Cīņa ar rasismu – beisbola komanda atteiksies no vēsturiskā nosaukuma

Augstākās beisbola līgas (MLB) komanda Klīvlendas “Indians” tuvākajā laikā atteiksies no komandas nosaukuma “Indians”, kas vairākus gadus izsaucis skaļus protestus no faniem un amerikāņu grupu nometnēm, dēvējot to par rasistisku.

Līdzīgs gadījums notika jau jūlijā, kad NFL komanda Vašingtonas “Redskins” atteicās no nosaukuma un paziņoja par jaunu identitāti, jo vārds “redskins” asociējas ar rasismu, turklāt komanda saskārās ar spiedienu no sponsoriem. Šobrīd komandas nosaukums ir vienkārši “Vašingtonas futbola komanda”.

Jau šajā nedēļā “Indians” oficiāli varētu paziņot par pieņemto lēmumu, tomēr nākamie komandas soļi nav zināmi, jo pāreja uz jaunu nosaukumu nav viegls process, ņemot vērā, ka jāsadarbojas ar sporta formu un apģērbu ražotājiem, kā arī citiem uzņēmumiem, kas ražo pārējo komandas aprīkojumu.

Kā izteikušies divi situācijai pietuvināti cilvēki, Klīvlendas komanda šobrīd apsverot nelemt par jauna nosaukuma izveidi, bet iet “Vašingtonas futbola komandas” ceļu. Beisbola komanda nosaukumu “Indians” ieguva 1915. gadā, taču vairāku desmitu gadu garumā cilvēki protestējuši pret ASV pamatiedzīvotāju vārdu izmantošanu sporta komandās, uzstājot, ka tie ir pazemojoši un rasistiski.

Katru pavasari pamatiedzīvotāju grupu pārstāvji apmeklēja “Indianas” pirmo mājas spēli, tomēr bieži vien pārējie līdzjutēji viņus verbāli aizskāra. Pēdējos gados Klīvlendas komandas vadība strādājusi kopā ar protestētājiem un policiju, lai nodrošinātu demonstrantu drošību un viņu tiesības uz brīvu un mierīgu izteikšanos.

Izlasot jaunumus, nepatīkami pārsteigts bija arī vēl pie varas esošais ASV prezidents Donalds Tramps.

ASV profesionālajās sporta līgās vēl ir vairākas komandas, kuras nosaukumus varētu attiecināt kā rasistiskus. Atlantas “Braves”, Kanzassitijas “Chiefs” un Čikāgas “Blackhawks” pēdējo mēnešu laikā sacījušas, ka neplāno mainīt nosaukumus, kamēr vairākas universitātes un vidusskolas jau sen savu sporta komandu nosaukumos neizmanto ASV pamatiedzīvotāju etnisko grupu nosaukumus.

sportapils