgs un profesionāls. Daudziem Eiropas klubiem ir milzīga interese par šo līgu. Gan Zviedrijā, gan Somijā krītas apmeklētāju skaits uz nacionālā čempionāta spēlēm, un šo valstu federācijas meklē risinājumus, kā dabūt atpakaļ cilvēkus uz hokeju. Jaunā līga varētu būt viens no veidiem, kā to izdarīt. Salīdzināsim hokeju ar futbolu – pirms 20 gadiem starptautiskajā mērogā abi sporta veidi popularitātes, apmeklētības, kā arī sponsoru un televīziju intereses ziņā bija apmēram vienādās pozīcijā, bet šajā laikā futbols ir izrāvies stipri priekšā. Tā ir tīri starptautiskās hokeja federācijas nolaidība. Tur jādomā, ko var darīt, jāmeklē kaut kādi jauni izspēles varianti un formāti. Ja tas netiks darīts, tad hokejam nav variantu. Kontinentālā līga ir cerība hokejam globālā mērogā. To, ko nedara Renē Fāzels, tagad ir izdarījis Aleksandrs Medvedevs (KHL prezidents). Tā ka, lai tagad Fāzels sēž un pakasa sev pakausi”, 12 gadus atpakaļ teica Koziols.

 

Rīgas “Dinamo” sastāvam pieteiktie hokejisti 2008./2008. gada sezonā:

vārtsargi – Sergejs Naumovs, Edgars Masaļskis, Uģis Avotiņš, Ervīns Muštukovs, Martins Pruseks, Daniels Šperle;

aizsargi – Ronalds Cinks, Guntis Galviņš, Rodrigo Laviņš, Filips Novāks, Georgijs Pujacs, Krišjānis Rēdlihs, Agris Saviels, Maksims Širokovs, Oļegs Sorokins, Kristaps Sotnieks, Atvars Tribuncovs, Duvijs Vestkots.

uzbrucēji – Ģirts Ankipāns, Armands Bērziņš, Edijs Brahmanis, Viktors Bļinovs, Jānis Straupe, Aigars Cipruss, Mārtiņš Cipulis, Lauris Dārziņš, Mets Elisons, Marks Hartigans, Juris Štāls, Toms Hartmanis, Marsels Hosa, Gints Meija, Aleksandrs Ņiživijs, Sergejs Pečura, Ronalds Petrovickis, Miķelis Rēdlihs, Aleksejs Širokovs.

FOTO: Romāns Kokšarovs f64

sportapils