Pozitīvs Covid-19 tests un bēgšana pāri robežai – amerikāņu tenisista pieredze Sanktpēterburgā

Šajā nedēļā uzreiz pēc “French Open” startēja nākamie turnīri un vienā no tiem, Sanktpēterburgā (ATP 500) piedalīties bija plānojis pasaules 49. rakete amerikānis Sems Kverijs, kuram bija paredzēta tikšanās ar turnīra otro numuru Denis Šapovalovu (krievu ar Kanādas pasi).

Pēc sezonas atsākšanās Kverijs četros oficiālos turnīros pie uzvarām vēl nebija paspējis tikt, kas neizdevās arī Krievijā, jo pirms mača veiktais Covid-19 tests viņam izrādījās pozitīvs. Tāpat arī viņa sievai Ebijai un astoņus mēnešus jaunajam mazulim vārdā Fords, kuri ceļo ar sportistu kopā.

Stāstā par Kverija “piedzīvojumiem” Sanktpēterburgā dalījies “The New York Times” žurnālists Bens Rotenbergs.

Kveriju ģimenei tika noteikta 14 dienu karantīna un ierādītas telpas Sanktpēterburgas vienā no krāšņākajām viesnīcām “Four Seasons Hotel”, kas ir iekarojusi plašas simpātijas tūres spēlētāju vidū, un tenisists ar tuviniekiem bija apņēmības pilni ievērot noteiktos nosacījumus. Mirkli vēlāk amerikānis saņēma negaidītu zvanu no kāda vēl nenoskaidrota cilvēka no Krievijas veselības institūcijām, kurš apgalvoja, ka ģimeni apmeklēs ārsts, un ja viņiem tiks atklāti nopietnāki simptoni, viņi varētu būt spiesti ģimeni pārvest ārstēties uz slimnīcu, nevis ļaut palikt to darīt 5 zvaigžņu viesnīcā daudz komfortablākos apstākļos.

Loģiski, ka šāda situācija Kverijam un viņa sievai šķita nepieņemama, jo abi, viņuprāt, piedzīvoja saslimšanu ar viegliem simptomiem, bet baidījās no iespējas, ka tiks hospitalizēti, it īpaši uztraucoties par pat vēl ne gadu jauno dēlu, no kura viņi nevēlējas palikt šķirti pavisam svešā valstī.

Tomēr Sems nolēma rīkoties. Karjeras laikā izcīnījis 10 ATP titulus, nopelnījis 12,6 miljonus dolāru, ar reklāmas sponsorēšanas līgumiem teju tikpat, ieskaitot sadarbību ar dažām lielākajām privāto lidmašīnu kompānijām, ar to pietika, lai varētu atļauties sarunāt reisu, kurš pārvestu tenisistu ar ģimeni pāri robežai, lai Krievijas veselības institūcijas viņam netiktu klāt.

Sēžot nolīgtās privātās lidmašīnas aizmugurē, lai atrastos pēc iespējas lielākā distancē no pilotiem, Kveriji tika nogādāti, kā tas tiek izplūduši raksturots, “kādā tuvējā Eiropas valstī, kur ieceļošanai nebija nepieciešams negatīvs koronavīrusa tests”. Šobrīd viņš ar ģimeni pašizolējušies “AirBNB” pieejamā dzīvoklī un ir veiksmīgi aizmukuši no krievu dakteriem.

Nevēloties iesaistīt vietējās veselības institūcijas (vai baidoties no izdošanas?), Kverijs ir nolēmis savu atrašanās vietu paturēt noslēpumā, bet aptuvenais reģions, kur viņš atrodas, ir zināms. Tiek lēsts, ka tā varētu būt kādas no Skandināvijas vai Baltijas jūras valstīm.

Amerikānis, bēgot no Krievijas un pārkāpjot viņu veselības aizsardzības protokolus, ir izraisījis ievērojamu satraukumu ATP vadības gaiteņos, kas publiskā vēstulē tūres spēlētājiem to nosauca par “nopietnu pārkāpumu” un paziņoja, ka “mēs šo lietu uztveram ārkārtīgi nopietni un notiek padziļināta izmeklēšana”.

Tāpat vēstulē minēts, ka “tāds Kverija veiktais solis var ietekmēt konkrētā turnīra veiksmīgu norisi, kā arī atstāt sekas visas tūres platuma grādos turpinājumā”.

Vienlaikus pats Kverijs dalību no turpmākajiem turnīriem nav atsaucis. Viņš aizvien plāno piedalīties vairākos pasākumos, kas iekļauti ATP tūres kalendārā 2020. gadā, tostarp Parīzes “Masters”, kā dēļ pēc izveseļošanās no Covid-19 viņš turpinās uzturēties Eiropā, lai piedalītos sacensībās. Paliek atklāts jautājums – vai ATP viņam to ļaus, un kādi būs soda mēri par bēgšanu? Un vai Kverijs vēl kādreiz tiks ielaists Krievijā?

Ja ATP pēc sevis veiktās izmeklēšanas tomēr atzīst, ka Kverija protokola pārkāpums ir “liels un ar tālejošām sekām”, viņam var piespriest līdz pat 100 tūkstošu dolāru lielu naudas sodu vai diskvalifikāciju līdz pat trīs gadiem. 33 gadus vecajam tenisistam tas, visticamāk, nozīmētu karjeras beigas…

sportapils