Cipruss par rezonansi izraisījušo video, Timmas pievienošanos un Lēmaņa kļūšanu par galveno treneri

Pirmdien LBS ģenerālsekretārs Kaspars Cipruss viesojās raidījumā “Ūdenszeļļi”, kurā stāstīja gan par gaidāmo Eiropas čempionāta kvalifikācijas turnīra “burbuli”, gan par video vēstījumu Bulgārijas izlasei, gan par Jāņa Timmas iespējamo pievienošanos izlasei, situāciju ar Andreju Lēmani un citiem tematiem. Jūsu uzmanībai daži no Ciprusa citātiem.

“Ar video gribējām nodot vēstījumu”

Nedēļas nogalē LBS sociālajos tīklos publicēja video, kas tika veltīts Bulgārijai, kuras sieviešu izlase Eiropas čempionāta kvalifikācijas spēlē zaudēja Grieķija ar -18, kā rezultātā Latvijai pietrūka tikai viens punkts, lai tiktu uz EČ, savukārt Latvijas vīriešu izlasei nepieciešama uzvara ar +6 sestdien pār Bulgāriju, lai priekšlaicīgi garantētu vietu čempionātā. Video sabiedrībā izraisīja dažādas emocijas.


“Sieviešu izlase nospēlēja ļoti labi, taču netika tālāk, tāpēc vēlējāmies nodot ziņu, lai viņi neizmirst, ka brauks uz mežonīgajiem ziemeļiem,” saka LBS ģenerālsekretārs Kaspars Cipruss. “Galvenā doma bija piesaistīt uzmanību, jo cilvēkiem ir iestājusies rutīna un COVID-19 situācija ir apnikusi, un to mēs izdarījām. Otrkārt, gribējām parādīt, ka mūsu jaunais koncepts ir tāds, ka nav vīriešu vai sieviešu izlases, bet ir Latvijas izlase, un mēs mēģinām nodrošināt vienādus apstākļus visiem. Galvenais ir visiem būt kopā – izlasēm, tautai, un tad arī viss sanāks.”

Tika jautāts, vai izlases spēlētāji priekšlaicīgi zināja par šādu video. “Spēlētāji netika informēti, taču domāju, ka noteikti viņiem ir bijusi krietni lielāka spriedze un šis video nedos spēlētājiem nedos papildu spriedzi.”

Daudziem līdzjutējiem video rullītis asociējas ar bēdīgi slaveno 2009. gadu, kad Latvijas basketbola izlasei bija sauklis “Tagad vai nekad”, taču Cipruss to tā nesalīdzināja. “Man gribās džekiem parādīt arī to, ka aiz viņiem stāv gan savienība, gan tauta, un visi viņiem tic.”

“Jānis Timma ir tuvu tam, lai pievienotos izlasei”

“Uzreiz bija skaidrs, ka neizdosies piesaistīt Jāni Strēlnieku, ņemot vērā viņa rūgto pieredzi pirms pāris gadiem. Ļoti centāmies dabūt gan spāņu džekus, gan “Khimki” spēlētājus un esam tuvu tam, lai Jānis Timma pārstāvētu izlasi abās spēlēs, bet viņš vēl nav “burbulī”. Ar Dairi Bertānu situācija ir citādāka, taču ceram, ka arī viņš varētu pievienoties izlasei, bet tik lielu iespēju kā Timmam es nedotu. Bija arī sarunas ar “Barcelona” galveno treneri Šarūnu Jasikēviču, taču Šmitam slodze ir liela, turklāt viņš spēlē uz pretsāpju zālēm.”

Anžejs Pasečņiks netika iekļauts kandidātu sarakstā, taču koncentrēšanās šobrīd notiek uz jaunas komandas atrašanu. “Anžeju var saprast, viņam ir jāatrod pamatdarbs un šajā COVID-19 situācijā nav viegli šķērsot kontinentu.”

Cipruss izcēla Latvijas gados jauno saspēles vadītāju duetu. “Artūram Žagaram ar veselību viss ir kārtībā. Mūsu saspēles vadītāju pozīcija ir jauna, taču Žagars kopā ar Kristeru Zoriku ir tas, ko gribam redzēt nākotnē.”

Par Andreja Lēmaņa kļūšanu par izlases galveno treneri

“Sarunas aizsākās vasarā, kad situācija turnīra tabulā bija traģiska, un sarunas joprojām turpinās. Ja mēs tiekam uz Eiropas čempionātu, tad nav doma atlaist kādu. Ja mēs pastiprināmies ar spēlētājiem uz EČ, tad arī treneru korpusu varētu pastiprināt. Roberts Štelmahers ir informēts, taču neviens pie pozitīva iznākuma nedomā neko atlaist, un arī Robertam tas varētu nākt par labu, jo varētu mācīties no augstas kvalitātes trenera.”

Situācija ar Ingus Jakoviču un Artūru Strautiņu

“Ar Jakoviču situācija ir vienkāršāka, jo konkurence ir liela un nevar solīt, ka viņam tiktu dotas 20 minūtes spēlēt. Treneris ir runājis ar Strautiņu un vienojušies, ka uz šo ciklu viņš vēl nepievienosies.”

Par sieviešu izlases startu EČ kvalifikācijā

“Protams, ka tas ir ļoti bēdīgi, ka netikām uz finālturnīru. Man ir milzīgs prieks par to, kā pusotra gada laikā progresēja Mārtiņš Gulbis. Pēdējā spēle parādīja to, kādu izlasi vēlamies redzēt nākotnē. Vispirms sagaidīsim trenera atskaiti, bet pēc tam caur treneru komisiju izvērtēsim iespējamos kandidātus galvenā trenera amatam.”

U19 pasaules kauss Rīgā un Daugavpilī

“Visas izslēgšanas spēles notiks Rīgā – cīņas par 9. līdz 16. vietu notiks Olimpiskajā centrā, bet par 1. līdz 8. vietu cīnīsies “Arēnā Rīga”. Runājot par finansējumu, ir palikušas nelielas astītes, taču nedomāju, ka ar to būs problēmas. Manuprāt, mums ir ļoti labs sastāvs, ir Rodijs Mačoha, Krišs Helmanis, Toms Skuja, Noā Viljamsons, Kristiāns Šulcs, tāpat ir arī laba 2003. gadu izlase. Galvenais treneris vēl nav zināms, pašlaik notiek pieteikšanās. Šī ir ļoti laba paaudze ar labiem spēlētājiem, bet, ja nebūtu COVID-19 situācija, viņi spēlētu B divīzijā, tāpēc var teikt, ka pasaulē notiekošās situācijas dēļ mums paveicās.”

sportapils