Kad bijušais vārtsargs Skudra izvēlas greizos vārtsargus – Rīgas “Dinamo” leģionāru atskaite

Rīgas “Dinamo” ir vienīgā Kontinentālās hokeja līgas komanda, kuras sastāvu komplektē un trenē viens un tas pats cilvēks. Pētera Skudras vadībā “Dinamo” pirmo reizi pastāvēšanas vēsturē palikusi pašā pēdējā vietā. Iemesli ir dažādi, taču visvairāk par sevi likuši manīt nepareizie lēmumi, veidojot sastāvu.

Pagājušajā sezonā Rīgas “Dinamo” rindās spēlēja 17 ārzemnieki – trīs vārtsargi, seši aizsargi un astoņi uzbrucēji. Rekords noturējās precīzi vienu sezonu, jo Pētera Skudras vadībā Rīgā spēlējuši 22 leģionāri – pieci vārtsargi, septiņi aizsargi un desmit uzbrucēji. Sezonu “Dinamo” kreklā pabeigs vien deviņi (ieskaitot savainoto vārtsargu Staņislavu Gaļimovu, kuram traumas dēļ sezona beigusies priekšlaikus).

To, vai Rīgas “Dinamo” sastāva selekcija ir izdevusies, katru gadu var novērtēt ar visnotaļ vienkāršu paņēmienu – paskatoties, kur šie hokejisti spēlē turpinājumā. Ja bijis labs metiens, vairāki atrod darbu KHL komandās ar smagākiem naudas maisiem nekā Rīgā. Ja bijis slikts gads – KHL nepaliek neviens. No tiem 13 leģionāriem, kuri jau pametuši “Dinamo”, KHL palikuši vien divi. Viens pieskaitāms savas jaunās komandas līderiem, otrs pēc Rīgas pamešanas nav ticis pie neviena paša punkta.

Jau otro reizi pēc kārtas rīdzinieku lielākais klupšanas akmens bija vārtsargu līnijas komplektēšanā veiktās izvēles. Pērn kā attaisnojums kalpoja Kazaņas “Ak Bars” problēmas, kuru dēļ pēdējā brīdī uz Rīgu neatbrauca Timurs Biļalovs. Pēc tam viņš laboja Krievijas čempionāta rekordu pēc kārtas aizvadītajās sausajās spēlēs. Šajā sezonā tāda attaisnojuma nav – bijušais vārtsargs Skudra aizšāva garām.

Skudra deva priekšroku vārtsargiem, ar kuriem kopā strādājis jau iepriekš. Iļja Proskurjakovs pārliecību neviesa nevienā brīdī, un ko vien vērti bija ielaistie vārti mačā pret Jaroslavļas “Lokomotiv”. Laukuma saimnieki bija izvirzījušies vadībā, taču nieka 14 sekundes vēlāk rezultāts tapa 1:1. Proskurjakovam nebija ne mazākās nojautas, kur atrodas ripa. Vārtsargu, kurš sezonas laikā ielaistu tik daudz vārtus, pat nepakustoties, neatradīsi ar uguni. Jā, Proskurjakovs bija viens no spēlētājiem, kuru vissmagāk skāra slimība, taču – viņš slikti spēlēja jau pirms tam.

Proskurjakovs jaunu darba vietu nav atradis. Viņš bija plānots kā pirmais numurs, bet otrā numura vietu ieņēma Gaļimovs. Viņš komandā noturējies no sezonas sākuma līdz beigām, bet ne tāpēc, ka spēlētu labi – vienkārši citi spēlēja vēl sliktāk. Gaļimovam gan bija viens veiksmīgāks nogrieznis, tomēr – ja vārtsargs leģionārs nespēj tikt pat līdz 89% atvairīto metienu, sezona ir jāsauc par izgāšanos.

Nepilnus divus mēnešus “Dinamo” vārtsargu līnijai piederēja Zeins Makintairs. Tūdaļ pēc ierašanās viņš saslima ar Covid-19, bet pēcāk amerikānim neizdevās atrast nekādu ritmu. Jo Skudra viņam to neļāva. No sešām spēlēm “Dinamo” kreklā Makintairs no pirmās līdz pēdējai svilpei vārtos bija tikai vienā mačā. Trijās spēlēs Makintairs tika nomainīts, bet divos gadījumos viņš pēdējā trešdaļā nomainīja Gaļimovu. Tagad Makintairs sargā Filadelfijas “Flyers” fārmkluba vārtus, un sezonu viņš sācis sekmīgi – divas uzvaras trīs spēlēs.

Aleksandrs Lazušins “Dinamo” spēlētāja statusā nepavadīja pat mēnesi, un tagad viņš parakstījis līgumu Slovākijas čempionātā, kas, protams, ir liels solis atpakaļ. Ļoti iespējams, ka KHL viņu vairs neredzēsim. Piektais leģionārs “Dinamo” vārtos ir Ivans Naļimovs. Kurš vien dažas dienas pēc debijas jaunajā komandā no ierindas izkrita ar savainojumu. Jo Jaungada svinībās Maskavā dabūja pa aci. Arī tagad Naļimovs ir ārā ar traumu.

Neviens no Rīgas “Dinamo” vārtsargiem šajā sezonā nav izspiedis absolūto minimumu – 90%. Vēl trakāk – nevienam nav pat 89%. Starp 78 vārtsargiem, kuri šajā KHL sezonā devušies uz ledus, Gaļimovs ar saviem 88,9% atrodams 59. vietā. Un viņš ir labākais no rīdziniekiem…

No septiņiem aizsardzības līnijas ārzemniekiem sezonas beigas “Dinamo” rindās sagaidīs trīs – Rīss Skārlets, Metjū Majone un Tonijs Sunds, kurš komandai pievienojās jau sezonas gaitā. Ļoti ātri tika atlaists Endrjū O’Braiens, kurš pirms sezonas bija lielākais nezināmais – vairākas sezonas Amerikas Hokeja līgā, ļoti labs gads Norvēģijā. Un lielas problēmas ar disciplīnas ievērošanu. Jau savā pirmajā izgājienā uz ledus “Dinamo” kreklā O’Braiens atzīmējās ar 2+10 soda minūtēm. Nevienā spēles elementā viņš neatbilda KHL leģionāra līmenim. Taču – saprotamākais no riskiem, kurus uzņēmās Skudra. Pēcāk O’Braiens atgriezās Norvēģijā, bet tagad spēlē Zviedrijas čempionātā, kur gan viņa pirmais mēnesis arī bijis kā pa celmiem.

“Dinamo” diezgan ātri atvadījās arī no Morgana Elisa, kurš Vācijas čempionātā 17 spēlēs savācis desmit punktus. Aizsardzības līnijā spēlēja arī Ondržejs Vitāseks un Džordans Marejs, un abi izcēlās ar pamatīgiem pigoriem. Piemēram, Vitāseks bēdīgi slavenā Minskas izbraukuma laikā uz pirms mača ieradies ar zilu aci un smadzeņu satricinājumu. Vitāseks līgumu ar “Dinamo” lauza ģimenes apstākļu dēļ un tagad spēlē Čehijas čempionātā. Mareja stāsts par Iļjas Kovaļčuka nūjas piesavināšanos aplidoja ne tikai Latvijas hokeja sabiedrību… Tas gan netraucēja Marejam tikai dažas dienas pēc atlaišanas tikt pie līguma Zviedrijā, kur gan viņš joprojām ir bez punktiem.

Rezumējot – no četriem komandu pametušajiem aizsargiem divi spēlē Zviedrijā, bet pa vienam atrodami Čehijas un Vācijas klubos. Aizsardzības līnijā visas sezonas gaitā tā arī neatradās tas hokejists, uz kuru varētu paļauties katrā mačā un dot viņam 25 minūtes uz ledus. Bija brīdis, kad pēc tāda izskatījās Eliss, Skārlets un Sunds, taču visiem pietrūka stabilitātes. Daudz par “Dinamo” aizsardzības līniju pasaka arī tas, ka tur stabilu vietu izkarojis Gunārs Skvorcovs. Un pēc iespēlēšanās nekrīt ārā no kopējā ansambļa.

Metjū Majone. Foto: LETA

Kopā skaitot latviešus un ārzemniekus, Rīgas “Dinamo” rindās šajā sezonā laukumā devies 31 uzbrucējs! No leģionāriem komandā joprojām ir Deniss Paršins, Gļebs Zirjanovs, Jevgeņijs Gračovs un Genādijs Stoļarovs. Nupat prom devās Džeisī Lipons, par kura pienesumu komandai nevar teikt neviena slikta vārda. Pielāgošanās jaunajam spēles stilam gan prasīja laiku, taču pēc gadu mijas Lipons ļoti bieži spēlēja pirmajā maiņā, uzticiību attaisnojot. 2021. gada 15 mačos Lipons atzīmējās ar 15 punktiem. Sezonas pirmajos 22 mačos viņa kontā bija pieci punkti. Lipons devies uz Zviedriju.

Zaks Mičels pēc šķiršanās no Rīgas un skandāla ar Čerepovecas “Severstal” sevi atrada Minskas “Dinamo” sastāvā. Tur 17 spēlēs viņa kontā ir 12 punkti. Mičels bija šīs sezonas labākais ārzemju uzbrucējs Rīgas “Dinamo” rindās. Kāpēc tieši šeit viņš aizvadīja iepriekšējo gadu sliktāko nogriezni? Arī Pāvels Černovs palicis KHL, pievienojoties Maskavas “Spartak” – 12 spēles bez punktiem.

Mičela gadījumam blakus liekams Mets Vaits. Abi pagājušajā sezonā ļoti rezultatīvi spēlēja Ņižņekamskas “Neftekhimik”, bet šajā sezonā saspēlēties viņiem neļāva – dažas neveiksmīgas spēles sezonas sākumā, un Mičels un Vaits vienā virknējumā vairs spēlēja ļoti reti. Vaits Rīgā palika bez vārtiem, kaut gadu iepriekš bija iemetis 15. Sezonas laikā viņš ģimenes problēmu dēļ bija spiests aizlidot mājās, noteikti arī tas spēlēja zināmu lomu. Tagad Vaitam ir 16 punkti 17 spēlēs Vācijas čempionātā.

Austrietis Konstantins Komareks devies uz Šveices čempionātu. Rīgā viņam tika pārmesta pārāk vāja fiziskā sagatavotība, kamēr Šveices čempionāts ir mazāk prasīgs pret ķermeni. Tur viņš 19 spēlēs iekrājis sešus vārtus un sešas piespēles. Izraēlas uzbrucējs ar Latvijas saknēm Dāvids Levins bija eksperiments – ja nu izdodas. Neizdevās, ne tuvu. Levins vairākas reizes tika nosūtīts uz fārmklubu “Zemgale/LLU”, lai spēlētu Latvijas čempionātā. Līdz vienā dienā Levins sakrāmēja mantas un neilgi pirms Jelgavas komandas spēles slepus pameta komandu. Levins pārcēlies uz Zviedrijas otro līgu.

Rezumē par uzbrucējiem – divi palikuši KHL, taču viens no viņiem jaunajā komandā ir bez punktiem, pa vienam devušies uz Šveices, Vācijas un Zviedrijas labākajām līgām, bet viens izmetis enkuru Zviedrijas otrajā līgā.

sportapils