“Drošību garantēt nav iespējams arī citur, jo katrā valstī ir neapmierināti cilvēki…”

Pirmdien Starptautiskā hokeja federācija (IIHF) oficiāli paziņoja, ka Baltkrievijā nenotiks 2021. gada pasaules čempionāts. Bijušais Baltkrievijas hokeja izlases vārtsargs Sergejs Šabanovs uzskata, ka Baltkrievijai nepelnīti atņēma tiesības uz čempionāta rīkošanu.

“Protams, ka tas ir slikti, ka Baltkrievija nevarēs rīkot pasaules čempionātu – kā gan citādāk uz to var reaģēt? Tajā pašā laikā, redzot kādu spiedienu saņēma IIHF, sponsori un visi turnīra dalībnieki, uzskatu, ka IIHF nebija citas izvēles, tiesa, neuzskatu, ka tas bija pareizais lēmums, jo esmu pārliecināts, ka mēs tiktu galā ar čempionāta rīkošanu,” ar viedokli dalās Šabanovs.

IIHF prezidents Renē Fāzels nav pārliecināts, ka pašreizējā spriedzes pilnā situācija Baltkrievijā norimsies līdz maijam. “Neviens to nevar garantēt. Neviena valsts nevar apgalvot, ka pie viņiem vienmēr būs visaugstākā līmeņa drošība,” turpina bijušais baltkrievu vārtsargs. “Netīšām var rasties saķeršanās starp līdzjutējiem un citi konflikti.

Tā tas bija pasaules kausā futbolā Krievijā. Vai policijai būtu jāiet pakaļ katram cilvēkam un jācenšas garantēt, ka tā persona neko sliktu nedarīs? Tas ir neiespējami, tāpēc šajā situācijā garantēt pilnīgu drošību ir grūti. Es esmu pārliecināts, ka baltkrievi ir adekvāti cilvēki un viņi uzvestos mierīgi.”

Vairāki turnīra sponsori jau publiski izteicās, ka neatbalstīs čempionātu, ja tas notiks Baltkrievijā. “Tas ir sponsoru lēmums,” komentē Šabanovs. “Manuprāt, ja IIHF būtu pieņēmusi lēmumu aizvadīt turnīru Baltkrievijā, tad nebūtu bijušas nekādas problēmas ar sponsoriem, jo tie nav vienīgie uzņēmumi pasaulē, kuri būtu gatavi atbalstīt turnīru.”

“Es piekrītu uzskatam, ka tas bija politiski motivēts lēmums. Mums ir daudz neapmierinātu atlētu, kuri izsaka savu viedokli. Tāpat ir daudz neapmierinātu parasto iedzīvotāju, taču katrā valstī ir gan neapmierinātie, gan apmierinātie cilvēki. Izskatās, ka Fāzels dzirdēja un redzēja tikai nepareizos cilvēkus.”

Šobrīd vēl nav skaidrības par to, kā norisināsies pavasarī gaidāmais pasaules čempionāts. Rīga varētu uzņemt visu turnīru, taču pastāv iespēja, ka Baltkrievijā paredzētais grupu turnīrs varētu notikt Dānijā vai Slovākijā. Paredzams, ka skaidrība varētu tikt ieviesta tuvākajā laikā.

sportapils