Futbolists uzvelk niknākās konkurentes kreklu – kas tas bija?

Ne vienmēr futbolistu un viņu pārstāvēto komandu plāni saskan. Beļģijas futbola komandas “Royal Antwerp” futbolists Didjē Lamkels Ze vēlējās karjeru turpināt grieķu “Panathinaikos”, tāpēc uz treniņu ieradās Antverpenes lielākās konkurentes “Anderlecht” kreklā.

Pagājušajā sezonā “Royal Antwerp” vadīja Laslo Boloni, un Lamkels Ze regulāri devās laukumā, tomēr starpsezonā notika treneru maiņa, kā rezultātā šosezon Kamerūnas uzbrucējs laukumā nav tik biežs viesis. Lai gan vasarā piesaistītais Ivans Leko vairāk nav Antverpenes galvenais treneris, tas nemazināja Lamkela Ze nodomus pamest komandu.

“Panathinaikos” trenē tieši Boloni, tāpēc Lamkela Ze vēlme pārcelties ir skaidra. “Tas ir vienkārši – es vēlos doties uz Grieķiju. Es personīgi to esmu apstiprinājis. Nespēlējaties ar manu karjeru,” nesen izteicās uzbrucējs. “Es jau vasarā gribēju pamest komandu, taču klubs mani nelaida. Fakts, ka netiku iekļauts Eiropas līgas pieteikumā, ir aizskarošs. Tas mani sāpināja, un vadība neatbildēja uz jautājumiem, tāpēc es sapratu, ka man nav vietas šajā komandā.”

Uz Grieķiju futbolists nedevās, toties uz savas pašreizējās komandas bāzi viņš ieradās “Anderlecht” kreklā, kas ir viena no galvenajām konkurentēm, tādējādi mēģinot pierunāt komandas vadību, kura līdz šim nav bijusi ieinteresēta sadarbības pārtraukšanā, par pārcelšanos uz dienvidiem. Lai gan apsargi neielaida futbolistu iekšā, viņš iegāja caur aizmugurējām durvīm un vairākas reizes uz ģērbtuves sienām uzrakstīja “LZ bija šeit”.


Vēlāk Lamkels Ze gan atvainojās. “Es patiesi atvainojos komandai un tās faniem, jo tie ir bijuši lieliski atbalstītāji, kuri vienmēr jutuši man līdzi. Es tā reaģēju, jo galvā raisījās domas par pāreju, un tas nebija viegli. Esmu gatavs doties laukumā, ja trenerim esmu vajadzīgs. Ceru jau tuvākajā laikā būt skatītāju priekšā uz laukuma,” paziņojumu noslēdz Kamerūnas futbolists.

Šī nav pirmā reize, kad Lamkels Ze ir izcēlies ne tajā labākajā veidā. Kamerūnas futbolistam ir problēmas ar sarkanajām kartītēm, piemēram, 2019. gada aprīlī viņš iesita pretinieku spēlētājam. Sākotnēji Lamkels Ze tika diskvalificēts uz četrām spēlēm, bet pēc apelācijas sods tika samazināts līdz vienam mačam.

Pirms divām sezonām futbolists 29 mačos guva 4 vārtus un atdeva 4 rezultatīvas piespēles, un viņš uzskatīja, ka klubs viņu nenovērtē, tāpēc Lamkels Ze atteicās doties uz treniņiem, kamēr viņa alga netiks palielināta. Antverpenes komanda viņu centās pārmācīt, aizsūtot uz otro komandu, un konflikts atrisinājās.

2019. gada augustā “Royal Antwerp” cīnījās par vietu Eiropas līgas grupu turnīrā. Atbildes mačā pret “AZ Alkmaar” Lamkels Ze izvirzīja vadībā Antverpeni, pēc tam skrēja atzīmēt vārtu guvumu, uzkāpjot uz nožogojuma. Tiesnesis piešķīra dzelteno kartīti, kas viņam bija otrā mačā, tādējādi spēle kamerūnietim bija beigusies. Jāpiebilst, ka Antverpene jau spēlēja mazākumā, bet 9 vīru sastāvā nebija nekādu cerību uzvarēt.

Nedaudz vēlāk sekoja kautiņš treniņā ar vārtsargu, un Lamkels Ze izlaida nacionālā čempionāta spēli. Pēc saņemtās kritikas futbolists izcēlās ar diviem gūtiem vārtiem, bet oktobrī viņš tika pie jauna līguma un algas pielikuma. Vecie niķi gan nepazuda, jo mačā pret “Club Brugge”, kad pretinieki raidīja bumbu savos vārtos, Lamkels Ze skrēja pie pretinieku faniem, pieliekot roku pie auss. Tiesnesis piešķīra futbolistam dzelteno kartīti, kas bija piektā visā sezonā un nozīmēja diskvalifikāciju.

Foto: BELGA PHOTO

“Esmu jautrs. Treneris domā, ka par daudz jokojos, tomēr es māku novilkt līniju,” situāciju komentēja futbolists. “Dodoties laukumā, esmu nopietns. Fani iedeva man papīru ar uzrakstu “LZ7”, kas ir kā laba alternatīva gūto vārtu atzīmēšanai, jo par krekla novilkšanu man tiek piešķirtas dzeltenās kartītes. Tā brīža komandas galvenais treneris Boloni nebija priecīgs ar futbolista izdarībām, sakot, ka “augsta līmeņa spēlētājam nav nepieciešams papīrs, lai parādītu savu vērtību komandai”.

Beļģijas kausa ceturtdaļfinālā Zamkels Le kaitināja pretinieku līdzjutējus, kas beigās noveda pie nekārtībām laukumā. “Viņam ir dzīvnieka daba, nepārtraukta vēlme būt uzmanības centrā un sevi apliecināt. Ja tas nenotiek, viņš nejūtas komfortabli,” kamerūnieša izdarības raksturoja vietējais žurnālists.

Arī pārbaudes mačā Zamkels Le izcēlās ar nekaunīgu rīcību, par ko saņēma sarkano kartīti, izraisot kārtējo vētras vilni ne tikai publiskajā telpā, bet arī komandas iekšienē. “Mums nekavējoties jārisina šī problēma, jo tas nevar turpināties. Lamkels Ze atkal ir uzmanības centrā, lai gan viņam nevajadzētu būt,” sacīja Veslijs Hods. Galvenais treneris Boloni smejoties atzina, ka “nav palikusi neviena vieta, kas nebūtu sirma”.

Sociālajos tīklos parādījās arī paša futbolista komentārs. “Es visu laiku dzirdu un lasu, ka Zamkels Le ir izdarījis to, izdarījis šo. Tā, it kā es būtu cietumā! Ko jūs rakstīsiet, kad pametīšu Beļģiju? Man ir vienalga, ko viņi par mani saka. Galvenais, lai ir jautri. Tikai ģimene un futbols man ir svarīgas lietas. Lauvas nemirst, un es esmu lauva.”

Situācija kļuva tik slikta, ka pat komandas biedri presē negribēja runāt par Zamkelu Le. Vēlāk vienā no sporta mājaslapām tika izveidota aptauja, kurā tika jautāts, ko darīt ar Kamerūnas futbolistu. Viedokli izteica 37 tūkstoši cilvēku, un liela daļa jeb 40% sacīja, ka futbolistu ziemā vajadzētu pārdot. 21% uzskatīja, ka Zamkels Le būtu uzreiz jāpatriec, 16% bija par to, lai viņš tiktu nosūtīts uz otro komandu, 13% bija gatavi piedot, bet atlikušie 10% bija par futbolista pārdošanu vasarā.

Aizvadītajā starpsezonā futbolistam tika veikta procedūra, kurā ar tetovēšanas palīdzību tika imitēti mati uz galvas, tāpēc Zamkels Le nevarēja trenēties ar komandu. Viņš tika nosūtīts uz otro komandu, un nebija zināms, vai kamerūnietis pārstāvēs Antverpenes komandu Beļģijas kausa finālā. “Ja es nedabūšu to, ko vēlos, es aiziešu,” publikācijā Instagram rakstīja futbolists.

Situācija izvērtās pozitīva, jo futbolists devās laukumā kausa finālā un palīdzēja komandai izcīnīt zeltu. “Medaļai ir divas puses,” pēc mača sacīja uzvaras vārtu autors Liors Refaelovs. “Pagājušajā sezonā viņš uzvedās drausmīgi. Ja viņš vēlas sasniegt jaunas virsotnes, viņam ir jāmaina dzīvesveids.”

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Didier Ze Lamkel (@zelamkel)

Vasarā nolīgtais galvenais treneris Leko bija disciplīnas piekritējs, tomēr Zamkelam Le ar to bija problēmas. “Mēs visi pieļaujam kļūdas un kavējam, taču kārtīgs cilvēks atvainojas un cenšas laboties, taču Zamkels Le tāds nav. Es ar viņu auklējos četrus mēnešus, taču tagad pacietības mērs ir pilns. Neviens nevar likt sevi augstāk par komandu.”

Aptuveni mēnesi pēc notikumiem, pagājušā gada novembrī, futbolists atkal ar savu viedokli dalījās Instagram. “Es lūdzos, ka nākamie mēneši paies ātri un ziemā atradīšu jaunu darba vietu. Pat sešu mēnešu īre man derētu. Nav nozīmes, kur es spēlētu, taču es vēlotos palikt Beļģijā. Domāju, ka “Anderlecht”, “Standard” un “Beerschot” faniem es patīku.”

Komentārs izraisīja negatīvas emocijas “Royal Antwerp” fanu vidū, kuri izveidoja baneri, kurā futbolists tika mudināts pamest komandu. Pēc tam sekoja jau zināmie notikumi – Leko pameta galvenā trenera amatu un devās uz Ķīnu, bet Zamkels Le ieradās uz treniņbāzi “Anderlecht” kreklā.

Pašlaik Antverpenes komanda Beļģijas čempionātā, kas ir nedaudz pāri pusei, ar 31 punktu ieņem 5. vietu, no 1. vietas īpašnieces “Club Brugge” atpaliekot par 8 punktiem.

sportapils