Šūmahers jaunākais uz F-1 skatuves – vai viņš kaut nedaudz pietuvosies tēva panākumiem?

Visiem zināms, ka leģendārais “Formula-1” braucējs Mihaels Šūmahers šobrīd nepiedzīvo vieglus laikus pēc pirms vairākiem gadiem piedzīvotā kritiena slēpošanas kalnu kūrortā. Informācija par septiņkārtējā čempiona veselības stāvokli ir skopa un var saprast, kāpēc viņa ģimene nolēmusi to no plašākas publikas acīm un ausīm slēpt. Viens no Mihaela sapņiem bija, ka kādu dienu “F-1” bolīdu oficiālās sacīkstēs vadīs viņa dēls Miks. Un tā diena ir pavisam tuvu, jo par Šūmaheru junioru dēvētais Miks parakstījis līgumu ar “Haas” komandu un nākamajā sezonā būs viens no diviem šī vienības pilotiem!

FOTO: SCANPIX/AFP

Mika Šūmahera iespētais līdz šim

21 gadu vecais vācietis ir iekļauts “Ferrari” jauno pilotu attīstības programmā, kas viņam ļauj veikt testus ar šīs komandas formulu un arī piedalīties treniņbraucienu sesijās, ko viņš jau izdarījis. Miks oficiālas tiesības startēt “F-1” saņēma jau 2018. gadā, pēc otrās sezonas Eiropas “F-3” čempionātā, kur viņš izcīnīja iespaidīgu piecu (pēc kārtas) uzvaru sēriju un kļuva par uzvarētāju arī kopvērtējumā, kā rezultātā viņš ieguva super-licenci darbam “F-1”.

Jau tad kļuva skaidrs, ka Miks neizvairīsies no pārejas uz pasaules nozīmīgākajām auto sacīkstēm, taču viņa karjeru “pumpējošā” “Ferrari” jauno pilotu akadēmija tomēr izvēlējās viņam konservatīvāku ceļu, lai tiktu uz augšu, proti, izmantojot “F-2” čempionātu. Tas notika ne tikai tāpēc, ka “F-1” komandās nebija brīvu vietu, bet arī vācieša prasmju un iemaņu dēļ, kuras vēl jāpārbauda līdz galam un tikai tad jāsecina, vai viņš ir gatavs būt pilnvērtīgs, ne tikai testa, pilots “F-1”.

Uzvarēt “F-2” čempionātā debijas sezonā – tas ir elitārs klubiņš, ko paveikuši vien Lūiss Hamiltons un Čārlzs Leklērs. Parasti jaunajiem pilotiem šajā konkurencē attīstības ceļš ir tāds, ka aptuveni pirmajās 20 sacīkstēs jāiepazīstas ar tehniku, komandu un riepu specifiku, bet rezultāti atnāk gadu vēlāk. Tieši šī iemesla dēļ ļoti maz cilvēku prognozēja, ka Šūmahers jaunākais 2019. gada “F-2” čempionātā vairākos posmos uzreiz ierindosies labāko vidū (reizi kāpts uz pjedestāla un uzstādīts viens trases ātrākā apļa rekords). Taču jau nākamajā sezonā viss mainījās, jo šobrīd divus posmus pirms čempionāta beigām Miks ieņem pirmo vietu, un, ja spēs izvairīties no neveiksmēm, viņš kļūs par čempionu!

Miks pēc uzvaras F-2 posmā Sočos, FOTO: SCANPIX/REUTERS

Šūmahera jaunākā spējas aizvien neskaidras

Miks Nirburgringas trasē piedalījās “F-1” 11. posma treniņbraucienu pirmajā sesijā, vadot “Alfa Romeo” spēkratu, kuri, tāpat kā “Haas”, izmanto “Ferrari” ražotos dzinējus. Jauno talantu slavēja arī “Alfa Romero” vadītājs: “Viņš ir ne tikai ātrs, bet arī stabils un nobriedis – viņam piemīt visas īpašības, kas nepieciešamas, lai kļūtu čempionu. Miks noteikti ir viens no talantīgākajiem jaunajiem pilotiem, kurš klauvē pie “F-1″ durvīm.”

Tāpat atzinīgus vārdus Mikam veltījis “Ferrari” boss Matija Binoto: “Kad pirmo reizi iepazinos ar Miku, man viņš nelikās diez ko līdzīgs tēvam, tomēr abu uzvedība ir stipri līdzīga, ja runājam par darba ētiku, ieinteresētību formulas mehānismā un diskusijām ar inženieriem. Kad Miks bija pie mums rūpnīcā, viņš centīgi izvērtēja formulu un sarunājās ar mehāniķiem. Tā savulaik darīja Mihaels.”

Tiesa, ar centību un ciltskoku, lai “izsistos” līdz “F-1”, vien nepietiek. No pirmā acu uzmetiena Mika rezultāti “F-2” sacensībās neliekas pārāk iespaidīgi – tikai divas uzvaras 20 braucienos un ne reizi nav izcīnīta “pole position” kvalifikācijā, ar ko acīmredzami nav pietiekami, lai Miku uzskatītu par supertalantu. Tomēr 2020. gada sezonu diez vai var saukt par parastu – “F-2” sacīkstes, kur pamatā startē jaunie talanti, šobrīd drīzāk atgādina nekontrolētu haosu, no kura ikviens var izkļūt kā uzvarētājs. Un tam ir pamatojums, jo šī gada laikā uz goda pjedestāla augstākā pakāpiena šampānieti baudījuši 11 dažādi braucēji. Daļa skeptiķu teiks, ka tik liels rezultātu blīvums ir saistīts ar kāda supertalanta trūkumu, kurš varētu viegli pārspēt pārējos, taču optimisti norādīs uz neticami spēcīgu (vienu no spēcīgākajiem pēdējos gados) dalībnieku sastāvu – un arī viņiem būs taisnība. “F-2” vairs neatrodas neviens nejaušs viesis, jo aiz gandrīz katra pilota stāv kāda “F-1” komanda, attīstītākie simulatori, inženieri un sarežģītas attīstības programmas.

FOTO: SCANPIX/SIPA

Tiesa, panākumi “F-2” konkurencē neko nenozīmē “F-1” kontekstā. Ir vairāki piemēri, ka, uzvarot šāda līmeņa sacensībās, čempioni tā arī neizveido karjeru “F-1” līmenī, citi pat netiek pie iespējas startēt vismaz vienās oficiālās sacīkstēs.

Ko Miks Šūmahersvar piedāvāt “F-1”? Ar stabilitāti vien nepietiks, jo spēcīgiem pilotiem spēja braukt ar minimālu kļūdu skaitu šobrīd tiek uzskatīta principā par pamata prasmi, savukārt, lai sasniegtu augstus rezultātus, ir nepieciešami vēl citi talanti. Leklērs ar apbrīnojamu automašīnas vadību pavēra ceļu uz “Ferrari”, Hamiltons iespaidu atstāja ar apdzīšanu un dabisko ātruma uzņemšanu jau pirmajās dienās “McLaren”, Daniels Rikjardo (šobrīd “Renault”) un Maks Verstapens no “Red Bull” brīnišķīgi spēj rīkoties ar tehniku ​​maksimālas nestabilitātes brīžos bremzēšanas pēdējās fāzēs, bet Kimi Raikonens un Serhio Peress ir lieliski meistari riepu resursu saglabāšanā – lūk, pāris talanti, uz kuru fona braucēji atšķiras no kopējās masas.

Mikam nav īpaši izkopta talanta. Viņš neizceļas ar unikāliem apdzīšanas manevriem vai stingru pozīciju aizsardzību, kā arī neuzrāda jaudīgus kvalifikācijas sacensību apļu laikus. Tomēr ir reizes, kad ir redzamas viņa patiesā talanta izpausmes – viņš spēj viegli koncentrēties ārkārtas situācijas, ir pacietīgs, pievērš uzmanību detaļām, kas redzams viņa darba kultūrā. Tāpat “F-2” konkurencē viņš regulāri trasē attīsta lielākos ātrumus, lieliski kontrolē automašīnu un sacensību režīmā viņš spēj noturēt šo līmeni ilgstoši. Protams, ne vienmēr, bet iezīmes ir redzamas. Tādos brīžos Miks atgādina Sebastianu Fetelu viņa labākajos gados un, protams, tēvu Mihaelu.

Vienīgā problēma ir tā, ka, lai sasniegtu lielu ātrumu, Šūmaheram junioram, lai adaptētos, ir nepieciešami vairāk nekā viens vai divi posmi, savukārt “F-1” sastopamā konkurence regulāri pieprasa, lai pilots rezultātu dotu tagad un uzreiz. Kā viņš tiks galā ar spriedzi un morālo stāvokli pie pirmajām neveiksmēm? Jo tādas būs.

“Haas” rindās spožus rezultātus Mikam neredzēt

Miks ar “Haas” noslēdzis ilgtermiņa līgumu, kas nozīmē, ka jau nākamajā sezonā redzēsim viņu oficiālās sacensībās, vadot “F-1” bolīdu. Tiesa, labāka vieta debijai Mikam būtu “Alfa Romeo” komanda, kur viņš varētu augt pieredzējušu speciālistu uzraudzībā, kuri jau ir attīstījuši vairākus jaunos pilotus, kā arī Mikam būtu iespēja mācīties no pieredzējušā Raikonena, tomēr apstākļi sakrita tā, ka “Ferrari” partnerim “Haas” radās nopietnas finansiālās problēmas un tā vadītājs steidzās pārliecināt amerikāņu investorus par ieguvumiem, raugoties no mārketinga viedokļa, piesaistot Miku un izmantojot Šūmahera vārdu.

Mika partneris būs krievs Ņikita Mazepins – vēl viens “F-1” jaunpienācējs 2021. gadā. No kopējās efektivitātes viedokļa tas var būt mīnuss, jo bez pieredzējuša braucēja formulas attīstība var nopietni palēnināties. Piedevām “Haas” joprojām pieļauj daudz kļūdu – šogad cīņā par punktiem daļēji atgriezties palīdzēja pieredzējušais Grosjāns, kurš uzstāja uz atgriešanos pie čempionāta sākumā piekoptās tehniskās koncepcijas un aktīvi iesaistījās darbā pie bolīda uzlabošanas. Līdz ar to ir pilnīgi iespējams, ka nākamajā sezonā inženieri, iespējams, mazāk uzticēsies jauniem un nepieredzējušiem puišiem, tāpēc automašīna var viegli pārvērsties par kaut ko nepiemērotu pienācīgai aerobatikai.

Kā plusu noteikti var minēt “Haas” vadītāja Gintera Šteinera personību – viņam nav problēmu grūtos brīžos uzņemties kritikas vilni uz sevi, un, ja piloti sāk demonstrēt savu ego, kas nereti arī notiek, viņš tos ātri noliks pie vietas, neļaujot viņiem novērst domas uz lietām, kas nav savienojamas ar sacīkstēm. “Vērtējot viņa sniegumu, patiesi uzskatu, ka viņš ir pelnījis iespēju izmēģināt spēkus “F-1″. Ne tikai sava uzvārda dēļ, bet prasmju. Protams, viņam vēl daudz jāmācās, bet mēs esam gatavi viņam dot šo iespēju,” tā pēc līguma parakstīšanas izteicās Šteiners.

Tomēr ar to būs par maz, lai sasniegtu ātru progresu. Ņemot vērā tiešo tehnisko sasaisti starp “Haas” un “Ferrari”, braucot ar vienādām šasijām, un pēdējo gadu grūtībām itāļu automašīnas izstrādē, neatrisinātās problēmas ar dzinēja jaudas palielināšanu, amerikāņu komandas inženieru biežajiem nepareizajiem tehniskajiem aprēķiniem, kā arī paša Šūmahera mazo pieredzi un lēno pierašanu pie jaunākām un jaudīgākām tehnoloģijām… Grūti iedomāties, ka Mikam šī sezona būs viegla, jo ir jārēķinās ar kritiku presē, kā arī augstprātīgu ekspertu izteikumiem viņa virzienā un, protams, salīdzināšanu ar tēvu.

Tomēr laika mācībām būs maz, jo 2022. gadā stāsies spēkā jaunie noteikumi, kas būs divkāršs trieciens tām rūpnīcas komandām, kuras nespēs tiem pielāgoties jau 2021. gadā. Un te mēs nonākam pie tā, ka, ja Miks divu gadu laikā nepanāks ievērojamu progresu, “Ferrari” ar viņu neauklēsies un vāja sniegumu rezultātā apraus viņa “F-1” karjeru bez lielas nožēlas, pat neskatoties uz acīmredzamo vēlmi atgriezt Šūmahera vārda varenību.

Tas arī ir galvenais jauna pilota uzdevums – ne tikai pierādīt pasaulei savas spējas, bet arī izdarīt to pēc iespējas ātrāk. Un Mika gadījumā viņam vienmēr līdzi nāks arī tēva vārds. Vai viņš spēs izturēt šo slogu?

sportapils