Ko paskatīties svētkos? Septiņi “Netflix” piedāvātie seriāli par sportu

Pēdējos gados seriālu veidotāji aktīvi pieķērušies arī sportam. Futbolā, basketbolā, hokejā, tenisā un citur ir daudz interesantu stāstu. Scenāristiem pat nekas nav jāizdomā – vienkārši jāizstāsta notikumi tā, lai skatītājiem tas būtu saistoši. Jaungada brīvdienas ir lielisks laiks, lai spertu soli sporta seriālu pasaulē. Atlasījām septiņus strīminga platformā “Netflix” pieejamos seriālus, kuri varētu būt interesanti sporta cienītājiem.

The Last Dance (2020, 10 epizodes)

Kāds var arī nepiekrist, bet stāsts par Maikla Džordana pēdējo sezonu Čikāgas “Bulls” rindās ir 2020. gada labākais sporta seriāls. Publikai tas tika prezentēts vien aprīlī, taču darbs sākās pirms vairāk nekā 20 gadiem – 1997./1998. gada sezonā, kad viena no NBA filmēšanas brigādēm saņēma pilnu piekļuvi komandas spēlēm, treniņiem un ģērbtuvei. Kopā tika uzfilmētas vairāk nekā 500 stundas ar materiālu, kas ilgu laiku vienkārši glabājās arhīvā, līdz ESPN un “Neftlix” saņēma paša Džordana atļauju publicēt uzņemtos kadrus.

“The Last Dance” dod iespēju veikt ceļojumu laikā – izbaudīt, kā izskatījās to laiku NBA un kā spēlēja čempionu komanda. Faktiski seriālu veido 97./98. gada sezonas hronika, kā arī galveno varoņu – paša Džordana, Fila Džeksona, Skotija Pipena un daudzu citu iesaistīto personu komentāri par to gadu notikumiem. Protams, neiztika bez pārmetumiem seriāla autoru virzienā, galvenais no tiem – Džordans tiek parādīts kā krietni labāks cilvēks nekā viņš (pēc aculiecinieku atmiņām) ir patiesībā. Tas gan neliedz domāt, ka ESPN un “Neftlix” kopdarbs pelnījis vietu basketbola vēstures materiālu plauktā.

Sunderland ‘Til I Die (2018-2020, 14 epizodes)

Kad 2017. gadā futbola klubs “Sunderland” izkrita no Anglijas Premjerlīgas, šķita, ka tas ir uz pavisam īsu laiku un drīzumā komanda būs atpakaļ. Viena sezona “Championship” tika uzskatīta par labu laiku, lai restartētu komandu un ar jauniem spēkiem atgriezties Anglijas spēcīgāko komandu pulkā. “Sunderland” dzīvi 2017./2018. gada sezonā dokumentēja kompānija “Fulwell 73” – to dibināja Sanderlendas līdzjutēji, kuri saņēma neierobežotu pieeju komandai.

Sezona izvērtās par katastrofu – straujas sastāva izmaiņas, galvenā trenera atlaišana un īpašnieka nevēlēšanas finansēt komandu noveda pie tā, ka “Sunderland” izkrita arī no “Championship”, kļūstot par “League1” vienību. Ja pirmā sezona vairāk ir par sportisko pusi, tad otrā – par jaunā īpašnieka Donalda Stjuarta un viņa palīga Čārlija Metvena mēģinājumu atgriezt klubu Anglijas elitē un mainīt darba ētiku organizācijā. Visa seriāla garumā tiek rādīts, ka klubam ir visai īpaša nozīme Sanderlendas dzīvē – strādniekiem ir svarīgi, lai viņu komanda uzvar, jo tad arī pašiem darbs sokas labāk. “Sunderland ‘Til I Die” ir līdzjutēju sauklis – ar Sanderlendu līdz mūža beigām.

Formula 1: Drive to survive (2019-2020, 20 epizodes)

Pat ja cilvēks vispār neinteresējas par sportu, viņš vismaz reizi dzīvē ir dzirdējis kaut ko par Pirmo formulu. F-1 ir slēgtais klubs, kurā ir visai grūti iekļūt – gan pilotiem, gan komandu apkalpes locekļiem. Pasaules prestižākās sacīkstes ilgu laiku palika par tādu kā mīklu. Kas notiek pilotu kabīnēs? Kā viņi jūtas, kad viņi traucas pa trasi ar vairāk nekā 300 km/h ātrumu? Kā notiek darbs F-1 komandās un organizācijas ofisā? Tie ir tikai daži jautājumi, uz kuriem tiek parādītas atbildes šajā seriālā.

Seriāla autori apsola, ka viņiem tika nodrošināta “ekskluzīva un bezprecedenta” iespēja būt blakus ar pasaules labākajiem sacīkšu braucējiem, apkalpi, komandu vadītājiem, un tie nav tukši vārdi. Pat ja jūs neinteresē Pirmā formula, tad pēc “Formula 1: Drive to survive” noskatīšanas jūs uz šo sporta veidu skatīsieties ar citām acīm. Divu sezonu laikā skatītājs “apmeklē” 2018. un 2019. gada sezonas sacensības. Ja pirmajās desmit sērijās “Mercedes” un “Ferrari” neļāva “Netflix” filmēt savas komandas, tad otrajā sezonā šāda aizlieguma vairs nebija.

First team: Juventus (2018, 6 epizodes)

Kurš gan negribētu zināt pēc iespējas vairāk par sevis atbalstīto komandu, ieskaitot to, kā notiek treniņi, kādas ir attiecības kolektīvā un ko treneris saka neveiksmīgā mača starplaikā? Mūsdienu līdzjutēju iespējas ieskatīties sevis atbalstīto vienību dzīvē ir krietni plašākas, ņemot vērā klubu televīziju attīstību. Bet viena lieta ir materiāls, kas tiek publicēts ar PR dienesta atļauju, un kaut kas cits – tas, ko uzfilmē neatkarīgie cilvēki bez cenzūras.

“Juventus” ir viens no pasaules populārākajiem klubiem un Itālijas pēdējo gadu spēcīgākā vienība. Visas 2017./2018. gada sezonas laikā komandas spēlēs, treniņos, ģērbtuvēs un citās vietas bija kameras, lai sniegtu līdzjutējiem pēc iespējas pilnīgāku ainu par to, kā dzīvoja Turīnas komanda. 120 gadu jubilejas svinēšana, saspringta cīņa par kārtējo čempiontitulu, kad vienā brīdī šķita, ka trofeja slīd no rokām, Čempionu līgas mači un, protams, atvadīšanas no leģendas Džanluidži Bufona, kuram tā bija pēdējā sezona Turīnā. Sešas epizodes tiks noskatītas visai ātri.

The Playbook: A coach’s rules of life (2020, 5 epizodes)

Šis seriāls krietni atšķiras no iepriekšējiem, jo tas ir par treneriem. Tā struktūra atgādina žurnāla “Forbes” rubriku “Dzīves noteikumi”, ar to vien atšķirību, ka par saviem principiem stāsta pieci veiksmīgi treneri un treneres. Daži no viņiem ir vairāk zināmi – Doks Riverss (basketbols), Žuze Mourinju (futbols), Patriks Muratoglu (teniss). Par citiem mēs zinām mazāk – Džiliana Elisa (futbols), Dona Steilija (basketbols). Visu stāstu varoņus apvieno tas, ka viņi spējuši aizvest sevis trenētos atlētus līdz panākumiem.

Treneru padomi var noderēt ne tikai sportā, bet arī dzīvē. Ir atziņas, kuras šķiet naivas un acīmredzamas, piemēram, NBA čempiona Riversa teiktais, ka čempioni nekad neapstājas. Mourinju kā vienmēr ir nedaudz provokatīvs ar domu, ka daži noteikumi ir domāti, lai tos pārkāptu. Savukārt Serēnas Viljamsas treneris Muratoglu pārliecināts, ka pilnvērtīgi strādāt un realizēt savu filozofiju ir iespējams tikai tad, ja tu nebaidies no atlaišanas. Padomu ir daudz, un katrs noteikti atradīs ko tādu, kas palīdzēs dažādās situācijās.

Basketball or nothing (2019, 6 epizodes)

Ne vienmēr interesanta stāsta izveidošanai nepieciešams atrasties kopā ar profesionālo komandu. “Basketball or nothing” ir tieši šāds gadījums. Arizonā atrodas lielākā indiāņu rezervācija ASV – “Navajo”. Vietējās koledžas “Chinle” basketbola vienība ar zaudētāju psiholoģiju mēģina mainīt situāciju sev par labu, ar trenera Raula Mendozas palīdzību izvēloties citu spēles stilu, citas treniņu metodes un citu attieksmi.

Diezgan eksotisks stāsts, ņemot vērā notikumu vietu. No malas varētu šķīst, ka tas nav dokumentāls seriāls, tomēr visi notikumi ir patiesi. Komandas rezultāti pakāpeniski uzlabojas, to ar uzrunām motivē golfa zvaigznes, un pakāpeniski spēlētāji sāk ticēt savos spēkos. Izcils seriāls, lai iepazītos ar skolēnu komandas dzīvi – lai arī līmenis ir zemāks, bet spiediens, ar kādu saskaras spēlētāji maču laikā, ir pielīdzināms profesionālajām līgām.

Losers (2019, 8 epizodes)

Sporta neatņemama sastāvdaļa ir panākums. Lielāko uzvaru autori kļūst par zvaigznēm un varoņiem, viņus intervē, par viņiem uzņem filmas un seriālus, viņi kalpo par piemēru citiem censoņiem, kuri tika sāk savas karjeras sportā. Taču tikpat liela sporta neatņemama sastāvdaļa ir zaudējumi. Tikai viena komanda var izcīnīt trofeju, tikai viens sportists turnīra laikā var kļūt par čempionu. Par zaudētājiem bieži vien nerunā, un, seriāls “Losers” ir veidots tieši ar šo mērķi – pastāstīt, kā jūtas cilvēki pēc lieliem fiasko savā sporta veidā.

Astoņu sēriju laikā seriāla autori sarunājas ar golfa, boksa, kērlinga, skriešanas un daiļslidošanas pārstāvjiem, viņu ģimenes locekļiem un draugiem. Pēc zaudējumiem svarīgi nenogrimt depresijā un atcerēties, ka arī neveiksme var kļūt par noderīgu pieredzi, ja to pareizi izanalizē. “Losers” varoņiem tas ir izdevies – kādam smags zaudējums palīdzējis saprast, ka šis sporta veids nav īsti tas, ar ko gribētu nodarboties. Tikmēr kērlingists Pets Raiens pēc neveiksmes pasaules čempionātā izstrādāja stratēģiju, kura mainīja ne tikai viņa statusu, bet arī visu sporta veidu. Lieliska motivācijas deva pieejamā formātā.

sportapils