Kad sports satiek augsto modi: kā luksusa zīmoli veido sadarbību ar sporta brendiem

Tā kā eksperti paredz, ka sporta apģērbu tirgus vērtība līdz 2024. gadam sasniegs 231,7 miljardus ASV dolāru, luksusa zīmoli ir pieņēmuši brīvā laika jeb sportiskā stila apģērbu popularitātes vilni, realizējot dažādas sadarbības.

Sporta apģērbu zīmoli, piemēram, “Nike” un “Adidas” ir sadarbojušies ar tādiem prestižiem zīmoliem kā “Louis Vuitton”, “Comme des Garçons” un “Alexander Wang”, lai radītu jaunas preces, kuras īpaši sajūsmina mileniāļu paaudzi.

Šāda veida sadarbības ir abpusēji izdevīgas gan luksusa, gan sporta apģērbu zīmoliem, un šo kolekciju izstrādājumi tiekot pārdoti līdz pat 10 reizēm dārgāk, nekā to sākotnējā tirgus vērtība.

Vērā ņemams ir fakts, ka šogad nav pagājis pat mēnesis bez jaunas sadarbības starp augstās modes un sporta zīmolu milžiem.

Pirmo reizi sadarbība starp šīm divām “modes pasaulēm” notika 1998. gadā, pateicoties modes zīmolam “Jil Sander”, kurš uzaicināja sporta preču zīmolu “Puma” sadarboties kopīgā projektā.

Kopš tā laika lielākā daļa luksusa zīmolu ir iedvesmojušies no sporta apģērbu formām un kultūras. Tradicionālajiem luksusa zīmoliem sadarbības ir iespēja atjaunot savu tēlu un paplašināt auditoriju, savukārt sportiskā stila zīmoliem caur koloborācijām ir iespēja uzlabot savas produkcijas spējas un radošumu.

Ja agrāk sporta apģērbs cilvēkiem saistījās ar atlētiem un profesionāliem sportistiem, mūsdienās tas ir kļuvis par vienu no ikdienas modes galveno sastāvdaļu, ko ņem vērā arī augstās klases brendi, veidojot urbānā un ielu stila tērpus.

Aktīvā apģērba tendence savukārt aizsākās, pateicoties mileniāļiem, kurus vilināja subkultūru tēli.

Koloborācijas ir kļuvušas par neatņemamu daudzu zīmolu sastāvdaļu, pārstāvot vienu ideju – zīmoli vēlas stāstīt uzmanību piesaistošu stāstu, atrast jaunas mērķa grupas, kā arī radīt oriģinalitāti un ekskluzivitāti.

Piedāvājam aplūkot, kādos veidos tiek realizētas dažādas sadarbības starp zīmoliem!

Sporta apavi un modes zīmoli: jaunu kulta objektu izveide

Sporta apavu koloborācijas ir kļuvušas par starpzīmolu ikdienas biznesa modeļa sastāvdaļu. Pieprasījums, tādējādi arī spiediens uz zīmoliem, ir īpaši augsts, tādēļ šai jomā vienmēr ir jārada kas jauns un aizraujošs.

Pēc “Puma” un “Jol Sander” sadarbības pirms vairāk nekā 20 gadiem, ir izveidojušies neskaitāmi citi sporta apavu un luksusa zīmolu “pārīši”. Populārākie no tiem – “Asics” un “Comme des Garcons”, kā arī “Nike” un “Dior”. Jāpiebilst, ka “Nike” un “Dior” radītais produkts bijusi meklētākā sporta apģērbu prece pasaulē.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Dior Official (@dior)

Piemēru šai kategorijā ir daudz – kā viens no tiem, pieprasītā “Reebok” un “Billionaire Boys Club” sadarbība, piedāvājot košus un stilīgus brīvā laika apavus.

Gaumīgu sadarbību realizēja arī zīmoli “Prada” un “Adidas” apvienojot spēkus, lai minimālisma stilā radītu apavus gan tiem, kas dod priekšroku sportiskākam stilam, gan tiem, kas vēlas palepoties ar to cenu.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by adidas Originals (@adidasoriginals)

Āra preču zīmoli un luksuss: spēcīgu kontrastu pievilcība

Īpaši interesanta un jauna sadarbība pagaidām ir nekas cits, kā vien paziņojums: Itālijas modes nams “Gucci” izziņoja koloborāciju ar zīmolu “The North Face”. Tas tika izziņots ar “TikTok” video starpniecību, sīkāk nepaskaidrojot, kāda veida produktu varam sagaidīt un kad tas nonāks tirgū.

@gucci#TheNorthFacexGucci @thenorthfaceofficial♬ original sound – Gucci

Lai gan “Gucci” šī būs pirmā šāda veida sadarbība, “The NorthFace” jau iepriekš ir sadarbojies ar tādiem luksusa zīmoliem kā “Junya Watanabe”, “Brain Dead” un citiem.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by The North Face DE (@thenorthfacede)

Tomēr āra apģērbu zīmoli ne vienmēr sadarbības veido apzināti. Šā brīža piemērs ir amerikāņu zvaigžņu dizainers Virdžils Ablo, kurš sava zīmola “Off White” jakās ir integrējis zīmola “Arc`teryx” elementus, oficiāli gan ar zīmolu par neko nevienojoties un negūstot kanādiešu firmas piekrišanu.

Radošais mikslis: jo neparastāka sadarbība, jo labāk

Īpaši aizraujoša sadarbība šogad tika izveidota starp “Adidas Originals” un “Lego”. Šādu savstarpēji it kā nesavienojamu zīmolu kopdarbs rezultējās ar krāsainiem “ZX 8000” sporta apaviem, kas papildināti ar daudziem klasiskiem “Lego” elementiem. Kāpēc tik dīvaina sadarbība? Jo “Adidas” esot vēlējies “izpētīt jaunas teritorijas”.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by OFFSPRING (@offspringhq)

Ja tiktu piešķirta balva par neparastāko sadarbību, izteikts favorīts noteikti būtu zīmolu “Supreme” un peldēšanas preču brenda “Speedo” kopprodukts. Koloborācijas rezultātā tapa silikona peldcepure melnā krāsā ar slaveno un sarkano “Supreme” uzrakstu, kā arī krāsainas peldbrilles.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Supreme (@supremenewyork)

Jāpiebilst, ka “Supreme” ir sadarbojies arī ar firmu “Colgate” – zīmola fani var tīrīt zobus ar birsti, kas ir populārā zīmola ražojums.

Īpaši “spožu” kopproduktu radīja arī “Nike” un “Swarowski”, 2017. gadā atzīmējot līnijas “Air Max” 20. gadadienu ar botām, kas pilnībā noklātas ar “Swarowski” kristāliem.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by SWAROVSKI (@swarovski)

Zīmoli un slavenības: veiksmes formula

Sadarbības ar sporta pasaulē atpazīstamiem cilvēkiem faktiski vienmēr ir bijusi zīmolu standarta veiksmes sastāvdaļa. Daudzi sporta zīmoli iekļauj sportistu zināšanas savās kolekcijās un velta viņiem savus produktus. Tomēr sportistu vietā pēdējos gados populāri ir guvuši arī mūziķi un sadarbības ar viņiem.

Kā piemēru var minēt zīmola “Crocs” un mūziķa Džastina Bībera kopdarbu. Tā kā mūziķis vairākkārt tika redzēts “Crocs” apavos, zīmolam šķita pašsaprotami ļaut mūziķim izveidot savu modeli.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Justin Bieber (@justinbieber)

Viena no jaunākajām un karstākajām sadarbībām ir starp zīmolu “Adidas” un Farelu Viljamsu, kuri kopīgi izlaida vienu no spilgtākajām un vērienīgākajām futbola formas tērpu kolekcijām. Cieši sadarbojoties piecām komandām, Viljamsa un “Adidas” dizaina komandas kopīgais mērķis bija panākt, lai jaunās formas attēlotu, ka futbols ir piemērots ikvienam, vienlaikus izceļot katra cilvēka atšķirības.

Šai kategorijā noteikti jāpiemin arī mūziķes Rianas firmas “Fenty” un zīmola “Puma” sadarbība – aktīvo apģērbu līnija, kas guvusi milzīgu popularitāti visā pasaulē.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by FENTY PUMA (@fenty_x_puma)

Foto: highsnobiety.com, puma.com, addidas.com

sportapils