Taisona un Džonsa duelis – 20 gadus par vēlu, bez oficiāla rezultāta, bet ar atļautu marihuānu

Pēdējā novembra nedēļas nogalē norisināsies pretrunīgi vērtēts pasākums cīņu sporta pasaulē, kur savā starpā ringā tiksies divas boksa leģendas – Maiks Taisons (54 gadi, 50-6, 44 KO) un Rojs Džonss juniors (51 gads, 66-9, 47 KO). Šis duelis pasniegts kā paraugcīņa (exhibition fight), tomēr jau neilgi pēc tam abi bokseri paziņoja, ka “lietai” pieies nopietni – mēs esam šeit, lai cīnītos! Vai šis pasākums ir cirks un divu piecdesmitgadnieku ambīciju novēlota apmierināšana vai vienkārši biznesa projekts? Drīzāk, viss kopā.

Par pasākumu

Sākotnēji pasākumam zem nosaukuma “Triller” vajadzēja notikt 12. septembrī “Dignity Health Sports Park” Kalifornijā, ASV, tomēr pandēmijas izraisīto problēmu dēļ cīņa notiks 28. novembrī “Staples Center” arēnā Losandželosā. Ņemot vērā, ka situācija nav ievērojami uzlabojusies, “Triller” norisināsies bez skatītāju klātbūtnes, tomēr gaidāms, ka tiks gūti lieli ienākumi no maksas tiešsaistes skatījumiem (Pay per view).

Jāatzīmē, ka Taisona un Džonsa duelis nav vienīgais, kas piesaistīs plašāku publikas uzmanību, jo pirms viņiem ringā kāps arī neordināri pāri. Vienā no tiem tiksies “Youtube” blogeris Džeiks Pols pret bijušo NBA spēlētāju Neitu Robinsonu, kā arī amerikānis un Irākas kara veterāns Bleiks Makernans un Badū Džeks, kurš savulaik bijis čempions divās svara kategorijās. Jāmin, ka Pols šobrīd nonācis FIB redzeslokā, jo viņa mājoklī tika atrasti vairāki nereģistrēti ieroči un šobrīd notiek izmeklēšana.

Tāpat šis būs arī muzikāls šovs, kurā piedalīsies tādi pazīstami hip – hop kultūras pārstāvji kā “Lil Wayne”, “Wiz Khalifa”, “French Montana”, “Dababy” un “YG”.

Zīmīgi, ka cīņai ka nebūs oficiālo tiesnešu, kas nozīmē to, ka netiks noteikts oficiāls uzvarētājs (proti, oficiālajā uzvaru un zaudējumu bilancē), ja vien kāds no bokseriem netiks nokautēts. Neskatoties uz to, “Betsafe” piedāvā uz šo pasākumu veikt likmes, kur gala rezultāts tiks noteikts, vadoties pēc ekspertu vērtējuma. Cīņas uzvarētājs iegūs arī “Black Lives Matters” titulu.

Kā ekspertus cīņas vērtēšanai attālināti piesaistījusi bijušo čempionu trio – Kristiju Mārtinu, Čadu Dosonu un Vinniju Paciencu, bet cīņu pieteiks sava aroda ikona Maikls Bafers.

Starp citu, šai cīņai arī tiek veltītas vairākas sērijas, kurās atspoguļo abu bokseru gatavošanos lielajam notikumam.

Cīņa ar 20 gadu nokavēšanos

FOTO: boxingscene.com

Ja runājam par to, kurš no abiem bokseriem uzskatāms par lielāku leģendu, domas var dalīties, jo abi ir atstājuši nopietnu nospiedumu boksa vēstures grāmatās – Taisons aizvien ir jaunākais pasaules čempions smagsvaros, par tādu kļūdams vecumā, kad ASV teritorijā legāli nevarēja iegādāties alkoholu vai apmeklēt naktsklubus – tobrīd viņš pasaulē bija nodzīvojis 20 gadus, četrus mēnešus un 22 dienas. Savukārt Džonss ir bijis pasaules čempions četrās svara kategorijās un sudraba medaļas ieguvējs olimpiskajās spēlēs.

Abi pazīstami ne tikai ar panākumiem ringā un līdzjutējiem piesaistošu cīņas manieri, bet ar skandāliem arī. Tiesa, te Džonss nobāl sava nākamā pretinieka priekšā. Taisons nokoda auss gabaliņu Evanderam Holifīldam, kā arī tika apsūdzēts kādas vien 18 gadīgas tīnes izvarošanā un izcieta reālu brīvības atņemšanu uz trīs gadiem.

Lai arī pēc iznākšanas no audzināšanas iestādes Taisons ātri atguvās (bez cīņām tomēr bija jāiztiek četrus gadus) gan finansiāli, gan atguva dažus titulus, tomēr turpinājumā pelnrušķītes stāsts nesekoja – no karjeras laikā piedzīvotajiem sešiem zaudējumiem pieci nāca tieši pēc cietuma, bet karjeras divi pēdējie jau ietilpa apkaunojošo kategorijā.

Iestarpinot skandālus, Džonss viena centrā nonāca 1988. gada olimpiādē, bet ne savas vainas dēļ, gluži pretēji. Daudzi aizvien uzskata, ka viņš bija pelnījis zeltu, nevis sudrabu un viņa pretinieks arī sacīja, ka labprātāk šo titulu tādā manierē ieguvis nebūtu…

Tāpat jāizceļ “slima” (nebaidoties šī vārda) Taisona statistika – 23 no 50 uzvarām viņš izcīnīja pirmajā raundā! Džonsam tas padevās vien septiņas reizes un pāris reizes jau karjeras norietā, kad viņa kāpšana ringā vairāk bija PR triks (sazin’ kam, arī viņam), nevis tieša sasaiste ar sportiskajiem un ētikas principiem. Starp citu, Džonss 2016. gadā bija manāms arī Rīgā, kad Ķīpsalas zālē cīnījās ar latviešu līdzjutējiem un kopumā boksa pasaulē nenozīmīgu britu bokseri.

Taisons pēdējo reizi kāpa ringā pirms 15 gadiem, kaunpilni zaudējot 20 centimetrus garākam īram Kevinam Makbraidam, kurš savās nākamajās astoņās cīņās piedzīvoja sešus zaudējumus. Savukārt Džonss vēl 2018. gada februārī cīnījās pret 11 zaudējumus piedzīvojušu bokseri par vienu no miljons iespējamajiem tituliem, kas pasaulē izdomāti – WBU (World Boxing Union) jostu Vācijas versiju – un uzvarēja pēc vienbalsīga tiesnešu lēmuma.

Ja runājam par pēdējām vērā ņemamām cīņām, ar to domājot, kad pretī stājas bokseris ar vārdu vai uz spēles ir kāda no prestižākajām organizāciju jostām, tad Taisonam šajā kategorijā ietilpst duelis pret britu Lenoksu Lūisu, kam viņš piekāpās astotajā raundā ar nokautu. Tikmēr Džounsam par vērā ņemamu pretinieku globālā līmenī var saukt Denisu Ļebedevu, ar kuru viņš tikās Maskavā 2011. gadā un zaudēja ar nokautu, kaut gan cīņas sākumā arī Džounss izdarīja vairākus bīstamus sitienus, brīžiem pat dominējot ringā un uzspēlējot uz publiku.

Ja par Taisona norietu jau minēts, tad Džonsa gadījumā tas varētu būt datējams ar 2004.gada cīņu pret Antonio Tarveru, kur uz spēles vienlaikus bija piecas (!) čempionu jostas (WBC, WBA, IBA, IBO un WBF). Tarvers uzvaru izcīnīja otrajā raundā ar tehnisko nokautu un pēc šīs cīņas Džonss vairs neatguva savu iepriekšējo spozmi un zaudēji kopumā trīs dueļos pēc kārtas…

Starp citu, Džonss Tarveru iepriekš bija jau pēc punktiem uzveicis, vēlāk viņiem arī bija trešais duelis, kur viņš piekāpās pēc vienbalsīga tiesnešu lēmuma.

Vairākos Ziemeļamerikas medijos iepriekš izskanēja informācija, ka savulaik, 20./21.gadsimta mijā Džonss “it kā” esot atteicies no piedāvājuma cīnīties ar Taisonu. Zināms, ka sarunas starp abu bokseru pārstāvjiem bija. “Viņi nevarēja sarīkot cīņu un tāpēc vairāk par to nedomāju un gāju tālāk,” sarunā ar “The Athletic” atklāj Džonss, kurš piebilst: „Ir cilvēki, kuri apgalvo, ka es noraidīju 25 un 40 miljonu vērtus piedāvājumus, lai cīnītos ar Maiku. Vēlāk cīnījos ar Džonu Ruisu par daudz mazāku naudu, tad kāpēc lai es būtu atteicies no tik lielas naudas un iespēju tikties ar vienu no visu laiku labākajiem? Pārstājiet. Tā būtu vēstures pārrakstīšana. Patiesību sakot, Taisons tobrīd bija vienīgais, ar ko gribēju cīnīties. Viņš gan to nevēlējās, cik sapratu no viņa cilvēkiem.”

Cik var noprast, tad runa ir par 2002./03. gadu, proti, laiku, kad Taisons izvēlējās cīnīties ar Lūisu. Taisnības labad jāteic, arī tobrīd gan Taisons, gan Džonss parādīja pirmās pazīmes, ka viņu laiki pamazām sāk palikt aiz muguras, tāpēc arī droši vien šī cīņa nenotiktu laikā, kad abi ir savā pīķī.

Cīņas noteikumi un kam ir priekšrocības?

 

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Mike Tyson (@miketyson)

Lai arī bukmeikeru un vairumā ekspertu skatījumā neliels cīņas favorīts ir Taisons, tomēr cīņa pavisam reāli var noslēgties arī ar Džonsa uzvaru. Viens no tiem, kurš ir pārliecināts par Džonsa potenciālo uzvaru, ir bijušais pasaules čempions brits Deivids Hejs.

“Nesaku, ka Taisons zaudēs vienos vārtos un šobrīd nav uz neko spējīgs. Tieši otrādi – savā vecumā viņš atrodas lieliskā formā! Es vienkārši uzskatu, ka fakts, ka Rojs Džonss pēdējos 20 gados ir aizvadījis 32 cīņas, ir ļoti ievērojams, un Maikam Taisonam ir bijušas tikai astoņas cīņas, no kurām viņš uzvarēja tikai trīs,” stāsta brits.

Ja runājam par ķermeņa parametriem, tad Taisonam augums ir 178 cm un roku izvērsums 180 cm, kamēr Džonsam šie rādītāji ir attiecīgi 180 cm un 188 cm, savukārt pati cīņa norisināsies pirmā smagā svara kategorijā (līdz 90,7).

Taisons laiku pa laikam šokē pasaule ar video rullīšiem, kuros viņš izskatās savam vecumam vairāk nekā iespaidīgi, tomēr jāsaprot, ka tā ir montāža. Kā atklājuši vairāki mediji, tad publiski pieejamos video ir paātrināts Taisona sitienu ātrums, bet kā pats bokseris, iespējams, ar joku izteicies: “Jūs visi redzējāt manu pirmo video, kur es kārtīgi situ pa maisu un ringā izpildīju vairākas kombinācijas. Ticiet vai nē – pēc video uzņemšanas es nevarēju piecelties no gultas vismaz nedēļu.”

Tiesa, arī Džonss savos promocijas materiālos izskatās tikpat iespaidīgi, kas ir saprotams – mūsdienu tehnoloģiju laikmetā viss ir iespējams, bet abi kungi noteikti šobrīd atrodas tādā fiziskajā kondīcijā, par kuru sapņotu ne tikai vairums piecdesmitgadnieku, bet arī 40 un 30 gadus veci vīrieši.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Roy Jones Jr. (@royjonesjrofficial)

Liela nozīme boksā ir elpošanai. Katra sitiena laikā ir jāizelpo un no plaušu darbības tieši atkarīga arī izturība. Šajā ziņā Taisonam priekšrocību nav, jo viņš pēdējos gados publiski nav slēpis, ka ir liels marihuānas cienītājs un ar to pat veido sev biznesu. Tāpat viņš savā podkastā aizvien regulāri manāms to smēķējot, kaut gan cīņa nav aiz kalniem. Te gan jāatzīmē, ka cīņai paredzēti astoņi raundi pa divām minūtēm un tieši divu minūšu raunds varētu nākt par labu Taisonam.

Runājot par marihuānu… Abi bokseri piekrituši veikt brīvprātīgus dopinga testus, bet marihuānas klātbūtne organismā netiks pārbaudīta.

Turpinot par noteikumiem, tad sākotnēji Kalifornijas Štata Atlētikas komisijas vadītājs Endijs Fosters nāca klajā ar diezgan absurdu piedāvājumu. Saprotams, ka abi kungi vairs nav labākajos gados, bet tomēr… Ideja bija, ka abi cīnās aizsargķiverēs, kas principā nozīmētu vien intensīvāku sparingu, nevis reālu boksa paraugcīņu. Taisons ar Džonsu bija pret šādiem noteikumiem. “Ja jūs atbalstat šādus cīņas noteikumus, ar jums kaut kas nav kārtībā. Kurš stāsies pret Maiku ar domām par to, ka šī nav nopietna cīņa? Mēs nevilksim ķiveres! Nē, viss būs pa īsto,” sacīja Džonss.

Tāpat bija ideja, ka jācīnās būs 12 unču cimdos, kurus izmanto sparingos, bokseri nedrīkstēs viens otru nokautēt, un arī tiesnešu rezultātu neskaitīs, tāpēc arī cīņā netiks noskaidrots uzvarētājs. Beigās gan no šīs ieceres atteicās. “Mēs zinām, ka mums apkārt ir daudz baumu, tāpēc būsim ļoti skaidri – WBC skaitīs rezultātu, cīņā var notikt nokauts, un būs arī uzvarētājs,” sacīja viens no “Triller” organizētājiems Raeins Kavana, kurš piebilda: “Viss būs pa īstam! Vienīgā atšķirība no reālas profesionālas cīņas ir tā, ka tā notiks 12 unču cimdos un būs astoņi raundi pa divām minūtēm, nevis 12 x 3. Tas ir viss.”

Skaidrs ir viens – lai arī kā šī cīņa beigtos, pieprasījums pēc tās būs liels un tā gūs finansiālus panākumus. Protams, ne tik lielus kā tas būtu, ja arēnā varētu pulcēt skatītājus, bet tomēr. Neaizmirsīsim, ka arī citi dueļi, kā piemēram, “jūtubera” Pola un basketbolista Robinsona tikšanās ringā, piesaistīs auditoriju, bet visiem ir skaidrs, kura cīņa būs vakara “nagla”! Kurš būš uzvarētājs? Tas tiks noskaidrots 28. novembrī.

sportapils