Nebijusi inovācija NBA faniem ātri kļūst par biznesu – kā ar to pelnīt?

Nacionālā basketbola asociācija (NBA) pavisam nesen ir oficiāli licencējusi vēl nebijušu inovāciju sportā – digitālo kartiņu tirgu, kura nosaukums ir “NBA Top Shot”. Tas nozīmē, ka ikviens NBA līdzjutējs visā pasaulē (šis serviss ir legāli pieejams arī Latvijā), var sākt investēt savus finansiālos līdzekļus skaistākajos NBA momentos, tos virtuālu kartiņu veidā kolekcionēt vai pārdot citiem entuziastiem.

Ja vēl pavisam nesenā pagātnē mēs varējam pirkt un pārdot tikai fiziskas kartiņas, tad tagad tās ir iespējams kolekcionēt digitālā formātā un tajās ir apkopoti dažādi spēlētāju momenti – “danki”, piespēles, tālmetieni, skaisti dribli, u.t.t., turklāt jaunais formāts piedāvā, nevis statiskus attēlus, bet kartiņas ar video hailaitiem. Projekta ideja dzima 2019. gadā, kad trīs organizācijas – NBA, NBPA un “Dapper Labs” sāka idejas izstrādi, bet šī gada janvāra otrajā pusē “NBA Top Shot” piedzīvoja savu uzplaukumu.

“NBA Top Shot” šobrīd ir normāli funkcionējošs serviss, taču tas joprojām ir “BETA” jeb izstrādes režīmā un līdz ar to ir skaidrs, ka mājaslapā ir gaidāmi uzlabojumi. Lai saprastu, kādu traci fanu vidū sacēlis “NBA Top Shot”, ir vērts aplūkot statistiku – janvārī digitālo kartiņu kolekcionāri veica darījumus kopumā 30 miljonu dolāru apmērā, bet lūzuma punkts bija janvāra otrā puse, kad notika pārliecinoši lielākā daļa darījumu.

“Bumbas sprādzienu” veicināja platformas “FantasyLabs” dibinātāji Džonatans Beilss un Pīters Dženingss, kuri iegādājās Dža Moranta “danka” kartiņu par 35 tūkstošiem dolāru, kas kļuva par tā brīža rekordu, bet dažas dienas vēlāk organizācijas “SnapBack” dibinātājs Džeks Setlmens nopirka Lebrona Džeimsa “danku” par 47 tūkstošiem. Abi pirkumi palīdzēja “NBA Top Shot” iegūt lielāku atpazīstamību un piesaistīt simtiem tūkstošus jaunus platformas lietotājus.

Digitāla kartiņu tirdzniecība tiek uzskatīta par kolekcionēšanas industrijas nākotni. “Tradicionālo kartiņu tirdzniecības bizness ik gadu ir piecus līdz sešus miljardus dolāru vērta industrija, tādēļ es neredzu iemeslu, kādēļ, lai mūsu projekts viens pats kādu dienu nesasniegtu viena miljarda dolāra vērtību,” NBA mājaslapā citēts “Dapper Labs” vadītājs Rohams Garegozlu, kurš ir pārliecināts, ka “NBA Top Shot” ir gaidāma spoža nākotne, ņemot vērā tā inovatīvo pieeju.

Lai uzsāktu NBA digitālo kartiņu kolekcionēšanas, nav jāiziet cauri sarežģītam reģistrācijas procesam. Atliek vien apstiprināt epastu, ievadīt paroli un izvēlēties mīļāko komandu. Kad reģistrācija pabeigta, ir vērts izpildīt dažus vienkāršus uzdevumus “Baller Status” sadaļā, jo tādējādi var uzlabot savu līmeni un jo augstāks tas ir, jo vairāk un labākas lietas var iegūt, iegādājoties pakas. Papildus punktus var dabūt, piemēram, uzaicinot draugus un nomainot savu lietotājvārdu vai veicot citas salīdzinoši vienkāršas darbības. Tas gan nav obligāts pasākums, taču ar to var uzlabot profila statusu un palielināt iespēju iegūt vērtīgākas kartiņas.

Kas ir pakas? Tas ir svarīgākais resurss, kur iegūt spēlētāju kartītes. Standarta paku zemākā cena ir deviņi dolāri par vienu, bet augstākā  – 12 dolāri. Tomēr ir pieejamas arī dārgākas pakas, kurās var dabūt retākas kartiņas un kuras pēc tam attiecīgi var pārdot par lielāku summu. Piemēram, “Cool Cats” paka maksā 14 dolārus, bet citu īpašo paku cenas ir dažādās kategorijās, sākot no 23 līdz pat 999 dolāriem.

Tomēr šobrīd lielākā problēma ir tā, ka pakas tiek izķertas dažu minūšu laikā kopš tās kļūst pieejamas. Šobrīd, lielākoties apmeklējot mājaslapu, nākas ieraudzīt “SOLD OUT” uzrakstu uz visām pakām. Lai uzzinātu, kad atkal tās būs pieejamas, ir vērts sekot “NBA Top Shot” kanālam “Discord” platformā, kur izstrādātāji izziņo aktuālos datumus un laikus. Interesanti, ka šajā kanālā ir izveidota speciāla sadaļa, kur komunikācija notiek latviešu valodā, kas nozīmē, ka izstrādātāji parūpējušies arī par Latvijas NBA faniem.

Neskaitot pakas, ir iespējams iegādāties atsevišķus momentus sadaļā “Marketplace”, kur tos var nopirkt pa vienam. Ja pakās var iegūt vairākus momentus, tad “tirgū” tos var iegādāties vienā eksemplārā. Izmēģinājuma nolūkos raksta autors iegādājās vienu no pieejamajām kartītēm. Pirmais mēģinājums bija neveiksmīgs, jo, maksājot “pa taisno” ar bankas karti, “Swedbank” reģistrēta karte atteica darījumu un iemesls tā arī palika neskaidrs. Nauda uzreiz tika atgriezta kontā un pie vēlamās kartiņas neizdevās tikt.

Aplūkojot citus maksāšanas variantus, varēja secināt, ka ir alternatīvas. Ļoti ātri un vienkārši ir iespējams papildināt “Dapper” kontu, kur minimālā iemaksas summa ir pieci dolāri. Tā nu samaksājot 4.66 EUR, izdevās pārnest piecus dolārus uz “Dapper” kontu un iegādāties vienu no spēlētāju momentiem. Transakcija bija ātra un spēlētāja kartiņa uzreiz parādījās “Collection” sadaļā. Jāatzīmē, ka kriptovalūtu entuziasti var maksāt arī šādā formātā, piemēram, “Bitcoin” vai “Ethereum” kriptovalūtās. Ar atsevišķām Latvijā reģistrētām bankas kartēm “pa tiešo”, acimredzot, nav iespējams samaksāt, taču bez šķēršļiem ar šo pašu karti izdevās papildināt “Dapper” kontu, no kura varēja veikt maksājumu. Ja neskaita sākotnēji radušos nelielo problēmu ar bankas karti, tad maksāšanas process bija ļoti vienkāršs un ērts un šajā ziņā varētu ielikt vērtējumu “izcili”.

Ja ir vēlme kartiņu pārdot, to var vienkārši ievietot atpakaļ “Marketplace”. Ir apskatāms, cik daudz citi cilvēki pārdot šādu pašu kartiņu un pa cik lielām summām. Ņemot to vērā, var izvēlēties savu pārdošanas summu. Kartiņām ir trīs tipi – “Common”, “Rare” un “Legendary”. “Common” ir vismazāk vērtīgākās kartiņas, bet “Legendary” ir sastopamas ļoti reti un tirgū atrodamas par milzu summām. Tā, piemēram, šobrīd visdārgāk ir nopērkama Lebrona Džeimsa “danka” kartīte, kura ir unikāli tikai vienā eksemplārā. Džeimsa trieciens grozā no augšas 2019. gada, 15. novembra mačā pret Sakramento “Kings” tiek pārdots par 250 tūkstošiem dolāru. Tomēr šādas kartiņas nav daudz un lielākoties “Common” līmeņa kartiņas var nopirkt par krietni zemākām cenām, piemēram, diviem dolāriem. Ja, ievietojot tirdzniecībā kartiņu, ieraugi, ka vēl vismaz 100 cilvēki to pārdot par trīs dolāriem, būtu muļķīgi cenu uzskrūvēt līdz, piemēram, 95 dolāriem, jo kamēr tirgū kāds tādu pašu kartiņu pārdos par trīs dolāriem, neviens to par lielāku summu nebūs ieinteresēts pirkt.

Latviešu līdzjutējiem noteikti aktuāli ir tas, cik maksā latviešu spēlētāju hailaiti. Pagaidām tirgū nav neviena Rodiona Kuruca momenta, taču lētāko Kristapa Porziņģa kartiņu var nopirkt par 60 dolāriem, bet dārgāko par 3999 dolāriem. Savukārt lētākā Dāvja Bertāna kartiņa maksā 14 dolārus, bet dārgākais moments – 4400 dolārus. Uzreiz jāsaka, ka Porziņģa un Bertāna momenti uz kopējā fona nepieder daudz cilvēkiem un viņu kartiņas nav pārāk bieži sastopami pakās.

“NBA Top Shot” galvenās sadaļas ir “Packs” un “Marketplace”, kur notiek tirgošanās, bet “Collection” sadaļā var apskatīt sev piederošās kartiņas. Kolekcionāriem galvenais ir sekot līdzi brīdim, kad būs nopērkamas pakas, jo tās allaž tiek ievietotas limitētā apjomā un izpiktas lielā tempā. Ja izdodas ātri noreaģēt, var tikt pie kārotās pakas, tomēr platformas veidotāji strādā pie tā, lai ikvienam būtu iespējams iegādāties pakas un lai mazinātu “botu” uzbrukumus, kas sekunžu laikā nopērk tūkstošiem paku. Izstrādātāji apsver ideju ieviest limitu, cik daudz darījumus var veikt no viena profila, lai pavērtu iespējas plašākam cilvēku pulkam, kā arī vēlas panākt, lai pakas būtu pieejamas ilgāku laiku periodu, nevis tikai dažas minūtes pēc to iznākšanas.

Jau minēts, ka šī inovācija joprojām ir izstrādes stadijā, taču fani jau paspējuši ne reizi vien uzkārt mājaslapu un izpirkt visas pakas lielos tempos. Milzīgā interese liecina par to, ka drīzumā būs gaidāma uzlabotā “NBA Top Shot” versija un ka digitālo kartiņu tirgum priekšā, visticamāk, ir spoža nākotne.

sportapils