Pasaulslavens mākslinieks būs atbildīgs par NBA komandas vizuālo identitāti

NBA starpsezona uzņem apgriezienus, bet izmaiņas notiek ne tikai komandas sastāvā un treneru štābos, bet arī citās nodaļās. Tā, piemēram, Klīvlendas “Cavaliers”, kura šobrīd ir viena no Austrumu konferences pastarītēm, par kreatīvo direktoru nolīgusi pasaulē pazīstamo mākslinieku Danielu Aršamu, lai uzlabotu komandas zīmolu.

Interesanti, ka darījuma ietvaros Aršams kļuvis ne tikai par kreatīvo direktoru, bet arī par komandas mazākumdaļu īpašnieku. Kreatīvā direktora pozīcija tika izveidota, lai veidotu tiltus starp sportu un laikmetīgo mākslu un kultūru.

“Esmu Klīvlendas iedzīvotājs trešajā paaudzē,” savā paziņojumā “Instagram” pavēstīja Aršams. “Manas ģimenes saknes meklējamas 1908. gadā, kad mans vecvectēvs ieradās šeit, lai būvētu savu dzīvi. Klīvlenda ir vieta, kas ļoti ietekmējusi mani visas dzīves garumā, neskatoties uz to, kur esmu atradies. Tā ir daļa no manis.”

Aršams septembra sākumā nosvinēja 40. dzimšanas dienu, un viņu var dēvēt par superzvaigzni mākslas pasaulē. Viņš ir gan mākslinieks, gan skulptors, gan izpildījuma meistars (master of performance – red.), gan dizaineris, gan arhitektūras studijas “Snarkitecture” līdzīpašnieks.

Viņš ir veidojis dekorācijas slavenā horeogrāfa Mērsa Kaninghema lugai, veidojis sadarbības ar pasaulslaveniem modes zīmoliem, piemēram, “Porsche”, “Louis Vuitton” un “Dior”. Slavenajam zīmolam “Dior” Aršams ir dizainējis šovu un izveidojis arī dažus no kolekcijas priekšmetiem.

Aršams ir strādājis kopā arī ar tādiem zināmiem māksliniekiem kā Farels Viljamss. 2013. gadā mākslinieks izveidoja mākslas instalāciju no vulkāniskajiem pelniem, kristāla, tērauda un “Casio MT-500” sintezatora kopijas, kas bija Farela pirmais mūzikas instruments. Tāpat viņš ir veidojis Farela šovu scenogrāfiju un mūziķa albumu noformējumu.

Mākslinieka daiļrade liek domāt, ka objekts tika atklāts arheoloģisko izrakumu laikā, un Aršams šo sauc par nākotnes arheoloģiju. Viņa darbus ļoti ietekmējis tas, ka 12 gadu vecumā Aršams izdzīvoja viesuļvētrā, kas izpostīja viņa dzīvesvietu, kā arī tas, ka Danielam ir zaļo krāsu aklums (deuteranopija). Tā ir daļēja daltonisma forma, kam ir raksturīga samazināta jūtība uz zaļo krāsu, tāpēc Aršama mākslā dominē baltā un pelēkā krāsa, vienkrāsaina palete un pasteļkrāsas.

Arī basketbols ir ticis atveidots Aršama mākslas darbos, piemēram, bronzas basketbola bumba tika izdota tikai 99 eksemplāros.

Pirms gada notika Aršama izstāde “Sasalušie mīti”, kurā mūsu laikmeta kulta priekšmeti tika pārvērsti relikvijās skulptūru veidā, kas veidotas no vulkāniskajiem pelniem, rožu kvarca, obsidiāna un ledāja akmeņiem. Savs plaukts bija arī basketbola bumbām.

Klīvlendas organizācijā Aršams būs atbildīgs par komandas zīmolu un par vizuālo identitāti, ieskaitot NBA G-Līgas komandu un e-sporta komandu. Pienākumos ietilps attēlu izveide uz t-krekliem un mājas spēļu arēnas sienām, piedalīšanās komandas formu izveidē, vizuālo materiālu izstrāde sociālajiem tīkliem, sadarbības ar vietējiem māksliniekiem un daudz kas cits. “Iespēja palīdzēt veidot un būt atbildīgam par komandas vizuālo identitāti ar skatu uz nākotni ir neticams pagodinājums,” sacīja Aršams.

“Kā mākslinieks un ilglaicīgs “Cavaliers” fans, es bieži kreatīvajā procesā esmu izmantojis basketbolu kā atkārtojošu tēmu. Esmu rādījis savus darbus no Parīzes līdz Tokijai, no Riodeženeiro līdz Šanhajai, un tagad esmu lepns, ka esmu to atvedis mājās,” turpināja mākslinieks. Kā galveno mērķi Aršams min pastāstīt par Klīvlendas daudzām dimensijām, jo strādnieku vēsture bieži vien aizēno pilsētas mūsdienu evolūciju.

“Mēs esam ļoti priecīgi uzņemt Danielu “Cavs” organizācijā un būt inovāciju priekšgalā ar šo sadarbību. Daniela vienreizējais mākslinieka un radošā domātāja redzējums aizvedīs mūs jaunos un negaidītos virzienos, bet arī vienlaikus nodrošinās, kā mēs turpinām sniegt pasaules līmeņa pieredzi gan laukumā, gan ārpus tā. Šāda veida sadarbības sportā līdz šim nav bijušas, un visi komandā ar nepacietību gaida Daniela ideju īstenošanu,” sacīja Klīvlendas zīmola stratēģijas direktors Grants Gilberts.

Šī gan nebūs pirmā Aršama un “Cavaliers” sadarbība, jo pagājušajā sezonā atjaunotajā “Rocket Mortgage FieldHous” arēnā atradās mākslinieka instalācija “Moving Basketball”, kas bija daļa no liela mēroga mākslas projekta.

Jāpiemin, ka 2019. gada beigās divu gadu līgumu ar Toronto “Raptors” noslēdza latviešu mākslinieks Vladislavs Lakše. Viens no pirmajiem uzdevumiem Lakšem bija komandas spēļu biļešu dizaina izveidošana, bet šīgada NBA Zvaigžņu spēlē tika izstādīts mākslas darbs, kas bija veltīts traģiski bojāgājušajam Kobem Braientam un viņa meitai Džidži.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Vladislavs Lakše (@lakshepassion)

Foto: Doosoo Kim, artsy.net, ronmandos.nl, danielarsham.com, wsj.com

sportapils