NBA Latvijas līdzjutēja “Twitter” komplekts: šiem kontiem Tev noteikti jāpieseko

Pavisam īss šoruden bija pārtraukums starp Nacionālās basketbola asociācijas sezonām, un jau pēc nedēļas sāksies jaunais turnīrs, kas joprojām norisināsies pandēmijas režīmā, taču vairs ne īpaši noslēgtajā burbulī. Lai būtu vēl vieglāk un interesantāk izsekot NBA aktualitātēm, viedokļiem un noskaņojumu, šajā materiālā apkopoti “Twitter” profili, kuriem būtu vērts sekot kārtīgam NBA līdzjutējam Latvijā.

Sociālo tīklu uzplaukuma laikā pret “Twitter” publicētajām ziņām, baumām un citātiem nepieciešams izturēties uzmanīgi. Gan tāpēc, ka informācijas oriģinālavotu ne vienmēr iespējams skaidri noteikt no konkrētā “tvīta”, gan tāpēc, ka pavisam viegli ir uzķerties uz kādu viltus ziņu vai parodiju kontu, gan tāpēc, ka ziņas ir tik viegli izplatīt ar retvītiem un “laikiem”. Taču reizē arī jāatzīst, ka tradicionālie ziņu servisi ātrumā un operativitātē vairs nespēj tikt līdz sociālo tīklu fenomenam, turklāt lielai daļai līdzjutēju šis ērtākais variants arī cita iemesla dēļ. Galu galā, cik tad daudz ir patiešām ieinteresēti, piemēram, NBA spēles aprakstā un basketbolistu statistikas sīkumos, ko piedāvā interneta portālu raksti? It sevišķi, ja vēl spēle skatīta tiešraidē vai pat klātienē. Daudz interesantāks ir piedāvātais virsraksts un žurnālista vai sociālo tīklu personības viedoklis par spēli. Atbildība par to, kā žurnālists izpaužas savos “Twitter” ierakstos, pārsvarā ir uz viņa paša pleciem, un tad nu bieži vien tvītos parādās tas, ko ziņu tekstos nekad neieraudzīs – subjektīvais viedoklis un novērojumi, izteikumi “a man tā liekas” un asāki vārdi. Viss tas, kas ir interesants.

Protams, lielo Ziemeļamerikas mediju žurnālistiem arī savi “Twitter” konti jāpieskata, un ESPN, “NY Times”, “Washington Post” un citi līdzīga mēroga mediji ir ar saviem noteikumiem. Piemēram, ESPN žurnālistu tvītos politisko nostāju nesanāks atrast pat saasinātākajos jautājumos – tāda nu ir uzņēmuma nostāja. Taču “Tviterī” netrūkst personību un interesantu profilu, kuriem nekāda kautrība nav jāievēro un vienīgā cenzūra nāk no viņiem pašiem.

Varētu likties, ka NBA līdzjutēja pirmais uzdevums būtu piesekot līgas oficiālajam kontam. To dara vairāk nekā 31 miljons profilu, taču praktiskajā ziņā tas nemaz nav tik noderīgi, it sevišķi Latvijas basketbola sekotājiem, kuriem tomēr laiks, kad norisinās lielākā daļa NBA spēļu, ir miega laiks. Jau pārbaudes spēļu dienās NBA oficiālais “Twitter” profils bez mazākajām problēmām publicē 30-50 tvītus ar spēļu momentiem, rezultātiem pa ceturtdaļām, pēc puslaika un spēles beigās, kā arī intervijas utml. Ja informācijas ir par daudz, tad to uztvert vairs neizdodas, it sevišķi, kad no rīta pamosties un savā “Twitter” lentē atrodi šādu lērumu. Tas, ka internetā informācija ir, nav nekāds jaunums, grūtākais uzdevums ir to atlasīt un padarīt viegli uztveramu.

Eidriens Vodžanorvskis – @WojESPN

Protams, jāsāk ar acīmredzamo – šobrīd (un jau vairākus gadus) nav uzticamākā NBA ziņu avota kā Eidriena Vodžnarovska. Pie viņa saplūst komunikācijas kanāli no visām komandām un līgas biroja, kas ļauj gadu no gada pavēstīt par gaidāmajām un notikušajām maiņām, jaunajiem noslēgtajiem līgumiem un situāciju komandās, kamēr klubu preses sekretāri vēl raksta preses relīzes vai pat vēl nemaz nenojauš, par ko tad klubu bosi liks viņiem rakstīt preses relīzes.

Ir bijušas reizes, kad Vodžnarovska bomba (kā tiek saukti viņa tvīti par negaidītiem NBA darījumiem) beigās nepiepildās. Taču ne jau tāpēc, ka informācija būtu nepareiza, bet gan tādēļ, ka gadījies kāds šķērslis. Piemēram, novembra vidū Vodžnarovskis ziņoja, ka “Kings” un “Bucks” panākušas vienošanos par Bogdana Bogdanoviča aizmainīšanu. Tā arī bija, taču vēlāk izrādījās, ka klubu bosi par to “aizmirsuši” pavaicāt pašam Bogdanovičam, un darījums izgāzās un preses relīze palika neuzrakstīta. Taču bez Vodžnarovska par “Bucks” plāniem varētu arī neuzzināt.

Galu galā, tieši no Vodžnarovska pirms diviem gadiem Latvijas basketbola līdzjutēji uzzināja svarīgāko NBA jaunumu – 2019. gada 31. janvārī parādījās runas par Kristapa Porziņģa un “Knicks” sarunu par nākotni, kurā esot tapusi skaidra Porziņģa vēlme spēlēt citur. Tobrīd tie bija milzīgi jaunumi, kas raisīja vēl lielākas spekulācijas un ko tik ne, kam sekoja Voja bomba uz Latvijas basketbola – Porziņģis aizmainīts uz Dalasas “Mavericks”. Vēl dienu iepriekš pat aktīvākie un pētošākie NBA sekotāji par tādu scenāriju nevarēja pat iedomāties…

Šams Čaranija – @ShamsCharania

Paralēli Vodžnarovskim noteikti jāliek “The Athletic” vadošais NBA insaiders Šams Čaranija. Par to, kā viņš un Vodžnarovskis reizēm publicē masīvas ziņas par zemestrīces mēroga maiņu darījumiem ar dažu sekunžu intervālu, var tikai pabrīnīties un nākotnē varēs arī veidot dokumentālo filmu. Kā smej citi līgas apskatnieki, NBA lielākais duelis ir nevis “Lakers”-“Celtics”, bet gan Vodžnarovskis pret Čaraniju tvītu publicēšanas ātrumā.

Līdzīgi kā Vodžnarovska sakarā, arī Čaranijas ziņoto var uztvert teju kā oficiālu apstiprinājumu. Tas reizēm noved pie gadījumiem, kad par lielu darījumu paziņo tikai viens no viņiem, un tad NBA eksperti kasa galvas, sak, kaut kas te īsti nav. Tā nesen bija, piemēram, ar Džona Vola izteikto vēlmi tikt aizmainītam no Dāvja Bertāna pārstāvētās “Wizards”, par ko tvītoja tikai Čaranija. Preses konferencē “Wizards” vadība to noliedza, un atradās tādi, kuriem iespēja pazoboties par mediju atkal likās vietā, sak, nav ko rakstīt visādas baumas. Tagad, decembra vidū, katrs pats var apskatīties, cik tad ilgi Vols netika aizmainīts… Ja ticam kluba vadības izteikumiem, tad darījums kā no zila gaisa. Čaranijas sekotājiem un “The Athletic” lasītājiem tikmēr attēls daudz skaidrāks.

Kriss Heinss – @chrisbhaynes

Kriss Heinss ir vīrs, kuram ar NBA spēlētājiem “sapas”. Viņam ir cilvēcīgi labas attiecības ar lielāko daļu NBA zvaigžņu, kas atspoguļojas arī viņa veidotajos podkāstos un raidījumos. Arī viņa “Twitter” profilā bieži vien parādās no iekšējiem avotiem iegūtas ziņas par topošajiem un notikušajiem NBA darījumiem, kā arī spēlētāju traumu nopietnību un tamlīdzīgi, turklāt Heinss bieži piedāvā arī pašu spēlētāju reakciju, gaidas vai cerības, protams, no tiešas citēšanas pārsvarā izvairoties. Bet, ja reiz Heinss raksta, ka neredz variantus par to, ka Jannis Adetokunbo noraidīs “Bucks” līguma piedāvājumu, vai arī ka “Rockets” treniņā Demarkuss Kazinss izskatījās veiksmīgi atlabis pēc traumas, tad var visnotaļ droši pieņemt, ka tas nav tikai minējums uz dullo.

Breds Taunsends – @townbrad

NBA sabiedrība ir plaša, un, lai cik iespaidīgi būtu slaveno žurnālistu informācijas tīkli, visās 30 komandās reizē uzzināt visus ikdienas sīkumus un nianses nav iespējams. Katrai komandai ir savi apskatnieki, un bieži vien vietējos pilsētas medijos par konkrēto komandu var uzzināt visu ātrāk un sīkāk. Kristapa Porziņģa un Dalasas “Mavericks” sakarā jāizceļ “Dallas Morning News” apskatnieks Breds Taunsends. Viņš ir klāt komandas treniņos, pirmsspēles iesildīšanās laikā un intervijās ar galveno treneri. Informācija par to, kāds būs “Mavericks” sākumsastāvs, vai varbūt Porziņģis izlaidīs spēli vai aizvadīs to saudzējošā režīmā, tieši to piedāvā Taunsends, šobrīd padarot viņu ļoti interesantu ne tikai Dalasas, bet arī Latvijas basketbola sekotājiem.

Kendeisa Buknera – @CandaceDBuckner

Dāvja Bertāna un Anžeja Pasečņika “Wizards” sakarā tikmēr interesants un saistošs ir komandas apskatnieces no “Washington Post” Kendeisa Bukneras “Twitter” profils. Dažiem var nepatikt, ka tajā parādās arī informācija un viedokļi par citiem sporta veidiem (Latvijā ne pārāk daudziem saistošo NFL) un politiskajiem notikumiem, taču viņa regulāri piedāvā interesantas nianses spēlētāju sakarā, ieskaitot Dāvi Bertānu.

Braiens Lūiss – @NYPost_Lewis

Savukārt Rodiona Kuruca un “Nets” aktualitātēm labs avots ir Ņujorkas “Post” apskatnieks Braiens Lūiss, kurš neizceļas ar milzīgu sekotāju skaitu un skaļām drāmām, taču uz “NY Post” fona tas ir svaiga gaisa malks (ja kāds kādreiz vēlas sadusmot Porziņģi, pavaicājiet viņam, ko viņš domā par “NY Post” “Knicks” apskatniekiem). No Lūisa var uzzināt “Nets” gaidāmo sastāvu, kā arī prognozes par spēlētāju rotāciju un traumu nopietnību. Tāpat Lūiss ir klāt “Nets” komandas notikumos, un viņa profilam, ņemot vērā Kevina Durenta un Kairija Ērvinga klātbūtni komandā, vajadzētu tikai augt. Vai augs arī “Nets” komanda – tas arī ir interesants jautājums.

Bobijs Markss – @bobbymarks42

Tiem, kas NBA notikumiem pieiet ar palielināmo stiklu un pievērš uzmanību arī klubu kabinetos notiekošajiem, informācijas ziņā izcils ir ESPN apskatnieka Bobija Marksa “Twitter” profils. Kad tiek paziņots par noslēgtu jaunu līgumu NBA pasaulē, var nešaubīties, ka Marksam jau būt gatava informācija par to, kā šajā līgumā izskatīsies naudas summas, kā tas ietekmēs kluba algu griestus, vai līgumā ir spēlētāja/kluba opcija un tamlīdzīgas nianses. Dažiem tas varbūt ir nesvarīgi, dažiem atkal saistoša NBA sabiedrības daļa, it sevišķi, kad tas saistīts ar Latvijas spēlētāju līgumiem.

Zeks Lavs – @ZachLowe_NBA

ESPN apskatnieks Zeks Lavs NBA spēlētāju izpētei un analīzei pieiet ļoti nopietni, koncentrējoties uz viņu laukumā paveikto, iekļaušanos komandas taktikā un spēles zīmējumā, izpētot kluba kombinācijas un darbību aizsardzībā. Taču, liekot to uz papīra un “tvītos”, Lavs nopietnību bieži vien noliek malā un tā vietā liek lietā savu humora izjūtu, ironiju un pat sarkasmu, attiecīgi atstājot lielu vietu saviem personīgajiem viedokļiem un sajūtām. Lavs nelaiž garām iespēju pazoboties par loģikas trūkumu NBA klubu ģenerālmenedžeru publiskajos citātos vai basketbolistu ambīcijās, taču tas netiek darīts darīšanas pēc visiem pēc kārtas, bet gan ar jēgu un pamatojumu.

Robs Peress – @worldwidewob

No patiešām nenopietnās puses NBA notikumiem pievēršas Roba Peresa “Twitter” konts, kurš gan arī ir vērtīgs video rullīšu avots. Peresam nav medija pienākumu, un viņš pilnīgi mierīgi var spēles momentu video komentēt saviem vārdiem un izteikumiem. Šajā profilā gan notiek pievēršanās pilnīgi visām NBA aktualitātēm, kas var radīt informācijas gūzmu un grūtības izsekot visiem video rullīšiem, taču netrūkst tvītu, kas liek pasmaidīt un reizē nodrošina tuvāku iepazīšanos ar spēlētāju rīcību, kas noķerta kameru rullīšos.

NBA Latvija – @NBALatvija

Nepieklājīgi būtu šo sarakstu atstāt bez Latvijā veidotā “Twitter” profila “NBALatvija”, kas tiek pieteikts ar “Best4SportTV” vārdu. Arī šajā profilā parādās daudz NBA spēļu video rullīšu, taču Latvijas līdzjutējiem tas pateicīgāks ne tikai valodas dēļ – video parasti tiek publicēti no rīta, nevis naktī, un arī ir sakoncentrētāki, ļaujot izvairīties no pārāk liela haosa, lai saprastu, kas tad īsti ir naktī noticis NBA laukumos. Protams, lielākā uzmanība tiek pievērsta Latvijas spēlētājiem, izceļot viņu veiksmīgos un neveiksmīgos momentus, turklāt daudzi var novērtēt, ka video rullīšu paskaidrojumos tiek norādīta arī spēlētāju statistika.

sportapils