Šautriņu metējs Razma par talantu, popularitāti un naudu

Latvijas labākais šautriņu metējs Madaras Razma viesojās pie Jurija Žigajeva raidījumā “Tavs Gājiens”. Kungi aprunājās par visu, kas saistīts ar šautriņām, un piedāvājam galveno atziņu apkopojumu.

Par savu talantu un treneriem

“Jā, to es nekad neesmu noliedzis – man ir vairāk talanta nekā darba. Jā, esmu pavadījis daudz laika pie mērķa un trenējies, bet talants man ir vairāk. Es zinu, ka citi trenējas vairāk. Bija laiks, kad es brīvprātīgi palīdzēju federācijai, man bija entuziasms, es biju visur kā spēlētājs un organizētājs, un tas man arī varbūt palīdzēja spēlēt brīvāk. Treneris kā tāds man nekad nav bijis,” saka Razma. “Es esmu daudz klausījies, kā citi trenējas, kā spēlē, kā iesildās.”

Šautriņu popularitāte Lielbritānijā

“Ļoti populārs Lielbritānijā ir snūkers, krikets un citi sporta veidi, bet zinu, ka savulaik “Sky Sports” TV kanālā šautriņu Premjerlīga bija populārāka nekā futbola Premjerlīga. Uz bāriem esmu gājis spēlēt šautriņas, taču nav tā, ka visi nodzeras un mētā šautriņas. Protams, ka ir gan sidriņš, gan aliņš, tomēr džeki iet un grib uzvarēt, tā ir izklaide.”

Par atpazīstamību un dueli ar lietuviešu šautriņu metēju

“Pasaules čempionāta laikā bijām tādā kā burbulī, varējām iet ārā, bet ne tur, kur ir lielu pūļi. Kopā ar lietuvieti Dariusu Labanauski izgājām ārā, cilvēki mūs atpazina, pateica, ka labi nospēlēju un novēlēja veiksmi. Ja mūs jāsalīdzina, tad gribētu teikt, ka esam ļoti līdzīgi. Viņš ir stabilāks, jo, ja mums būtu jāspēlē pret pieciem TOP5 spēlētājiem, viņš nospēlētu labāk, bet savstarpējā cīņā mēs viens no otra ļoti neatšķiramies.”

Par iekļūšanu starp 10 labākajiem spēlētājiem

“Ir reāli,” uzreiz atbild Razma. “Ja jautātu par kļūšanu par pasaules čempionu, tad es padomātu. Ir bijuši jautājumi par to, cik godīgs ir rangs, jo tajā var arī atrasties augstu tikai pateicoties seniem panākumiem un to ir pierādījuši vairāki spēlētāji. Turpinot par TOP10, tad lietuvietis pagājušajā gadā pasaules čempionātā tika līdz ceturtdaļfinālam, bet pēc tam reitingā iekļuva TOP50. Ja būtu pacenties vairāk un ticis uz kādu lielo maču, tad vēl iegūtu daudz reitingu punktu.”

Nauda šautriņu sporta veidā

“Pasaules čempions uz papīra saņem 400 vai 50 tūkstošus mārciņu. Jā, labākie spēlētāji ir miljonāri. Maikls Van Gervens, kad vēl nebija precējies, katru nedēļu dzīvoja citā villā. Filam Teiloram, titulētākajam spēlētājam, ir vairāk nekā 100 īpašumi Londonā. Tāda līmeņa spēlētājs kā es, gada laikā 100 tūkstošus nevar nopelnīt, taču ikdienai pietiek ar uzviju. Mani atbalsta “Unicorn Group”, bet no valsts neko nesaņemu.”

Par fizisko sagatavotību sacensībās

“Pasaules čempionātos nav bijis tā, ka pietrūktu “fizuha”, taču pusprofesionāļu sacensībās esmu to izjutis, jo no rīta ir jāceļas agri, jau plkst. 9.30 esmu pie mērķa un iesildos, bet diena beidzas vienos naktī, turklāt tā ir tikai 1 diena! Ja tiek līdz pēdējai sacensību, kurā piedalās 3500 dalībnieki, dienai, tad ir ko turēt gan fiziski, gan mentāli. Reizēm paskrienu Brocēnos pa mežu, bet neko vairāk.”

sportapils