NBA dod zaļo gaismu – nejauši marihuānas testi netiks veikti

No jaunās sezonas NBA neveiks nejaušus testus, lai pārbaudītu, vai spēlētāju organismā ir marihuānas pēdas. Jau vasarā, kad sezonas noslēgums tika aizvadīts Orlando “burbulī”, šādas pārbaudes nenotika.

Periodā starp martu un ierašanos “burbulī” spēlētājiem arī netika veiktas marihuānas pārbaudes. Bruklinas “Nets” superzvaigzne Kevins Durents jau iepriekš bija iestājies par to, lai spēlētājiem ļautu patērēt marihuānu, kamēr līgas komisārs Adams Silvers nosauca to par “sarežģītu jautājumu”.

“Kad mainīsim mūsu politiku, mums ir jābūt uzmanīgiem, jo ar to mēs sūtīsim ziņu jaunajai paaudzei,” saka Silvers. “Tāpat kā ar alkoholu, ir jāmāca jaunajiem cilvēkiem kā lietot substances pareizi un atbildīgi, lai tās nesabojā dzīvi.”

Lai gan oficiāli vēl tas nav izskanējis, bet līgai pietuvināti avoti sacījuši, ka nejaušas marihuānas pārbaudes netiks veiktas. Viss gan nav tik pozitīvi, jo, ja radīsies aizdomas, ka spēlētāji ir lietojuši marihuānu vai jau iepriekš ir tikuši pieķerti, tad pārbaudes varēs veikt.

Pastāvot uzskats, ka NBA vēlas samazināt nevajadzīgo kontaktu skaitu ar spēlētājiem, kuriem jau tā saīsinātajā sezonā būs jāsadzīvo ar dažādiem drošības protokoliem. Vairākos ASV štatos aizvien vairāk tiek mainīta likumdošana saistībā ar marihuānas lietošanu. Pagājušajā mēnesī Ņūdžersijā un Arizonā iedzīvotāji balsoja par marihuānas izmantošanu atpūtas nolūkos, bet Dienviddakota kļuva par pirmo štatu, kurā marihuāna atļauta gan medicīniskos, gan atpūtas nolūkos.

Dažādu sporta veidu pārstāvji jau iepriekš ir aizstāvējuši marihuānas lietošanu, sakot, ka tā palīdz atgūties no savainojumiem, kas rodas sezonas gaitā. Bijušie NBA spēlētāji Mets Bārnss un Stīvens Džeksons atzinās, ka lietojuši marihuānu laikā, kad bija aktīvi spēlētāji. 

Pašlaik NBA ir visskarbākie marihuānas noteikumi starp visām četrām Ziemeļamerikas profesionālajām līgām (NHL, NFL, MLB, NBA – red.), jo pēc trešā pārkāpuma tiek piešķirta 5 spēļu diskvalifikācija.

Foto: AP

sportapils