Jaunās konsoles ir klāt – kas Tev jāzina par “Playstation” un “Xbox” jauno ēru?

Viedo tehnoloģiju giganti “Sony” un “Microsoft” pēc vairāku gadu pārtraukuma ir radījuši jaunas spēļu konsoļu inovācijas. 10. novembrī “Microsoft” prezentēs “Xbox Series X”, bet 12. novembrī “Sony” oficiāli nāks klajā ar “Playstation 5” jeb PS5. Paies zināms laiciņš līdz ierīces būs nopērkamas Latvijā, tomēr paredzams, ka mēs tās varēsim iegādāties novembra beigās/decembra sākumā. Abas ietilpst “next gen” jeb, latviski sakot, “jaunās paaudzes” kategorijās un, kā zināms, “next gen” allaž nozīmē jaunu un vēl nebijušu spēlēšanas pieredzi.

Abas konsoles būs savas nozares flagmaņi, taču gan “Sony”, gan “Microsoft” paralēli prezentēs arī vēl pa vienai ierīcei. Proti, konsoļu versijas bez iespējas tajās ievietot diskus, kas nozīmē, ka spēles un jebkādu citu multimediālu saturu tajās varēs ielādēt tikai digitāli. PS5 otra versija būs “PS5 Digital Edition”, bet “Microsoft” gadījumā otras konsoles nosaukums būs “Xbox Series S”.

Starp PS5 un “PS5 Digital Edition” tā arī ir vienīgā atšķirība – vienam ir ievietojami diski, bet otram nav. Abām versijām ir 4K un 120 kadru sekundē video atbalsts, jaudīga 825GB SSD atmiņas krātuve, HDR funkcija un citas ekstras. Arī abu ierīču dizaini ir teju identiski, kā arī cenas atšķirsies par aptuveni 100 eiro. Oficiālajā mājaslapā teikts, ka PS5 maksās 499 eiro, bet “PS5 Digital Edition” – 399 eiro. 

Galu galā pirms ierīces iegādes vajag divreiz nomērīt un tad griezt. Der atcerēties, ka, ietaupot šos 100 eiro, pilnībā tiek likvidēta iespēja lietot fiziskos diskus. Iedomājies, tu ieej veikalā, un iearaugi fantastisku atlaidi kādai saistošai spēlei, taču tu to nevari nopirkt, jo tava konsole neatbalsta diskus. Dienas beigās cilvēks konsoli parasti iegādājas uz vairākiem gadiem un, iespējams, pat līdz brīdim, kad iznāks nākamā paaudze. Disku “slota” esamība gluži vienkārši dod lielāku fleksibilitāti un šeit der apdomāties, vai tomēr labāk nebūs ieguldīt šos papildus 100 eiro – tā būs investīcija vairākiem gadiem uz priekšu. 

PS5 un “PS5 Digital Edition”

Taču interesantāks stāsts ir “Microsoft” konsoļu gadījumā. Starp “Xbox Series X” un “Xbox Series S” atšķirības ir ne tikai disku “slota” esamībā un neesamībā, bet arī tehniskajā specifikācijā un dizainā. Ja abas “Sony” ierīces ir teju identiskas, tad “Xbox Series X” ir liela melna kaste, kamēr “Series S” ir kompaktāka izmēra un šķietami elegantāka baltas krāsas ierīce. Tajā pašā laikā ir viens “bet” – šī melnā kaste ir spējīgāka uz daudz jaudīgāka rakstura darbībām, kamēr mazā baltā kastīte ir teju kā “Series X” mazā māsa.

“Series X” ir pieejama 1TB atmiņa, 12 teraflopu procesors, 4K video kvalitātes atbalsts, bet “Series S” gadījumā – 512GB atmiņa, četru teraflopu procesors un 1440p video  kvalitāte spēlēm. Labā ziņa – abām būs pieejams 120 kadru sekundē video atbalsts. Sliktā ziņa – realitātē pieejamās atmiņas apjoms būs mazāks un tas attiecas gan uz “Sony”, gan “Microsoft” konsolēm. Zināms gigabaitu daudzums (~100 līdz ~200) aizies sistēmas vajadzībām. “Xbox Series X” būs pieejams mazliet vairāk atmiņas nekā PS5, kas apaļa 1TB izvēlējās 825GB. “Sony” pamatoja, ka tieši šāds atmiņas apjoms ir svarīgs aspekts, lai ierīce būtu tik ātra, cik tā ir.

Cilvēku valodā runājot – “Series S” un “Series X”, kā sola “Microsoft”, būs spējīgas uz identisku veiktspēju, taču atšķirība parādīsies, kad patērētājs izšķirsies par prioritātēm – spēlēšanu uz liela 4K televizora vai arī uz mazāka izmēra ekrāniņa. Ja vēlies izcilu kvalitāti uz sava iespaidīgā televizora un ja “piķis nav problēma”, tad “Series X” ir tava izvēle, bet ja gribi izbaudīt gandrīz to pašu jaudu, bet realitātē spēles spēlē uz sava 27 collu monitora, “Series S” ir laba budžeta klases izvēle.

Runājot par cenu, “Microsoft” sola, ka “Series X” cena būs 499 eiro, bet “Series S” – 299 eiro. Tā ir 200 eiro atšķirība, kas var būtiski nospēlēt par labu “Series S”. Protams,“Series S” var lietot arī uz lielāka televizora, taču kvalitāte būs nesalīdzināma ar “Series X” monstru. Vēl viens plusiņš “Series S” kontā par dizainu un izmēru – tā patiešām ir maza un eleganta konsole, kas nesabojās interjeru un neaizņems daudz vietas, turklāt tas ir visu laiku mazākais “Xbox”, kas jebkad radīts. Par “Series X” kluča novietošanu tā, lai tas labi iekļaujas interjerā, gan būs jāpalauza galva.

Interesanti, ka arī uz šo notikumu likmes piedavā “Betsafe” bukmeikeri, kuri, neskatoties uz kopējo situāciju pasaulē, un faktu, ka šoreiz PS konsoles pirmajā dienā tiks pārdotas tikai tiešsaistē un tikai daļā no pasaules tirgiem, prognozē, ka pirmajās divdesmit četrās stundās tiks sasniegti ārkārtīgi augsti pārdošanas apjomi, pārsniedzot 1,2 miljonus vienību.

Jāatzīmē, ka iepriekšējais modelis, kurš gan tika pārdots gan fiziskos veikalos, gan on-line vidē, sasniedza vairāk nekā miljonu pārdotās vienības.

 

“Xbox Series X” un “Xbox Series S”

Neliela atkāpe par pārdošanas apjomiem – ar tiem iepriekš daudz labāk veicās “Sony”. PS4 verijas tika pārdotas vairāk nekā 112 miljonos eksemplāru, bet “Xbox One” versijas vairāk nekā 52 miljonos. Zīmīgi, ka “Microsoft” ražojumu pamanījās apsteigt “Nintendo Switch”, kuru cilvēki nopirkuši 63 miljonos eksemplāru.

“Sony” savu pirmo konsoli laida klajā 1994. gadā, bet visu laiku pārdotākās spēļu ierīces gods pieder PS2 – to cilvēki nopirkuši vairāk nekā 155 miljonos eksemplāru. “Xbox 360” savukārt ir pādotākā “Sony” konsole (vairāk nekā 84 miljoni), taču tas ir astotais visu laiku labākais rādītājs, jo kopumā līdz šim dominējušas “Sony” un “Nintendo” konsoles. 

Tehnoloģiju portāls “Digital Trends” nosaucis jaunās “Microsoft” konsoles par sporta automašīnām, kurām nav degvielas. “Uz papīra” viss ir skaisti gan “Xbox Series X”, gan PS5 ierīcēm, taču kāds praktisks labums šobrīd ir no šīm ierīcēm un vai tās ir vērts iegādāties jau tūlīt un tagad? “Tas ir elitas līmeņa sportists, kurš pavadījis vairākus gadus trenējoties, bet tad viņš dodas uz sacensībām un saprot, ka pārējā komanda nav ieradusies,” raksta spēļu konsoļu eksperts Kriss Moriss, kurš akcentē vairākas “next gen” konsoļu aktuālās problēmas.

Kad pirms septiņiem gadiem iznāca iepriekšējās paaudzes konsoles PS4 un “Xbox One”, to spēļu grafikas, dinamika un spēles kā tādas bija ievērojami atšķirīgas, salīdzinot ar vēl vienu paaudzi vecāku konsoļu PS3 un “Xbox 360” spēlēm . “Xbox One” un “PS4” bija īstas nākamās paaudzes konsoles un tādas populāras spēļu sērijas kā, piemēram, “FIFA”, “NBA 2K”, “Halo”, “Forza Horizon” un  “Watch Dogs” dažādos aspektos ir progresējušas līdz pat šim brīdim. Ja šobrīd cilvēki mēģinās uzspēlēt tādas vecākas spēles kā “FIFA16” uz “Xbox One” un “Xbox 360”, pat tie, kas nav eksperti, sajutīs būtisku tā sauktā “gameplay” atšķirību.

PS5 un “Xbox Series X” gadījumā pagaidām īsti nav ievērības cienīgu īpaši šīm konsolēm izgatavotu spēļu, kuras nebūtu pieejamas uz vecākām konsolēm un kuras būtu ekskluzīvi dabūjamas tikai šo konsoļu īpašniekiem. 

Pieskaroties vēl vienai svarīgai tēmai – būtisks aspekts, kas var nospēlēt par labu “Xbox Series X/S” iegādei ir tas, ka uz šīm konsolēm varēs spēlēt “Xbox”, “Xbox 360” un “Xbox One” spēles, turklāt “Series X” ņems pretī arī veco konsoļu diskus. Tās ir fantastiskas ziņas vecākās paaudzes spēļu cienītājiem, bet PS5 šeit pārliecinoši zaudē. Tas atbalstīs tikai PS4 spēles, bet PS3, PS2 un PS1 darbināt nebūs iespējams. To “Sony” skaidroja ar to, ka neesot pieticis laika izgatavot vecāku paaudžu spēlu atbalstu uz jaunās ierīces.

Tas, par ko vismaz pirmajos mēnešos pēc iznākšanas maksās patērētāji, ir atsevišķu spēļu optimizācija jaunajām konsolēm. Piemēram, dažām “Electronic Arts” spēlēm kā “FIFA 21” un “Madden NFL 21” un 2K lolotajam “NBA 2K21”. Tāpat vairāki ražotāji vēl līdz savu lielāko hitu optimizācijai gaidīs līdz 2021. gadam, piemēram, “SquareEnix” tāds plāns ir attiecībā uz savu garadarbu “Avengers”. 

Ko nozīmē šī “optimizācija”? Spēlēm būs uzlabota grafika, tās būs plūdenākas, ātrāk ielādēsies spēļu procesi, būs skaistākas krāses un visādi citādi tās būs acij un dvēselei baudāmākas nekā uz iepriekšējās paaudzes. Kā treileros bija redzams, “NBA 2K21” versijai uz jaunajām konsolēm ļoti dzīvīgi, atšķirībā no vecajām, izskatīsies, piemēram, Ziona Viljamsona sviedri… 

Tomēr pašas spēles kā tādas “gameplay” ziņā būs līdzvērtīgas vecajai paaudzei. Tieši šo aspektu uzsver vairāki “geiminga” influenceri, kuri ierīces testēšanai saņēma vēl pirms tās nonākušas pie parastajiem mirstīgajiem. “Jā, spēles izskatās lieliski it īpaši tad, ja tev ir 4K televizors, taču nav noticis dramatisks lēciens, kādu esam redzējuši agrāk, kad nomainījās iepriekšējās paaudzes,” PS5 apraksta cits spēļu konsoļu entuziasts Endrjū Vebsters. “Tā vietā vislielākās izmaiņas ir notikušas mūsu sajūtu līmenī. Spēles ir kļuvušas plūdenākas, tās ielādējas ātrāk, kā arī ir uzlabots kontrolieris [spēles pults]. Vērtējot katru atsevišķi – tie ir jauki PS4 uzlabojumi, bet, saliekot tos kopā, mēs iegūstam pieredzi, kas kvalificējas “jaunajai paaudzei”. Problēma ir tāda, ka šo paaudzi nevar saskatīt, to var sajust.”

Ieteikums potenciālajiem pircējiem – ja vēl tiek krāta nauda kādai no jaunajām spēkstacijām, bet finanses vēl ir “par īsu”, nav nepieciešams steigties un mēnesi dzīvot, pārtiekot no roltoniem. Pat kvēlākie fani var mierīgi nogaidīt līdz 2021. gadam un skatīties, kā attīstīsies situācija ar jaunajām PS5 un “Xbox Series X/S” spēlēm. Ja ražotāji ieslēgs turbo režīmu un sāks lielos ātrumos izstrādāt spēles ekskluzīvi šīm konsolēm, ieviešot jaunu “gameplay” pieredzi, tad būs vērts atvērt maciņu, tomēr, ja tas nenotiks, jēga nebūs liela. Kā arī, ja tev nav ļoti svarīgi grafiskie uzlabojumi un ja mājās nemētājas kāds lieks 4K televizors, tad tu mierīgi vari turpināt dzīvot ar savu veco labo “Xbox One” vai PS4 – tāpat uz jaunajām konsolēm nāktos spēlēt šīs pašas spēles nosacīti “vecās” paaudzes spēles. 

“Sony” un “Microsoft” jaunās paaudzes konsolēm ir spoža nākotne. Tās tiešām ir iespaidīgas ierīces, kuras apveltītas ar ievērojamām ātruma īpašībām un jaunām tehnoloģijām. Tās būtībā ir tā saucamās “game changers”, jo līdz šim vēl neviena ierīce nav piedāvājusi tik izcilu spēļu vizuālo izskatu, kadru ātrumu un plūdenumu – cilvēkam ar redzes stiprumu, kas sliktāks par -1,5, bez brillēm vai lēcām būtu grūti atšķirt vai tas ir reāls futbols vai “FIFA 21” mačs [neuztvert personīgi]. Ja tas nākamo gadu laikā papildināsies ar īpaši PS5 un “Xbox Series X/S” izgatavotām spēlēm, šīm konsolēm konkurentu nebūs un tās būs katra centa vērtas.

 

Pieci padomi pirms PS5 vai “Xbox Series X” iegādes

  • Ja finanses atļauj un ja mājās ir 4K televizors, “Xbox Series X” vai PS5 ir tava izva izvēle
  • Ja spēlē uz mazāka izmēra ekrāna, esi zināmā mērā pieticīgs un meklē budžeta klases opciju, vislabākais variants ir “Xbox Series S”
  • Pagaidām ir vērts nogaidīt līdz kādai atlaižu sezonai, kad šīm konsolēm varētu nokrist cena, jo nav jēgas steigties pirkt tagad un tūlīt, zinot ka ir maz optimizētu un ekskluzīvi tikai jaunajām konsolēm pieejamu spēļu
  • PS5 konsolē varēs brīvi spēlēt PS4 spēles, bet “Xbox Series X/S” varēs darbināt gan “Xbox One”, gan “Xbox 360”, gan arī arhaiskā “Xbox” spēles
  • Tīri fiziski “Xbox Series X/S” konsoles ir mazākas nekā PS5

 

sportapils