NHL drafta šoks, Kanādas kapteinis, Austrijas zvaigzne – kam pievērst uzmanību U20 PČ?

25. decembrī ar trīs spēlēm Edmontonā startēs 2021. gada pasaules čempionāts hokejā junioriem. Vakara galvenais duelis neapšaubāmi būs Krievijas un Amerikas Savienoto Valstu mačs. Burbuļa apstākļos un bez līdzjutējiem, tomēr junioru čempionātam arī šoreiz būs savs šarms. Azarts un nepiekāpība, neparedzamas atspēlēšanās un jaunie talanti, kuri gatavojas iznākt uz lielās skatuves. Tieši tāpēc Sportapils.com apskatīs desmit hokejistus, kuriem vērts pievērst īpašu uzmanību.

Marko Rosi, Austrija

Kad oktobra ievadā austriešu centra uzbrucējs Marko Rosi NHL draftā tika izraudzīts ar devīto numuru, daudzi bija neizpratnē. Tādēļ, ka bija pārsteigti par… tik zemu pozīciju. Rosi pagājušajā gadā Austrijas U20 izlasei iedeva kurvīti – viņš atteicās braukt, lai varētu pilnībā koncentrēties klubu sezonai un sagatavoties draftam. Tas nesa augļus. Spēlējot Ontario Hokeja līgā, Rosi 56 mačos savāca 120 punktus un tika atzīts par MVP. Pavisam ne tas lielākais, taču fiziskajā spēlē gana meistarīgs centrs. Jāpiezīmē, ka par tīru Austrijas hokeja audzēkni viņu nevar saukt – jau agrā bērnībā vecāki apzinājās Rosi talantu, tāpēc pārcēlās uz Šveici. Tomēr viņš sevi uzskata par pilntiesīgu austrieti. “Daudzi nezina, kur ir tāda Austrija. Jauc ar Austrāliju. Domāju, ka tuvākajās dienās daudzi uzzinās – mēs nopelnīsim viņu respektu,” teica Rosi.

Džeiks Sandersons, ASV

Vienīgais aizsargs, kurš iekļuvis desmit spēlētāju sarakstā. Pagājušajā sezonā vēl spēlēja junioros un aizvadīja spēcīgu sezonas noslēgumu. Šīs sezonas ievadā pārcēlās uz nākamo līmeni, NCAA debitējot ar trīs punktiem trīs spēlēs. Skaidrs, ka viņa galvenā loma būs uzbrukumā, taču Sandersons jau pierādījis, ka nav aizsargs ar tikai vienu dimensiju – prot lasīt situāciju un izjaukt uzbrukumu, vēl pirms tas sasniedzis aizsardzības zonu. Viņu ar piekto numuru draftējusi Otavas “Senators” komanda, un, turpinot progresēt tikpat straujā tempā, kā viņš to paveicis pēdējā gada laikā, Sandersonam jau pēc diviem gadiem varētu atrasties nozīmīga loma NHL.

Jaroslavs Askarovs, Krievija

Krievijas izlasei jāpiedzīvo pamatīgs fiasko, lai Jaroslavs Askarovs nebūtu labākais vārtsargs turnīrā. Viņš 18 gados ne tikai konkurē par vietu Sanktpēterburgas SKA vārtos, bet sasniedzis izcilus statistikas rādītājus – septiņos mačos 96,2% atvairīto metienu un 0,96 vidēji spēlē ielaistas ripas. Cik KHL vārtsargiem ir labāka statistika? Nevienam! Reakcija ir Askarova lielākais pluss. Laikā, kad vārtsargu izvēlēšanās NHL drafta pirmajā kārtā vairs nav modē, Nešvilas “Predators” Askarovu savā paspārnē paņēma ar 11. numuru. Neviens vārtsargs augstāk nav ticis draftēts jau kopš 2005. gada.

Kirbijs Daks, Kanāda

Pasaules čempionātam notiekot Kanādā, no laukuma saimniekiem tiek gaidītas tikai zelta medaļas! Liela nasta gulsies uz komandas kapteini un pirmās maiņas uzbrucēju Kirbiju Daku. Viņam aiz muguras jau pirmā sezona Čikāgas “Blackhawks” rindās, atzīmējoties ar 23 punktiem. Un arī ar amizantiem karjeras pirmajiem vārtiem – Daks lūkoja trāpīt pa lidojošu ripu, netrāpīja, taču ripa tāpat nonāca vārtos. Netīšām, bet – pirmie vārti paliek pirmie. Čikāgā Daks ir komandas otrais centrs – tūdaļ aiz kapteiņa Džonatana Teivza. Kanāda no viņa gaida daudz!

Tims Šticle, Vācija

Līdz šim NHL visaugstāk draftētā vācieša rekords piederēja Leonam Draizaitlam, bet tagad viņš to dala ar Timu Šticli – viņu nule ar trešo numuru izvēlējās Otavas “Senators”. Apspēlēšana viens pret vienu hokejā ir grūtāka kā jebkurā citā sportā, taču tieši tas ir viens no Šticles plusiem. Jau pagājušajā sezonā kreisās malas uzbrucējs spēlēja Manheimas “Adler” rindās un Vācijas līgā 41 mačā tika pie 34 punktiem. Pusi sezonas esot tikai 17 gadus vecam… Šīs sezonas ievadu Šticle izlaidis lauztas rokas dēļ, tāpēc viņam noteikti būs nepieciešams ieskriešanās laiks. Vāciešu pozīcijas iedragājusi arī cita uzbrucēja Lukasa Reihela saslimšana ar Covid-19, tādējādi būs jāiztiek bez viņa.

Antons Lundels, Somija

Antonam Lundelam jau ir U20 pasaules čempionāta zelta godalga. Turklāt – viņš to nopelnīja pirms divām sezonām, ne pagājušajā. Pērn centra uzbrucējam turnīrs gāja gar degunu traumas dēļ. Tagad Lundels ir ierindā, viņa kreklu rotā kapteiņa uzšuve un garantēta vieta pirmajā virknējumā. Daudz izcelts fakts, ka viņš saviem gadiem ir ļoti spēcīgs aizsardzībā un spēlē bez ripas. Pieliekam klāt faktu, ka viņš šajā sezonā Somijas čempionātā vidēji pelna virs punkta mačā (20 punkti 17 spēlēs), un sanāk bīstams ierocis, kuru izmantot jebkurā situācijā.

Jegors Činahovs, Krievija

Uzbrucējs, kuram Ziemeļamerikā pievērsta papildus uzmanība. Kādēļ? Jo neviens nezina, kas viņš ir! Kad Kolumbusas “Blue Jackets” pārsteidza un Jegoru Činahovu draftēja ar 21. numuru, daudziem ekspertiem pat nebija, ko pateikt – viņi bija tik pārsteigti, jo Činahovam tika prognozēta draftēšana ne augstāk par trešo kārtu. Arī pats uzbrucējs atzinās, ka draftam nemaz nav sekojis: aizgājis gulēt, jo domājis, ka netiks izvēlēts… Omskas “Avangard” rindās spēlējošais Činahovs sezonu sāka spēcīgi, pēdējā laikā piebremzējis, bet – viņa kontā tāpat ir 15 punkti KHL, kas junioram nav maz.

Kvintons Baifīlds, Kanāda

2020. gada drafta otrais numurs bija Kvintons Baifīlds. Lai gan netrūkst cilvēku, kuri uzskata – labāka karjera būs tieši viņam, nevis ar pirmo numuru izraudzītajam Aleksim Lafrenjēram. Jaudīgs un milzīgs centrs – tikai 18 gadi, bet masa sasniegusi 100 kilogramus. Nevis slidos apkārt aizsargam, bet gan – cauri, pastumjot malā… Vismaz čempionāta ievadā plānots kā tikai ceturtās maiņas centrs, taču šeit jāmin kāds fakts – visi 14 Kanādas U20 izlases uzbrucēji draftēti NHL pirmajā kārtā. Nav slikti!

Trevors Zīgress, ASV

Trevors Zīgress bija daļa no Amerikas Savienoto Valstu izlases arī pagājušā gada pasaules čempionātā. Turnīru viņš sāka kā ceturtās maiņas uzbrucējs, pabeidza – pirmajā maiņā kā komandas rezultatīvākais hokejists! Piecās spēlēs Zīgress atdeva deviņas rezultatīvas piespēles. Ar vienu sezonu NCAA, gūstot virs punktu spēlē, Zīgresam bija gana – viņam priekšā debija profesionāļos. Jāpiezīmē, ka amerikāņu 2001. gadā dzimušo hokejistu paaudze saņēmusi daudzas uzslavas. U18 čempionātā tika gūta bronza. Kā būs U20?

Lukass Reimonds, Zviedrija

Jau pieminētajā 2019. gada U18 čempionātā, kurā amerikāņi palika trešie, zeltu sadalīja Zviedrijas un Krievijas izlases. Fināla galvenais varonis neapstrīdami bija Lukass Reimonds – viņš izšķirošajos brīžos bija izcils! Reimonds 11. minūtē pēc ļoti skaistas apspēlēšanas atklāja fināla rezultātu. Jau ar šiem vārtiem vien būtu gana, lai paliktu atmiņā… Deviņas minūtes līdz pamatlaika beigām viņš panāca 3:3 un nokārtoja pagarinājumu. Kurš guva zelta vārtus pagarinājumā? Reimonds ievilka ripu zonas vidū un iešāva devītniekā! 18 gadus vecais labās malas uzbrucējs jau trešo gadu spēlē Zviedrijas spēcīgākajā čempionātā.

sportapils