“Domājām, šis projekts jāslēdz…” Spēles “Among Us” veiksmes stāsts

Brīdī, kad tika laista klajā šī spēle, viņiem galvā pat nebija ienākusi doma, ka tā kādu dienu varētu kļūt pa pasaules hitu, taču tagad trīs puši ir piepildījuši savu sapni un ar smaga darba un veiksmes palīdzību sasnieguši savu zvaigžņu stundu.

Markuss Bromanders, Eimijs Liu un Forests Vilards spēli “Among Us” laida pasauē 2018. gada 15. jūnijā. Daudziem tas varētu būt pārsteigums, ņemot vērā, ka lielākā daļa tās spēlētāji par to uzzināja vien pēdējo mēnešu laikā un nodomāja, ka tas ir pavisam jauns un vēl nebijis garadarbs.

“Among Us” spēle nav jaunums un ikviens to varēja spēlēt jau divus gadus. Sākotnēji tai nebija nekādu panākumu un “pie dzīvības” to turēja neliela, bet lojāla spēles fanu grupa, kas to spēlēja lokāli [“Among Us” sākotnēji nebija tiešsaistes jeb “online” opcijas].

Bromanders, Liu un Vilards spēli izveidoja zem viņu radītās kompānijas “InnerSloth” nosaukuma. “Sākotnēji dažas reizes jau gandrīz padevāmies,” Vilards atklāja intervijā medijam “Escapist Magazine”. “Oriģinālajai versija bija tikai lokālā spēlēšanas iespēja. Vēlāk arī aktivizējām “online” funkciju, taču sapratām, ka lietotāju daudzums īpaši neaug un nonācām pie secinājuma – viss, pietiks! Laiks izstrādāt nākamo spēli!”

“SensorTower” aplēses liecina, ka “Among Us” tika lejupielādēta tikai 1000 reižu pēc tās laišanas pasaulē 2018. gada vasarā. Tagad spēle ir lejupielādēta vairāk nekā 85 miljonus reižu un skaitlis turpina augt. Lūzuma punkts notika šī gada septembrī. Augustā llejupielāžu daudzums palielinājās par 661% procentu, salīdzinot ar jūlija mēnesi, un sasniedza 18,4 miljonus lejupielāžu, bet septembrī skaitlis aizsniedzās līdz 41,9 miljoniem.

Ik reizi, kad viņu galvās ienāca domas par padošanos, parādījās arvien jauni spēles patērētāji. Padoties neļāva periodiski spēlētāju “viļņi”, kuri ik reizi motivēja izstrādātājus. Viņiem arī radās doma par jaunas versijas “Among Us 2” izgatavošanu, taču, apsverot plusus un mīnusus, tika nolemts attīstīt to pašu spēli. “Katru reizi, kad redzējām jaunu lietotāju pieplūdumu, bijām priecīgi un sapratām, ka nevaram viņus pievilt,” skaidro Bromanders. “Kad jūlijā notika “eksplozija”, domājām, ko darīt tālāk? Dzima arī ideja par “Among Us 2”.”

Spēli par vispasaules hitu padarīja jūtūberi un strīmeri. Tādi vārdi kā “Pewdiepie” un “Sodapoppin” pirms dažiem mēnešiem sāka veidot tiešraides, kurās viņi spēlēja “Among Us”. Abiem šiem “Twitch” lietotājiem kopumā ir vairāk nekā četri miljoni sekotāji. “Among Us” vagonā ielēca vēl virkne slavenību, kas sāka strīmot savu spēlēšanas pieredzi un atticīgi iedeva milzu bezmaksas reklāmu spēlei.

“Twitch” ir ļoti populāra geiminga tiešraižu platforma. “Twitchmetrics” dati liecina, ka pēdējo 30 dienu laikā “Among Us” ir otra skatītākā “Twitch” spēle. Pirmajā vietā ar 133,97 miljoniem skatījumu stundu ir tāds grands kā “League of Legends”, bet “Among Us” ierindojas otrajā vietā ar 85,91 miljoniem stundu. Statistika tiek apkopota pēdējo 30 dienu laikā, taču arī pirms mēneša un diviem “Among Us” ierindojās TOP3 pozīcijās. Tas savukārt nozīmē, ka trīs puišu izgatavotā pavisam vienkāršā spēle ir populārāka par tādiem zināmiem nosaukumiem kā “Minecraft”, “Fortnite”, “CS:GO”, “FIFA 21” un vēl un vēl…

Lejupielādes lielā mērā veicinājis arī fakts, ka šī spēle ir daudz jautrāka draugu lokā. Ja kāds padzirdēja par aizraujošo un vienkāršo “Among Us” spēli, tad informācija bieži vien tika padota tālāk draugiem, kuriem attiecīgi arī bija nepieciešams to ielādēt savā ierīcē.

Sākot šo spēli, tās dalībnieki tiek iedalīti komandas biedros un nodevējos. Vienu uzdevums ir savest kārtībā kosmosa kuģa problēmas, veicot dažādus vienkāršus uzdevumus, bet otriem ir jāmēģina sagandēt situācija, radot jaunas problēmas un nogalinot “labos”. Uzvarētāji tiek noteikti ar diskusiju palīdzību un jo atjautīgāks tu esi, jo lielāka iespēja, ka uzvarēsi.

Spēle uz viedtālruņiem “Android” un “iOS” platformās ir pieejamas bez maksas. Ja netraucē reklāmas un nav nepieciešami papildus virtuālie labumi, to var mierīgi spēlēt, nemaksājot ne centa. “Steam” platformā datora versija savukārt maksā četrus eiro (https://store.steampowered.com/app/945360/Among_Us/).

Spēles tehniskā specfikācija nepieprasa jaudīgu datoru vai viedtālruni. To principā var spēlēt pat uz aizvēsturiskām ierīcēm un operētājsistēmām, jo tajā nav iespaidīgu grafiku vai citas lietas, kas var limitēt spēles pieejamību. Tas ir viens no svarīgākajiem faktoriem, kādēļ tā ir tik populāra – spēli var darbināt praktiski jekburš, kam ir dators vai telefons.

Sociālajos tīlos arvien vairāk parādījās dažādi joki par šo spēli un šo faktoru izstrādātāji uzsver kā ļoti svarīgu – tas sniedzis papildus popularitāti spēlei. “Šie joki ir izcili – esam saņēmuši virkni dažādu animāciju un attēlu. Man pat šķiet tā ir vislabākā daļa šajā stāstā,” secina Bromanders.

 

“Esam izgājuši cari daudz lietām, bet tagad mums ir produkts, par kuru esam lepni,” noteica Vilards. “Tagad, kad ir mūsu “zvaigžņu stunda”, mums ir jāuzticas vienam otram, ņemot vērā, ka spēle aug ļoti ātri, kas rada jaunas problēmas. Tajā pašā laikā tas paver jaunas durvis, kuras mēs esam priecīgi izpētīt.”

“Jaunās problēmas” noteikti ir hakeri, kuri pamatīgi sabojā spēlēšanas pieredzi. Piemēram, dažārt spēlētājiem nācies saskarties ar citiem spēlētājiem, kuri čatā gluži vienkārši paziņo, kurš ir nodevējs jeb “impostor” vai arī tas kustas ātrāk nekā pārējie vai arī nogalina visus pārējos vienā piegājienā. Šādas un citas nejēdzīgas lietas sagandē spēlēšanas pieredzi, taču izstrādātāji ar to cīnās.

“InnerSloth” laida klajā arī tiešsaistes veikalu , kurā varēja un var joprojām iegādāties “Among Us” atribūtiku. Viss tika izpirkts jau pirmajās nedēļās, taču tagad atkal klāsts ir atjaunināts.

sportapils