NBA pirmās nedēļas – Bertāns vēl ieskrienas, bet Ņujorka pārsteidz

Mazliet pirms Ziemassvētkiem sākās jaunā Nacionālās basketbola asociācijas (NBA) sezona. Aizvadītas nepilnas divas nedēļas, tāpēc piedāvājam ieskatu tajā, kas pirmajās spēlēs ir noticis.

Pirmkārt, prieks, ka NBA ir atpakaļ, līdz ar to katrs rīts iesākas ar aizokeāna līgas aktualitāšu pārskatu un arī ar “fantasy” līgu apskatu. Arī TV reitingi parāda, ka cilvēki bija noilgojušies pēc NBA. Lai gan iepriekšējā sezona pandēmijas dēļ noslēdzās vien oktobrī, pirmās NBA nedēļas TV reitingi pieauga par 95%, salīdzinot ar aizvadīto sezonu, kā arī Ziemassvētku spēļu reitingi bija par 10% augstāki nekā gadu iepriekš.

Sezonas ievadā patīkami pārsteidzis arī mazais COVID-19 pozitīvo spēlētāju skaits, ņemot vērā, ka spēles nenotiek “burbuļos” un spēlētāji nedzīvo noslēgtā vidē. Laika periodā starp 24. un 30. decembri nebija neviena pozitīva gadījuma (veikti 495 testi). Jā, sezonas sākumā Hjūstonas “Rockets” mačs tika pārcelts, jo bija pozitīvs gadījums komandā un drošības protokolu ievērošanas dēļ (kontaktpersonas, kam jāizolējas) tā nevarēja nokomplektēt pilnu sastāvu, tomēr pirms sezonas bija bažas, ka sezona būs visai saraustīta, par ko liecina arī tas, ka NBA vispirms paziņoja tikai sezonas pirmās daļas kalendāru.

Interesanti būs pavērot, kā atrisināsies Džeimsa Hārdena sāga Hjūstonā, kurš uz komandas treniņnometni ieradās vēlāk nekā pārējie un pēc tam pavadīja vairākas dienas karantīnā. Pēdējā laikā runas par basketbolista aizmainīšanu ir apklusušas, toties basketbolists esot krietni papildinājis sarakstu ar komandām, kuras būtu gatavs pārstāvēt. Daudziem Lebrons Džeimss asociējas ka spēlētājs un ģenerālmenedžeris vienlaicīgi, tomēr pirms šīs sezonas daudz tika vēstīts par Hārdena kaprīzēm, kas kopumā ir mainījis daudzu viedokli par basketbolistu.

Pašlaik “Rockets” ar bilanci 2-3 ieņem 10. vietu Rietumu konferencē, pozīciju zemāk ir Denveras “Nuggets”, savukārt konferences galvgalī ar piecām uzvarām septiņos mačos atrodas Fīniksas “Suns” – komanda, kura Orlando “burbulī” uzvarēja visās spēlēs, tomēr nespēja iekļūt pat “play-in” turnīrā, lai cīnītos par vietu izslēgšanas mačos. Kriss Pols labi papildina “Suns” sastāvu, tomēr galvenais jautājums ir, vai kādā brīdī pieredzējušais basketbolists nenoplīsīs?

Foto: AP

Jāteic, ka cīņa par iekļūšanu Rietumu izslēgšanas spēlēs būs ļoti interesanta, tomēr jāatgādina, ka pat 10. vietas īpašniece var iekļūt sezonas svarīgākajos mačos, jo šosezon arī būs “play-in” izspēle. Tas nozīmē, ka konferences 7. un 8. vieta, kā arī 9. un 10. vieta izspēlēs vienu maču savā starpā. Pirmā dueļa uzvarētāja garantēs 7. vietu konferencē, bet otra dueļa uzvarētāja cīnīsies pret pirmā pāra zaudētāju. Komanda, kas uzvarēs šajā cīņā, varēs turpināt cīnīties par titulu.

Latvijas un Dalasas “Mavericks” līdzjutēji gaida Kristapa Porziņģa atgriešanos laukumā, kas varētu notikt tuvāko nedēļu laikā. Jāatceras, ka paies laiks, kamēr Porziņģis ieies spēļu ritmā, tāpēc pēc pirmajiem neveiksmīgajiem mačiem nevajadzētu liepājnieku norakstīt. Redzams, ka Luka Dončičs nav tajā labākajā fiziskajā formā, tiesa, pret “Rockets” izdevās savākt pirmo “triple-double” sezonā. Lai gan daudzi uzskata, ka Dalasa simtprocentīgi iekļūs izslēgšanas mačos, par to komandai būs nopietni jāpacīnās.

Austrumu konferencē arī vairākas komandas atstājušas pozitīvu iespaidu. Ņujorkas “Knicks” pirmo reizi kopš 2012. – 2013. gada sezonas pēc septiņām spēlēm ir pozitīva bilance (4-3). Komanda ir otra mazrezultatīvākā visā līgā, toties aizsardzība ir līmenī, ielaižot vidēji piekto mazāko punktu skaitu līgā. Turpat blakus tabulā atrodas Klīvlendas “Cavaliers”, kurai vidējie rādītāji ir līdzīgi kā Ņujorkai, tomēr abu komandu gadījumos būs interesanti pavērot – vai labais starts ir tikai īslaicīgs uzplaiksnījums vai tomēr iepriekš nosauktās komandas spēs saglabāt uznemto tempu?

Austrumu konferencē šobrīd var nosaukt septiņas komandas, kurām vajadzētu sev garantēt vietu “play-off” (“76ers”, “Celtics”, “Heat”, “Pacers”, “Nets”, “Raptors” un “Bucks” ar atrunu, ka nav lielu traumu), bet par pārējām trim pozīcijām būs sīva spēkošanās visas sezonas garumā. Nepatīkamā ziņā gan pārsteigusi “Raptors”, kurai pēc nospēlētām sešām spēlēm ir tikai viena uzvara.  Tāpat arī Bruklinas “Nets”, kas pirmajos septiņos  mačos izcīnījusi vien trīs uzvaras, turklāt palikusi arī bez Spensera Dinvidija (krustenisko saišu plīsums un sezona galā). Saprotams, ka paies vēl laiciņš, kamēr Kevins Durents un Kairijs Īrvings atradīs pareizo ķīmiju, tomēr kādā brīdī būs nepieciešams sadalīt lomas, kurš ir spēlētājs Nr. 1 un kurš Nr. 2.

Vašingtonas “Wizards” noteikti var cīnīties par iekļūšanu izslēgšanas spēlēs, tomēr pirmajās spēlēs sniegums nav bijis pozitīvs. Jā, Rasels Vestbruks izceļas ar neskaitāmiem “triple-double”, tomēr izmesto metienu apjoms ir liels, bet precīzo metienu skaits ir mazs, kopumā dodot vairāk slikta nekā laba komandai. Arī Dāvis Bertāns vēl pamazām uzņem formu, pagaidām metienus no spēles izpildot vien ar 35% precizitāti.

Foto: AP

Ja runājam par spēlētāju individuālo sniegumu, tad vairāki sezonas ievadā ir pārsteiguši. Sīdžejs Makkolums no “Trail Blazers” jau sezonas otrajā mačā atzīmējās ar 44 punktiem un deviņiem precīziem tālmetieniem, pašlaik vidēji izceļoties ar 28 punktiem mačā, bet Džeilenam Braunam no “Celtics” pēdējā nedēļā vidēji gūti  27,4 punkti un 62,8% metienu precizitāte no spēles! Ja tādā garā viens no “Celtics” līderiem turpinātu, viņš noteikti iekļūtu Zvaigžņu spēlē, tomēr šajā sezonā, visticamāk, tā nenotiks.

Slikto sniegumu “burbulī” ir aizmirsis Pols Džordžs (“Clippers”), jo pagaidām vidēji viņa kontā 25,1 punkts, 4,3 tālmetieni, vairāk kā piecas atlēkušās bumbas un rezultatīvās piespēles, kā arī nepilnas divs pārtvertas bumbas. Noteikti tie, kas viņu izvēlējās “fantasy” draftā, sākot ar 10. izvēli, nav vīlušies.

“Knicks” labais sniegums nebūtu iedomājams bez Džuliusa Rendla, kuram septiņās spēlēs vidēji 22,1 punkts un 11,4 atlēkušās bumbas, taču pats būtiskākais rādītājs ir rezultatīvās piespēles – 7,4 ik mačā! Līdz šim vislabākā piespēļu sezona bija 2016. – 2017. gada sezonā, kad Rendls vidēji atdeva 3,6 rezultatīvas piespēles. Tomam Tibodo patīk ilgi turēt laukumā savus līderus, un arī Ņujorkā tas apstiprinās, jo Rendls (vidēji 38,4 minūtes) un R. Dž. Barets (38,8) ir līgas līderi šajā rādītājā.

“Rockets” komandā labi iejuties Kristians Vuds, kuram pirms sezonas prognozēja labu sniegumu laukumā, ko viņš šobrīd arī demonstrē ar vidēji gūtajiem 23,6 punktiem, 10 atlēkušajām bumbām un diviem bloķētājiem metieniem. Beidzot laukumā ir atpakaļ Džons Vols, turklāt pirmajos mačos, atskaitot aizvadītās nakts spēli pret Dalasu, nekas neliecināja, ka viņš būtu izlaidis divas sezonas. Šobrīd Volam vidēji 21,3 punkts, 6,3 rezultatīvas piespēles, 1,3 pārtvertas bumbas un viens bloķēts metiens. Starp citu, Vols ir pirmais spēlētājs kopš Maikla Džordana (kad viņš atgriezās un pārstāvēja “Wizards”), kurš pēc divu gadu pauzes pirmajos divos mačos izcēlies ar 50 punktiem. Skaistā NBA statistika.

Vienmēr sezonas ievadā ne to labāko sniegumu demonstrēja Nikola Jokičs, tomēr šosezon viņš spēlē pavisam citā līmenī, jo ir saglabājis labo fizisko formu, turklāt šobrīd serbam vidēji mačā ir “triple-double”. Vai pirmo reizi līgas vēsturē varētu būt tā, ka diviem spēlētājiem vidēji spēlē izdosies sakrāt “triple-double”? Tas būtu unikāli!

sportapils