Pieņemt pareizo lēmumu: NFL čempions izlaiž sezonu, lai palīdzētu citiem

Naktī no svētdienas uz pirmdienu pēc Latvijas laika norisināsies gada mačs Amerikas sportā. “Super Bowl LV” spēkosies Toms Breidijs pret pagājušā gada uzvarētāju Kanzassitijas “Chiefs”. Čempionu rindās notikušas vairākas izmaiņas. Pamanāmākā – uzbrukuma līnijas spēlētājs Lorēns Duvernē-Tardifs pameta amerikāņu futbolu, lai pievērstos cīņai pret Covid-19.

Uzbrukuma līnijas labais sargs Lorēns Duvernē-Tardifs, kura uzdevums iepriekšējos gados bija sargāt sportistu ar lielāko līgumu Ziemeļamerikas sportā – “Chiefs” saspēles vadītājs Patriks Mahoumss nule parakstījis desmit gadu un 450 miljonu vērtu kontraktu -, tagad rūpējas par slimniekiem. Kanādietis bija pirmais no NFL spēlētājiem, kurš izmantoja piedāvāto iespēju un pandēmijas dēļ atteicās no dalības šajā sezonā. Ne tāpēc, ka baidījās. Tāpēc, lai palīdzētu. Viņš ķiveri nomainīja pret sejas masku un virsstundām slimnīcā.

Ārsta grādu ieguvušais Duvernē-Tardifs atgriezās Monreālā – pilsētā, kuras ielās pēc pagājušā gada “Super Bowl” mača viņam tika sarīkota individuāla parāde, ko par spīti zemajai gaisa temperatūrai un putenim apmeklēja četri tūkstoši cilvēku. Viņš strādā slimnīcā un izdzīvo skarbo mediķa ikdienu. “Pateicoties šiem cilvēkiem, manā prātā ir mainījusies vārda varonis definīcija,” sarunā ar laikrakstu “The Washington Post” atzina Duvernē-Tardifs.

Viņa ceļš līdz NFL bija sarežģīts. Mācoties Kanādā, viņš bija prom no skautu acīm. Ja Amerikas koledžās spēlētais amerikāņu futbols nespēj atkauties no uzmanības, tad Kanāda noteikti nav starp skautu galamērķiem. Turklāt Duvernē-Tardifs nebija gatavs nolikt malā savu otru sapni – mediķa izglītību. Lai spētu pildīt uzdotos mājasdarbus, viņš treniņus apmeklēja tikai reizi nedēļā. Tas viņam netraucēja laukumā būt labākajam. Kanādieša talantu pamanīja arī “Chiefs”, izvēloties uzbrukuma līnijas spēlētāju 2014. gada draftā.

Duvernē-Tardifs mācības gan nepameta – karjeras pirmajos četros gados viņš allaž pēc sezonas beigām devās atpakaļ uz Monreālu, lai varētu atgūt iekavēto. 2018. gada maijā viņš ieguva diplomu, kļūstot par pirmo amerikāņu futbolistu, kurš karjeras laikā pabeidzis medicīnas skolu. Drīz pēc tam NFL vadībai iesniedzot lūgumu atļaut uz formas krekla pirms uzvārda likt M.D. (Doctor of Medicine). Prasība tika noraidīta. Ja pats Duvernē-Tardifs izmantoja iespēju paklusēt, tad fanu tūkstoši un žurnālisti lika NFL saprast, ka pieņemts nepareizais lēmums.

Foto: Scanpix

Uzbrūkošās līnijas spēlētāji tikai ļoti retos gadījumos pieskaitāmi savas komandas zvaigznēm, taču Durvernē-Tardifa vārdu iepriekšējā gada laikā dzirdējuši daudzi NFL fani. Viņa lēmums izlaist sezonu, dodot priekšroku strādāšanai slimnīcā, izsauca ļoti plašu rezonansi. Ne velti – “Sports Illustrated” nosauca Durvernē-Tardifu par vienu no gada sportistiem. Viņš atzinību izpelnījās arī dzimtenē. Kanādas gada sportistam tiek pasniegta Lū Mārša trofeja, un 2020. gadā to dalīja Čempionu līgas uzvarētājs Minhenes “Bayern” sastāvā Alfonso Deivīss un Duvernē-Tardifs.

“Esmu pilnībā pārliecināts, ka pieņēmu pareizo lēmumu. Taču man ir sajūta, ka tam pievērsts pārāk daudz uzmanības. Saprotu, ka lēmums simbolizē ko lielāku, tomēr gada laikā mainījies mans skats uz dzīvi,” stāstīja Duvernē-Tardifs. Viņš Monreālā strādā slimnīcā, kurā uzturas ilgtermiņa pacienti – cilvēki, kuri tur atrodas pat gadu desmitus un droši vien nekad nevarēs atgriezties ierastajā dzīvē.

Atrodoties prom no komandas biedriem, Durvernē-Tardifs paguvis sailgoties pēc amerikāņu futbola un atzinis, ka nākamajā sezonā plāno atgriezties laukumā. Viņš uz savas mājas jumta uzbūvējis trenažieru zāli, lai varētu sevi uzturēt formā. Dzīvojot Monreālā, radusies iespēja soļot pa kalnu takām. “Varu uzkāpt līdz galam, nejūtot sāpes. Tā ir jauna un neticami patīkama sajūta,” pauda spēlētājs, lieku reizi atgādinot, cik traumatiska ir NFL sportista karjera. “Man vajadzēja kādus sešus mēnešus, lai viss sadzītu līdz galam. Laiks prom no amerikāņu futbola man fiziski nāca tikai par labu.”

Viņš atzina, ka par jaunu vīrusu, kas radies Āzijā, zinājis vēl pirms savas dzīves lielākā mača. Tobrīd viss bijis neziņas miglā tīts, un tas licis Duvernē-Tardifam notiekošajam pievērst vēl lielāku uzmanību. Reizē – panika netika celta. Reālo situāciju viņš apzinājies vēlāk. Kad viņš pēc uzvaras “Super Bowl” kopā ar draudzeni meklēja piedzīvojumus, ar savu laivu dodoties braucienā pa Karību jūru, nākusi lielā apskaidrība. Atgriešanās mājās tika plānota vēlāk, taču Duvernē-Tardifs lidojumu atpakaļ nomainīja uz martu. Lai izvairītos no tikšanas iesprostotiem svešā valstī. Tobrīd čempiona gredzenu ieguvušais futbolists vēl nezināja, ka pieņems lēmumu nākamajā sezonā neiziet laukumā.

“Viņš par to domāja divas nedēļas, un skaidri bija redzams, ka viņš ir konfliktā ar sevi. Tas bija smags lēmums. Viņš mīl amerikāņu futbolu, savus komandas biedrus un uzvaras,” teica Saša Gavami, kurš ir Duvernē-Tardifa bērnības draugs un aģents. Sportists apzinājās, ka pēc karjeras vēlas strādāt medicīnas lauciņā, tāpēc gribēja pieņemt pareizo lēmumu.

“Protams, ka esmu priecīgs saņemt visus apbalvojumus, taču reizē es jūtos slikti. Kāpēc esmu pelnījis ko tādu? Skatos, ko esmu paveicis es un ko paveikusi māsiņa man blakus, un to pat nevar salīdzināt. Šie cilvēki atzinību ir pelnījuši daudz vairāk nekā es,” teica Duvernē-Tardifs. Pagājušā gada finālā “Chiefs” ar 31:20 pārspēja Sanfrancisko “49ers”. Šoreiz pretī stāsies leģendārais Toms Breidijs un Tampabejas “Buccaneers”. Duvernē-Tardifs jutīs līdzi saviem komandas biedriem, ar kuriem kopā cer aizvadīt nākamo sezonu.

Īsfilma par Lorēna Duvernē-Tardifa gatavošanos eksāmeniem un NFL karjeru

sportapils