Grožāna formula ieskauta liesmās un citas šausminošas F1 avārijas

Svētdien “Formula 1” Bahreinas GP izcīņas laikā jau pirmajā aplī Francijas pilota Romēna Grožāna vadītā formula ietriecās trases nožogojumā, kā rezultātā notika eksplozija. Pilots formulā pavadīja aptuveni 30 sekundes, tomēr no tās viņš tika ārā sveiks un vesels. Šajā rakstā atskatīsimies uz citām šausminošām avārijām F1 vēsturē.


Roberts Kubica, Kanādas GP 2007

Poļu pilota vadītā formula 27. aplī uzbrauca uz zāles un drīz vien ietriecās betona barjerā, kā rezultātā no formulas praktiski nekas nebija palicis pāri, turklāt barjera šajā vietā bija zemāka nekā citur. Negadījumā netika iesaistītas citas personas, un arī pats Kubica neiedzīvojās smagos savainojumos.

Ronijs Pītersons, Itālijas GP 1978

Šajā negadījumā var vainot Janni Restieli – cilvēku, kurš ir atbildīgs par startu. Lai gan visas formulas vēl nebija apstājušās, viņš jau bija ieslēdzis sarkano gaismo, kā rezultātā formulas atradās cieši tuvāk viena otrai nekā tam vajadzētu būt. Sākās starts, piloti centās iegūt pēc iespējas labākas pozīcijas, un Džeimss Hants ietriecās Ronija Pītersona formulā, kura uzreiz uzliesmoja.

Zviedrs bija ieslodzīts formulā. Pēc tam, kad viņš tika dabūts ārā no formulas, pilots tika aizvests uz slimnīcu, kur tika konstatēti 27 dažādi lūzumi. Vēlāk Pītersona veselības stāvoklis pasliktinājās, un nieru mazspēja noveda pie vairāku orgānu zaudēšanas. Visas pūles saglābt pilota dzīvību bija veltas, jo jau nākamajā rītā viņa sirds apstājās.

Žils Vilnēvs, Beļģijas GP 1982

Kvalifikācijas braucienā Kanādas pārstāvis pietuvojās priekšā esošajam Juhenam Masam, centās viņu apdzīt (aptuvenais ātrums – 230 km/h), tomēr uztriecās virsū Masas formulai, kā rezultātā Vilnēva pilotētā formula uzlidoja gaisā, bet pats sportists izkrita no mašīnas un aizlidoja 50 metrus uz priekšu. Kanādietis tika nogādāts slimnīcā, ārsti cīnījās par viņa dzīvību, tomēr vakarā viņš nomira.

Toms Praiss, Dienvidāfrikas GP 1977

22. aplī itāļu pilots Renzo Dzordzi apstādināja savu formulu trases kreisajā pusē, jo viņam radās tehniskas problēmas, kā rezultātā degviela tecēja virsū uz dzinēja, kas pēc tam aizdegās, turklāt viņš uzreiz nevarēja tikt ārā no formulas, jo problēmas sagādāja skābekļa caurules atvienošana no ķiveres.

Trasē devās divi drošības inspektori, no kuriem viens bija Frederiks Jansens van Vūrens, kurš nesa 18kg smagu ugunsdzēšamo aparātu. Van Vūrens jau bija pavisam tuvu Dzordzi formulai, kad viņu notrieca Toma Praisa vadītā formula (aptuvenais ātrums – 270 km/h), un van Vūrens uzreiz mira. Inspektora nestais ugunsdzēšamais aparāts trāpīja pa Praisa ķiveri, kā rezultātā arī pilots uzreiz nomira. Formula turpināja braukt līdz ietriecās sienā.

Airtons Senna, Sanmarīno GP 1994

Jau pirms pašām sacensībām notika vairākas avārijas, jo piektdienas treniņbraucienos Rubensa Barikello vadītā formula ietriecās sienā, bet sportistam bija lauzts deguns un roka. Sestdien austriešu debitants Rolands Racenbergers ietriecās betona sienā un uzreiz pazaudēja dzīvību.

Ar to diemžēl viss nebeidzās. Sacīkstes sākumā notika neliela avārija, kā rezultātā trasē devās drošības mašīna, kas tur atradās vairākus apļus, bet sacensības atsākās no 6. apļa. Senna, kurš tobrīd atradās sacensību vadībā, nākamajā aplī tehnisku iemeslu dēļ nespēja izņemt vienu no līkumiem, bet tā vietā ietriecās betona sienā.

Sennas veselības stāvoklis bija slikts, viņam bija vāja sirdsdarbība un ievērojams asins zudums. Pēc vairākām stundām Senna nomira. Kopā ar Sennu tika atrasts Austrijas karogs, kuru sportists būtu rādījis uzvaras gadījumā, tādējādi godinot iepriekšējā dienā mirušo Racenbergeru.

Foto: AP

sportapils