Katāras šeihs nesveicina sieviešu tiesneses – necieņa vai reliģija?

Pagājušajā nedēļā Katarā norisinājās FIFA klubu Pasaules kausa izcīņa, kurā triumfēja Vācijas flagmanis Minhenes “Bayern”. Apbalvošanās ceremonijā izcēlās Šeihs Žoans bin Hameds bin Halīfa al Tānī, kurš nesasveicinājās ar divām sieviešu tiesnesēm.

Turnīra COVID-19 protokoli noteica, ka apbalvošanas ceremonijā nevar notikt sarokošanās, tā vietā jāsasveicinās ar kulakiem. Tādā veidā Kataras dinastijas pārstāvis sveica Robertu Levandovski, kurš bija turnīra labākais spēlētājs un saņēma Zelta bumbu, Jozuā Kimmihu un fināla galveno tiesnesi Estabeanu Ostoiku.

Kad pienāca rezerves tiesneses Edinas Batištas un rezerves līnijtiesneses Neuzas Bekas kārta, al Tānī vienkārši paskatījās dāmu virzienā, un viņas pagāja garām. Islāmu noteikumi aizliedz sarokoties un pieskarties svešiniekiem. Tiek uzskatīts, ka šādas darbības veicina vīriešiem kārdinājumu un vēlmi pēc aizliegtā.

Interesanti, ka arī video tiesneša asistents Hulio Baskunjans no Čīles netika sveicināts, savukārt cits tiesneša asistents, kurš bija no Kataras, tika sveicināts. Pēc tam, kad angliski rakstošā prese sāka ziņot par šo gadījumu, Kataras puse sniedza savu komentāru.

“Apbalvošanas laikā notika pārpratums, kad spēles dalībniekiem tika piešķirtas medaļas. Koronavīrusa dēļ bija ieviesti strikti protokoli, un turnīra dalībniekiem tika ieteikts izvairīties no fiziska kontakta. Pārpratums radās situācijā, kad trīs tiesneši nevēlējās sveicināties ar kulakiem, kas, protams, ir pareizi. Katrs cilvēks var izvēlēties – sveicināties ar fizisku kontaktu vai arī nē.”

sportapils