Roba Šrempa “online” platforma, kas palīdzējusi NHL zvaigznēm

Kā zināms, Latvijas hokeja virslīgā šosezon HK “Mogo” rindas pārstāv Nacionālās hokeja līgas (NHL) drafta 25. numurs (2005. gads) un Rīgas “Dinamo” bijušais uzbrucējs Robs Šremps. Taču šoreiz stāsts nebūs par profesionālo hokeju, bet gan Šrempa nodarbošanos ārpus tā, proti – nevis spēlēt pašam, bet mācīt darīt to citiem un palīdzēt attīstīties. Amerikānis izveidojis interneta platformu “44 Vision Hockey”, kura palīdz spēlētājiem uzlabot individuālo sniegumu.

“Esmu “44 VH” platformas īpašnieks un dibinātājs. Sākumā strādāju ar pāris spēlētājiem no Eiropas, dalījos savā zināšanās un spēles redzējumā, lai palīdzētu viņiem uzlabot sniegumu vai vienkārši liktu padomāt par pāris lietām. Atsauksmes bija labas un sapratu, ka vēlos veidot ko lielāku, tāpēc aprunājos ar vairākiem paziņām, kuri ar hokeju profesionāli nenodarbojas, un vaicāju vai viņi nevēlas atgriezties hokejā, bet nedaudz citā ampluā. Oficiāli starts šai platformai tika dots pagājušā gada izskaņā. Kopš tā brīža esam izauguši un mums ir 36 treneri, kuri dalās savā pieredzē un palīdz spēlētājiem attīstīties, tostarp arī sieviešu kārtas. Mums ir sešas olimpisko spēļu dalībnieces, pieci – seši spēlētāji ar NHL pieredzi, tāpēc droši var teikt, ka kolektīvā ir patiešām spējīgi speciālisti. Protams, ir arī cita līmeņa pārstāvji,” sacīja Šremps.

“44 VH” ir pieaicinājuši vairāk nekā trenerus, kuriem ir pieredze dažādos līmeņos – Nacionālajā hokeja līgā, Amerikas hokeja līgā, starp treneriem ir olimpisko spēļu dalībnieki, kā arī dažādu Ziemeļamerikas junioru un koledžu hokeja līgu pārstāvji. Treneri piedāvā unikālu informāciju no viņu pašu pieredzes un atrod veidu kā to nodot tālāk jaunajai hokeja paaudzei.

Kā tas strādā? Spēlētājs izvēlas treneri un kopā ar to vai, nosūtot savas spēles momentus, analizē pieļautās kļūdas un ko vajadzētu uzlabot sniegumā. Piemēri:

Kā norāda platformas radītājs, tad viņi piedāvā pavisam citu pieeju. Uzsvars ir uz to, ka treneri nevis skaidro, kur spēlētājs kļūdījās, bet ko var izdarīt labāk. Galvenais speciālistu uzdevums ir parādīt un iemācīt klientam, kā turpmak jārīkojas, lai iznākums būtu labāks. Iemācīt to tā, lai spēlēs vēlāk pēc iespējas mazāk kļūdītos. “No malas un bez emocijām nereti ir vieglāk redzēt problēmu reālo sakni. Protams, var būt ne dzīves situācijās, bet tieši hokejā. Ja pašam ir liela pieredze uz ledus, ir vieglāk spriest. Protams, katru epizodi neizanalizēsi un neiemācīsi tā, lai tā nekad neatkārtotos, bet šī pieeja noteikti uzlabo hokejista kvalitāti.”

Platformas priekšrocība ir tā, ka ir iespēja trenēt un konsultēt spēlētājus, lai arī kurā pasaules malā treneris un spēlētājs atrastos. Pandēmijas laikā tas šķiet īpaši inovatīvi. “44 VH” platformu izmantojušas tādas NHL zvaigznes kā Korijs Perijs (divkārtējs OS čempions un Stenlija kausa ieguvējs, NHL vairāk nekā tūkstots spēļu un teju 800 punkti), Drū Dautijs (divkārtējs OS čempions un tikpat Stenlija kausi, NHL pāri 900 spēlēm un 502 punkti), kā arī Patriks Keins (trīskārtējs Stenlija kausa uzvarētājs, pasaules čempions un OS finālists, bet NHL nepilns tūkstotis spēļu un 1022 punkti).

“Viņi ir mani draugi. Piedāvāju  izmēģināt un viņiem patika. Tas man lika saprast, ja tik augsta līmeņa spēlētāji atzīstami novērtē mūsu darbu, tad šim projektam noteikti ir potenciāls. Ja tu vari palīdzēt tāda līmeņa spēlētājiem, tad tu noteikti vari palīdzēt plašam lokam, vienalga vai tie būtu profesionāļi Eiropā vai junioru vecuma hokejisti un hokejistes. Mēs vienkārši iesakām un norādām uz lietām, kuras jāuzlabo. Ja šāda platforma būtu jau pirms 15 gadiem, iespējams, arī mana karjera attīstītos citādāk. Tas bija viens no iemesliem, kāpēc to sāku darīt. Jutu, ka varu kādam palīdzēt,” stāsta Šremps.

Šremps spēlē uzbrucēja pozīcijā, savukārt klientu vidū ir daudz aizsargu un pat vārtsargu, savukārt pie vina kvalitātēm nekad nav bijusi pieskaitīta laba spēle aizsardzībā, uz ko amerikānis atbild: “Tas jau nav nekas slēpjams, ka neesmu aizsardzības speciālists. Ja pie manis vēršas aizsardzības līnijas spēlētāji, novirzu viņus pie citiem mūsu speciālistiem. Tomēr nav tā, ka arī aizsargiem neko nespēju iemācīt. Varu dot padomus, kā labāk darboties uzbrukuma zonā, atbrīvoties zonā, lai var atdot labākas piespēles, izkārtot sev metienu uz zilās līnijas vai iesākt uzbrukumu. Galu galu, uzbrukumā nespēlē ne tikai trīs uzbrucēji, pieslēdzas arī aizsargi. Personīgi darīju tā – ja vēlējos saprast, kā labāk iemest vārtus, runāju ar vārtsargiem. Bet vārtsargi uzbrukumā nespēlē, taču zina vislabāk, kā tiek gūti vārti. Un tāda ir mūsu pieeja – uzlabot savu spēli dažādos komponentos, neatkarīgi vai spēlē kā uzbrucējs vai aizsargs.”

Tāpat “44 VH” palīdz jauniešiem ar padomu citos jautājumos, piemēram, sadzīviska rakstura, kā arī sniedz konsultācijas hokejistam/ēm grūtos brīžos, kad sezona nerit tik labi un ir nepieciešams savest kārtībā arī mentālo pārliecību.

Kā apgalvo Šremps: “Tā ir daļa no tā, ko piedāvājam. Ja kāds vēlas tikai vienu sesiju, kurā runā par hokeja tehnikas lietām – nav problēmu. Ja kādam ir vairāk jautājumi, arī morāla rakstura, mūsu treneri palīdz. Mūsu mērķis ir kļūt par mentoriem tiem, kuriem tas nepieciešams, jo tām lietām, kam šobrīd iet cauri jaunieši, mēs visi esam izgājuši, tāpēc zinām kā palīdzēt katrā situācijā. Un spēlētāji nekautrējas to izmantot.”

Amerikānis gan nav gatavs apstāties pie sasniegtā: “Mērķis nākotnē ir izaugt pēc iespējas lielākiem, lai varam palīdzēt aizvien vairāk spēlētājiem. Piemēram, viens “online” režīmā vidēji varu palīdzēt no 20 līdz 40 klientiem mēnesī, bet tagad, kad komandā ir 36 treneri, iespējas ir daudz plašākas. Tas arī bija mans mērķis – atstāt savu ieguldījumu hokeja attīstībā, un šo es redzu kā veidu, kā to realizēt.”

Noslēgumā Šrempam vaicāts, vai ir plāns piesaistīt speciālistus no Latvijas, uz ko viņš atbildēja: “Runāju ar Robertu Lipsbergu, par viņa iespējām iesaistīties šajā projektā, bet kopumā Latvijā neesmu bijis ilgus gadus, tāpēc pagaidām vēl vēlos iepazīties ar to, kā šeit strādā treneri, kādas problēmas ir spēlētājiem un attiecīgi skatīties tālāk.”

Pilnībā iepazīties ar “44 VH” piedāvātajām iespējām varat ŠEIT.

Jau pavisam drīz “Sportapils.com” piedāvās plašu interviju ar Šrempu, kurā hokejists pastāstīja par savu laiku NHL, savu lielāko līgumu Eiropas hokejā un negatīvo pieredzi Austrijā.

sportapils