Latviešu simtās spēles NHL: Ozoliņa 2+2, Irbe uzvar Grecki, Skudra atvadās ar 73 sekundēm

Teodors Bļugers pirms pusotras nedēļas kļuva par astoto Latvijas hokejistu, kurš Nacionālās hokeja līgas regulārā čempionāta ietvaros aizvadījis simts spēles. Salīdzināsim, kā viņam un tautiešiem veicies simboliskajā mačā.

Centra uzbrucēja Teodora Bļugera ceļš līdz hokeja Mekai bijis ilgs, pacietīgu prasošs un dažubrīd arī skarbs. Debiju Pitsburgas “Penguins” rindās viņš piedzīvoja sešus gadus pēc draftēšanas, un nostiprināšanās sastāvā prasīja laiku. Kad pienāca Stenlija kausa izcīņa, Bļugers tika nosēdināts rezervē, kaut gan regulārās sezonas mačos bija sevi apliecinājis godam. Šāda situācija izvērtās pirms pusotra gada. Kamēr šajā sezonā esam redzējuši mačus, kuros Bļugeram ir ilgāks spēles laiks nekā Jevgeņijam Malkinam. Un tieši Bļugeram pieder “Penguins” šā brīža garākā pēc kārtas aizvadīto maču sērija.

17. janvārī Bļugers kļuva par tikai astoto Latvijas hokejistu, kurš Nacionālajā hokeja līgā aizvadījis simts spēles. Jubileju viņš atzīmēja ar rezultatīvu piespēli un uzvaru – ar 4:3 bullīšos tika pieveikta niknā sāncense Vašingtonas “Capitals”.

Karjeras pirmajās simts spēlēs Bļugers izcēlies ar 15 vārtiem un 33 punktiem. Trīs iemestās ripas atnesušas komandai uzvaru, bet vienus vārtus viņš iemetis mazākumā. Jāpiezīmē, ka pieci mazākumā gūtie punkti ir tieši par pieciem vairāk, nekā vairākumā gūtie punkti. Centra uzbrucēja galvenie plusi slēpjas citos spēles elementos, un treneri tos izmanto. Bļugers var sevi saukt par stabilu “Penguins” pamatsastāva hokejistu, kurš var neuztraukties par to, ka pēc neveiksmīga mača nonāks rezervistos.

Vismaz simts spēles Nacionālajā hokeja līgā vēl aizvadījuši Sandis Ozoliņš (875 spēles, 564 punkti), Kārlis Skrastiņš (832 spēles, 136 punkti), Sergejs Žoltoks (588 spēles, 258 punkti), Zemgus Girgensons (489 spēles, 138 punkti), Raitis Ivanāns (282 spēles, 18 punkti), kā arī vārtsargi Artūrs Irbe (568) un Pēteris Skudra (146).

Ozoliņš par pilna laika NHL spēlētāju kļuva jau otrajā Ziemeļamerikas sezonā. Simto maču viņš sagaidīja 1994. gada 6. martā, kad Sanhosē “Sharks” ar 6:0 sakāva Anaheimas “Mighty Ducks”. Pat dienā, kad Artūrs Irbe atvairīja 25 metienus, uz ledus galvenā zvaigzne bija cits latvietis – Ozoliņš jubileju atzīmēja ar 2+2. Viņš pirmajos simts mačos guva 27 vārtus un sakrāja 72 punktus. Ne velti – Klīstošais latvietis NHL pat vēl nebija aizvadījis simts spēles, kā jau tika izraudzīts dalībai Zvaigžņu spēlē, kas 1994. gadā notika pasaulē slavenākajā sporta arēnā “Madison Square Garden”.

Skrastiņa simtais NHL mačs pienāca viņa trešajā sezonā. 2000. gada 29. decembrī Dzelzs vīra pārstāvētā Nešvilas “Predators” viesos atklāja rezultātu, taču ar 1:3 zaudēja Kolorado “Avalanche”. Skrastiņš uz ledus pavadīja 22:41 minūti, kas bija otrais ilgākais laiks komandā. Savukārt 5:36 mazākumā bez konkurences bija ilgākais laiks starp “Predators” hokejistiem. Skrastiņš simts mačos savāca 16 punktus (5+11), tomēr tie nebija viņa galvenie pienākumi. Diemžēl NHL bloķētos metienus sāka skaitīt tikai no 2005./06. gada sezonas sākuma, tāpēc par karjeru nav pieejama pilna aina. Taču vienas spēles rekords Skrastiņam ir iespaidīgs – deviņi bloķēti metieni. Nav nekāds pārsteigums, ka todien komanda svinēja sauso uzvaru.

Žoltokam tikšana līdz NHL simtajai spēlei prasīja sešas sezonas Ziemeļamerikā un komandas nomaiņu – debiju viņš piedzīvoja Bostonas “Bruins” kreklā, bet jubileju sagaidīja jau kā Otavas “Senators” uzbrucējs. Simboliskais simtais mačs pienāca 1997. gada 9. novembrī, ar 1:4 zaudējot Karolīnas “Hurricanes”. Tā nu sanāca, ka tieši Žoltoka noraidījuma laikā – divas minūtes par augstu paceltu nūju – tika ielaisti uzvaras vārti. Pirmajos simts mačos Žoltoks guva 17 vārtus un savāca 40 punktus, un viņam labākie gadi bija tikai priekšā. Karjeras griezumā interesanti salīdzināt Ozoliņa un Žoltoka veikumu vairākumā – aizsargs tur guva 48,0% no visiem saviem punktiem, bet Žoltoks 35,3%. Spēlēt NHL komandas vairākumā – tā ir nopietna latiņa.

Girgensons kļuva par septīto latvieti, kurš sasniedza simts spēļu robežu. Tas notika pirms sešiem gadiem – 2014. gada 13. decembrī. Bufalo “Sabres” savā laukumā ar 4:3 pagarinājumā pārspēja Floridas “Panthers”, un Ņikitam Zadorovam uzvaras vārtos rezultatīvi piespēlēja Girgensons. Viņš pirmajos simts mačos tika pie 17 vārtiem un 39 punktiem (Jāatgādina – Bļugeram 15 vārti un 33 punkti). Uzvarā pret “Panthers” Girgensonam vienīgajam no savas komandas uzbrucējiem spēles laiks pārsniedza 20 minūtes. Zīmīgi, ka nepilnu mēnesi vēlāk – 2015. gada 3. janvārī – Girgensons tika paziņots kā Zvaigžņu spēles līdzjutēju balsojuma uzvarētājs.

Ivanāna ceļš pretī simts mačiem NHL viennozīmīgi bija sāpīgākais un kaujinieciskākais. Labāk par 11 sakrātajiem punktiem (6+5) ainu parāda kautiņu saraksts – Ivanāns cimdus nometa 17 reizes. Un šeit nav ierēķināti neskaitāmi kautiņi zemākajās līgās un pārbaudes mačos, lai vispār tiktu līdz debijai sapņu līgā. Savu pirmo kautiņu NHL Ivanāns aizvadīja pret Zdeno Hāru, bet īpaši jāizceļ divas tikšanās ar Džošu Gretonu. Ivanānam izdevās pretinieku kārtīgi pārmācīt, un četrus mēnešus vēlāk ceļi atkal krustojās. Gretonam no atriebības neizdevās nekas – viņš skarbi izjuta Ivanāna dūres spēku. Ivanāns simto spēli aizvadīja 2007. gada 26. decembrī, Losandželosas “Kings” ar 2:3 piekāpjoties Sanhosē “Sharks”. Ivanāns nevienu soda minūti nenopelnīja, bet pretinieku komandā piespēle tika Ozoliņam.

Brīdī, kad Artūrs Irbe aizvadīja karjeras simto spēli NHL, viņš jau bija kļuvis par stabilu Sanhosē “Sharks” vērtību. Galu galā – sezonā, kurā Irbe svinēja apaļo simtnieka jubileju, viņš kopumā aizvadīja 74 spēles. Tieši tā – 74. Tobrīd visas līgas vēsturē vienā sezonā vairāk mačus bija aizvadījis tikai viens vārtsargs – ar Edmontonas “Oilers” piecus Stenlija kausus izcīnījušais Grants Fūrs. Simts tika atzīmēts 1994. gada 19. februārī, “Sharks” ar 4:3 uzvarot Losandželosas “Kings” ar Veinu Grecki priekšgalā. Leģenda atdeva divas rezultatīvas piespēles, bet Irbi nepārspēja par spīti izdarītajiem pieciem metieniem. Irbe atvairīja 26 no 29 metieniem.

Skudra karjeras simto NHL spēli aizvadīja 2000./01. gada sezonas pēdējā mačā – 6. aprīlī Bostonas “Bruins” ar 2:5 zaudēja Ņūdžersijas “Devils”. Interesanti, ka Skudra neielaida nevienus vārtus, laukumā esot vien 73 sekundes. Pirms tam viņš nebija laukumā devies vairāk kā divas nedēļas, un arī iepriekšējais mačs bija ar ļoti simbolisku spēles laiku – 38 sekundes. Atkal neviena ielaista ripa un neviens metiens pa vārtiem. Iespējams, tieši šajā brīdī Skudra aizņēmās ideju par interesanto vārtsargu mainīšanu, ko tagad izmanto trenera arodā. Jāpiezīmē, ka “Bruins” netika Stenlija kausa izcīņā, aiz borta paliekot par viena vienīga punkta tiesu. Un šīs 73 sekundes bija Skudras pēdējās Bostonā. Pēcāk viņš pārcēlās uz Vankūveru, kur aizvadīja divas sezonas.

sportapils