Startē “Australian Open” – kam pievērst uzmanību?

Startējis pirmais tenisa sezonas „Grand Slam” raudzes turnīrs „Australian Open”. Nekur pazudusi nav arī pandēmija, kas nozīmē, ka spēlētājiem, viņu personālam un turnīra apkalpojošajam personālam aizvien būs jāstrādā citādākos apstākļos nekā ierasts. Kas Tev jāzina par šī gada turnīru?

„Australian Open” norisinās sev neierastā laikā – februārī, bet iepriekš tenisa pasaule bija ieradusi to vērot no janvāra vidus. Tāpat arī kvalifikācija šogad Covid-19 dēļ notika Dohā un Dubaijā, bet pamatturnīrs notiks kā pierasts Melnburnā.

Neskatoties uz to, sacensības norisināsies gandrīz tradicionālā formā – ar skatītājiem un rekordlielu balvu fondu, kas palielināts no 71 uz 80 miljoniem Austrālijas dolāriem jeb kopējais balvu fonds mums saprotamā valūtā būs 50,86 miljoni eiro. Naudas prēmiju palielinājums pārdalīts par labu tiem, kas pārvarēs pirmās kārtas, tādējādi nākot pretī tiem tenisistiem/ēm, kuri nepieder pie elites klases. Protams, arī elites klases pārstāvji to izjutīs, jo arī viņi taču pārvarēs pirmās kārtas un saņems par to lielāku summu.

Bet ir arī nianses, bez kurām nav iespējams iedomāties tik masveidīgu notikumu mūsdienu apstākļos. Skatītājiem un to skaita regulācijai pagaidām nav noteikti nekādi ierobežojumi, taču, brīdī, kad lietus vai vēja brāzmu dēļ būs jāaizver stadiona jumts, viņiem būs jālieto sejas maskas. Un noteikti jāņem vērā fakts, ka turnīra norise kļuva iespējama tikai tāpēc, ka visi sacensību dalībnieki un viņu personāls, kuri ieradās Austrālijā no citām valstīm, spēja izturēt vissmagāko 14 dienu karantīnu. Tiesa, par to savu kritiku izteicis arī turnīra galvenais favorīts serbs Novāks Džokovičs, kas izsauca neviennozīmīgu reakciju tenisa sabiedrībā un ne tikai.

Šī brīža pasaules ranga līderis nosūtīja vēstuli turnīra organizētājiem ar vairākām prasībām – par pašizolācijas laika samazināšanu, iespēju tenisistiem pārcelties uz privātmājām treniņu aizvadīšanai, kā arī iespēju tikties ar treneriem un citu komandas personālu. Tāpat Džokovičs vēstulē lūdza uzlabot ēdināšanas pakalpojumu kvalitāti un labāku treniņu ekipējuma nodrošināšanu viesnīcas numuriņos. Tomēr viņa prasības tika noraidītas, savukārt pats Džokovičs pēc tam sacīja, ka esot pārprasts, un ka neesot vēstuli rakstījis ar ultimāta pieskaņu.

Jāatzīmē arī tas, ka 14 dienu karantīna jāievēro bija tikai tiem tenisistiem, kuru avioreisu pasažieriem tika konstatēti pozitīvi Covid-19 testi. Ar to gan viss nebeidzās. Sacensības vēl nav sākušās, bet pirmās problēmas gan. Iemesls – ap 600 “Australian Open” spēlētājiem, treneriem, amatpersonām un atbalsta personāla dalībniekiem būs jādodas pašizolācijā pēc tam, kad vienam no „burbulī” esošās viesnīcas “Grand Hyatt” darbiniekam konstatēts pozitīvs Covid-19 tests.

Vēl viens jaunievedums būs tas, ka mači notiks bez līnijtiesnešu palīdzības, jo viņu pienākumus pārņems elektroniska sistēma. Tiesa, „Australian Open” ar šo nav unikāli, jo kā pirmie no „Grand Slam” turnīriem to izmēģinājuši „US Open” organizētāji.

Paredzēts, ka visas darbības kortā fiksēs vairākas kameras, kas pēc noteikta pārkāpuma ar audio signālu spēles dalībniekiem paziņos par kļūdu. Šī sistēma fiksēs autus, kļūdas un brīdi, kad tenisisti serves brīdī uzkāpuši uz līnijas.

Runājot par sacensību favorītiem, tad vīriešu konkurencē kā galvenais „aizdomās turamais” uzskatāms Džokovičs, kurš ir arī šī turnīra rekordists, triumfējot tajā astoņas reizes. Šogad viņa galvenais konkurents būs spānis Rafaels Nadals, jo nepiedalīsies šveicietis Rodžers Federers.

Vienīgais Latvijas pārstāvis Ernests Gulbis (ATP #185) pamatturnīrā neiekļuva, zaudējot pirmajā kvalifikācijas kārtā.

Tikmēr sieviešu konkurencē kā reālākās titula ieguvējas tiek minēta trīskārtējā „Grand Slam” čempione no Japānas Naomi  Osaka (WTA #3), kā arī mājiniece Ešlija Bārtlija, kura šobrīd ir ranga līdere. Noteikti cīņā par uzvaru sevi pieteiks arī pērnā gada uzvarētāja Sofija Kenina (WTA #4) no ASV un pieredzējusī Simona Halepa (WTA #2) un, protams, Serēna Viljamsa, kura gan „iesildīšanās” turnīrā Melnburnā no tā izstājusies neliela savainojuma dēļ. Starp citu, viņa ir otrā „Australian Open” tituliem bagātākā tenisiste (7), bet rekordiste ir austrāliete Margarita Korta (11).

Runājot par Latvijas pārstāvēm Aļonu Ostapenko (WTA #45)  un Anastasiju Sevastovu (WTA #54), tad abas latvietes izstājās jau 1. kārtā. Ostapenko izrādīja pretestību Karolīnai Mučovai 1. setā, bet kopumā zaudēja ar 5:7, 2:6, kamēr Sevastova Baltijas duelī atzina Kajas Kanepi pārākumu ar 3:6, 1:6.

Ostapenko sezonu iesāka Melnburnā ar divām uzvarām pār itālieti Sāru Erani (WTA #131) un melnkalnieti Danku Koviniču (WTA #77), trešajā kārtā zaudējot  Jeļinai Svitoļinai no Ukrainas (WTA #5). Starp citu, Ostapenko bija viena no 72 sportistiem un sportistēm, kurai, ierodoties Austrālijā, savā viesnīcas numuriņā bija jāievēro 14 dienu karantīna viesnīcas numuriņā.

Kā stāstīja tenisiste, tad numuriņā gan ir sarūpēts divriteņa trenažieris, līdzsvara dēlis un citi treniņiem nepieciešami priekšmeti, lai kaut kā uzturētu sevi formā. Viņa gan ar to ir izteikti neapmierināta: “Divu nedēļu treniņi viesnīcas numuriņā tomēr nav tas pats, kas divu nedēļu treniņi kortā, kādas ir iespējas tiem, kuri aizbrauca uz Adelaidu un var darboties brīvi un profesionālos apstākļos.”

Tāpat viņa atklāja, ka Covid-19 tests jāveic 14 dienas pēc kārtas. „Tas ir par traku. Man personīgi tā testa procedūra ir ļoti nepatīkama. Nolikumā bija teikts, ka mums tests būs jāveic tikai piecas reizes, bet tagad visas 14,” neapmierināta bija Ostapenko.

Tikmēr Sevastova uzspējusi piedalīties jau divos turnīros, jo jauno gadu iesāka Abū Dabī, kur jau pirmajā kārtā trīs setos piekāpās spānietei Paulai Badosai (WTA #70), savukārt pēc tam „Yarra Valley Classic WTA 500” vienspēļu turnīrā viņai viena uzvara un astotais karjeras zaudējums Krievijas pārstāvei un vārda māsai Pavļučenkai.

Atzīmējot sasniegumus, tad Ostapenko labākais panākums Austrālijas „Grand Slam” balvas izcīņā ir iekļūšana trešajā kārtā (2017. un 2018. gadā), bet Sevastovai tā ir ceturtā kārta (2011. un 2019. gadā).

sportapils