Latvijas “filiāle” Vācijas hokeja līgā

Krēfeldes “Pinguine” vienības nosaukums nav svešs Latvijas hokeja līdzjutējiem. Kad 90. gados uz Vāciju pārcēlās Haralds Vasiļjevs, viņš līdzi paņēma arī savu dēlu Herbertu. Kamēr tētis trenēja, Herberts spēlēja vietējās junioru līgās un apguva hokeja meistarību. Par izšķirošo kļuva 1994. gads, kad ģimene pārcēlās uz Krēfeldi.

Haralds līdz pat 2004. gadam ieņēma dažādus amatus šajā organizācijā, arī strādāja par galveno treneri. Savukārt Herberts, kurš “Pinguine” rindās debitēja 18 gadu vecumā, šajā komandā pavadīja karjeras labākos gadus – Vasiļjevs-jaunākais šo vienību pārstāvējis no 2005. gada līdz pat karjeras beigām 2017. gadā, desmit sezonu laikā pildot komandas kapteiņa pienākumus.

Arī pēc Herberta nokāpšanas no lielās hokeja skatuves Krēfelde nebūt nav kļuvusi par svešu vārdu Latvijas hokejā. Tā sanācis, ka pašlaik “Pinguine” ir mūsu hokeja kolonija Vācijā – komandā spēlē trīs hokejisti no Latvijas. Mārtiņš Karsums, Filips Buncis un Kristofers Bindulis, to vada treneris no Latvijas Mihails Svarinskis, savukārt ģenerālmenedžera pienākumus pilda vēl viens Latvijas pārstāvis Sergejs Saveļjevs. Latvijas pārstāvniecība Krēfeldē nav mazinājusies arī pēc sezonas sākuma Ziemeļamerikā, jo gan Buncis, gan Bindulis komandā paliks līdz sezonas beigām.

Komandas rezultāti gan diez vai iepriecina līdzjutējus – šosezon “Pinguine” vēl nav izdevies izcīnīt kaut vienu uzvaru, visās deviņās spēlēs piedzīvoti zaudējumi. Ne visos mačos Krēfelde izskatījās bezcerīgi – piemēram, iepriekšējā cīņa pret Volfsburgas “Grizzly” noslēdzās ar 2:3. Tomēr piecās spēlēs zaudēti pieci un vairāk vārti, tāpat tikai vienā mačā “Pinguine” izdevies gūt vairāk nekā trīs vārtus.

Sezonas sākumā komandā bija streiks, jo uz dažām dienām aizkavējas algu izmaksa. Rezultātā viens hokejists zaudēja darbu, tomēr lielas pārmaiņas pagaidām netiek plānotas. Komandā sākusies pārbūve un īpašnieki saprot, ka rezultāts neparādīsies uzreiz, saka “Pinguine” ģenerālmenedžeris.

Sergejs Saveļjevs

“Kluba vadība teica, ka pašlaik viņiem nav citu kandidātu”

“Pinguine” vienībai ir viens no jaunākajiem (ja ne jaunākais) ģenerālmenedžeriem profesionālajā hokejā – viņam ir 24 gadi. Latvijā dzimušā funkcionāra profils hokeja datu bāzē “Eliteprospects” ir visai skops – dažas sezonas vārtsarga trenera amatā Vācijas pēc spēka ceturtās līgas (“Regionalliga”) komandā Brēmenes “Weserstars”, tad pēc dažu gadu pārtraukuma darbs par asistentu vēl zemākā līmenī – “Darmstadt” klubā un paralēli darbs ar jaunajiem vārtsargiem “Bietigheim-Bissingen” organizācijā.

“17 gadu vecumā sāku strādāt par treneri amatieru klubā Brēmenē – trenēju vārtsargus U10 un U12 komandās. Nostrādāju divus gadus un atgriezos Latvijā. Paralēli mācījos – Vācijā saņēmu ekonomikas izglītību, bet Latvijā studēju sporta akadēmijā. Tad sapratu, ka jāatgriežas atpakaļ, jo Latvijā perspektīvas bija diezgan miglainas. Vācijā nonācu otrās līgas klubā, strādāju par vārtsargu treneri. Sezonas beigās sāku nodarboties ar aģenta darbu, dibināju savu kompāniju. Tajā pašā laikā Vācijas U17 izlasei bija problēmas ar vārtsargu treneri, viņi uzaicināja mani,” sarunā ar “Sport24” atceras pats Saveļjevs.

Ieraksts “ģenerālmenedžeris DEL klubā” rīdzinieka CV parādījās visai negaidīti 2020. gada oktobrī. Taču patiesībā Saveļjeva darbs Krēfeldē sākās vēl pirms sezonas, kad viņš kļuva par sporta direktoru. Pirms tam funkcionārs divus gadus nostrādāja par aģentu, taču atzīst, ka viņš vienmēr vēlējās strādāt tieši klubā, nevis barikāžu otrā pusē, kā tas bija pirms tam. Sākotnēji sporta direktors strādāja kopā ar pieredzējušo amerikāni Rodžeru Nikolasu, kurš bija ģenerālmenedžeris. Vienā dienā viss strauji mainījās.

“Kā aģents es atbildēju par Augstāko hokeja līgu (VHL), Baltkrieviju, Vāciju, Šveici. Pirms dažiem gadiem sadarbojos ar Nikolasu, viņš mani arī uzaicināja uz Krēfeldi, lai es palīdzetu savākt komandu. Diemžēl, viņam sanāca vairākas nepatīkamas situācijas koronavīrusa un finansiālo grūtību dēļ. Rodžers izlēma pamest amatu, jo saprata, ka savā vecumā vairs nevēlas nervozēt un būt atbildīgs. Kluba īpašnieki izsauca mani uz Šveici un teica, ka vēlas mani redzēt kā ģenerālmenedžeri, jo tagad vienkārši nav citu variantu. Tas bija ļoti negaidīti,” stāsta “pingvīnu” ĢM.

Mihails Svarinskis (labajā pusē)

“Talantīgākais palīgs, ar kādu esmu strādājis kopš NHL laikiem”

Vēl viens plašam hokeja līdzjutēju lokam ne pārāk zināms vārds ir Mihails Svarinskis – 37 gadus vecais speciālists no Latvijas. 21. gadsimta sākumā šis aizsargs pārstāvēja U18 un U20 valstsvienību, tomēr hokejista karjera viņam neizdevās. Viņš nolēma pievērsties trenera darbam un vairākus gadus nostrādāja hokeja skolā “Rīga” – gan kā galvenais treneris dažāda vecuma vienībās, gan kā asistents tajā komandā, kura spēlēja “Optibet” hokeja līgā (OHL).

Latvijas posmā Svarinska vārds netieši tika iesaistīts skandālā. Proti, 2015. gadā “Latvijas televīzijas” raidījuma “Aizliegtais paņēmiens” žurnālisti noskaidrojuši, ka Svarinska palīgs Sergejs Tjoluškins izmanto necenzētu leksiku sarunās ar 14-gadīgiem hokejistiem, par ko liecināja starplaikā slepeni veiktais desmit minūšu ieraksts ģērbtuvē. Ņemot vērā lietas publicitāti, Tjokuškins tika atlaists no hokeja skolas “Rīga”. Vēlāk gan viņu paņēma atpakaļ.

2019./2020. gada sezonā Svarinskis devās trenera karjeras pirmajā ārzemju komandējumā, kļūstot par palīgu Jaunatnes hokeja līgas (MHL) komandā Pekinas “ORG Junior”. Ar īstu Ķīnas hokeja specifiku viņam gan nebija jāsaskaras, jo klubs par savu bāzes vietu izvēlējās Maskavas apgabala pilsētu Dmitrovu, un tajā lielā skaitā bija atrodami arī citu valstu hokejisti. “ORG Junior” bija viena no sliktākajām komandām MHL vēsturē – ik pa laikam tai bija grūtības ar sastāva savākšanu, 64 mačos tā izcīnīja vien četrus (!) punktus, gūstot 84 un ielaižos 451 vārtus. Skaidrs, ka šajos apstākļos diez vai ir iespējams progresēt – gan hokejistiem, gan treneriem.

Pirms 2020./2021. gada sezonas Svarinskis negaidīti pievienojās “Pinguine” organizācijai. Tas bija krietni nopietnāks solis attīstības virzienā, jo par Krēfeldes galveno treneri iecēla Glenu Henlonu – pieredzējušo kanādieti, kurš strādājis gan Nacionālajā hokeja līgā (NHL) ar Vašingtonas “Capitals”, gan Kontinentālajā hokeja līgā (KHL) ar Minskas “Dinamo”, gan arī ar Baltkrievijas un Šveices izlasēm. Pirms kļūšanas par “Pinguine” galveno treneri Henlons divus gadus nostrādāja Slovākijas čempionāta vienībā “Jegesmedvek”, kura bāzējās Ungārijā. Tur viņš lielus panākumus neguva un pārcēlās uz Vāciju, bet…

“Glens Henlons pamet “Pinguine” organizāciju. Pagaidu galvenā trenera pienākumus pildīs Mihails Svarinskis,” 2020. gada 22. novembrī rakstīja Vācijas sporta mediji. Speciālists, kurš vēl pavisam nesen bija asistents Latvijas virslīgā, pēkšņi kļuva par treneri, no kura visi gaida un prasa rezultātu. Ar komandu, kuras sastāvs starpsezonā mainījās vairāk nekā uz pusi, kuras rindās ir atrodami astoņu nāciju pārstāvji ar dažādu pieredzi – no NHL līdz Zviedrijas pēc spēka otrajai līgai.

“Skatīsimies, kā attīstīsies situācija. Iecelt Mihailu par galveno mums ieteica pats Glens. Kad viņš paziņoja par aiziešanu, pajautāju viņam, ko mums darīt. Henlons piedāvāja iedot iespēju Mihailam, teicot, ka Svarinskis ir talantīgākais palīgs, ar kādu viņam sanācis strādāt kopš NHL laikiem,” atceras “Pinguine” ģenerālmenedžeris. Pagaidām komandas sniegums ir visai neveiksmīgs – deviņi zaudējumi tikpat mačos ar vārtu bilanci 14:41 un pēdējā vieta Ziemeļu grupā.

Mārtiņš Karsums

Bunča tehnika, Karsuma pieredze

Šo sezonu “Pinguine” uzsāka ar diviem latviešu hokejistiem sastāvā – aizsargu Kristoferu Binduli un uzbrucēju Filipu Bunci. 25 gadus vecais Bindulis pirms trīs gadiem parakstīja līgumu ar Vašingtonas “Capitals” organizāciju, tiesa, šajā laikā tā arī nespējot pietuvoties debijai NHL. Pārsvarā latvietis spēlēja Austrumu krasta hokeja līgā (ECHL), kur bija gana rezultatīvs. Karjeras turpinājumam aizsargs izvēlējās “Pinguine” un izskatās, ka tas bija pareizais lēmums.

“Uz Krēfeldi devos, lai uzlabotu savu spēli un mācītos no zinošiem speciālistiem,” teica Bindulis pēc pievienošanās klubam. “Jau iepriekš biju daudz dzirdējis par hokeja kultūru šajā pilsētā. Atliek vien cerēt, ka šogad būs sezona.” Pēc deviņiem nospēlētajiem mačiem Kristoferam ir ceturtais lielākais spēles laiks komandā – 20:50 minūtes. Viņš daudz met pa vārtiem – 16 metieni ir dalīti piektais labākais rezultāts savā vienībā, tomēr pagaidām viņam neizdodas piepildīt Krēfeldes bijušā stūrmaņa Henlona cerības par to, ka Bindulis varētu būt labs palīgs arī uzbrukumā. Aizsargam ir tikai viena piespēle un negatīva lietderība mīnus pieci.

23 gadus vecais Buncis arī izvēlējās Ziemeļamerikas ceļu, bet citu virzienu – spēlēšanu un studijas universitātē. Arī šo sezonu uzbrucējs sāka “Arizona State University”, tomēr jau pēc divām spēlēm devās uz Vāciju. Buncis nav svešs hokejists Svarinskim, kurš strādājis ar viņu hokeja skolā “Rīga”. “Filips var spēlēt fiziski vārtu priekšā, reizē viņam ir laba slidošanas tehnika. Kopš laika, kad bijām kopā Rīgā, viņš ir krietni attīstījis savas prasmes,” uzskata “Pinguine” galvenais treneris. Ar trīs (1+2) punktiem Buncis ir dalīti trešais rezultatīvākais hokejists komandā. Ņemot vērā to, ka Krēfelde aizvadījusi jau deviņus mačus, vēl acīmredzamākas kļūst vienības problēmas aizsardzībā. Jāatzīmē, ka arī Buncim ir trenera uzticība, par ko liecina vidējais spēles laiks 15:47 minūtes.

Grūti noticēt, bet visai ilgu laiku bez darba bija nosēdējis pirms tam 11 sezonas KHL pavadījušais Mārtiņš Karsums. Decembra beigās arī viņš papildināja “Latvijas koloniju” Krēfeldē. “Mārtiņš ļoti smagi strādā un uzkrājis pieredzi olimpiskajās spēlēs, pasaules čempionātos un citos starptautiskos turnīros. KHL viņš katru sezonu apliecināja savu rezultativitāti un mūsu komandā spēlēs nozīmīgu lomu jauno spēlētāju attīstībā. Domāju, ka viņš šosezon būs viens no labākajiem DEL spēlētājiem,” prognozi izteica Svarinskis uzreiz pēc vēl viena latvieša parakstīšanas.

Latvietim pietika ar septiņām spēlēm, lai kļūtu par otro rezultatīvāko hokejistu vienībā – pagaidām viņam divi vārti un divas piespēles. Komandai tas gan nav palīdzējis uzlabot sniegumu.

Tomēr būtu naivi uzreiz gaidīt rezultātus no kluba, kuram starpsezonā stipri mainījās sastāvs. Krēfelde nav spēlējusi DEL “play-off” kopš 2015. gada un pagaidām nekas neliecina, ka šosezon šī sērija varētu tikt pārtraukta.

sportapils