10 interesanti fakti par Maiku Taisonu, kurus esi aizmirsis

Boksa pasaule šobrīd ir sacelta kājās, jo nedēļas nogalē, naktī no sestdienas uz svētdienu pēc Latvijas laika, ringā kāps Maiks Taisons un Rojs Džonss juniors. Jūsu uzmanībai piedāvāsim 10 interesantus faktus par “Dzelzs Maiku”, savukārt par gaidāmo dueli ar Džonsu junioru var lasīt šeit.

Dīvainā mīlestība pret baložiem

Desmit gadu vecumā Taisonam tika uzdāvināt liels naudas daudzums, un 100 dolārus viņš iztērēja, lai iegādātos pulku ar baložiem. Apkārtnes zagļi to uzzināja un centās nozagt kastes, kurās atradās baloži, no Taisona daudzdzīvokļu mājas jumta. Gados jaunais Taisons stājās pretī zagļiem, lai noskatītos kā viens no zagļiem Taisona acu priekšā norauj baloža galvu un met atlikušo asiņaino ķermeni viņam virsū.

Taisons metās virsū zaglim, ar sitienu notrieca viņu zemē, ātri izveidojot iela cīnītāja reputāciju.

Biežā arestēšana agrā vecumā

Dzīve nav bijusi viegla Taisonam, saķeršanās uz ielām un dažādi likumpārkāpumi uz ielām bija ikdiena. Bērnībā viņš nebija no tiem tievākajiem, viņš nēsāja brilles un bija runas traucējumi. Viss kļuva sliktāks tad, kad viņa māte zaudēja darbu un ģimenei vajadzēja pārcelties uz vienu no Bruklinas rajoniem, kas bija slavens ar narkotikām un vardarbību.

Pirmajā klasē kāds vecāks zēns centās atņemt Taisonam pusdienas, un Maiks mēģināja sevi aizstāvēt. Tas viss beidzās ar to, ka zēns viņu piekāva, atņēma brilles, kuras ielika kādas automašīnas benzīna tvertnē. “Šī atgadījuma dēļ es joprojām jūtos kā gļēvulis, tā ir traka sajūta justies bezpalīdzīgam,” atzina Taisons.

Vēlāk bokserim izdevās gūt revanšu. “Uz ielas es viņu piekāvu kā tādu suni par manis pazemošanu. Iespējams, ka viņš to bija aizmirsis, bet es nē.”

13 gadu vecumā viņš bija arestēts jau 38 reizes. “Ja viņi mani nebūtu aizsūtījuši uz zēnu māju, kur atklāja, ka es varētu boksēties, es sen jau būtu miris,” smejoties sacīja Taisons, taču tad viņš apklusa. “Bet varbūt tas nebūtu nemaz tik slikti pārējiem cilvēkiem.”

Tīģeris un zelta zoba saplīšana

Maiks Taisons ir slavens ar savu mīlestību pret tīģeriem, un savas slavas zenītā viņš iegādājās vairākus Bengālijas tīģerus. Bokseris regulāri ar tiem gan spēlējās, gan cīnījās, turklāt daži no tīģeriem gulēja pat viņa gultā. Viss gan nebija tik jauki, jo viens no tīģeriem gribēja viņam dot buču (“Dzelzs Maika” vārdiem runājot), taču stipri iesita bokserim pa galvu, kā rezultātā saplīsa Taisona zelta zobs.

Nepagāja ilgs laiks, kad nācās tīģerus pārdot, jo Taisona finansiālā situācija pasliktinājās. Viens no tīģeriem tika pārdots tetovētājam, kurš apgleznoja Taisona seju, bet pārējie trīs nonāca ASV Lauksaimniecības departamenta rīcībā, jo dzīvnieki tika turēti sliktos apstākļos.

Taisons gribēja cīnīties ar gorillu

Vēl mazliet paturpinot dzīvnieku tēmu – privāta Ņujorkas zoodārza apmeklējuma laikā Taisons gribējis pārmācīt kādu gorillu. “Es samaksāju darbiniekam, lai viņš atver zoodārzu vaļā tikai man un sievai. Kad nokļuvām līdz gorillu būrim, tur bija viens, kurš darīja pāri citiem. Viņi bija tik spēcīgi, bet acis bija kā zīdaiņiem,” stāsta bokseris. “Es piedāvāju 10 tūkstošus, lai darbinieks atver būri un ļauj man cīnīties ar gorillu. Viņš nepiekrita.”

Atturēšanās piecus gadus no seksa

Boksa pasaulē atturēšanās no seksa nav nekāds jaunums. Muhameds Ali vairākas reizes piekopa tādus periodus (parasti gada garumā), jo uzskatīja, ka tas palīdz viņam boksa ringā. Taisons darīja to pašu, taču tas notika 5 gadus pēc kārtas!

Vēlāk gan viņš to nožēloja: “Es to darīju, jo biju idiots, es klausījos, ko citi cilvēki teica. “Tas tev ir jādara, jo meitenes sabojās tavu boksa karjeru.” Iekļūstot šajā profesijā, man nebija nekādas saprašanas, es vēlējos slavu, jo mans pašvērtējums bija ļoti zems. Vai jūs varat iedomāties, ka 12 gadu vecumā es meklēju slavu, jo mana dzīve ir nekam nederīga. Tas ir briesmīgi.”

Krāpšanās dopinga kontrolēs

“Dzelzs Maiks” ir atzinis, ka pagātnē pieļāvis kļūdas, un vienreiz viņš atzinās narkotisko vielu lietošanā pirms svarīgas boksa cīņas. 2000. gadā viņam tika atklātas marihuānas pēdas organismā, un par to viņš saņēma 200 tūkstošu ASV dolāru lielu sodu. Bokseris vēlāk atzina, ka tika pieķers tikai tāpēc, ka viņš nepaspēja izvilkt neīsto dzimumlocekli, kurā iekšā bija komandas pārstāvja urīns.

Sieviešu uzskaite

Bijušais Taisona miesassargs Rudijs Gonzaless 1992. gadā atklāja, ka bokseris ir pārgulējis ar vairāk nekā 1300 sievietēm. Kas interesanti – lai varētu viņas visas atcerēties, Taisons izmantoja kabatas lieluma datoru, lai pierakstītu viņu vārdus un seksuālās vēlmes. “Daudzas sievietes pēc vārdiem jūs zinātu. Starp 1300 nav tikai vienas nakts sakari vai grupveida izpriecas.”

Arī laikā, ko Taisons pavadīja cietumā, daiļā dzimuma pārstāves pie viņa bieži ciemojās. Bokserim bija atļauti tik daudz “laulības apmeklējumi”, cik viņš vēlējās, kā rezultātā Taisons sacīja, ka bieži vien viņš bija pārāk noguris, lai dotos uz svaru zāli.

Dzīvošana bez naudas vairāku gadu garumā

2003. gada augustā Taisons iesniedza paziņojumu par bankrotu. Tika nolīgta grāmatvežu komanda, kura atklāja, ka gada laikā vien bokseris nopelnīja 65,7 miljonus ASV dolāru, taču tā beigās viņš bija parādā 3,3 miljonus! “Es esmu bez naudas un salūzis,” intervijā atzina bokseris.

“Bet man ir lieliska dzīve, lieliska sieva, kura par mani rūpējas. Es esmu vispār bez naudas. Man bija ļoti jautri. Tas (bankrotēšana – red.) vienkārši notika. Es esmu ļoti pateicīgs, jo neesmu pelnījis nedz tādu sievu, nedz tādus bērnus, bet man ir, tāpēc esmu pateicīgs.”

Boksa ringa pamešana cīņas laikā

Pēdējo profesionālo boksa cīņu Taisons aizvadīja 2005. gada 11. jūnijā pret Kevinu Makbraidu. Taisons demonstrēja labu boksu un, sestajam raundam noslēdzoties, bija vadībā pēc punktiem, taču pretinieks bija aizvadījis labu sestā raunda izskaņu. Kad vajadzēja sākties nākamajam raundam, Taisons nereaģēja, kā rezultātā tiesnesis piešķīra uzvaru ar tehnisko nokautu Makbraidam.

Pēc tam Maiks sacīja, ka boksējās ar Makbraidu tikai naudas dēļ un necerēja uz panākumu cīņā. Tāpat slavenais bokseris minēja, ka bija noguris no boksa profesijas, kā arī biežā narkotiku lietošana sabojāja fizisko formu, kas pazudināja degsmi pret sportu kopumā.

Slavenā auss nokošana

1997. gada 28. jūnijā Maiks boksējās ar Evanderu Holifīldu, kurš cīņas gaitā Taisonam iesita ar galvu pa seju, par ko tiesnesis nepiešķīra brīdinājumu. Dusmu līmenim sasniedzot nebijušus apmērus, Taisons iekoda pretinieka ausī, turklāt izdarīja to 2 reizes, pa reizei katrā ausi. Otrais mēģinājums bija arī “sekmīgāks”, jo Taisona mutē palika gabaliņš pretinieka auss.

Cīņa tika pārtraukta, un Taisons tika diskvalificēts. 12 gadus vēlāk Taisons Opras Vinfrijas šovā atvainojās Holifīldam par incidentu, un pretinieks atvainošanos pieņēma.

Foto: PPE/Hildebrandt/Sipa USA, Rex Features, Manny Millan, fightstate.com

sportapils