“Ventspils” divdesmit otrā Eirokausu vasara pēc kārtas

No Latvijas futbola kartes ir pazuduši tādi smagsvari kā Rīgas “Skonto” un Liepājas “Metalurgs”, lieli klubi beiguši pastāvēt arī Daugavpilī un citās Latvijas pilsētās, daudzas komandas ir nākušas un gājušas, taču viena no Latvijas futbola nemainīgajām vērtībām divdesmit pirmajā gadsimtā ir “Ventspils”.  Šovakar UEFA Eiropas līgas spēles aizvadīs trīs Latvijas pārstāves, un dzeltenzilajiem, kuri uzņems Moldovas “Dinamo-Auto”, šī būs jau divdesmit otrā(!) Eirokausu vasara pēc kārtas.

Futbola klubs “Ventspils” tika dibināts 1997. gadā, apvienojot divas 1. līgas komandas “Nafta” (4. vieta) un “Venta” (7.). Jau pirmajā sezonā tas ieguva ceturto pozīciju, bet otrajā sezonā izcīnīja arī pirmo bronzu un pirmo ceļazīmi uz Eirokausiem, 1999. gadā debitējot Intertoto kausā un pirmajā kārtā izslēdzot Norvēģijas “Vålerenga” (0:1 viesos un 2:0 mājās – norvēģu vārtus guva tolaik vēl tikai 19 gadus vecais uzbrucējs Džons Karū, kurš vēlāk spēlēja četrās no piecām vadošajām līgām). 23 sezonu laikā ventspilnieki Latvijas čempionātā nekad nav bijuši zemāk par ceturto vietu un tikai divreiz nav tikuši trijniekā – debijas 1997. gada antirekords tika atkārtots tieši 20 gadus vēlāk. Kurzemnieku kontā ir seši tituli, seši sudrabi un deviņas bronzas. Un jau 22. sezonu pēc kārtas “Ventspils” piedalīsies starptautiskos mačos. Salīdzinājumam – Daugavpils “Dinaburg” Eiropā spēlēja astoņus gadus pēc kārtas, “Metalurgs” spēlēja 16 gadus pēc kārtas, un pie skaitļa 16 apstājās pat ilggadējā hegemona “Skonto” sērija, kas uz Eiropu devās no 1992. līdz 2007. gadam, tomēr tad Virslīgā samierinājās ar ceturto vietu un Latvijas kausa pusfinālā zaudēja pendelēs, toreiz UEFA kausā pirmoreiz tiekot “Skonto” mazajam brālim “Olimpam”. “Skonto” līdz pirmās komandas izjukšanai Eirokausos bija spēlējusi 21 no 23 sezonām, līdz ar to “Ventspils” šovakar kļūs par Latvijas rekordisti arī šajā aspektā.

Ar tik ilgu Eirokausu sēriju pašlaik var palepoties tikai 19 klubi visā Eiropā, Francijas otrajam bagātākajam klubam un šīs vasaras Čempionu līgas pusfinālistei Lionas “Olympique” bez Eiropas paliekot pirmoreiz kopš 1996. gada un nespējot izveidot simbolisku Eiropas divdesmitnieku. Viens no šiem klubiem ar diezgan līdzīgu stāstu  kā “Ventspilij” ir Igaunijas “FCI Levadia”, kas tika dibināts 1998. gada oktobrī un sākotnēji spēlēja ar Mārdu “Levadia” nosaukumu, tikai vēlāk apvienojās ar Tallinas “Levadia” un pārcēlās uz galvaspilsētu, bet nesenā pagātnē apvienojās arī ar vienu titulu ieguvušo FC “Infonet” jeb FCI. Igaunijas 1. līgas čempione ne tikai jau debijas sezonā kļuva par Igaunijas čempioni, bet arī jau uzreiz debitēja Eiropā, jo apvienojās ar Igaunijas vicečempioni Tallinas “Sadam” un izmantoja tās nopelnīto ceļazīmi, UEFA kausā tiekoties ar titulēto Bukarestes “Steaua” (0:3, 1:4) un tādējādi uz Eiropas skatuves spēlējot tikpat ilgi, cik “Ventspils” (vai pat par trim sezonām ilgāk, ja ieskaitītu arī “Sadam” iepriekšējās sezonas, taču tās kluba vēsturē netiek ņemtas vērā). “FCI Levadia” 21 sezonas laikā Igaunijas čempionātā izcīnījusi deviņus titulus un tikai vienreiz palikusi bez medaļas – 4. vieta 2011. gadā. Ilgstoši Eiropā spēlē arī pašreizējā Igaunijas čempione Tallinas “Flora”, kas kopš 1994. gada izlaidusi tikai vienu no 27 sezonām – 2014./15., kurā igauņus Eiropas līgā, starp citu, pārstāvēja arī kausa fināliste Tartu “Santos” no trešās līgas. Gluži kā “Ventspils” un “FCI Levadia”, kopš 1999. gada Eirokausos spēlē arī Barisavas BATE, kas pirms gada nespēja izcīnīt 14. Baltkrievijas titulu pēc kārtas, tomēr neatkārtojot Eiropas rekordu titulu ziņā.

 Lai arī lielākā daļa klubu savu pirmo spēli vēl tikai gaida, statistikā ņemta vērā arī šī (2020./21. g.) sezona, kurā jau ir zināmas visas ceļazīmju īpašnieces.

Kaut gan “Ventspils” 22 sezonas pēc kārtas ir ļoti cienījams rādītājs, no Eiropas pašreiz ilgākās Eirokausu sērijas kurzemnieki atpaliek ļoti tālu. Katalonijas superklubā “Barcelona” pašlaik valda juku laiki, tomēr klubs Eirokausos ir spēlējis jau kopš 1955.(!) gada un rudenī jau astoņpadsmito reizi pēc kārtas piedalīsies Čempionu līgas grupu turnīrā. Pēc kārtas aizvadīto sezonu skaits var atšķirties atkarībā no definīcijas, jo pirmos trīs gadus “Barcelona” piedalījās nu jau vairs neeksistējošā “Fairs Cup” vienā izlaidumā – ja to skaita kā vienu sezonu, tad varam teikt, ka “Barcelona” šī būs 64. Eirokausu sezona pēc kārtas, taču, tā kā šā raksta mērķis bijis uzskaitīt gadus pēc kārtas, kuros aizvadīta Eirokausu spēle, tad manā aprēķinā “Barcelona” šī būs jau 66. Eirokausu sezona pēc kārtas. Otrajā vietā ar 55. sezonu pēc kārtas ir Amsterdamas “Ajax”, bet ar 47. sezonu seko Portugāles “Porto” un “Ajax” tautiete “PSV Eindhoven”. Vēl nesen Eiropas otrā ilgākā sērija piederēja Beļģijas milzim “Anderlecht”, kas Eiropā bija spēlējis kopš 1964. gada, taču Tolu Arokodares tīkotājai un Eduarda Daškevica īpašniecei šis būs jau otrais rudens bez Eirokausiem, tādējādi sērijai pārtrūkstot pēc 55. sezonas.

Lai arī lielākā daļa klubu savu pirmo spēli vēl tikai gaida, statistikā ņemta vērā arī šī (2020./21. g.) sezona, kurā jau ir zināmas visas ceļazīmju īpašnieces.

Pret Moldovas “Dinamo-Auto” ventspilnieki aizvadīs jau 83. Eirokausu spēli kluba vēsturē. Līdz šim ir svinētas 23 uzvaras, 19 reizes spēlēts neizšķirti, piedzīvoti 40 zaudējumi un sakrāta vārtu bilance 92:123. Kopumā pārvarētas 17 no 38 kārtām, bet atlikušās sešas spēles aizvadītas vēsturiskajā Eiropas līgas grupu turnīrā 2009. gada, kad ventspilnieki tikās ar Lisabonas “Sporting” (1:2 mājās, 1:1 izbraukumā), Berlīnes “Hertha” (0:1, 1:1) un Nīderlandes “Heerenveen” (0:0, 0:5). Zīmīgi, ka Moldova būs jau 27. UEFA dalībvalsts, ar kuru “Ventspils” ir tikusies Eirokausos, tādējādi sasniedzot tieši pusi no UEFA dalībvalstīm (neskaitot Latviju). Tiesa gan, pandēmijas dēļ mainītā formāta dēļ (viena spēle divu vietā) Moldovas izbraukumu gan neizdosies atzīmēt savā kartē. Kamēr visbiežāk ventspilnieki spēlējuši pret norvēģiem (astoņas spēles) un velsiešiem (6), interesanti, ka pret lietuviešiem vai igauņiem vēl nemaz nav spēlēts.

No UEFA ranga pašreizējā labāko sešinieka “Ventspils” Eirokausos vēl nekad nav spēlējusi pret ranga līderes Spānijas, kā arī Itālijas klubiem, toties ir spēlēts gan ar angļiem (0:1, 0:0 pret Ņūkāslas “United), gan frančiem (pirms diviem gadiem 0:1 un 1:2 pret “Bordeaux”), un pret vāciešiem un portugāļiem spēlēts arī pret “Stuttgart” (1:4, 1:4) un Gimarainšas “Vitoria” (pirms gada 0:3 un 0:6). Ja valstis sadalītu pēc jaunākā UEFA ranga, tad pret “Top 24” ventspilniekiem 40 spēlēs ir tikai trīs uzvaras un tikai trīs pārvarētas kārtas (3-10-27, vārti 18:82), pret “Top 25-44) 24 spēlēs ir pārvarētas septiņas no divpadsmit kārtām (10-5-9, vārti 38:29), bet pret apakšējo vienpadsmitnieku ir pārvarētas septiņas no deviņām kārtām (10-4-4, vārti 36:12). Nomināli stiprāko valstu klubi, kurus “Ventspils” ir pārvarējusi, ir Dānijas “Brondby” (2004. gadā 0:0 un 1:1) un Šveices “Lugano” (2002. gadā 3:0 un 0:1), kas bija ventspilnieku pirmais nozīmīgais Eiropas skalps.

FOTO: LETA/EVIJA TRIFANOVA

sportapils