Gribi sākt spēlēt NBA “fantasy”? Viss, kas tev jāzina

Straujiem soļiem tuvojas jaunā NBA sezona, jo jau 22. decembrī tiks dots starts 2020. – 2021. gada sezonai. Daudziem cilvēkiem rīti sākas ar Kristapa Porziņģa un Dāvja Bertāna labāko epizožu apskatu, kā arī citu jaunumu pārskatu, bet ir vēl viens veids, kā var zināt jaunāko – NBA “fantasy” spēle.

Kas tad īsti ir NBA “fantasy”? Mēģinot noformulēt īsā teikumā – spēle, kurā katrs dalībnieks izveido savu komandu, kura sastāv no pašreizējiem NBA spēlētājiem, un to sekmes laukumā, precīzāk – statistika, ietekmē komandas kopējo rezultātu. “Fantasy” spēle ir populāra arī citos sporta veidos, piemēram, Anglijas Premjerlīgā, NFL un arī mūsu pašu Virslīgā. Bet šajā reizē tikai un vienīgi par NBA “fantasy”.

Kur var spēlēt NBA “fantasy”? Populārākās vietas “fantasy” spēlēšanai ir “Yahoo!” (oficiālais NBA “fantasy” sadarbības partneris), ESPN un “Fantrax”. Pēdējā no tām uz pārējā fona izceļas ar to, tajā ir iespējams mainīt vairāk iestatījumu, piemēram, piedalīties var vairāk nekā 20 dalībnieki (citur 20 komandas ir maksimālais pieļaujamais skaits), vienā nedēļā spēlēt pret diviem pretiniekiem un veikt maiņas starp 3 komandām.

Šo rindu autors arī pats ir aktīvs NBA “fantasy” spēlētājs, katru sezonu ņemot dalību vairākās līgās, turklāt ir pieredze ar katru no iepriekšminētajām platformām. Jāsaka, ka “Fantrax” ir interesanti, tomēr telefonā darboties mājaslapā nav ļoti vienkārši, kamēr labas aplikācijas ir gan “Yahoo!”, gan ESPN. Liels pluss “Yahoo!” ir tas, ka var uzlikt sastāvu uz visu nedēļu tikai ar vienu klikšķi, līdz ar to nav jāiet cauri katrai dienai un manuāli jāliek spēlētāji aktīvajā sastāvā.

Lai gan viss ir atkarīgs no spēlētāju reālā snieguma laukumā, iespējamie līgu tipi ir vairāki. Vispirms jāpastāsta, ka praktiski visas līgas balstās uz atsevišķām kategorijām. Standarta gadījumā tās ir 9 kategorijas – punkti, atlēkušās bumbas, rezultatīvās piespēles, pārtvertās bumbas, bloķētie metieni, metienu procents no spēles, soda metienu procents, realizēti tālmetieni un kļūdas. Arī turpmākajā rakstā par standartu tiks uzskatītas šīs 9 kategorijas, taču līgas komisārs kategorijas var, protams, mainīt, pievienojot, piemēram, “double-double” vai jebkuru citu kategoriju, vai arī noņemt jebkuru no iepriekšminētajām deviņām.

“H2H Each category” – var teikt, ka populārākais “fantasy” formāts. Vienu nedēļu (var arī, protams, ilgāk, taču sezonai jāiekļaujas reālās NBA sezonas ietvaros) 2 komandas sacenšas savā starpā un summējas attiecīgās komandas spēlētāju gūtie punkti, izcīnītās bumbas, pieļautās kļūdas, pārtvertās bumbas un tā tālāk. Galvenais mērķis ir būt pārākam lielākajā daļā no kategorijām. Ja nedēļas beigās tava komandai ir vairāk punktu, atlēkušo bumbu, piespēļu, pārtverto bumbu un bloķēto metienu, tu būsi uzvarējis dueli ar 5:4, un pie bilances tiks pieskaitītas 5 uzvaras (par katru kategoriju) un 4 zaudējumi. Gadījumā, ja komandām ir neizšķirts kādā kategorijā, tas arī tiek atspoguļots bilancē.

“H2H Most categories” – šis veids no iepriekšējā atšķiras ar to, ka nav starpības, cik daudz kategoriju ir uzvarēts, bet galvenais – vismaz 5. Ja viena komanda uzvar dueli ar 5:4, bet cita ar 9:0, abām komandām turnīra tabulā pieskaitīsies 1 uzvara par panākumu konkrētajā duelī. Šis veids krietni maina stratēģiju, ja salīdzina ar “each category”, jo, kā jau tika minēts, galvenais ir būt priekšā pretiniekam par 1 kategoriju.

“Rotisserie” – no iepriekšējiem diviem veidiem atšķiras ar to, ka šajā nav dueļu pret konkrētu komandu konkrētā nedēļā, bet viss notiek sezonas ietvaros, līdz ar to visa statistika summējas kopā, sezonas beigās nosakot labāko. “H2H” (head to head – red.) līgās var gadīties tā, ka vienā nedēļā izkrīt komandas līderis, tiek piedzīvots zaudējums ar 0:9, tādējādi pasliktinot iespējas tikt izslēgšanas spēlēs, bet “Roto” līgās līdera izkrišana uz 1 nedēļu ir mazāk sāpīga, jo viss tiek balstīts uz sezonu kopumā nevis atsevišķām nedēļām.

“Points league” – latviski būtu punktu līga jeb visas spēlētāja darbības tiek summētas kopā. Katrai kategorijai ir savs īpatsvars (piemēram, par katru pārtverto bumbu tiek piešķirti 2 punkti, bet par katru kļūdu tiek atņemti 3), beigās summējoties vienā kopīgā punktu daudzumā. Uzvar komanda, kurai nedēļas beigās ir vairāk punktu. Arī punktu līgās komandām katru nedēļu ir cits pretinieks.

No personīgās pieredzes varu teikt, ka punktu līga nav tik interesanta kā kategoriju. Protams, tur arī ir sava stratēģija un domāšana, tomēr kategoriju līgās ir krietni vairāk jāpiedomā, kas padara visu procesu gan interesantāku, gan sarežģītāku.

Jau iepriekš tika minēts, ka “Fantrax” platformā ir iespējams izveidot līgu ar vairāk nekā 20 dalībniekiem, bet kāds ir optimālais skaits? Par standarta līgu tiek uzskatīta 12 komandu līga, un katra komandai īpašumā ir 13 spēlētāji. Ja līgā ir vairāk dalībnieku, tad nepieciešams samazināt spēlētāju skaitu komandā un otrādi. Obligāti ir nepieciešams paredzēt vietu traumētājiem spēlētājiem (IL vai IR, katrā platformā ir savs nosaukums), kas nozīmē, ka gadījumā, ja spēlētājs uz ilgāku laiku ir ārā, viņš nav jāmet ārā no komandas, bet to var ievietot savainotā spēlētāja pozīcijā un tā vietā uz laiku ņemt citu spēlētāju. Šosezon, kad daudz ko ietekmēs COVID-19, var atvēlēt divas vai pat trīs vietas traumētajiem spēlētājiem.

Vienmēr aktuāls jautājums ir bijis arī par sezonas garumu. NBA sezona parasti beidzas aprīļa vidū (šosezon beigsies maija vidū), bet pēdējās nedēļās lielākā daļa komandu par daudz ko vairs necīnās un atpūtina savus līderus, kas būtiski ietekmē arī “fantasy” komandas. Šī iemesla dēļ “fantasy” sezonām būtu ieteicams noslēgties aptuveni 3 nedēļas pirms regulārās sezonas beigām, kad laukumā vēl dodas līgas zvaigznes un sastāva rotēšana nav tik liela.

Ļoti liela nozīme ir draftam, jo ar tā palīdzību dalībnieki izvēlas spēlētājus. Būtībā ir divu veidu drafti – tāds kā reālajā dzīvē, kad komandām ir salozēta vieta, taču pāra raundos secība tiek apgriezta otrādāk, piemēram, komandai, kas 20 komandu draftā izvēlējās pirmā, nākamā izvēle būs tikai 40. nevis 21. Otrs veids ir pēc izsoles principa – katrai komandai doti virtuālie, piemēram, 100 dolāri, ar kuriem jānokomplektē sastāvs. Katrs dalībnieks izvēlas spēlētāju, par kuru tiks solīts – tas, kurš gatavs maksāt lielāko summu, iegūst viņu savā sastāvā.

Draftā nepieciešams izvēlēties spēlētājus, kas pēc spējām ir visai līdzīgi, jo, ja tiek spēlēts pēc kategoriju sistēmas, nepieciešams uzvarētu pēc iespējas vairāk kategoriju, bet nav nepieciešams visās būt labam, jo tas nav iespējams un galarezultātā tas var novest pie zaudējuma. Svarīgi būt spēcīgam 7-8 kategorijās, līdz ar to dažām nav vērts pievērst uzmanību. Visi šie lēmumi, kuri kategorijām nepievērst uzmanību, tiek pieņemti tikai drafta laikā, jo paredzēt citu dalībnieku lēmumus nav iespējams.

Kad nepieciešams veikt draftu? Vienas pareizas atbildes nav, bet prātīgāk būtu to veikt pēc iespējas tuvāk sezonas sākumam, jo tādā veidā var izvairīties no nepatīkamiem atgadījumiem, piemēram, draftētais spēlētājs kādā no pārbaudes mačiem gūst savainojumu, kas liek izlaist visu sezonu. Protams, šis risks pastāvēs vienmēr, jo piemērs nav tālu jāmeklē – pirms trīs gadiem Gordons Heivards savā debijas spēlē “Celtics” sastāvā salauza kāju un izlaida visu sezonu. Jāpiemin, ka drafta ilgums varētu būt aptuveni 2 stundas.

Sezonas gaitā spēlētājus var rotēt, jo draftā neizvēlētie spēlētāji būs pieejami kā brīvie aģenti, turklāt bieži vien starp tiem var atrast krietni labākus spēlētājus nekā tika draftēti, jo traumas un “izlaušanās sezonas” ir daļa no spēles. Ja nedēļas ietvaros no brīvā aģentu tirgus netiek paņemts neviens spēlētājs, tas nozīmē tikai 2 lietas: komandas sastāvs ir ļoti labs un nav ko mainīt vai arī komandas īpašnieks nav tik kompetents, jo tieši darbības brīvo aģentu tirgū praktiski vienmēr nosaka nedēļas dueļa iznākumu – viens punkts, atlēkusī bumba vai bloks var daudz ko izšķirt, un tieši izvēlētais spēlētājs no “free agency” to var ietekmēt.

Ir svarīgi sekot līdzi kalendāram un saprast, kurās dienās būs pilnas aktīvo spēlētāju vietas un kurās nē. Komandas sliktāko spēlētāju nedēļas ietvaros ir noteikti jāmaina ar citiem brīvajiem spēlētājiem, lai aizpildītu kalendāru un izcīnītu uzvaru, tomēr tas jau ir krietni padziļinātāks stāsts.

Noslēgumā vēl par pašu aktuālāko jautājumu – kā atrast līgu? Vienkāršākais veids ir caur paziņām, draugiem, kuri spēlē “fantasy”. Ja tomēr tā neizdodas atrast, Latvijā visai populāra ir NBA grupa Facebook, kā arī noteikti Twitter platformā var atrast kādu, kurš spēlē “fantasy” un kuram ir nepieciešams papildinājums līgai. Ir iespējams pievienoties jebkurai publiskai līgai, tomēr noteikti sezonas gaitā pazudīs cilvēki, kuriem neveicas tik labi un kuri turnīra tabulā atrodas apakšā, un tas nav arī tik interesanti, jo spēlēts tiek pret nepazīstamiem cilvēkiem. Ja pašam ir interese veidot savu līgu, tad droši var doties uz kādu no platformām, izveidot profilu un uzreiz tiks piedāvāts izveidot arī līgu.

sportapils