“Ārsti teica, ka viņa nevarēs spēlēt” – tenisiste apgāž prognozes un iekļūst “Australian Open”

Pirmais 2021. gada “Grand Slam” turnīrs “Australian Open” sāksies 8. februārī. Šajā nedēļā norisinājās kvalifikācijas turnīrs, noskaidrot tos 16 tenisistus un tenisistes, kuras garantēs vietu pamatturnīrā. Dāmu konkurencē viena no labākajām bija Frančeska Džounsa, neskatoties uz savu īpašo veselības stāvokli.

Pirms 20 gadiem dzimušajai Džounsai tika konstatēts ektodermālās displāzijas sindroms, kā rezultātā uz katras rokas viņai ir tikai pa 4 pirkstiem un kopumā tikai 7 kāju pirksti, tādējādi visu karjeru viņai ir balansēšanas problēmas. Jaunā sportiste ir pārcietusi neskaitāmas operācijas, bet 8 gadu vecumā ārsti sacīja, ka Džounsa nekad profesionālā līmenī nevarēs spēlēt tenisu.

“Ārsti teica, ka nevarēšu spēlēt tenisu to trūkumu dēļ, kas, viņuprāt, man ir. Tas bija mans lēmums (spēlēt tenisu), tāpēc, ja jau reiz jūs to esat pateikuši, es pierādīšu, ka kļūdāties,” intervijā Starptautiskajai tenisa federācijai sacīja britu tenisiste.

10 gadu vecumā Džounsa tika uzņemta tenisa akadēmijā Barselonā, bet šonedēļ pirmo reizi kvalificējās “Australian Open” pamatturnīram, izšķirošajā cīņā pieveicot Ķīnas tenisisti ar 6:0, 6:1. “Es spēlēju to pašu spēli, taču ar citādākām kārtīm, bet tas nenozīmē, ka ar šīm kārtīm nevar uzvarēt,” BBC pirms kvalifikācijas turnīra citēja sportisti.

“Mans mentālais spēks ir viena no stiprākajām pusēm, ja ne pati stiprākā. Pret citām spēlētājām man ir pārsvars, ja ņem vērā to, kam esmu izgājusi cauri. Esošo situāciju izmantoju kā priekšrocību un kā kaut ko pozitīvu. Es nespēlēju atriebības dēļ. Spēlēju, lai pozitīvi ietekmētu cilvēkus, kas lasa par manu stāstu, un ceru, ka viņi var paņemt pozitīvo un uz tā kaut ko uzbūvēt.”

Šobrīd rangā Džounsa ieņem 241. vietu, un par iekļūšanu “Australian Open” sportiste saņems 100 tūkstošus ASV dolāru, dubultojot viņas pašreizējos karjeras ieņēmumus.

sportapils