Hārdens pēc pārcelšanās uz Bruklinu zaudējis 14 miljonus

Šajā nedēļā notika viens no skaļākajiem maiņu darījumiem NBA vēsturē, jo ilggadējais Hjūstonas “Rockets” līderis Džeimss Hārdens tika aizmainīts uz Bruklinas “Nets”, pievienojoties Kevinam Durentam un Kairijam Īrvingam. Lieliskajai iespējai cīnīties par titulu seko arī negatīvais aspekts, jo pārcelšanās uz Bruklinu “maksājusi” 14 miljonus ASV dolāru.

ASV ir 50 dažādi štati, un likumdošana katrā ir sava. Tas attiecas arī uz nodokļu maksājumiem. Teksasas štatā, kurā bāzējas “Rockets”, par algām netiek maksās ienākuma nodoklis, savukārt Ņujorkā ir vienas no augstākajām nodokļu likmēm.

Hārdens par brīvo aģentu kļūs 2023. gada vasarā, un atlikušo triju sezonu laikā basketbolists nopelnīs 133 miljonus ASV dolāru. Sportico.com žurnālisti aprēķinājuši, ka Hārdenam, esot Ņujorkas rezidentam trīs sezonas, nodokļos nāksies samaksāt par nepilniem 14 miljoniem vairāk nekā tas būtu bijis, ja viņš spēlētu Hjūstonā. Kopējā summa, kas tiktu samaksāta nodokļos, spēlējot Teksasā, 3 sezonu nogrieznī būtu 52 miljonus, bet tagad tā pieaugs līdz 66 miljoniem.

Jāņem vērā arī vēl viens aspekts, kas liks basketbolistam patērēties vairāk, – dzīves dārdzība. Kā vēsta “Nerd Wallet”, dzīvošana Bruklinā ir par 92% dārgāka nekā Hjūstonā, bet Manhetenā – par 165%. Viss gan nav tik slikti, jo lielos izdevumus varētu kompensēt iespaidīgie reklāmas līgumi valsts lielākajā mediju tirgū, turklāt jau līdzšinējā karjerā Hārdens ir nopelnījis vairāk nekā 225 miljonus.

Novembrī “Rockets” piedāvāja basketbolistam pagarināt līgumu uz 2 sezonām par 103 miljoniem, taču Hārdens atteicās. “Nets” nebūs iespējas piedāvāt tādu līgumu algu griestu pārsniegšanas dēļ. Ja basketbolists būtu piekritis līguma pagarināšanai, viņš kļūtu par pirmo basketbolistu līgas vēsturē, kurš 1 sezonā saņemtu vairāk nekā 50 miljonus, turklāt tas būtu 2 sezonas pēc kārtas.

Šosezon Hārdens saņem 5. lielāko atalgojumu līgā, bet, pievienojot klāt arī nākamās 2 sezonas, basketbolists apsteidz visus savus konkurentus.

sportapils