Regbija sekas – Pasaules kausa uzvarētājs neatceras savu dalību tajā

Nevienam vien, skatoties regbija mačus klātienē vai televizorā, radies viedoklis, ka regbijs ir skarbs sporta veids. Šim viedoklim noteikti var piekrist bijušais Anglijas izlases spēlētājs Stīvs Tompsons, kurš veselības problēmu dēļ neatceras 2003. gada Pasaules kausa izcīņu, kurā ar tautiešiem triumfēja.

42 gadus vecais sportists karjeru noslēdza pirms 9 gadiem, bet šīgada novembrī Tompsons saņēma nepatīkamas ziņas, jo viņa tika konstatēta demence un iespējama hroniska traumatiska encefalopātija. Abas kaites saistītas ar smadzeņu darbības traucējumiem, kas Tompsonam radušies profesionālās karjeras laikā, saņemot neskaitāmus sitienus pa galvu.

Kad Tompsons sāka apjaust problēmas nopietnību? Šogad, kad pa TV rādīja 2003. gada Pasaules kausu, kurā piedalījās arī Tompsons. “Tā arī ir problēma, jo es no tā neko neatceros,” saka bijušais izlases hukers. “Laikā, kad bija “lockdown”, rādīja mačus, un es tos skatījos, lai gan nekad iepriekš neskatījos spēles.

Vēroju mačus ar Anglijas dalību, un es sevi redzēju laukumā, taču neko no tā neatceros, ieskaitot to, ka būtu bijis Austrālijā, kur 2003. gadā notika Pasaules kauss. Es “Youtube” skatījos arī spēles pret Jaunzēlandi, ko uzvarējām. Es tur esmu, bet neko nevaru atcerēties,” atzīst Tompsons.

Bijušais Anglijas izlases pārstāvis teica, ka 2003. gadā par spēlētāju veselību un labklājību netika domāts. “Mēs bijām gaļas gabali. Sestdien mēs spēlējām, pirmdien vai otrdien atgriezāmies mājās, pēkšņi viss bija kārtībā, atgriezāmies komandu treniņos un uzreiz aizvadījām nacionālās vai Eiropas līgas spēles. Ja spēlētājam bija kājas vai cirkšņa traumas, viņš nevarēja spēlēt. Tiem, kas savainoja galvu, teica “neuztraucies, viss būs kārtībā, tu tam tiksi pāri, taču nāc atpakaļ laukumā”.”

Stīvs Tompsons. Foto: Shutterstock

Tompsons ir viens no astoņiem bijušajiem Regbija savienības spēlētājiem, kurš iesniedzis prasību tiesā pēc tam, kad tikuši diagnosticēti smadzeņu bojājumi, kas, pēc sportistu domām, radušies profesionālās karjeras laikā.

Juristu firma, kas pārstāv spēlētājus un kura ir runājusi ar jau vairāk nekā 100 bijušajiem spēlētājiem, apgalvo, ka pretenziju apjomi varētu būt tādā pašā apjomā kā 2012. gadā, kad NFL saņēma prasību no bijušajiem spēlētājiem. Toreiz vairāk nekā 2000 bijušie NFL spēlētāji iesūdzēja līgu tiesā, bet gadu vēlāk tika panākts mierizlīgums 765 miljonu ASV dolāru apmērā.

“Lielākā daļa spēlētāju, kurus mēs pārstāvam, mīl šo spēli un nevēlas tai darīt pāri,” saka juristu uzņēmuma pārstāvis Ričards Bordmens. “Viņi vienkārši vēlas padarīt regbiju drošāku, lai pašreizējajiem un nākotnes spēlētājiem nebūtu tādas problēmas kā viņiem, tāpēc mēs lūdzam Pasaules regbija pārvaldes institūcijai veikt vairākas tūlītējas, bet salīdzinoši zemu izmaksu izmaiņas. Acīmredzamais pirmais solis organizācijām būtu pārtraukt noliegt un atzīt, ka šāda problēma pastāv.”

Maiklam Lipmanam demence tika konstatēta pirms trim nedēļām. “Tā ir lieta, ar ko cīnīšos visu atlikušo dzīvi, bet beigās neuzvarēšu,” atzīst bijušais sportists. “Esmu staigājoša laika bumba. Iekšējā sajūta ir tāda, ka staigātu pa olu čaumalām.”

Tompsons ieskicēja arī kādu potenciālo tendenci: “Vai pašreizējie spēlētāji, uzzinot, kas notiek ar mums, varētu beigt karjeras priekšlaicīgi? Jā, viņi tā darīs. Ja viņiem ir 24 gadi un domā, ka pasaule ir apstājusies, es ieteiktu būt 42 gadus jaunam un būt kopā ar bērniem, taču neatcerēties neko, kas ar viņiem ir jādara. Ir grūti – man priekšā varētu būt vairāki dzīves gadi, taču neko no tā neatcerēšos. Dzīvē ir daudz svarīgākas lietas par regbiju.”

sportapils