Iesaka treneres: lieliskas sporta veidu alternatīvas tiem, kuriem nepatīk apmeklēt svaru zāli

Ja vasarā iespējas nodarboties ar sportu labo laikapstākļu dēļ ir daudz plašākas, rudenī bieži vien daudziem gadās atgriezties pie svaru zāles, kura var nebūt mīļākā vieta, kur uzturēt sevi formā. Lai nesamierinātos ar sporta zāles četrām sienām, esam apkopojuši treniņus, kas var kalpot kā lieliska alternatīva svaru zālei.

Ir saprotams, ka vienmuļi vingrinājumi mājas apstākļos vai svaru cilāšana sporta zālē var nebūt iemīļotākā izklaide tiem cilvēkiem, kuriem jau tā sports nav galvenā ikdienas sastāvdaļa. Tomēr to, ka sports cilvēku dzīvēs ir īpaši svarīgs, apliecina neskaitāmi pētījumi un cilvēka fizioloģija. “Sporta pils” uz sarunu aicināja divas fitnesa treneres – Justīni Apini un Agritu Spēlmani, lai viņas piedāvātu alternatīvas, kā sportošanu var padarīt krietni baudāmāku.

Kā norāda abas treneres, arī daudzi citi treniņu veidi var pilnībā aizstāt sporta zāles apmeklējumu.

Pēc PVO datiem, minimālā nepieciešamā fiziskā aktivitāte ir 30 minūtes dienā, 150 minūtes nedēļā mērenas intensitātes vai 75 minūšu augstas intensitātes aktivitātes.

“Mēs bieži aizbildināmies ar laika trūkumu, tomēr jāatzīst, ka runa vairāk ir par motivāciju un tieši sev piemērotu un patīkamu fizisko aktivitāšu veikšanu ikdienā, jo kustībai jārada prieks un patīkamas emocijas,” skaidro Agrita Spēlmane.

Līdzīgā viedoklī dalās arī trenere Justīne Apine: “Iespēju un sporta veidu ir ļoti daudz. Pirmkārt, ir būtiski saprast, kāds ir vīrieša sportiskais mērķis (svara samazināšana, palielināšana, konkrētu fizisko īpašību attīstīšana). No mērķa izriet ieteicamie sporta veidi. Iemesli, kāpēc vīrietis izvēlas nedoties uz sporta zāli, protams, ir visdažādākie. Lieliska alternatīva var būt sportošana parkā speciāli iekārtotos vingrošanas laukumos. Tiesa, pirms tam noteikti ir ieteicams konsultēties ar fiziskās sagatavotības treneri, kurš izvērtēs vīrieša fizisko sagatavotību un ieteiks vēlamos vingrinājumus, slodzi, kā arī iemācīs pareizu vingrinājumu izpildes tehniku.”

Apskati, kurus sporta veidus treneres iesaka kā alternatīvas, lai dažādotu savu sportisko ikdienu!

Teniss vai skvošs

Agrita skaidro, ka teniss un skvošs uzlabo aerobās darbaspējas, sirds un asinsvadu sistēmas darbību, kā arī attīsta koordināciju, attīstot arī reakcijas ātrumu, domāšanu.

“Ja patīk sportot kopā ar draugu, lielisks sporta veids ir teniss, kas vienlaikus spēs attīstīt vairākās fiziskās īpašības – spēku, veiklību, ātrumu, arī reakcijas ātrumu, ķermeņa vispārējo un kustību koordināciju, balansu, sīko motoriku. Lieliska vispārēji attīstoša spēle!” piebilst Justīne.

Bokss

Abas treneres iesaka šo treniņu veidu, jo tas sevī ietver lielu kustību dažādību.

“Boksa vai kikboksa treniņu pozitīvie efekti ir vispusīga ķermeņa fiziskās slodzes nodrošināšana  gan aeroba, gan arī spēka – izturības slodze, treniņu dažādība, disciplīna, kā arī šis sporta veids veicina koordināciju, ātrumu un spēku vienlaicīgi. Jāatceras, ja ir vēlme nodarboties ar šiem sporta veidiem, nepieciešams izvēlēties kvalificētu treneri, kurš spēs veicināt veselību, nevis to graut,” norāda Agrita.

Peldēšana

Kā skaidro trenere Justīne, tad “peldēšana ir lielisks sporta veids, kas spēj harmoniski attīstīt cilvēka organismu, palielinot muskuļu spēku, izturību, elastību. “Peldēšana būs piemērota jebkura vecuma vīriešiem un sevišķi cilvēkiem ar locītavu problēmām.”

Agrita: “Peldēšana ir pieskaitāma pie vidējas līdz pat augstas intensitātes sporta veidiem, turklāt, šajā sporta veidā kā pozitīvais efekts jāmin tas, ka ūdens samazina spiedienu uz saitēm un locītavām, tāpēc ūdens aktivitātes ir piemērotas ikvienam jebkurā vecumā. Šajā sporta veidā uzlabojas gan sirds un asinsvadu sistēmas darbība, gan elpošana, jo slodze ir cikliska.”

Velobraukšana

Trenera Justīne norāda, ka viens no populārākajiem izturības sporta veidiem Latvijā ir velosports.

“Divritenis būs lieliska alternatīva velotrenažieriem, tomēr pirms velo iegādes ir būtiski konsultēties ar profesionāļiem, lai atrastu sev piemērotāko variantu. Velobraukšana ir ļoti saudzīgs, bet vienlaikus arī efektīvs sporta veids, kas būs piemērots visa vecuma vīriešiem, bet sevišķi – vecāka gada gājuma vai iesācējiem ar lieko svaru. Riteņbraukšana galvenokārt attīsta kāju muskulatūru, līdzsvaru, kustību koordināciju un kopumā pozitīvi atsaucas uz mūsu veselību,” skaidro Justīne.

Skriešana

Arī šis treniņu veids ir no tām alternatīvām, kuras par efektīvu esam atzīst abas uz sarunu aicinātās treneres.

“Skriešana kā sporta veids ir lieliska iespēja pārbaudīt savas aerobās spējas, uzlabot sirds un asinsvadu sistēmas darbību, iemācīties pareizi elpot slodzes laikā, samazināt svaru un uzlabot pašsajūtu. Tomēr jāatceras, ka ar skriešanu uzmanīgiem jābūt cilvēkiem ar aptaukošanos, jo spiediens uz locītavām un saitēm ir salīdzinoši lielāks. Tāpēc, manuprāt, vislabākā vieta skriešanai ir mežs,” skaidro Agrita.

“Tāpat kā velobraukšana, arī skriešana ir viens no izplatītākajiem sporta veidiem Latvijā, jo tā ir visiem pieejama un, galu galā, skriet par parku, mežu vai ielu nemaksā neko un tā lieliski aizstāj veloceliņu trenažieru zālē, attīstot izturības spējas un sadedzinot liekos kilograms, ja tādi ir.”

Šeit būtisks aspekts ir kvalitatīvi un piemēroti skriešanas apavi, kā arī, lai treniņi būtu pārdomāti un mērķtiecīgi, vēlams konsultēties ar skriešanas treneri, kas izveidos plānu atbilstoši mērķiem. Skriet var jebkurā vecumā, taču skriešana nebūs piemērota ikvienam. Ja vīrietim ir ievērojams liekais svars vai aptaukošanās, problēmās ar muguru vai locītavām, labāk ir izvēlēties soļošanu vai nūjošanu, kas būs saudzīgāka skriešanas alternatīva,” norāda Justīne.

Kāpšana pa alpīnisma sienu

Arī šis ir treniņu veids, kas noteikti pieskaitāms “interesanto treniņu” kategorijā.

“Ja iepriekš minētie sporta veidi nešķiet interesanti, tad kāpšana pa alpīnisma sienu gan ir veids, kā nodrošināt ķermeņa spēku, attīstīt pacietību un koordināciju,” piebilst Agrita.

Ziemā: kalnu vai distanču slēpošana

Trenere Justīne iesaka arī ziemas izturības sporta veidus, kas efektīvi nodarbina visas muskuļu grupas.

“Vecāka gada gājuma vīriešiem varbūt ieteiktu izvēlēties distanču slēpošanu, jo tā ir drošāka un mazāk traumatiska, taču efektīvi trenē sirds asinssvadu sistēmu, palielinot izturību, spēku, ķermeņa koordināciju un līdzsvaru. Taču es uzskatu, ka slēpošanai nav vecuma ierobežojumu, un ja vīriets mīl lielāku ātrumu un dinamiku, tad arī sirmā vecumā var traukties lejup pa kalnu, izvēloties kalnu slēpošanu, kura efektīvāk attīsta reakcijas un koordinēšanās spējas,” norāda Justīne.

Tomēr, kā skaidro abas treneres, vēl ir neskaitāmi daudz treniņu veidu, kā sportu padarīt aizraujošu – galvenais ir eksperimentēt un atrast savam organismam un vēlmēm piemērotāko.

“Ir pieminēti tikai daži ierosinājumi, taču treniņu veidu un iespēju ir bezgala daudz, galvenais ir izprast savus sportiskos mērķus un izvēlēties to, kas patīk. Sportam ir jārada prieks un pozitīvas emocijas, jo bez tām rezultātu un labas veselības nebūs! Savā ikdienā ieteicams ieviest dažādus kustību veidus. Piemēram, papildus skriešanai, nozīmīgi treniņu plānu papildināt ar spēka un lokanības treniņiem, stiprināt ceļu locītavas,” skaidro Justīne.

Arī trenere Agrita atzīmē, lai nodarbotos ar jebkuru no šiem sporta veidiem nav vecuma ierobežojumu, tomēr galvenais ir izvēlēties sev piemērotāko aktivitāti.

sportapils